VEȘTI BRUXELLES. Solicitarea de egalizare a subvenției pe hectar pe care o primesc fermierii români cu cea a fermierilor din vestul Europei a fost respinsă în Parlamentul European. Cel puțin pentru perioada de tranziție până la intrarea în drepturi a noii politici agricole comune, suma pe hectar cu care sunt subvenționați fermierii români nu va fi egală cu cea acordată fermierilor din vest. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
În ședința Comisiei AGRI din Parlamentul European, ținută pe 28 aprilie 2020, a fost votat raportul referitor la tranziția privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anul 2021. Acest document asigură continuarea plăților către fermieri în perioada de tranziție până la noua politică agricolă comună. Unul dintre amendamentele depuse la raport de eurodeputatul român Daniel Buda viza egalizarea subvenției pe hectar astfel încât suma primită de fermierii români să se apropie de cea încasată de agricultorii din vestul Europei. Acest amendament a fost însă respins.
Un alt amendament important pe care l-am înaintat, dar care însă nu a fost adoptat obținând 20 de voturi pentru și 26 împotrivă, se referă la egalizarea subvențiilor. Astfel, am propus ca în vederea promovării convergenței în ceea ce privește dezvoltarea sectoarelor agricole și sustenabilitatea rurală ale statelor membre, este necesar ca plățile directe să fie repartizate mai echitabil între statele membre. Cu siguranță însă, acest aspect va fi îndreptat în noua Politică Agricolă Comună pentru a asigura un tratament egal și condiții egale pentru supraviețuirea tuturor fermierilor Uniunii pe piață. Salut adoptarea acestui raport care asigură continuarea plăților către fermieri și oferă predictibilitate și stabilitate pentru sector! A anunțat pe pagina sa oficială Facebok eurodeputatul Daniel Buda.
Există însă și o veste foarte bună pentru toți fermierii români și crescătorii de animale, continuarea acordării ajutoarelor naționale tranzitorii pentru ambele sectoare, vegetal și zootehnie. VEZI DETALII AICI: SUBVENȚII APIA! VESTEA AȘTEPTATĂ DE FERMIERII ROMÂNI!
Subvenția pe hectar plătită fermierilor români include aceste scheme de plată:
Schema de plată unică pe suprafață este 102,6082 euro/ha.
Plata redistributivă primul nivel (1-5ha) 5 euro/ha, al doilea nivel (de la 5 hectare la 30 hectare inclusiv) 48,7127 euro/ha.
Plata pentru înverzire este 59,3201 euro/ha.
La care se adaugă în cazul fermierilor tineri, cu vârsta de maxim 40 de ani, și plata pentru tinerii fermieri, 31,2477 euro/ha.
Valorile pe hectar sunt valabile pentru anul de cerere 2019 și ne-au fost furnizate de APIA.