RAPORT! Un raport al organizației Animals International, realizat anul trecut, arată că România este cel mai mai exportator de ovine. Importatorii cei mai mari sunt din afara Uniunii Europene. În 2017, țara noastră a exportat ovine vii în valoare de aproape 175 de milioane de euro, iar țara în care au fost exportate cele mai multe oi românești este Libia.
Potrivit acestui raport, făcut de analistul economic Claudiu Cazacu, în 2017, valoarea totală a exporturilor de ovine a fost de 174.86 milioane euro, în timp ce numărul de capete a fost de 2.42 milioane. Aproximativ 65% din exporturi au fost livrate în afara Uniunii Europene.
Ovinele și mieii pentru sacrificare reprezintă cea mai mare parte a livrărilor, în timp ce oile de rasă pură, pentru prăsilă, sunt mai puțin importante, în privința valorii la export.
Libia (0.4 milioane capete, în valoare de 51.5 milioane EUR) și Iordania (0.63 milioane capete, în valoare de 40.83 milioane EUR) sunt primii destinatari ai exporturilor de oi în afara UE, și, din moment ce destinatarii din UE sunt în primul rând Bulgaria (58.3 mii de capete, în valoare de 3.43 milioane EUR) și Grecia (59.3 mii de capete, în valoare de 2.37 milioane EUR), se observă o dominare clară a destinațiilor non-UE în această categorie.
Mieii se îndreaptă în special spre țări din UE. Grecia (0.36 milioane de capete, în valoare de 17.92 milioane EUR) și Italia (0.32 milioane de capete, în valoare de 15.14 milioane EUR) sunt cu mult înaintea primei destinații non-UE pentru miei, care este Iordania (63.2 mii capete, în valoare de 4.53 milioane EUR, în 2017).
Tendința exporturilor de oi vii din România a fost ascendentă din 1990 și puternic ascendentă din 2000. În 2017 valorile au fost de aproape 4 ori mai mari decât în 2000.
Oile reprezintă cea mai mare parte a exporturilor (de ovine), și cele mai multe se îndreaptă spre destinații non-UE. După o creștere masivă în 2012 și relativ mai lentă în următorii 2 ani, valoarea acestora a fluctuat în jurul nivelului de 100 milioane de EUR.
Ar fi interesant de observat că, în timp ce numărul total al ovinelor din Marea Britanie a scăzut cu 3% în 10 ani, începând din 2005, numărul ovinelor din România a crescut cu 25% în aceeași perioadă.
Majoritatea ovinelor și bovinelor din România sunt procesate la nivel local. Din totalul ovinelor, exporturile au reprezentat aprox. 24.26% în 2017, iar cifra pentru bovine este de 10.87%.
Exporturile de carne au crescut în ultimii ani. În 2017, exporturile de carne de oaie și capră erau în jur de 35.17 milioane de EUR, de la 1.74 milioane EUR în 2003 și 4.27 milioane în 2008. Raportul dintre valoarea animalelor vii și a cărnii la export a ajuns de la aproximativ 42 în 2003 la aproximativ 5 în 2017, se arată în documentul organizației Animals International.
Animals International militează pentru înlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne și produse procesate din carne. În opinia analistului economic, crescătorii români de ovine ar avea de câștigat dacă exportul de animale vii ar fi înlocuit cu exportul de carne, pentru că ar obține prețuri mult mai mari. AGROINFO a publicat, săptămâna trecută, prețurile pe kilogramul de miel în viu și de berbec în viu, pe care le oferă exportatorii. Acest preț nu depășește 9 lei/kg. O sumă derizorie dacă ne gândim că oile exportate, pe lângă că sunt chinuite pe timpul transportului, sunt vândute în țările arabe cu peste 1.000 de lei/bucata, dezvăluire făcută, anul trecut, tot de Animals International.
Dacă producătorii nu ar mai exporta animale vii?
Crescătorii de ovine au opțiunea de a
▪ Redirecționa o parte din animale spre consum local
▪ Se concentra pe calitate și a se specializa, alegând între producția de lapte și carne, și a selecta mix-ul de rase în consecință.
Aceasta ar susține de asemenea prețuri mai bune la export și volume mai mari pe piețele locale și străine
▪ Reorienta animalele anterior destinate exportului spre abatoare locale, de unde produsele din carne ar fi exportate, beneficiind de cererea în creștere din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde BMI vede o creștere estimată a cererii de 27% din 2017 în 2021. Aceasta este necesară fiindcă piața locală nu este pregătită să absoarbă creșterea cererii generate de oprirea exporturilor de ovine vii, se arată în documentul intitulat Sectorul de animale vii în România – un studiu comparativ al impactului înlocuirii exporturilor de animale vii, bovine și ovine cu exporturi de carne refrigerată sau congelată