Adama
Vinasa Rompak

Noua subvenție APIA pentru pășuni 260 euro/ha!

Publicat: 27 octombrie 2022 - 08:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români vor beneficia de anul viitor, pentru prima oară, de o nouă subvenție acordată pentru pășuni. Sprijin cuplat pentru venit- Semințe pentru plante furajere se va acorda în perioada 2023-2027, conform Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea finală 18 octombrie 2022. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 260 euro/ha. 

"Condiții de eligibilitate:

• Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;

• Fermierul este beneficiar de BISS (Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității) și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;

• Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;

• Fermierul trebuie să facă dovadă comercializării unei producții minime, în conformitate cu legislația națională;

• Fermierul trebuie să dețină autorizaţie pentru producerea de semințe de plante furajere;

• Fermierul să facă dovada utilizării seminței certificate, în conformitate cu legislația.

Sprijinul va fi acordat în conformitate cu art. 102 (2) din Regulamentul UE nr. 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul Politicii Agricole Comune (planurile strategice PAC), care prevede posibilitatea statelor membre să stabilească cuantumul unitar/ha indicativ planificat minim și maxim (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv).

pajiste-bani-apia_b

Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 6.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 200 euro/ha în anul 2023.

Pentru primul an 2023:
Cuantumul indicativ maxim estimat de 260 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei.
Cuantumul indicativ minim estimat de 180 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate cu loturi semincere.
La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării fondurilor neutilizat.

În România, fondul pastoral este de o importanța deosebită, ocupând suprafața de peste 4, milioane ha, din care, circa 2,4 milioane ha de pajiști beneficiază de plăți directe pe suprafață.
Pajiștile reprezintă un element esențial al sistemelor de agricultură sustenabilă. Pentru menținerea producției de furaje și a calității acestora este necesară aplicarea unui complex de măsuri tehnologice de îmbunătățire a pajiștilor degradate.
Readucerea pajiștilor la valoarea culturală este imperios necesară, în contextul refacerii covorului vegetal cu amestecuri de plante furajere.
Mai mult decât atât, în ultimii ani, suprafeţele cultivate cu loturi semincere de plante furajere au scăzut.
Pentru supraînsămânțarea și reînsămânțarea pajiștilor degradate, este necesară utilizarea de amestecuri de semințe graminee și leguminoase perene.
Producția de sămânță de plante furajere reprezintă o importanță majoră în asigurarea materialului semincer, atât pentru scopuri agricole cât și pentru refacerea terenurilor degradate, cu scopul păstrării fertilității solului și productivității terenului.

Tehnologia loturilor semincere de specii furajere nu este aceeași ca în cazul producției de furaje, în acest caz existând o cerință de maximizare a cantității și calității inflorescențelor și a altor componente ale producerii semințelor.

Managementul sistemelor de producerea semințelor de graminee și leguminoase impune o atenție deosebită la înființarea loturilor, răsărirea plantelor, controlul buruienilor, regimul de fertilizare, recoltarea, condiționarea, depozitarea materialului semincer și amplasarea loturilor semincere în cadrul rotației culturilor din fermele specializate. În același scop, trebuie să se asigure mecanizarea tuturor lucrărilor și mai ales a recoltării și condiționării, urmărindu-se permanent reglajele efectuate cu scopul diminuării pierderilor. Mai mult, producerea de semințe de plante graminee și leguminoase este diferită, luând în considerare particularitățile biologice ale fiecărei specii, iar tehnologiiile trebuie să fie adaptate la noile condiții din agricultură.

Obținerea unor rezultate satisfăcătoare în cultivarea plantelor furajere depinde în mare măsură de utilizarea unor semințe corespunzătoare și certificate.

Producerea semințelor pentru plantele furajere de pajiști necesită o atenție specială din cauza diferitelor tipuri de semințe, forme și dimensiuni corespunzătoare. În general, condiționarea semințelor mici este fundamental diferită de aceea de la cereale, deoarece necesită un nivel ridicat de precizie.

Situația suprafețelor și a producțiilor obținute în evoluție 2015-2020 pentru plantele furajere pentru semințe (golomăț, mazăre furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi roșu și facelia) este caracterizată de valori modeste.

În ceea ce privește evoluția suprafețelor celor 6 culturi, se constată dimensiuni reduse spre nesemnificative, în anul 2017 suprafața totală cultivată a fost de 7.873 ha, iar în anul 2020 de doar 3.567, cunoscând o diminuare de aprox. 55%.

Precizăm că, intervenția se aplică pentru prima dată în România, ca soluționare a nevoii fermierilor care gestionează pajiști temporare sau permanente.

Sprijinul cuplat pentru venit pentru semințe pentru plante furajere este menit să asigure pe termen mediu, competitivitatea fermelor care vor cultiva plante furajere cu scopul obținerii de semințe certificate, având în vedere specificitatea și complexitatea agrotehnicii acestei activități, ceea ce impune cheltuieli deosebite.

Menționăm că schema cuplată în speță, se va acorda pentru prima dată în România, fiind coroborată și cu nevoia de dezvoltare a culturilor furajere (graminee și leguminoase) din sămânță certificată, în scopul supraînsămânțării pajiștilor temporare și permanete degradate," se arată în Planul Național Strategic 2023-2027. 

Până-n 2027, cuantumul maxim al acestei subvenții este estimat în PNS la 286 euro/ha. 

Vizualizat: 5780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii