Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, a declarat, exclusiv pentru Agroinfo, că s-a alăturat astăzi, 29 iunie 2021, protestului organizat la Ministerul Mediului. Mai mulți crscători de animale din țară participă la acest protest prin care susțin adoptarea de urgență a măsurilor severe împotriva urșilor agresivi.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat săptămâna trecută un proiect de ordonanță de urgență prin care e stabilită intervenția în 24 de ore în cazul urșilor care sunt un pericol pentru oameni și animale domestice. Tranchilizarea și relocarea acestora sau împușcarea lor, dacă se impune. Aceste măsuri sunt contestate de mai multe organizații nonguvernamentale de protecție a animalelor.
"Echipa de intervenţie este formată din jandarm şi vânător. Vânătorul va avea la dispoziţie arma de tranchilizare şi arma letală şi echipa de la faţa locului decide dacă se poate interveni prin tranchilizare, adică ursul este suficient de aproape de echipa de intervenţie ca tranchilizarea să fie eficientă, pentru că nu se poate face tranchilizarea de la sute de metri, de la zeci de metri. Armele de tranchilizare se pot folosi undeva la 50 de metri maxim şi doar în cazurile acelea se poate asigura că în urma intervenţiei nu se poate genera un pericol şi mai mare. Trebuie să lăsăm echipele de intervenţie să decidă. Nu poate să decidă nici ministrul la câte sute de metri de animal sau de om se poate interveni. Nu pot eu decide de la Bucureşti cât de periculoasă este situaţia unui cetăţean în Sinaia sau în Azuga", a declarat ministrul Mediului, luni seara, după o ședință a coaliției ținută la Parlament.
"Am constatat că în fiecare ţară unde există populaţie mai mare sau mai mică de urs brun există şi o procedură de intervenţie rapidă. Acest lucru în România lipseşte. Din acest motiv este nevoie de o legislaţie care să reglementeze modul în care intervenim în cazul în care vorbim de forţă majoră, de situaţie critică. Propunem din partea Ministerului Mediului o intervenţie graduală", a adăugat ministrul Tanczos Barna.
Protestul de astăzi, din fața Ministerului Mediului, București, este organizat de deputatul liberal de Brașov, Dumitru Flucuș, fost primar al comunei Șinca Nouă, și Federația Oierilor de Munte din România.
Marți, 29 iunie 2021, începând cu ora 12:00 va avea loc la București în fața Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor o manifestare pașnică ce are ca scop aducerea la cunoștința autorităților a situației reale din țară cu privire la problemele cauzate de numărul mare de animale sălbatice, scăpate de sub control : urși, lupi, mistreți, castori; a pagubelor create de acestea fermierilor precum și riscurile zilnice la care oamenii sunt expuși ca urmare a întâlnirilor cu ursul.
Sunt așteptați să participe reprezentanți ai celor afectați precum și cei interesați de acest subiect.
Vocea celor afectați trebuie să fie auzită și să conteze în luarea decizilor și găsirea unor soluții.
Datorita faptului ca la solicitarea Federatia Oierilor de Munte din Romania, catre Primaria Municipiului Bucuresti, privind organizarea manifestatiei pasnice, din data de 29.06.2021, din fata Ministerului Mediului, s-a primit raspunsul cu numarul 1966989/2532/25.06.2021, prin care se aproba doar prezenta unui numar maxim de ‼️100 de persoane ‼️la manifestatie, cu regret va anuntam ca va trebui sa ne limitam la acest numar de participanti, susține anunțul privind organizarea protestului.
Ghiță Ciobanul, aflat la Ministerul Mediului, a declarat, exclusiv pentru Agroinfo, că mai mulți crescători de animale, de vaci, de oi, participă la protest. Atacurile sălbăticiunilor le-au provocat multe necazuri crescătorilor de animale în ultimii ani. Sute de animale domestice ucise și viața oamenilor pusă-n pericol. Urșii s-ar fi înmulțit foarte mult.
"Dacă au posibilitatea să ducă urșii în altă parte, noi nu avem nimic împotrivă. Să-i tranchilizeze și să-i reloce. Noi, crescătorii de animale, de vaci, de oi, cei care ne confruntăm zilnic cu atacul sălbăticiunilor, nu mai știm ce să facem. Urșii atacă turmele de oi, intră în gospodării, ne ucid animalele și pun viața noastră, a oamenilor, în pericol. Am înțeles că ONG-urile nu vor să se ia măsuri, dar nu ONG-urile se luptă zilnic cu atacurile sălbăticiunilor. La protest, am venit mai mulți crescători de animale din județele Sibiu și Brașov și din alte județe, dar și cei care dețin fondurile de vânătoare", a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.