Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fermierul Muscă: Zeci de mii de fermieri excluși de la plata avansului APIA din vina APIA!

Publicat: 09 octombrie 2023 - 20:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acum am aflat că 50.000 de fermieri, care erau în mare dificultate, nu vor beneficia de plata avansului de la APIA, pentru că cei de acolo nu au fost în stare să controleze fermele, a declarat fermierul Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România (SFPR), pentru national.ro

Anul acesta, 300.000 de ferme românești vor intra în faliment, pentru că au fost prețurile extraordinar de mici la vânzarea de cereale și costurile prea mari la inputuri, ne spune Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România (SFPR). Acesta arată că în România nu mai există instituții de control dând exemplul Consiliului Concurenței, care nu s-a sesizat când îngrășămintele s-au vândut cu 6.200 lei toamna trecută, pentru ca în primăvară să scadă la 2.400 de lei.

”Ce țară este asta? E o țară necontrolată. Azotatul a fost la 5.500 de lei și pe urmă a ajuns la 2.000 de lei tona. Nu se poate să faci astfel de lucruri într-o țară normală. Apoi, noi am fost de acord la Bruxelles cu tranzitul de cereale din Ucraina, nu cu importul de cereale, care s-a făcut masiv în România. Și ce caută în România carne de pasăre și miere din Ucraina? La nivel național, din producția de miere din 2022, nu s-a vândut un kilogram. Toată mierea vine din Ucraina și din China. Ce politicieni sunt ăștia, care își bat joc de propriul popor? Ne duc la pieire, după patru ani de secetă, nu au venit cu niciun sprijin concret. Politicianul român este plătit din sudoarea frunții noastre și nu face nimic. Eu, de două săptămâni, nu mai am niciun muncitor în fermă. Au plecat toți tractoriștii, că i-a fugărit Poliția pe aici, să le facă dosare penale că nu au permis de categoria C și E ca să are câmpul. Acum încearcă să ne ia și facilitatea pe care am avut-o 7-8 luni de zile, cu reducerea la impozitul pe salariile din agricultură”, a declarat fermierul Ștefan Muscă, președintele SFPR, pentru sursa menționată. 

Fermierii spun că 300.000 de agricultori vor intra în faliment anul acesta, pentru că nu mai au cum să supraviețuiască și că deja străinii au început să le ia fermele, pentru că nu și-au putut plăti datoriile la inputuri. ”Suntem deciși să ieșim în stradă, că nu se mai poate. Intrăm în greva foamei, ne legăm cu lanțuri până demisionează Guvernul. Nu avem nicio perspectivă. Liberalizarea prețurilor la energie și gaze pe noi ne-a pus în cap. Nu mai vorbim de prețurile foarte mici la cereale din cauza celor din Ucraina. Majoritatea cerealelor din Ucraina au ajuns în curțile fermierilor mari, care au avut spații de depozitare. Apoi le-au amestecat cu ale lor și le-au vândut în Portul Constanța, ca produse românești. Eu nu pot să vând la prețurile cerealelor din Ucraina, pentru că am avut costuri foarte mari. Nu vrem profit, vrem doar să ne scoatem cheltuielile, ca să putem să supraviețuim și poate, peste un an, peste doi, să vedem, poate vrea bunul Dumnezeu să ne dea și nouă ploaie și să ne ierte, că ne-am chinuit destul cu seceta în 4 ani de zile. Cea mai mare durere a mea este că cei care ne conduc acum nu ne reprezintă. Guvernul și președintele au spus că vor face totul pentru a ajuta agricultura ucraineană. Așa am ajuns”, ne-a precizat președintele SFPR, Ștefan Muscă. Acesta se plânge de faptul că Guvernul i-a păcălit pe fermieri spunându-le că le dă credite pe 15-20 de ani, ca să iasă din necazurile de acum.

Tot păcăleală a fost și ordonanța de urgență cu credite de 5 ori banii de la APIA, pentru că băncile au refuzat să le dea.

Inspectorii ANAF îi controlează la sânge pe agricultori, pentru că le e frică să se ducă la multinaționale, susțin reprezentanții fermierilor. ”Pentru statul român, noi suntem infractorii. Acum am aflat că 50.000 de fermieri, care erau în mare dificultate, nu vor beneficia de plata avansului de la APIA, pentru că cei de acolo nu au fost în stare să controleze fermele. Începând cu acest an, au fost obligați de UE să verifice toate fermele și au folosit imagini din satelit, printr-o aplicație, imagini care, în loc de fasole, arătau grâu, în loc de grâu, rapiță. Și apoi i-au notificat pe fermieri că au mințit. Când s-au convins că ei greșiseră, le-au spus fermierilor să-și schimbe declarațiile, ca să se potrivească cu imaginile lor din satelit. Eu le-am spus fermierilor să nu-și schimbe declarațiile, că asta înseamnă infracțiune. Nu știu cum o să se rezolve problema asta până pe data de 16 octombrie, când trebuie dați banii”, a mai spus fermierul Ștefan Muscă, președintele SFPR.

Despre ce s-a întâmplat la APIA, Agroinfoa scris AICI: 

Se întâmplă ACUM! Pățania mai multor fermieri mari și mici la APIA!

Vizualizat: 1825 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii