Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!

Publicat: 04 iulie 2018 - 17:16
5 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRĂBUȘIREA UNUI IMPERIU DIN AGRICULTURĂ! Masacrul a început marți, 3 iulie 2018! 48.000 de porci uciși, câte 1.000 - 2.000 de porci pe zi. Lacăte pe fabrică și pe 30 de magazine. 500 de angajați, concediați aproape toți. 700 de tone de carne, aflate pe stoc, sechestrate pentru a fi incinerate. Marfa din cele 30 de magazine, incinerată.

Într-o singură zi, putem spune, s-a instalat coșmarul acolo unde s-a clădit în ani un imperiu în agricultură, cu ferme de creștere și îngrășare a porcilor, procesare și desfacere. Totul s-a prăbușit din secunda în care medicii veterinari au dat verdictul: virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a infestat fermele și abatorul.  Vorbim despre CARNIPROD Tulcea, care a avut o cifră de afaceri, anul trecut, de aproape 19 milioane de euro.

Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de porci! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru!


Nicolae Ciuleac (în foto), director general și acționarul majoritar CARNIPROD Tulcea, exploatația comercială unde medicii veterinari au depistat virusul Pestei Porcine Africane (PPA), a acceptat să vorbească astăzi despre coșmarul prin care trece.

Ce se întâmplă cu angajații dumneavoastră?

Nicolae Ciuleac: Îi trimit la plimbare.

V-ați făcut un calcul, știți cât e paguba?

Nicolae Ciuleac: Paguba e uriașă și sunt și pagube colaterale. Avem 700 de tone de carne pe stoc. Tot merge la incinerare. Conform ultimelor date, tot! nicolae-ciuleac-foto_b    

Și marfa din magazine?

Nicolae Ciuleac: Tot. Când am spus tot, înseamnă tot. Magazinele sunt deja închise.

Practic, e la pământ afacerea pe care ați clădit-o în ani?

Nicolae Ciuleac: Nu sunt la pământ. Oamenii (angajații n.r.), da.

Ce veți face? Cum veți reclădi afacerea?

Nicolae Ciuleac: Una e zootehnia, alta e producția. Deci, sunt două puncte diferite. O să ne reorganizăm altfel. Asta e. Ce să facem? Voi face în continuare, dar asta e cu bătaie lungă. Fermele trebuie să stea mult timp, să nu se întâmple nimic acolo. Este o perioadă de carantină a fermei, după aceea va trebui noi să intervenim pentru o igienizare mai amplă, pentru că, sigur, nu se putea face întotdeauna așa cum trebuie, pentru că erau populate. Acum, dați-vă seama, că toate canalele de dejecție, și toate treburile astea, virusul ăsta trăiește (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) cam 263 de zile, cam atât rezistă. Nu sunt sigur, dar astea sunt informațiile mele. În perioada asta, fermele nu se pot repopula. Trebuie să pui porci-santinele. Deci, nu poți să pui o cantitate mare de porci. Pui un porc, doi, trei santinele și vezi dacă se întâmplă ceva într-o anumită perioadă, ca să verifici.

Exploatația comercială era asigurată?

Nicolae Ciuleac: Dacă cineva face asigurare pe porc înseamnă că niciun consumator nu-l mai poate plăti, pentru că asigurarea la porc este foarte costisitoare. O să primim despăgubiri, dar nu mă avantajează cu nimic despăgubirile că porc tot nu mai am. Nu avem acum o sumă finală cu care vom fi despăgubiți. Dacă pun și toate magazinele și marfa din 30 de locații de magazine, plus stocurile de carne, vai de mine! Plus cheltuielile colaterale pentru arderea porcilor, lemne și tot ce s-a făcut, oameni implicați. Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de capete de porci?! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Eu nu vreau să văd și așa am visurile mele urâte. Nu vreau să văd nimic și nu vreau să mai știu nimic. Cât pot...mă rog...nu știu. Și eu am o limită de a suporta.

Veți disponibiliza toți angajații?

Nicolae Ciuleac: De la complexul zootehnic, da. Să nu zicem chiar toți, dar mare parte. Pe întreaga societate suntem 500 de angajați. La complexul zootehnic sunt 150 de angajați.

Păstrați angajații din fabrică și pe cei de la magazine?

Nicolae Ciuleac: Păi, rămân acum, o parte. Să nu credeți că porcul nostru, dacă l-am avut, nu costa bani. Și al nostru costa tot bani. Avem porcul cu 6,15 lei/kg în viu, la prețul de producție. Așa că, și la prețul pieței, dacă mă duc să cumpăr, tot așa mă costă. Numai că nu e de la mine, asta e tot. O să cumpăr din altă parte.

Înțeleg că fermele nu vor fi redeschise curând, că va dura mult. Dar partea de procesare? Când veți putea relua activitatea?

Nicolae Ciuleac: Când o să ia toată carnea de aici care există sub sechestru și sub sigiliu, o să începem o dezinfectare masivă și după aceea, după nu știu cât timp, avem fabrică și lucrăm. Acum, o să dureze asta, nu știu cât timp, dar vedem cât de repede se mișcă treaba. Mai ai și "noroc" din ăsta când nu merg toate bine...

Noi am ezitat să încheiem interviul cu formula uzuală, o zi bună, am încheiat discuția spunându-i lui Nicolae Ciuleac că ne pare rău pentru ceea ce i s-a întâmplat.

Inițial, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a comunicat oficial că este vorba despre uciderea a 44.580 de porci. Directorul general CARNIPROD ne-a spus că sunt mai mulți, 48.000 de porci.

Nicolae Ciuleac a ridicat această afacere în agricultură cu banii agonisiți în Austria, unde a fugit pe vremea lui Ceaușescu, în 1978. În 1993, s-a întors acasă, în România, și a înființat, alături de alți patru asociați, CARNIPROD, companie care a reușit să crească volumul afacerilor în fiecare an datorită calității excepționale a produselor. În 2002, când Nicolae Ciuleac, acționar majoritar, a preluat și funcția de director general, presa scria că în CARNIPROD au fost investite, pentru un grad tehnologic de nivel occidental, 14 milioane de euro, din care 3 milioane de euro accesate prin programul SAPARD.

Compania agricolă, cu o vechime de 25 de ani pe piață, deține, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, două ferme de porci în complexul zootehnic, fabrică și 30 de magazine în Constanța, București, Brăila, Tulcea și Galați. Afacerea a crescut constant, deviza companiei fiind să ofere consumatorilor tot ce e mai bun din carne, iar planul, extinderea pieței de desfacere în Italia, Spania și Anglia.

În acest moment, la CARNIPROD este Comisia de evaluare a pagubelor, formată din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare Tulcea, ai Prefecturii Tulcea, ai Agenției Naționale pentru Zootehnie și un reprezentant al firmei. Prefectul județului Tulcea ne-a spus că în fiecare zi sunt sacrificați între 1.000 de porci și 2.000 de porci până vor fi uciși toți cei 48.000 de porci care populau fermele.

Comisia de evaluare face poze, documente pe tot ce se ucide, se incinerează și se va stabili suma pentru despăgubire în funcție de mai multe criterii. La porcine, despăgubirile se stabilesc în funcție de rasă, sex, în funcție de greutate, prețul pieței la carne și așa mai departe. Deci, Comisia stabilește un preț pentru fiecare lot în parte. Dosarul pentru despăgubiri vine în prima fază la noi, apoi se ocupă de el Direcția Sanitară Veterinară prin ANSVSA, a declarat Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Acest text aparține exclusiv AGROINFO. Preluarea lui se face doar cu acordul AGROINFO.

Sursa foto: site companie, adevărul.ro


Vizualizat: 244674 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Aby
|
07. 09, 2018. Monday 09:48
Asta e cea mai mare mârșăvie... Cine a văzut ca au fost arși 48 mii de porci? O parte din porci au fost arși restul vânduți-exportați. Ii despăgubește o parte din carne iar restul e vândut la supra preț ca na nu se mai găsește carne ieftina. Iar carnea v a fi adusa din afara ca a noastră nu e buna. Iar domnul patron sa și aducă aminte ca trebuie sa cotizeze dacă vrea afaceri...asa e la noi.
4.
didinel
|
07. 06, 2018. Friday 13:08
masoneria distruge Romania....
virusi fabricati in laboratoarele lor si actionat la comanda.....
3.
Alex B
|
07. 05, 2018. Thursday 21:01
Multumim Carniprod pentru toti acesti ani!Va asteptam sa reveniți în forță. Sper sa găsiți puterea si resursele necesare sa transformați acest dezastru in ceva măreț! Mult succes!
2.
Velciev
|
07. 05, 2018. Thursday 13:15
La comanda occidentului producătorii Români trebuie distruși
Pentru că CORPORAȚIILE și MULTINAȚIONALELE să își vândă produsele lor otrăvite pt decimarea populației și grăbirea GLOBALIZĂRII
1.
|
07. 04, 2018. Wednesday 20:55
Asa este descurajat producatorul roman.
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii