Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

Publicat: 20 octombrie 2020 - 12:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

AGROINFO este în direct cu Bruxelles-ul, cu ce se întâmplă în Parlamentul European. Am notat, în direct, câteva dintre declarațiile europarlamentarilor, exprimate până la această oră în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. Ședința este în plină desfășurare la această oră, dezbaterile sunt intense, AGROINFO va reveni cu informații pe măsura desfășurării acestui eveniment crucial pentru soarta fermierilor români.

În esență, fermierii depind de subvenții, ambițiile de mediu și climă sunt la un nivel fără precedent, agricultorilor li se pun o serie de condiții, dar nu sunt stimulați financiar pentru a le îndeplini, ecoschemele vor absorbi cei mai mulți bani, 30% din bugetul Pilonului 1, subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, stimularea financiară a tinerilor fermieri, plafonarea subvențiilor pentru marile ferme, pentru oligarhii din agricultură, susținerea fermelor de animale și nu lobby pentru carnea sintetică făcută în laborator, carnea din laborator nu e carne, egalizarea subvențiilor pe suprafață între fermierii din est și cei din vest, susținerea biodiversității, reducerea pesticidelor, substanțelor toxice, menținerea bugetului pentru agricultură, Pactul verde, ambițiile de mediu și climă.  Opiniile europarlamentarilor sunt împărțite în ce privește votarea reformei PAC, a dosarelor PAC, a regulamentului orizontal. Unii susțin că votul este pe repede înainte, alții susțin că s-a amânat prea mult acest vot.

În discursul său, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a susținut un control mai eficient al acordării subvenției pe hectar, identificarea parcelelor agricole și verificarea fiecărui beneficiar de subvenții, ecoschemele, plafonarea subvențiilor. Comisia Europană poate lua măsurile care se impun dacă sistemele de control naționale nu sunt operaționale. Controalele statelor membre UE în legătură cu performanțele se vor face, iar Comisia va audita, a mai spus comisarul european pentru Agricultură.

Europarlamentarii susțin că tinerii fermieri trebuie să fie stimulați financiar pentru reînnoirea generațiilor din agricultură, fermele mici ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare, s-a propus o subvenție de 2.000 de euro/ferma mică, fermierul activ, autentic, trebuie să fie cel care încasează subvențiile, fermele de animale trebuie sprijinite, bunăstarea animalelor. Europarlamentarii se opun reducerii bugetului pentru agricultură.

Sintetizate câteva dintre opiniile europarlamentarilor din Italia, Polonia, Grecia, Germania, Austria, Franța, Spania, Croația, România:

Trebuie să susținem fermierii tineri și fermele mici. Ar trebui să le mulțumim agricultorilor că au menținut zonele rurale. Rolul principal al agricultorilor este acela de a produce alimente, dar trebuie să ne asigurăm că au venituri decente de a o face. De aceea, trebuie să avem plățile directe disponibile.

PAC trebuie să fie flexibilă pentru a se adapta la teritoriu, dar, în același timp, trebuie să aibă un soclu comun pentru că altfel vom avea 27 de politici agricole comune.

Din bugetul plăților directe, Pilonul 1, 30% revine ecoschemelor, noi intervenții, ambiția de mediu este la un nivel fără precedent. Cel puțin 35% revin pentru dezvoltare rurală. Este nevoie și de o dimensiune socială, o schimbare între generații, introducerea tinerilor pe această piață este esențială, femeile sunt importante pentru că zona rurală este complet masculinizată, este nevoie de politici care să ajute femeile. 95% din exploatații sunt ferme mici de familie. Planurile naționale strategice trebuie să țină cont de realitatea regională cu care au de-a face.

Fermierii ar trebui să depindă mai puțin de sprijinul direct. Să fie mai multe posibilități deschise agriculturii. Să se facă eforturi suplimentare pentru climă, mediu. Politica de înverzire din PAC s-a spus că nu a funcționat. Cred că trebuie să adaptăm o serie de elemente, regulile sunt dictate de la Bruxelles. Țineți cont de faptul că agricultorii știu foarte bine ce se întâmplă la ei acasă.

