Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAȚI URGENT DRUMUL SUBVENȚIILOR APIA!

Publicat: 16 decembrie 2020 - 08:13
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AMĂGIȚI DE COMUNICĂRILE OFICIALE! Tot mai mulți fermieri ne scriu mesaje în care-și arată dezamăgirea cruntă, furia față de comunicările făcute de oficiali despre achitarea celei de-a doua tranșe din subvențiile agricole aferente anului 2020 și despre achitarea altor ajutoare din agricultură, cum este cel de criză. Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat pe 3 decembrie 2020 că a autorizat la plată un număr record de fermieri și o sumă uriașă.

Suntem pe data de 16 decembrie 2020, s-au scurs trei săptămâni de la comunicarea făcută de conducerea APIA și subvențiile nu ar fi ajuns în conturile fermierilor, potrivit mesajelor acestora. De cât timp au nevoie banii ca să fie transferați dintr-un cont, cel al APIA, în altul, cel al fermierului?! În condițiile în care un transfer bancar se face, în zilele noastre, în câteva minute. Conducerea APIA a explicat, de mai multe ori, că e nevoie de 3-5 zile pentru circuitul bancar. Au trecut 3 săptămâni! Fermierii sunt îndreptățiți să întrebe ce se întâmplă cu subvențiile lor!

Nici avansul APIA, plătit în perioada 16 octombrie - 27 noiembrie 2020, nu a fost încasat de toți fermierii care au depus cerere unică pentru 2020. Cei din eșantionul de control APIA, mai ales cei aflați la teledetecție, nu și-au văzut nici acum banii cuveniți, deși li s-a promis, atât ministrul agriculturii, Adrian Oros, cât și conducerea centrală APIA au susținut în declarații publice că avansul le va fi achitat și fermierilor aflați la control.

Ce spune comunicatul APIA din 3 decembrie 2020, la o zi după demararea plăților finale către fermieri:

Până la acest moment (3 decembrie n.r.) s-au autorizat la plată un număr de 113.390 fermieri cu suma totală de 94.402.342,72 euro, din care: 
    - 16.707.808,75 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
    - 2.265.712,46 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
    - 450.889,46 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).

Plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,7830 lei pentru un euro.

APIA va continua efectuarea plăților aferente Campaniei 2020 în același ritm susținut, astfel încât toți beneficiarii să primească în timp util banii cuveniți. Acesta e comunicatul transmis de conducerea APIA.

Care ritm susținut?! Că banii nu au ajuns la noi! Spun furioși fermierii. Din 3 decembrie de când a transmis acest comunicat presei, APIA tace. Nu a mai comunicat nimic în decursul acestor trei săptămâni despre plăți. Fermierii cred că APIA nu are bani, că nu ar fi primit bani de la bugetul de stat, ca să le achite subvențiile. Se știe că subvențiile europene le sunt plătite fermierilor de la bugetul de stat și, ulterior, România decontează aceste plăți la Comisia Europeană. Chiar dacă este așa, APIA ar trebui să le comunice fermierilor ce se întâmplă cu plățile lor.

APIA face plata finală pentru schemele de plată care au intrat în calculul avansului:

Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha. APIA ar trebui să le achite fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție a fost achitată, conform APIA, în avans.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA spune că le-a achitat, până la data de 27 noiembrie, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.

Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/ha. APIA le achită crescătorilor de animale 30% din această subvenție, 70% fiind virat la plățile în avans.

Să nu mai spunem de subvențiile restante la plată, cum este ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii așteaptă plata pentru trimestrul 2 al acestui an. Hotărârea de Guvern care suplimentează cu 176 milioane de lei suma pentru această plată a fost aprobată deja de Executiv, anunțată de două ori, dar nepublicată încă în Monitorul Oficial.

Ajutorul Covid-19, atât cel acordat din bugetul de stat, cât și cel din bani europeni pe Măsura 21, e nicăieri. Fermierilor și crescătorilor de animale li s-a spus că plata acestui ajutor începe pe 25 noiembrie 2020.  VEDEȚI AICI DECLARAȚIILE MINISTRULUI AGRICULTURII ȘI ALE ȘEFULUI APIA! Nu e de mirare că mulți dintre fermieri strigă acum: Minciuni! Minciuni! Nici vorbă de 25 noiembrie! Ajutoarele pentru secetă, pauză! Despre alte subvenții cuvenite fermierilor și crescătorilor de animale pentru acest an, nu mai deschidem subiectul. 


Vizualizat: 2749 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Suditu Aurel
|
12. 16, 2020. Wednesday 09:16
Ne merităm soarta,uitați-vă ce se întâmplă în Polonia,de 30 de ani suntem bătaia lor de joc,nici măcar o dată nu am protestat. Mie scârbă de ce se întâmplă la noi,agricultura mi-a dat și oferit cele mai frumoase clipe,am 42 de ani,din 1992 cind am renunțat la școală pentru agricultură nu am crezut că voi ajunge să mă gândesc să renunț și să plec afară,dar din păcate sînt forțat să fac acest lucru.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii