Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!

Publicat: 04 iulie 2018 - 17:16
5 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRĂBUȘIREA UNUI IMPERIU DIN AGRICULTURĂ! Masacrul a început marți, 3 iulie 2018! 48.000 de porci uciși, câte 1.000 - 2.000 de porci pe zi. Lacăte pe fabrică și pe 30 de magazine. 500 de angajați, concediați aproape toți. 700 de tone de carne, aflate pe stoc, sechestrate pentru a fi incinerate. Marfa din cele 30 de magazine, incinerată.

Într-o singură zi, putem spune, s-a instalat coșmarul acolo unde s-a clădit în ani un imperiu în agricultură, cu ferme de creștere și îngrășare a porcilor, procesare și desfacere. Totul s-a prăbușit din secunda în care medicii veterinari au dat verdictul: virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a infestat fermele și abatorul.  Vorbim despre CARNIPROD Tulcea, care a avut o cifră de afaceri, anul trecut, de aproape 19 milioane de euro.

Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de porci! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru!


Nicolae Ciuleac (în foto), director general și acționarul majoritar CARNIPROD Tulcea, exploatația comercială unde medicii veterinari au depistat virusul Pestei Porcine Africane (PPA), a acceptat să vorbească astăzi despre coșmarul prin care trece.

Ce se întâmplă cu angajații dumneavoastră?

Nicolae Ciuleac: Îi trimit la plimbare.

V-ați făcut un calcul, știți cât e paguba?

Nicolae Ciuleac: Paguba e uriașă și sunt și pagube colaterale. Avem 700 de tone de carne pe stoc. Tot merge la incinerare. Conform ultimelor date, tot! nicolae-ciuleac-foto_b    

Și marfa din magazine?

Nicolae Ciuleac: Tot. Când am spus tot, înseamnă tot. Magazinele sunt deja închise.

Practic, e la pământ afacerea pe care ați clădit-o în ani?

Nicolae Ciuleac: Nu sunt la pământ. Oamenii (angajații n.r.), da.

Ce veți face? Cum veți reclădi afacerea?

Nicolae Ciuleac: Una e zootehnia, alta e producția. Deci, sunt două puncte diferite. O să ne reorganizăm altfel. Asta e. Ce să facem? Voi face în continuare, dar asta e cu bătaie lungă. Fermele trebuie să stea mult timp, să nu se întâmple nimic acolo. Este o perioadă de carantină a fermei, după aceea va trebui noi să intervenim pentru o igienizare mai amplă, pentru că, sigur, nu se putea face întotdeauna așa cum trebuie, pentru că erau populate. Acum, dați-vă seama, că toate canalele de dejecție, și toate treburile astea, virusul ăsta trăiește (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) cam 263 de zile, cam atât rezistă. Nu sunt sigur, dar astea sunt informațiile mele. În perioada asta, fermele nu se pot repopula. Trebuie să pui porci-santinele. Deci, nu poți să pui o cantitate mare de porci. Pui un porc, doi, trei santinele și vezi dacă se întâmplă ceva într-o anumită perioadă, ca să verifici.

Exploatația comercială era asigurată?

Nicolae Ciuleac: Dacă cineva face asigurare pe porc înseamnă că niciun consumator nu-l mai poate plăti, pentru că asigurarea la porc este foarte costisitoare. O să primim despăgubiri, dar nu mă avantajează cu nimic despăgubirile că porc tot nu mai am. Nu avem acum o sumă finală cu care vom fi despăgubiți. Dacă pun și toate magazinele și marfa din 30 de locații de magazine, plus stocurile de carne, vai de mine! Plus cheltuielile colaterale pentru arderea porcilor, lemne și tot ce s-a făcut, oameni implicați. Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de capete de porci?! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru! Eu nu vreau să văd și așa am visurile mele urâte. Nu vreau să văd nimic și nu vreau să mai știu nimic. Cât pot...mă rog...nu știu. Și eu am o limită de a suporta.

Veți disponibiliza toți angajații?

Nicolae Ciuleac: De la complexul zootehnic, da. Să nu zicem chiar toți, dar mare parte. Pe întreaga societate suntem 500 de angajați. La complexul zootehnic sunt 150 de angajați.

Păstrați angajații din fabrică și pe cei de la magazine?

Nicolae Ciuleac: Păi, rămân acum, o parte. Să nu credeți că porcul nostru, dacă l-am avut, nu costa bani. Și al nostru costa tot bani. Avem porcul cu 6,15 lei/kg în viu, la prețul de producție. Așa că, și la prețul pieței, dacă mă duc să cumpăr, tot așa mă costă. Numai că nu e de la mine, asta e tot. O să cumpăr din altă parte.

Înțeleg că fermele nu vor fi redeschise curând, că va dura mult. Dar partea de procesare? Când veți putea relua activitatea?

Nicolae Ciuleac: Când o să ia toată carnea de aici care există sub sechestru și sub sigiliu, o să începem o dezinfectare masivă și după aceea, după nu știu cât timp, avem fabrică și lucrăm. Acum, o să dureze asta, nu știu cât timp, dar vedem cât de repede se mișcă treaba. Mai ai și "noroc" din ăsta când nu merg toate bine...

Noi am ezitat să încheiem interviul cu formula uzuală, o zi bună, am încheiat discuția spunându-i lui Nicolae Ciuleac că ne pare rău pentru ceea ce i s-a întâmplat.

Inițial, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a comunicat oficial că este vorba despre uciderea a 44.580 de porci. Directorul general CARNIPROD ne-a spus că sunt mai mulți, 48.000 de porci.

Nicolae Ciuleac a ridicat această afacere în agricultură cu banii agonisiți în Austria, unde a fugit pe vremea lui Ceaușescu, în 1978. În 1993, s-a întors acasă, în România, și a înființat, alături de alți patru asociați, CARNIPROD, companie care a reușit să crească volumul afacerilor în fiecare an datorită calității excepționale a produselor. În 2002, când Nicolae Ciuleac, acționar majoritar, a preluat și funcția de director general, presa scria că în CARNIPROD au fost investite, pentru un grad tehnologic de nivel occidental, 14 milioane de euro, din care 3 milioane de euro accesate prin programul SAPARD.

Compania agricolă, cu o vechime de 25 de ani pe piață, deține, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, două ferme de porci în complexul zootehnic, fabrică și 30 de magazine în Constanța, București, Brăila, Tulcea și Galați. Afacerea a crescut constant, deviza companiei fiind să ofere consumatorilor tot ce e mai bun din carne, iar planul, extinderea pieței de desfacere în Italia, Spania și Anglia.

În acest moment, la CARNIPROD este Comisia de evaluare a pagubelor, formată din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare Tulcea, ai Prefecturii Tulcea, ai Agenției Naționale pentru Zootehnie și un reprezentant al firmei. Prefectul județului Tulcea ne-a spus că în fiecare zi sunt sacrificați între 1.000 de porci și 2.000 de porci până vor fi uciși toți cei 48.000 de porci care populau fermele.

Comisia de evaluare face poze, documente pe tot ce se ucide, se incinerează și se va stabili suma pentru despăgubire în funcție de mai multe criterii. La porcine, despăgubirile se stabilesc în funcție de rasă, sex, în funcție de greutate, prețul pieței la carne și așa mai departe. Deci, Comisia stabilește un preț pentru fiecare lot în parte. Dosarul pentru despăgubiri vine în prima fază la noi, apoi se ocupă de el Direcția Sanitară Veterinară prin ANSVSA, a declarat Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Acest text aparține exclusiv AGROINFO. Preluarea lui se face doar cu acordul AGROINFO.

Sursa foto: site companie, adevărul.ro


Vizualizat: 242454 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ MADR: BANI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚ MADR: BANI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 iulie 2020 - 09:00

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește suma alocată pentru acest an pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

ȘEFUL AFIR, MESAJ de ASTĂZI pentru TINERII FERMIERI!

ȘEFUL AFIR, MESAJ de ASTĂZI pentru TINERII FERMIERI!

13 iulie 2020 - 21:25

PE ÎNȚELESUL FERMIERULUI. Pentru submăsura 6.1, am solicitat colegilor conceperea unui material construit special pentru a înlesni asimilarea facilă a informațiilor privind accesarea submăsurii. Materialul conține, în mod clar și concis, informațiile de bază, și anume: cuantumul fondurilor care pot fi accesate, beneficiarii eligibili, criteriile de selecție sau condițiile de accesare, îi anunță directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Mihai Liviu Moraru, pe tinerii fermieri.

