Adama
Agreena
AGRICOVER

MADR: Programul Tomata pentru anul 2023! Cerere, acte, condiții!

Publicat: 13 decembrie 2022 - 18:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de hotărâre privind continuarea Programului Tomata și-n anul 2023.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea maximă a ajutorului de minimis este de 3000 euro/1.000 mp/beneficiar.

"Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.

Beneficiarii, condițiile de eligibilitate și valoarea totală a ajutorului de minimis pentru susținerea producției de tomate în spații protejate

Art. 4 (1)Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate.
(2) Prevederile prezentei scheme se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, pentru culturile de tomate cultivate în spații protejate prevăzute la art. 2, respectiv:
a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2023.
b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderimfamiliale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privindmdesfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
c) producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de tomate în spații protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:
a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;
b) să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusivmcu tomate în spații protejate.
c) să marcheze suprafața prevăzută la lit.b), la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să semgăsească inscripţia "Program susţinere tomate în spații protejate, anul 2023, beneficiar numărulm.............., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ........./ Municipiului Bucureşti", cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
d) să obțină producția minimă corespunzătoare culturii înființate;
e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror razămadministrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2023;
f) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de OFJ;
g) să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție demforma de organizare;
h) să obțină tomate care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Producția minimă este de 3000 kg/1000 mp
(4) Valorificarea producției prevăzute la alin. (1) lit. d) se face până la data de 10 iunie inclusiv.
(5) Dovada obținerii producției de tomate obținute în spații protejate prevăzută la alin. (3) o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.
(6) Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condițiile.

subventie-usturoi_b

Valoarea maximă a sprijinului financiar prevăzută la alin.(2) se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9490 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2022, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C nr. 379/6 din 3 octombrie 2022, pentru schema de ajutor de minimis.
(4) Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiarmactual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare
precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
Art. 7 Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă, în anul 2023.
Art. 8 Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 262.999 mii lei, reprezentând echivalentul a 53,142 mil. euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023, la capitolul 83.01
„Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare“, titlul 51 "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice", articolul 51.01 "Transferuri curente", alineatul 51.01.01 "Transferuri către instituţii publice", direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură sumele necesare acordării schemei de la capitolul 83.10 "Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare", titlul 40 "Subvenţii", articolul 40.15 "Sprijinirea producătorilor agricoli.
Beneficiarii prevăzuți la art. 4 alin (2), care intenționează să solicite ajutorul de minimis, sunt obligați să depună la DAJ o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, până cel târziu data de 1 martie 2023.

Cererile se depun la direcțiile agricole județene. 

Acte necesare
a) copie a B.I./C.I. solicitant sau al/a reprezentantului legal daca cererea este depusă prin reprezentant legal/imputernicit;
b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023;
c) împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I a unui reprezentant, după caz;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverinţa în original, din Registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2023, care atesta suprafaţa de teren cu spatii protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză," precizează proiectul de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul MADR. 

 

 

Vizualizat: 7798 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Subvențiile agricole n-au mai ajuns la fermele mici! Cine a luat banii?

Subvențiile agricole n-au mai ajuns la fermele mici! Cine a luat banii?

05 noiembrie 2024 - 18:13

Un grup de miliardari sunt cei mai buni profitatori ai subvențiilor UE pentru agricultură în perioada 2018-2021, inclusiv fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš și omul de afaceri britanic Sir James Dyson, în timp ce multe ferme mici se luptă să supraviețuiască și mii de ferme s-au închis, scrie The Guardian într-o anchetă amplă.

Unii fermieri iau subvenții APIA mai mari decât alții! Ce spune noul comisar de la Agricultură!

Unii fermieri iau subvenții APIA mai mari decât alții! Ce spune noul comisar de la Agricultură!

05 noiembrie 2024 - 17:36

Comisarul european desemnat pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, a promis luni, în timpul audierii de confirmare în Comisia de agricultură a Parlamentului European (AGRI), că va milita pentru venituri decente pentru fermierii din Uniunea Europeană, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să vândă sub preţul de producţie.

Adrian Pintea, noi vești plata avansului APIA hectar, cap animal! Micii fermieri, crescători să-și verifice conturile!

Adrian Pintea, noi vești plata avansului APIA hectar, cap animal! Micii fermieri, crescători să-și verifice conturile!

05 noiembrie 2024 - 08:24

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, fost șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), timp de 7 ani, vine cu ultimele vești despre plata avansului APIA la subvențiile pe hectar și pe cap animal, datorate fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Ordin ANSVSA funcționarea Gospodăriei Țărănești!

Ordin ANSVSA funcționarea Gospodăriei Țărănești!

05 noiembrie 2024 - 06:36

Ordinul privind funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti, care furnizează alimente de origine non-animală, a fost finalizat şi trimis pentru aprobare, a anunţat luni Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

APIA ASTĂZI! Listă plăți avans cu fermierii persoane fizice și juridice!

APIA ASTĂZI! Listă plăți avans cu fermierii persoane fizice și juridice!

04 noiembrie 2024 - 16:20

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis astăzi către Agroinfo lista cu fermierii, crescătorii de animale, persoane fizice și persoane juridice care au fost autorizați la plata avansului APIA la subvențiile pe hectar și cap animal aferente acestui an.

Comunicat APIA ASTĂZI! Banii în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Banii în conturi!

04 noiembrie 2024 - 16:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 01.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 571.110 fermieri, cu o sumă totală de 601.274.241,70 euro (2.991.537.895,42 lei).

Prezentați-vă pentru plată! Nou ajutor micii fermieri! Condiții și acte necesare!

Prezentați-vă pentru plată! Nou ajutor micii fermieri! Condiții și acte necesare!

04 noiembrie 2024 - 15:17

Termen 10 zile pentru depunerea cererilor! Micii fermieri, cultivatori de legume în spații protejate, beneficiază de un nou ajutor de 1.000 de euro/1.000 mp. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Fermierii trebuie să se grăbească să depună cererile la direcțiile agricole județene, termenul este de doar 10 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.

OFICIAL! Plata subvențiilor APIA pe cap animal și hectar!

OFICIAL! Plata subvențiilor APIA pe cap animal și hectar!

04 noiembrie 2024 - 07:13

Modificări publicate în Monitorul Oficial! Hotărârea care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 1 noiembrie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii