Ministerul Agriculturii a anunțat marți, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de ajutorul de minimis la tomate cultivate-n spații protejate și-n anul 2023.
Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3000 euro/1000 mp/beneficiar, cât a fost și-n acest an, iar resursele financiare alocate sunt în sumă de 262.999.000 lei, reprezentând echivalentul a 53,142 milioane euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023.
"Noi luăm 3.000 de euro de câțiva ani, dar ce valoare mai au astăzi cei 3.000 euro? Haideți să ne adaptăm la momentul actual, prețurile la inputuri s-au dublat, sunt de speriat. Vedeți ce se întâmplă cu energia, combustibilul, forța de muncă… 2023 va fi un an de referință, dacă în 2022 fermierii au mai avut stocuri, acum mulți și-au luat doar 30% din necesarul de inputuri în speranța că se va mai ieftini sau că vor veni acele mecanisme de ajutoare pe care le avem în contextul războiului din Ucraina’’, a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.
Legumicultorii speră la un ajutor de minimis în 2023, dacă nu dublu, măcar de 5.000 euro/1000 mp/beneficiar. În plus, vor să fie și alte legume incluse la primul Ciclu. "N-am dori ca la primul Ciclu să rămână doar tomata, ar trebui să fie 7-8 culturi și fiecare o să-și aleagă, atunci n-am mai crea nici abundență de culturi în piață," spune Ion Păunel.
Potrivit proiectului de act normativ, cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 martie 2023, iar valorificarea producției se va face până la data de 10 iunie, inclusiv.
”În aceste zile, deși se apropie sărbătorile de iarnă, legumicultorii se află în plin proces de pregătire a producerii răsadurilor pentru înființarea culturilor în spații protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de producție. De aceea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat și a pus în consultare publică proiectul de HG pentru a da un semnal celor care vor să continue Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate sau celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program”, a declarat ministrul Petre Daea.
"Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.
Depunerea documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), precum și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor se va efectua până la 30 iunie 2023, inclusiv," informează un comunicat MADR, transmis astăzi Agroinfo.