VOTAT! Veste excelentă pentru fermierii noștri! Fermierii români nu pierd ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție achitată din bugetul de stat, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic. Ajutoarele naționale tranzitorii le vor fi plătite în continuare fermierilor români, în perioada de tranziție, dar și în noua politică agricolă comună, anunță astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.
În cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a fost adoptat raportul referitor la Tranziția privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anul 2021.
Prin adoptarea acestui raport, se asigură furnizarea fără întrerupere a plăților pentru fermieri și pentru alți beneficiari, prin aplicarea continuă a normelor actuale din PAC care urmau să nu mai fie valabile de la sfârșitul anului 2020. Obiectivul este de a crea stabilitate și securitate pentru fermieri și pentru sectorul agricol în ansamblu și de a asigura o cale clară către noua perioadă de programare PAC.
La acest aviz, am depus o serie de amendamente menite să favorizeze acordarea ajutorului național tranzitoriu atât în perioada de tranziție, cât și în noua PAC. Este clar că avem diferențe de subvenții între fermierii din est si cei din vestul Europei. Tocmai de aceea, consider că statele membre trebuie să fie lăsate de Comisia Europeană să ofere sprijin financiar fermierilor pentru a le permite să reziste pe piată. Prin continuarea acestor plăți, se pot asigura stabilitatea, predictibilitatea și planificarea pentru fermieri, anunță europarlamentarul Buda pe pagina sa oficială Facebook.
Vicepreședintele Comisiei AGRI a adăugat că plata ajutoarelor naționale tranzitorii va continua, a fost votată acordarea acestor ajutoare, atât în sectorul vegetal, cât și în zootehnie, fermierilor români.
Statele membre care acordă ajutoare naționale tranzitorii în 2020 pot continua să le acorde pe durata perioadei de tranziție. Statele membre pot ajusta alocările financiare pentru fiecare sector în parte, pot modifica sectoarele și pot modifica condițiile de acordare a sprijinului individual.
În cazul în care plățile degresive încep numai în anul 2019, plățile respective încep la cel mult 80 % din plata medie fixată în perioada de programare 2014-2020. Nivelul plăților se stabilește în așa fel încât nivelul final în 2020 să fie jumătate din nivelul inițial. Statele membre pot continua să acorde sprijin la acest nivel în timpul perioadei de tranziție, a adăugat eurodeputatul român.
Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic (ANTZ) se acordă crescătorilor români pentru bovine, sector lapte și sector carne, și pentru ovine și caprine. În sector vegetal, ajutorul național tranzitoriu, ANT, se acordă fermierilor pentru culturile amplasate pe teren arabil, sfeclă de zahăr, tutun, hamei, in și cânepă.