Modulul inteligent care le pune în pericol fermierilor subvențiile APIA pentru acest an! "De ceva timp foarte mulți fermieri din toată țara sunt sunați de caătre funcționarii APIA, pe motiv că în urma rapoartelor satelitare, care după gura lumii sunt interpretate de un modul de inteligență artificială, nu li se recunosc culturile declarate," avertizează Ștefan Gheorghiță, administrator la TRIAGROEXIM SRL, într-o postare Facebook.
"Astfel avem situatii ca mazarea este plantatie de pomi sau pasune, graul este soia, orzoaica este porumb si asa mai departe.
Vin oamenii, fermieri mari si mici la Inalta Poarta (a se citi APIA) sa vada ce este de facut si asculta nauciti cum acel modul de inteligenta artificiala ( sa il numim IA Adrian in cinstea stim noi cui) nu i-a crezut pe cuvant si a stabilit el ce culturi sunt in realitate pe teren. A nu se intelege ca exclud situatia ca pot fi si cazuri izolate de fermieri care au incercat marea cu degetul pentru a eluda regulile, dar noi vorbim de cei multi.
Astfel functionarii APIA le explica frumos si politicos fermierilor, asa cum am impresia ca au fost instruiti de la centru, ca sunt trei solutii:
a. sa accepte verdictul lui IA (inteligenta artificiala) ADRIAN si sa faca o declaratie M3 prin care modifica specia declarata, iar daca fac asta pana la sfarsitul lui septembrie este iertat.
b. sa isi retraga sola de la cerere si astfel nu primeste subventia dar asta este.
c. sa faca contestatie - dar atentie astazi asta inseamna mers direct in instanta, fiindca APIA nu mai are in proceduri sa trimita echipe sa constate pe teren. Asa s-a decis de niste unii, sefi pe vremuri pe acolo. Poate vazand scandalul care a izbucnit vor schimba ceva.
Care este situatia pe teren? Majoritatea celor mici accepta spasiti situatia si declara M3 si schimba specia declarata, asta fiindca nu prea inteleg implicatiile.
Cei mari care mai au avocat, dar si anumite situatii mai complexe, au inceput sa inteleaga problema si sa exemplificam:
1. in urma deciziei lui IA ADRIAN ai situatia in care trebuie sa recunosti mai mult porumb sau floare fata de ce ai declarat la cerere in primavara, culturi care le-ai asigurat la seceta si vrei ca tot omul normal la cap sa aplici la masura 17.1 de rambursare a 70% din valoarea primei de asigurare, dar nu mai poti fiindca iti creste suprafata din cultura respectiva iar AFIR te declara neeligibil. Asa in cazul unei ferme de cca 500 ha, pierderea este de vreo 200 milioane lei vechi. De ce? Fiindca asa vrea IA Adrian.
2. O situatie auzita este de genul unde un fermier care avea 20 ha usturoi si IA Adrian nu i-a recunoscut cultura. Ma intreb daca fermierul a aplicat la programul ,,usturoiul~ ce va face cu subventia? O returneaza? Dar ce va zine ANAF cand el va vinde usturoiul dar acesta nu apare pe cerere? I se vor declara cheltuielile neeligibile si va plati impozit de il va cocosa fara sa fie vinovat.
3. Pot fi si situatii cand ti se schimba culturile luate in calcul la ecoschema sau diferitele pachete si nu mai primesti nimic.
In concluzie la APIA se pare ca deciziile le ia un modul de inteligenta artificiala, care nu mai este controlat de nimeni, iar fermierii sunt pusi pe drumuri, cu toate problemele mai sus expuse dar si altele.
Dar cui sa multumeasca fermierii pentru aceste situatii si multe altele care deriva din PNS-ul aprobat sub mandatul neobositului si neuitatului nea Petrica pentru prieteni?
Pai pe langa nea Petrica se mai inscriu la rand, majoritatea demnitarilor care au participat, mai ales a celui de la Braila care se batea cu pumnul in piept pe FB cat a muncit pentru realizarea unui PNS nemaivazut. Si asa a fost. Este nemaivazut, iar fermierii sunt extaziati ca cei care schimba anual parfumul Clujului la Untold de simti ca te ia cu ameteala," atenționează Ștefan Gheorghiță.