AMĂGIȚI DE COMUNICĂRILE OFICIALE! Tot mai mulți fermieri ne scriu mesaje în care-și arată dezamăgirea cruntă, furia față de comunicările făcute de oficiali despre achitarea celei de-a doua tranșe din subvențiile agricole aferente anului 2020 și despre achitarea altor ajutoare din agricultură, cum este cel de criză. Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat pe 3 decembrie 2020 că a autorizat la plată un număr record de fermieri și o sumă uriașă.
Suntem pe data de 16 decembrie 2020, s-au scurs trei săptămâni de la comunicarea făcută de conducerea APIA și subvențiile nu ar fi ajuns în conturile fermierilor, potrivit mesajelor acestora. De cât timp au nevoie banii ca să fie transferați dintr-un cont, cel al APIA, în altul, cel al fermierului?! În condițiile în care un transfer bancar se face, în zilele noastre, în câteva minute. Conducerea APIA a explicat, de mai multe ori, că e nevoie de 3-5 zile pentru circuitul bancar. Au trecut 3 săptămâni! Fermierii sunt îndreptățiți să întrebe ce se întâmplă cu subvențiile lor!
Nici avansul APIA, plătit în perioada 16 octombrie - 27 noiembrie 2020, nu a fost încasat de toți fermierii care au depus cerere unică pentru 2020. Cei din eșantionul de control APIA, mai ales cei aflați la teledetecție, nu și-au văzut nici acum banii cuveniți, deși li s-a promis, atât ministrul agriculturii, Adrian Oros, cât și conducerea centrală APIA au susținut în declarații publice că avansul le va fi achitat și fermierilor aflați la control.
Ce spune comunicatul APIA din 3 decembrie 2020, la o zi după demararea plăților finale către fermieri:
Până la acest moment (3 decembrie n.r.) s-au autorizat la plată un număr de 113.390 fermieri cu suma totală de 94.402.342,72 euro, din care:
- 16.707.808,75 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
- 2.265.712,46 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
- 450.889,46 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).
Plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,7830 lei pentru un euro.
APIA va continua efectuarea plăților aferente Campaniei 2020 în același ritm susținut, astfel încât toți beneficiarii să primească în timp util banii cuveniți. Acesta e comunicatul transmis de conducerea APIA.
Care ritm susținut?! Că banii nu au ajuns la noi! Spun furioși fermierii. Din 3 decembrie de când a transmis acest comunicat presei, APIA tace. Nu a mai comunicat nimic în decursul acestor trei săptămâni despre plăți. Fermierii cred că APIA nu are bani, că nu ar fi primit bani de la bugetul de stat, ca să le achite subvențiile. Se știe că subvențiile europene le sunt plătite fermierilor de la bugetul de stat și, ulterior, România decontează aceste plăți la Comisia Europeană. Chiar dacă este așa, APIA ar trebui să le comunice fermierilor ce se întâmplă cu plățile lor.
APIA face plata finală pentru schemele de plată care au intrat în calculul avansului:
Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha. APIA ar trebui să le achite fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție a fost achitată, conform APIA, în avans.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA spune că le-a achitat, până la data de 27 noiembrie, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.
Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/ha. APIA le achită crescătorilor de animale 30% din această subvenție, 70% fiind virat la plățile în avans.
Să nu mai spunem de subvențiile restante la plată, cum este ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii așteaptă plata pentru trimestrul 2 al acestui an. Hotărârea de Guvern care suplimentează cu 176 milioane de lei suma pentru această plată a fost aprobată deja de Executiv, anunțată de două ori, dar nepublicată încă în Monitorul Oficial.
Ajutorul Covid-19, atât cel acordat din bugetul de stat, cât și cel din bani europeni pe Măsura 21, e nicăieri. Fermierilor și crescătorilor de animale li s-a spus că plata acestui ajutor începe pe 25 noiembrie 2020. VEDEȚI AICI DECLARAȚIILE MINISTRULUI AGRICULTURII ȘI ALE ȘEFULUI APIA! Nu e de mirare că mulți dintre fermieri strigă acum: Minciuni! Minciuni! Nici vorbă de 25 noiembrie! Ajutoarele pentru secetă, pauză! Despre alte subvenții cuvenite fermierilor și crescătorilor de animale pentru acest an, nu mai deschidem subiectul.