Crescătorul de animale Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, spune că sunt sute de hectare de pășune abandonate în timp ce fermierii își țin animalele în grajd. Crescătorii nu-și mai pot lăsa animalele pe pășune de teama sălbăticiunilor. Ursul atacă în fiecare zi și-n fiecare noapte, spune crescătorul.
Dumitru Grigorean are ferma de bovine în comuna Pojorâta, județul Suceava.
"În comuna Pojorâta, în fiecare noapte, mai nou, și ziua, își face prezența ursul. Deci, atacă și atunci când nu poate ataca, pentru că oamenii și-au luat măsuri suplimentare de pază, vorbim de faptul că animalele sunt ținute la grajd, deși ar fi trebuit să fie pe pășune. Vorbim de zeci și chiar sute de hectare de pășune abandonate, pentru că oamenii nu-și mai pot desfășura activitatea. Fapt pentru care, am crezut de cuviință că una din întâlnirile aici, în zonă, cu oamenii care să-și poată spune punctul de vedere, ar fi benefică ambelor părți sau mai multor părți, pentru că noi chiar am solicitat ca la o eventuală întâlnire, lucru pe care-l reiterăm și acum, am solicitat să fie prezenți și cei care protejează animalele, de la acele ONG-uri, unele de bună credință, altele poate au alte interese, am solicitat și prezența acestor ONG-uri tocmai în ideea de a avea o dezbatere, la care să ne prezentăm toți punctele de vedere. Și întrebarea noastră, deși pare retorică, nu este, întrebarea noastră ar fi, de ce între urs și om, și vorbim de viața omului, așa la modul general, de ce noi trebuie să alegem urs. Deci, aceasta ar fi fost prima noastră întrebare.
Foto Dumitru Grigorean.
Din păcate, după data de 18 și până astăzi, atacurile au fost foarte multe și-n foarte multe zone ale țării. A apărut ursul în zone în care nu a fost niciodată. Botoșani, Dorohoi, Galați, Târgu Mureș, în oraș, urs. Adică, suntem în situația în care, deși inițial ni s-a părut că situația este foarte gravă din punctul nostru de vedere, ca și crescători de animale, constatăm că situația este mult mai gravă și este de o gravitate extremă, tocmai pentru că, așa cum spuneați și dumneavoastră, ursul a început să intre în restaurante, în magazine, în orașe, deci nu numai în comune sau în sate izolate sau numai în zona de munte. Deci, lucrurile sunt total scăpate de sub control", a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, luni seara, la Agro TV.
Marți, la Ministerul Mediului, mai mulți crescători de animale au protestat pașnic, o replică la protestele organizațiilor nonguvernamentale de protecție a animalelor sălbatice, pentru urgentarea aprobării ordonanței de urgență care prevede intervenția rapidă, în 24 de ore, în cazul urșilor agresivi. DETALII AICI: Ghiță Ciobanul protestează ASTĂZI la Ministerul Mediului!