Adama
Agreena
AGRICOVER

Se întâmplă ACUM! Pățania mai multor fermieri mari și mici la APIA!

Publicat: 15 septembrie 2023 - 09:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Modulul inteligent care le pune în pericol fermierilor subvențiile APIA pentru acest an! "De ceva timp foarte mulți fermieri din toată țara sunt sunați de caătre funcționarii APIA, pe motiv că în urma rapoartelor satelitare, care după gura lumii sunt interpretate de un modul de inteligență artificială, nu li se recunosc culturile declarate," avertizează Ștefan Gheorghiță, administrator la TRIAGROEXIM SRL, într-o postare Facebook.

"Astfel avem situatii ca mazarea este plantatie de pomi sau pasune, graul este soia, orzoaica este porumb si asa mai departe.

Vin oamenii, fermieri mari si mici la Inalta Poarta (a se citi APIA) sa vada ce este de facut si asculta nauciti cum acel modul de inteligenta artificiala ( sa il numim IA Adrian in cinstea stim noi cui) nu i-a crezut pe cuvant si a stabilit el ce culturi sunt in realitate pe teren. A nu se intelege ca exclud situatia ca pot fi si cazuri izolate de fermieri care au incercat marea cu degetul pentru a eluda regulile, dar noi vorbim de cei multi.

Astfel functionarii APIA le explica frumos si politicos fermierilor, asa cum am impresia ca au fost instruiti de la centru, ca sunt trei solutii:

a. sa accepte verdictul lui IA (inteligenta artificiala) ADRIAN si sa faca o declaratie M3 prin care modifica specia declarata, iar daca fac asta pana la sfarsitul lui septembrie este iertat.
b. sa isi retraga sola de la cerere si astfel nu primeste subventia dar asta este.
c. sa faca contestatie - dar atentie astazi asta inseamna mers direct in instanta, fiindca APIA nu mai are in proceduri sa trimita echipe sa constate pe teren. Asa s-a decis de niste unii, sefi pe vremuri pe acolo. Poate vazand scandalul care a izbucnit vor schimba ceva.

agricultor-suparat_b

Care este situatia pe teren? Majoritatea celor mici accepta spasiti situatia si declara M3 si schimba specia declarata, asta fiindca nu prea inteleg implicatiile.

Cei mari care mai au avocat, dar si anumite situatii mai complexe, au inceput sa inteleaga problema si sa exemplificam:

1. in urma deciziei lui IA ADRIAN ai situatia in care trebuie sa recunosti mai mult porumb sau floare fata de ce ai declarat la cerere in primavara, culturi care le-ai asigurat la seceta si vrei ca tot omul normal la cap sa aplici la masura 17.1 de rambursare a 70% din valoarea primei de asigurare, dar nu mai poti fiindca iti creste suprafata din cultura respectiva iar AFIR te declara neeligibil. Asa in cazul unei ferme de cca 500 ha, pierderea este de vreo 200 milioane lei vechi. De ce? Fiindca asa vrea IA Adrian.

2. O situatie auzita este de genul unde un fermier care avea 20 ha usturoi si IA Adrian nu i-a recunoscut cultura. Ma intreb daca fermierul a aplicat la programul ,,usturoiul~ ce va face cu subventia? O returneaza? Dar ce va zine ANAF cand el va vinde usturoiul dar acesta nu apare pe cerere? I se vor declara cheltuielile neeligibile si va plati impozit de il va cocosa fara sa fie vinovat.

3. Pot fi si situatii cand ti se schimba culturile luate in calcul la ecoschema sau diferitele pachete si nu mai primesti nimic.
In concluzie la APIA se pare ca deciziile le ia un modul de inteligenta artificiala, care nu mai este controlat de nimeni, iar fermierii sunt pusi pe drumuri, cu toate problemele mai sus expuse dar si altele.

Dar cui sa multumeasca fermierii pentru aceste situatii si multe altele care deriva din PNS-ul aprobat sub mandatul neobositului si neuitatului nea Petrica pentru prieteni?

Pai pe langa nea Petrica se mai inscriu la rand, majoritatea demnitarilor care au participat, mai ales a celui de la Braila care se batea cu pumnul in piept pe FB cat a muncit pentru realizarea unui PNS nemaivazut. Si asa a fost. Este nemaivazut, iar fermierii sunt extaziati ca cei care schimba anual parfumul Clujului la Untold de simti ca te ia cu ameteala," atenționează Ștefan Gheorghiță. 

Vizualizat: 12761 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii