KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

Publicat: 20 octombrie 2020 - 12:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

AGROINFO este în direct cu Bruxelles-ul, cu ce se întâmplă în Parlamentul European. Am notat, în direct, câteva dintre declarațiile europarlamentarilor, exprimate până la această oră în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. Ședința este în plină desfășurare la această oră, dezbaterile sunt intense, AGROINFO va reveni cu informații pe măsura desfășurării acestui eveniment crucial pentru soarta fermierilor români.

În esență, fermierii depind de subvenții, ambițiile de mediu și climă sunt la un nivel fără precedent, agricultorilor li se pun o serie de condiții, dar nu sunt stimulați financiar pentru a le îndeplini, ecoschemele vor absorbi cei mai mulți bani, 30% din bugetul Pilonului 1, subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, stimularea financiară a tinerilor fermieri, plafonarea subvențiilor pentru marile ferme, pentru oligarhii din agricultură, susținerea fermelor de animale și nu lobby pentru carnea sintetică făcută în laborator, carnea din laborator nu e carne, egalizarea subvențiilor pe suprafață între fermierii din est și cei din vest, susținerea biodiversității, reducerea pesticidelor, substanțelor toxice, menținerea bugetului pentru agricultură, Pactul verde, ambițiile de mediu și climă.  Opiniile europarlamentarilor sunt împărțite în ce privește votarea reformei PAC, a dosarelor PAC, a regulamentului orizontal. Unii susțin că votul este pe repede înainte, alții susțin că s-a amânat prea mult acest vot.

În discursul său, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a susținut un control mai eficient al acordării subvenției pe hectar, identificarea parcelelor agricole și verificarea fiecărui beneficiar de subvenții, ecoschemele, plafonarea subvențiilor. Comisia Europană poate lua măsurile care se impun dacă sistemele de control naționale nu sunt operaționale. Controalele statelor membre UE în legătură cu performanțele se vor face, iar Comisia va audita, a mai spus comisarul european pentru Agricultură.

Europarlamentarii susțin că tinerii fermieri trebuie să fie stimulați financiar pentru reînnoirea generațiilor din agricultură, fermele mici ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare, s-a propus o subvenție de 2.000 de euro/ferma mică, fermierul activ, autentic, trebuie să fie cel care încasează subvențiile, fermele de animale trebuie sprijinite, bunăstarea animalelor. Europarlamentarii se opun reducerii bugetului pentru agricultură.

Sintetizate câteva dintre opiniile europarlamentarilor din Italia, Polonia, Grecia, Germania, Austria, Franța, Spania, Croația, România:

Trebuie să susținem fermierii tineri și fermele mici. Ar trebui să le mulțumim agricultorilor că au menținut zonele rurale. Rolul principal al agricultorilor este acela de a produce alimente, dar trebuie să ne asigurăm că au venituri decente de a o face. De aceea, trebuie să avem plățile directe disponibile.

PAC trebuie să fie flexibilă pentru a se adapta la teritoriu, dar, în același timp, trebuie să aibă un soclu comun pentru că altfel vom avea 27 de politici agricole comune.

Din bugetul plăților directe, Pilonul 1, 30% revine ecoschemelor, noi intervenții, ambiția de mediu este la un nivel fără precedent. Cel puțin 35% revin pentru dezvoltare rurală. Este nevoie și de o dimensiune socială, o schimbare între generații, introducerea tinerilor pe această piață este esențială, femeile sunt importante pentru că zona rurală este complet masculinizată, este nevoie de politici care să ajute femeile. 95% din exploatații sunt ferme mici de familie. Planurile naționale strategice trebuie să țină cont de realitatea regională cu care au de-a face.

Fermierii ar trebui să depindă mai puțin de sprijinul direct. Să fie mai multe posibilități deschise agriculturii. Să se facă eforturi suplimentare pentru climă, mediu. Politica de înverzire din PAC s-a spus că nu a funcționat. Cred că trebuie să adaptăm o serie de elemente, regulile sunt dictate de la Bruxelles. Țineți cont de faptul că agricultorii știu foarte bine ce se întâmplă la ei acasă.

PAC este unul dintre puținele programe europene care a funcționat. Există aspecte pozitive în reforma PAC, dar și negative. Trebuia făcut mult mai mult pentru a reduce birocrația, principala problemă cu care se confruntă agricultorii. Cei de la Buxelles uită că principalii protectori ai mediului sunt agricultorii. Crescătorii noștri de animale trebuie protejați, carnea din laborator nu este carne. Viitoarea PAC va fi bună sau rea în funcție de banii acordați. Și aici ce avem? Habar nu avem, respingem orice reducere a bugetului PAC, agricultorii italieni nu trebuie să piardă niciun euro. Ne vom lupta până la capăt pentru asta!

Avem un vot astăzi care este scandalos. Se votează doar ce vrea marea coaliție. Dacă în contextul crizei adoptăm ceva repede, nu este corect. 60% vor fi în continuare plăți pe suprafață. 80% din fonduri merg în continuare la 20% din exploatații. Nu este o reală reformă! Ieri am primit un raport de la agenția de mediu care ne-a prezentat cifre tragice, biodiversitatea este grav afectată. Ce s-a întâmplat cu50% mai puține pesticide, 50% mai puține medicamente. Noi nu putem fi de acord cu asta. Cu aceasta așa-numită reformă, Comisia nu va face green deal-ul, nici obiectivele de mediu.

Pachetul Planurilor strategice pe care-l avem astăzi nu este nemaipomenit. La plățile de bază se impun și mai multe condiționalități. Cât privește ecoschemele, aici sunt mai multe posibilități. Se cere agricultorilor să renunțe la 10% din suprafețele agricole, în timp ce vor obține o compensație pentru jumătate din ele.

Vom vota reforma PAC și putem scrie o pagină de istorie, agricultura poate fi un nou motor pentru a crea slujbe, a îmbunătăți mediul. Nu vrem reduceri, e nevoie de mai multă ambiție în ceea ce privește bunăstarea animalelor și sprijinirea fermelor de animale, sistem de etichetare onest, trebuie să combatem fenmenele de exploatare din agricultură. Nu trebuie să primească bani cei care nu respectă lucrătorii.

În continuare să dăm bani oligarhilor pentru că nu susținem plafonarea subvențiilor.

Sumele la plățile de bază pe hectar vor scădea. Se vor importa 20.000 de tone de carne de vită din Mexic. 650 de milioane de euro au fost luați de la agricultori și au fost dați pentru emigranți. Să nu vă mirați dacă va exista o politică agricolă comună franceză, PAF, nu PAC dacă bugetul pentru agricultură va fi redus. Susținem să fie 2000 de euro plata pentru micile exploatații agricole.

În Polonia, 70% din beneficiarii plăților directe sunt proprietarii terenurilor, nu agricultorii. Definiția fermierului activ este fundamentală, în felul acesta agricultorul trece în centrul PAC.

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), reprezentant România: Statele membre să nu împovăreze fermierii cu noi sarcini care nu sunt prevăzute în regulamentele UE. Îmbătrânirea populației este o realitate, încurajarea tinerilor să devină fermieri, o mare provocare.

Europarlamentar Dacian Cioloș, RENEW, România: Agricultura europeană are nevoie de o viziune, nu de un agregator de standarde și mecanisme administrative. Decizia noastră trebuie să tirmită un semnal clar fermierilor: avem nevoie de voi! Fără voi nu există niciun Pact verde, pentru că Pactul verde trebuie să fie o oportunitate pentru societate, dar și pentru agricultori. Când văd situația fermierilor noștri afectați de secetă, dificultatea de a genera venituri decente și așteptările societății cu privire la alimente, la sănătate și mediu, vă spun că nu mai putem aștepta. Politica Agricolă Comună trebuie modificată acum. Orice amânare a acestor modificări acum, ar însemna să amânăm cu 3-4 ani o oportunitate de a da fermierilor mijloacele să facă un pas în plus de a se adapta noilor realități.


Vizualizat: 5317 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii