NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.
Legat de arhitectura verde, de eco-scheme, România reiterează că statele membre ar trebui să aibă flexibilitatea de a decide în funcţie de nevoile specifice. Am prefera să nu existe o alocare distinctă pentru eco-scheme. Oricum 20% din plăţile directe pentru eco-scheme este prea mult. Considerăm că nu trebuie să se introducă un procentaj obligatoriu pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană, a declarat Adrian Oros, luni, la Consiliul Agrifish, unde a prezentat poziţia României privind Planurile Strategice ale noii Politici Agricole Comune (PAC).
În ceea ce priveşte condiţionalităţile, Oros a precizat că România este de acord cu exceptarea fermelor mici de la obligaţia GAEC 8 (nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, n.r.). Am prefera 10 hectare pentru evitarea sarcinilor administrative mari pentru gestionare şi control. Suntem de acord cu exceptarea de la cerinţa privind suprafaţa minimă din terenul arabil dedicată elementelor neproductive ori culturilor fixatoare de azot în mod deosebit a fermelor mici. România susţine scutirea fermelor mici de la aplicarea condiţionalităţii, a mai spus Oros.
Într-o postare pe Facebook, şeful de la Agricultură a subliniat că planurile strategice ale României în noua PAC trebuie să ofere predictibilitate şi sustenabilitate pentru fermieri, dar şi rezonabilitate, adică să fie "uşor de înţeles şi aplicat, fără poveri administrative suplimentare".
"Nu suntem de acord cu stabilirea unui procent obligatoriu pentru eco-scheme. Susţinem exceptarea fermelor mici de la aplicarea condiţionalităţii şi aplicarea facultativă a disciplinei financiare pentru fermele care primesc sub 2.000 euro plăţi directe. Nu suntem de acord cu modalitatea în care a fost stabilită alocarea financiară pentru plăţile directe, deoarece s-a stabilit în baza suprafeţei anului de referinţă 2016. Susţinem o plată redistributivă de minimum 10% pentru susţinerea şi consolidarea fermelor de familie şi o plafonare voluntară. Susţinem alocarea a minim 15% pentru sprijinul cuplat şi menţinerea ANT în proporţie de 50% pentru toată perioada de programare", se arată în postarea de luni seara a ministrului agriculturii.
Astăzi, 20 octombrie 2020, în ședința plenară a Parlamentului European, în cadrul căreia s-au dezbătut dosarele PAC, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a spus că eco-schemele sunt susținute puternic de Comisia Europeană.
Dacă le permitem agricultorilor să își respecte obligațiile de biodiversitate prin faptul că nu folosesc pesticide pe 50% din terenurile lor, ar fi un pas important. Eco-schemele vor fi un stimulent pentru agricultori. Comisia sprijină cu putere aceste eco-scheme și salută amendamentele. Orice flexibilitate trebuie să fie compatibilă cu ambițiile noastre legate de mediu. Statele membre trebuie să poată stabili eco-schemele cele mai potrivite pentru agricultorii lor. Trebuie să fim serioși în legătură cu noile ambiții ecologice, a spus înalt oficialul Comisiei Europene.
Statele membre UE şi eurodeputaţii ar trebui să ajungă la un acord, până la începutul lui 2021, asupra regulilor care se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2023.
CITEȘTE ȘI: ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!