PAC este unul dintre puținele programe europene care a funcționat. Există aspecte pozitive în reforma PAC, dar și negative. Trebuia făcut mult mai mult pentru a reduce birocrația, principala problemă cu care se confruntă agricultorii. Cei de la Buxelles uită că principalii protectori ai mediului sunt agricultorii. Crescătorii noștri de animale trebuie protejați, carnea din laborator nu este carne. Viitoarea PAC va fi bună sau rea în funcție de banii acordați. Și aici ce avem? Habar nu avem, respingem orice reducere a bugetului PAC, agricultorii italieni nu trebuie să piardă niciun euro. Ne vom lupta până la capăt pentru asta!

Avem un vot astăzi care este scandalos. Se votează doar ce vrea marea coaliție. Dacă în contextul crizei adoptăm ceva repede, nu este corect. 60% vor fi în continuare plăți pe suprafață. 80% din fonduri merg în continuare la 20% din exploatații. Nu este o reală reformă! Ieri am primit un raport de la agenția de mediu care ne-a prezentat cifre tragice, biodiversitatea este grav afectată. Ce s-a întâmplat cu50% mai puține pesticide, 50% mai puține medicamente. Noi nu putem fi de acord cu asta. Cu aceasta așa-numită reformă, Comisia nu va face green deal-ul, nici obiectivele de mediu.

Pachetul Planurilor strategice pe care-l avem astăzi nu este nemaipomenit. La plățile de bază se impun și mai multe condiționalități. Cât privește ecoschemele, aici sunt mai multe posibilități. Se cere agricultorilor să renunțe la 10% din suprafețele agricole, în timp ce vor obține o compensație pentru jumătate din ele.

Vom vota reforma PAC și putem scrie o pagină de istorie, agricultura poate fi un nou motor pentru a crea slujbe, a îmbunătăți mediul. Nu vrem reduceri, e nevoie de mai multă ambiție în ceea ce privește bunăstarea animalelor și sprijinirea fermelor de animale, sistem de etichetare onest, trebuie să combatem fenmenele de exploatare din agricultură. Nu trebuie să primească bani cei care nu respectă lucrătorii.

În continuare să dăm bani oligarhilor pentru că nu susținem plafonarea subvențiilor.

Sumele la plățile de bază pe hectar vor scădea. Se vor importa 20.000 de tone de carne de vită din Mexic. 650 de milioane de euro au fost luați de la agricultori și au fost dați pentru emigranți. Să nu vă mirați dacă va exista o politică agricolă comună franceză, PAF, nu PAC dacă bugetul pentru agricultură va fi redus. Susținem să fie 2000 de euro plata pentru micile exploatații agricole.

În Polonia, 70% din beneficiarii plăților directe sunt proprietarii terenurilor, nu agricultorii. Definiția fermierului activ este fundamentală, în felul acesta agricultorul trece în centrul PAC.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), reprezentant România: Statele membre să nu împovăreze fermierii cu noi sarcini care nu sunt prevăzute în regulamentele UE. Îmbătrânirea populației este o realitate, încurajarea tinerilor să devină fermieri, o mare provocare.

Europarlamentar Dacian Cioloș, RENEW, România: Agricultura europeană are nevoie de o viziune, nu de un agregator de standarde și mecanisme administrative. Decizia noastră trebuie să tirmită un semnal clar fermierilor: avem nevoie de voi! Fără voi nu există niciun Pact verde, pentru că Pactul verde trebuie să fie o oportunitate pentru societate, dar și pentru agricultori. Când văd situația fermierilor noștri afectați de secetă, dificultatea de a genera venituri decente și așteptările societății cu privire la alimente, la sănătate și mediu, vă spun că nu mai putem aștepta. Politica Agricolă Comună trebuie modificată acum. Orice amânare a acestor modificări acum, ar însemna să amânăm cu 3-4 ani o oportunitate de a da fermierilor mijloacele să facă un pas în plus de a se adapta noilor realități.


Vizualizat: 5253 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii