Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

Publicat: 20 octombrie 2020 - 12:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

AGROINFO este în direct cu Bruxelles-ul, cu ce se întâmplă în Parlamentul European. Am notat, în direct, câteva dintre declarațiile europarlamentarilor, exprimate până la această oră în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. Ședința este în plină desfășurare la această oră, dezbaterile sunt intense, AGROINFO va reveni cu informații pe măsura desfășurării acestui eveniment crucial pentru soarta fermierilor români.

În esență, fermierii depind de subvenții, ambițiile de mediu și climă sunt la un nivel fără precedent, agricultorilor li se pun o serie de condiții, dar nu sunt stimulați financiar pentru a le îndeplini, ecoschemele vor absorbi cei mai mulți bani, 30% din bugetul Pilonului 1, subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, stimularea financiară a tinerilor fermieri, plafonarea subvențiilor pentru marile ferme, pentru oligarhii din agricultură, susținerea fermelor de animale și nu lobby pentru carnea sintetică făcută în laborator, carnea din laborator nu e carne, egalizarea subvențiilor pe suprafață între fermierii din est și cei din vest, susținerea biodiversității, reducerea pesticidelor, substanțelor toxice, menținerea bugetului pentru agricultură, Pactul verde, ambițiile de mediu și climă.  Opiniile europarlamentarilor sunt împărțite în ce privește votarea reformei PAC, a dosarelor PAC, a regulamentului orizontal. Unii susțin că votul este pe repede înainte, alții susțin că s-a amânat prea mult acest vot.

În discursul său, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a susținut un control mai eficient al acordării subvenției pe hectar, identificarea parcelelor agricole și verificarea fiecărui beneficiar de subvenții, ecoschemele, plafonarea subvențiilor. Comisia Europană poate lua măsurile care se impun dacă sistemele de control naționale nu sunt operaționale. Controalele statelor membre UE în legătură cu performanțele se vor face, iar Comisia va audita, a mai spus comisarul european pentru Agricultură.

Europarlamentarii susțin că tinerii fermieri trebuie să fie stimulați financiar pentru reînnoirea generațiilor din agricultură, fermele mici ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare, s-a propus o subvenție de 2.000 de euro/ferma mică, fermierul activ, autentic, trebuie să fie cel care încasează subvențiile, fermele de animale trebuie sprijinite, bunăstarea animalelor. Europarlamentarii se opun reducerii bugetului pentru agricultură.

Sintetizate câteva dintre opiniile europarlamentarilor din Italia, Polonia, Grecia, Germania, Austria, Franța, Spania, Croația, România:

Trebuie să susținem fermierii tineri și fermele mici. Ar trebui să le mulțumim agricultorilor că au menținut zonele rurale. Rolul principal al agricultorilor este acela de a produce alimente, dar trebuie să ne asigurăm că au venituri decente de a o face. De aceea, trebuie să avem plățile directe disponibile.

PAC trebuie să fie flexibilă pentru a se adapta la teritoriu, dar, în același timp, trebuie să aibă un soclu comun pentru că altfel vom avea 27 de politici agricole comune.

Din bugetul plăților directe, Pilonul 1, 30% revine ecoschemelor, noi intervenții, ambiția de mediu este la un nivel fără precedent. Cel puțin 35% revin pentru dezvoltare rurală. Este nevoie și de o dimensiune socială, o schimbare între generații, introducerea tinerilor pe această piață este esențială, femeile sunt importante pentru că zona rurală este complet masculinizată, este nevoie de politici care să ajute femeile. 95% din exploatații sunt ferme mici de familie. Planurile naționale strategice trebuie să țină cont de realitatea regională cu care au de-a face.

Fermierii ar trebui să depindă mai puțin de sprijinul direct. Să fie mai multe posibilități deschise agriculturii. Să se facă eforturi suplimentare pentru climă, mediu. Politica de înverzire din PAC s-a spus că nu a funcționat. Cred că trebuie să adaptăm o serie de elemente, regulile sunt dictate de la Bruxelles. Țineți cont de faptul că agricultorii știu foarte bine ce se întâmplă la ei acasă.

PAC este unul dintre puținele programe europene care a funcționat. Există aspecte pozitive în reforma PAC, dar și negative. Trebuia făcut mult mai mult pentru a reduce birocrația, principala problemă cu care se confruntă agricultorii. Cei de la Buxelles uită că principalii protectori ai mediului sunt agricultorii. Crescătorii noștri de animale trebuie protejați, carnea din laborator nu este carne. Viitoarea PAC va fi bună sau rea în funcție de banii acordați. Și aici ce avem? Habar nu avem, respingem orice reducere a bugetului PAC, agricultorii italieni nu trebuie să piardă niciun euro. Ne vom lupta până la capăt pentru asta!

Avem un vot astăzi care este scandalos. Se votează doar ce vrea marea coaliție. Dacă în contextul crizei adoptăm ceva repede, nu este corect. 60% vor fi în continuare plăți pe suprafață. 80% din fonduri merg în continuare la 20% din exploatații. Nu este o reală reformă! Ieri am primit un raport de la agenția de mediu care ne-a prezentat cifre tragice, biodiversitatea este grav afectată. Ce s-a întâmplat cu50% mai puține pesticide, 50% mai puține medicamente. Noi nu putem fi de acord cu asta. Cu aceasta așa-numită reformă, Comisia nu va face green deal-ul, nici obiectivele de mediu.

Pachetul Planurilor strategice pe care-l avem astăzi nu este nemaipomenit. La plățile de bază se impun și mai multe condiționalități. Cât privește ecoschemele, aici sunt mai multe posibilități. Se cere agricultorilor să renunțe la 10% din suprafețele agricole, în timp ce vor obține o compensație pentru jumătate din ele.

Vom vota reforma PAC și putem scrie o pagină de istorie, agricultura poate fi un nou motor pentru a crea slujbe, a îmbunătăți mediul. Nu vrem reduceri, e nevoie de mai multă ambiție în ceea ce privește bunăstarea animalelor și sprijinirea fermelor de animale, sistem de etichetare onest, trebuie să combatem fenmenele de exploatare din agricultură. Nu trebuie să primească bani cei care nu respectă lucrătorii.

În continuare să dăm bani oligarhilor pentru că nu susținem plafonarea subvențiilor.

Sumele la plățile de bază pe hectar vor scădea. Se vor importa 20.000 de tone de carne de vită din Mexic. 650 de milioane de euro au fost luați de la agricultori și au fost dați pentru emigranți. Să nu vă mirați dacă va exista o politică agricolă comună franceză, PAF, nu PAC dacă bugetul pentru agricultură va fi redus. Susținem să fie 2000 de euro plata pentru micile exploatații agricole.

În Polonia, 70% din beneficiarii plăților directe sunt proprietarii terenurilor, nu agricultorii. Definiția fermierului activ este fundamentală, în felul acesta agricultorul trece în centrul PAC.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), reprezentant România: Statele membre să nu împovăreze fermierii cu noi sarcini care nu sunt prevăzute în regulamentele UE. Îmbătrânirea populației este o realitate, încurajarea tinerilor să devină fermieri, o mare provocare.

Europarlamentar Dacian Cioloș, RENEW, România: Agricultura europeană are nevoie de o viziune, nu de un agregator de standarde și mecanisme administrative. Decizia noastră trebuie să tirmită un semnal clar fermierilor: avem nevoie de voi! Fără voi nu există niciun Pact verde, pentru că Pactul verde trebuie să fie o oportunitate pentru societate, dar și pentru agricultori. Când văd situația fermierilor noștri afectați de secetă, dificultatea de a genera venituri decente și așteptările societății cu privire la alimente, la sănătate și mediu, vă spun că nu mai putem aștepta. Politica Agricolă Comună trebuie modificată acum. Orice amânare a acestor modificări acum, ar însemna să amânăm cu 3-4 ani o oportunitate de a da fermierilor mijloacele să facă un pas în plus de a se adapta noilor realități.


Vizualizat: 5087 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

FRAUDE BANI EUROPENI! ROMÂNIA, AVERTIZATĂ DE UE!

FRAUDE BANI EUROPENI! ROMÂNIA, AVERTIZATĂ DE UE!

03 decembrie 2020 - 14:51

NOTIFICARE DE LA UE! Astăzi, 3 decembrie, Comisia a decis să trimită avize motivate Irlandei și României din cauza neîndeplinirii obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația lor națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal, anunță un comunicat al Reprezentanței în România a Comisiei Europene, transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii