Adama
Vinasa Rompak

PORCII DIN ȘASE COMUNE TULCENE, UCIȘI!

Publicat: 16 iulie 2018 - 14:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

STARE DE ALERTĂ! Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a demarat o acţiune de sacrificare a tuturor suinelor din cele șase comune din Tulcea unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană (PPA).

În judeţ este instituită stare de alertă şi s-a decis aplicarea măsurii radicale de ucidere preventivă a suinelor din gospodăriile private. Sunt zone în care am aplicat această măsură cu sprijinul forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi urmează să mergem în alte zone, astfel încât să facem un cordon în care virusul să fie izolat, a declarat Mitică Tuchilă, director DSV Tulcea, pentru Agerpres.

El a spus că unii proprietari de suine din satul Mineri, comuna Somova, au refuzat, în urmă cu o săptămână, să pună la dispoziţia medicilor veterinari animalele pentru sacrificare, iar luni dimineaţă au anunţat DSVSA că porcii sunt bolnavi.

Am trimis echipe pentru intervenţie, eutanasiere, dezinfecţie şi întocmirea fişelor de evaluare pentru despăgubire, a afirmat directorul DSVSA.

Potrivit sursei citate, au fost finalizate primele dosare de despăgubire a proprietarilor suinelor sacrificate din cauza PPA, acestea urmând să fie plătite cât mai curând.

În judeţ, avem trei exploataţii în care porcii au ajuns la vârsta de sacrificare. Conform Directivei 60/2002 a Comisiei Europene, ei sunt supravegheaţi sanitar-veterinar timp de 30 de zile, iar după analizele care confirmă faptul că nu au PPA, exploataţiile pot livra porcii către un abator autorizat din alt judeţ şi să taie în partidă separată faţă de cea curentă, cu aplicarea riguroasă a măsurilor de dezinfecţie, a menţionat directorul Tuchilă.

PPA a apărut în zona de deltă a judeţului după începerea vânătorii în delta ucraineană care a provocat migrarea mistreţilor pe malul românesc al Dunării, fluviu care constituie graniţa româno-ucraineană în această zonă a ţării. Mistreţii bolnavi au intrat în contact cu porcii domestici, în condiţiile în care ultimii menţionaţi sunt crescuţi deseori în stare de libertate de către unii locuitori ai satelor din Deltă.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are echipe în teren şi monitorizează zilnic populaţia de mistreţi. Avem informaţii privind existenţa unor mistreţi morţi, iar agenţii ecologi ne-au adus la cunoştinţă şi faptul că se găsesc urme de mistreţi mai multe decât în anul trecut, a mai spus directorul DSVSA.

Primele cazuri de PPA s-au înregistrat în România în august 2017, însă numărul focarelor a crescut semnificativ în luna iunie a acestui an. Pe lângă gospodăriile private în care medicii veterinari au sacrificat suinele suspecte de PPA, virusul a ajuns în exploatația comercială CARNIPROD Tulcea, unde sunt uciși 48.000 de porci, incinerată carnea aflată pe stoc. CARNIPROD Tulcea a concediat aproape 500 de angajați, a închis magazinele, abatorul și fabrica.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Vizualizat: 2706 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii