Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
"Comisia Europeană a adoptat o extindere a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA), care le va permite statelor membre să pună în aplicare anumite măsuri de ajutor, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei. Comisia Europeană simplifică normele privind ajutoarele de stat combinate cu sprijin din partea UE și introduce noi posibilități de implementare a măsurilor de ajutor în vederea sprijinirii dublei tranziții și a redresării în urma pandemiei.
Normele revizuite se referă la: ajutoarele acordate de autorităţile naţionale pentru proiecte finanţate prin intermediul anumitor programe ale UE gestionate la nivel central în temeiul noului cadru financiar multianual şi la anumite măsuri de ajutor de stat care sunt relevante pentru sprijinirea tranziţiei verzi şi a celei digitale, precum şi pentru redresarea în urma efectelor economice ale pandemiei de COVID-19. Exceptarea unui astfel de ajutor de la obligația de notificare prealabilă reprezintă o simplificare majoră, care facilitează punerea rapidă în aplicare a unor astfel de măsuri de către statele membre, dacă sunt îndeplinite condițiile care limitează denaturarea concurenței pe piața unică.
Astfel, atât fermierii, cât și toate sectoarele afectate de pandemia COVID-19, vor beneficia de ajutoare acordate de Guvern, într-un proces simplificat și mult mai rapid.
VEZI AICI COMUNICATUL COMISIEI EUROPENE!
Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: Comisia simplifică normele privind ajutoarele de stat aplicabile finanțării naționale care intră în domeniul de aplicare al anumitor programe ale UE. Acest lucru va îmbunătăți în continuare interacțiunea dintre normele de finanțare ale UE și normele UE privind ajutoarele de stat în temeiul noului cadru financiar multianual. De asemenea, introducem mai multe posibilități pentru statele membre de a acorda ajutoare de stat pentru sprijinirea tranziției către o economie verde și digitală, fără a le impune să efectueze procedura de notificare prealabilă, dar și fără a provoca denaturări nejustificate ale concurenței pe piața unică. Noile norme vor facilita, de asemenea, furnizarea rapidă de către statele membre a finanțării atât de necesare pentru a sprijini o redresare durabilă și rezilientă în urma efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.” A scris eurodeputatul român pe pagina sa Facebook.