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

13 iulie 2020 - 14:37

NECAZURI. Trudim zi și noapte, hoții ne fură munca, băieții deștepți ne iau subvențiile, ajutoarele europene și terenurile de la ADS, statul român nu ne sprijină, ne-a scris cu amărăciune un tânăr crescător de ovine din localitatea Bârsa, județul Arad.

MINISTRUL OROS: ROMÂNIA, SINGURA ȚARĂ UE CU DIRECȚII AGRICOLE! PESTE TOT SUNT CAMERE AGRICOLE!

MINISTRUL OROS: ROMÂNIA, SINGURA ȚARĂ UE CU DIRECȚII AGRICOLE! PESTE TOT SUNT CAMERE AGRICOLE!

13 iulie 2020 - 11:47

DECLARAȚIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică seara, pentru Realitatea TV, că România este singura țară din Europa unde există direcții agricole județene, instituții de stat care gestionează agricultura. Peste tot în Europa există Camerele agricole care sunt entități private de gestionare a agriculturii.

AJUTOR DE 2.500 DE LEI pentru CEI CARE ANGAJEAZĂ ROMÂNI ÎNTORȘI DIN STRĂINĂTATE, TINERI ȘI PERSOANE PESTE 50 DE ANI!

AJUTOR DE 2.500 DE LEI pentru CEI CARE ANGAJEAZĂ ROMÂNI ÎNTORȘI DIN STRĂINĂTATE, TINERI ȘI PERSOANE PESTE 50 DE ANI!

13 iulie 2020 - 11:06

AJUTOR ANGAJARE. Ajutor de maxim 2.500 de lei/angajat pentru cei care angajează români întorși din străinătate, tineri și persoane cu vârsta de peste 50 de ani, este una dintre măsurile prevăzute la capitolul Măsuri active de ocupare a forței de muncă și de protecție socială din Planul național de investiții și relansare economică asumat de Guvernul Orban.

CADASTRAREA TERENURILOR: 1,2 MILIARDE DE EURO pentru 15,5 MILIOANE HA!

CADASTRAREA TERENURILOR: 1,2 MILIARDE DE EURO pentru 15,5 MILIOANE HA!

13 iulie 2020 - 10:01

GUVERN. Programul național de investiții și relansare economică, publicat în iulie 2020, de Guvernul României alocă 1,2 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027, pentru realizarea cadastrului sistematic a 15,5 milioane de ha de teren, dintr-o suprafață totală de 21,8 milioane de ha încă necadastrată.

SCHEMĂ DE AJUTOR DE 1,5 MILIARDE DE LEI pentru CUMPĂRAREA DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE ÎN LEASING!

SCHEMĂ DE AJUTOR DE 1,5 MILIARDE DE LEI pentru CUMPĂRAREA DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE ÎN LEASING!

13 iulie 2020 - 09:42

RELANSARE ECONOMICĂ. Guvernul României anunță un program de garantare a achizițiilor de echipamente și utilaje în leasing, o schemă de ajutor cu un buget de 1,5 miliarde de lei. Perioada de desfășurare a schemei va fi de un an, iar finanțarea acordată unui beneficiar va fi până la limita maximă de 5 milioane de lei. Agricultura, silvicultura și pescuitul sunt domenii eigibile pentru această schemă pentru perioada 2021-2027.

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

12 iulie 2020 - 16:41

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit apelul disperat al unui tânăr fermier din județul Vaslui. Cerem Ministerului Agriculturii să vină în sprijinul nostru și să nu ne abandoneze, altfel acesta va fi ultimul an ca și fermieri pentru noi, lucru dorit de companiile străine cu profil agricol care au venit în ultimul an aici și care dispun de capital străin aproape nelimitat, ne-a scris tânărul fermier.

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

12 iulie 2020 - 16:04

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Aby
|
07. 09, 2018. Monday 09:48
Asta e cea mai mare mârșăvie... Cine a văzut ca au fost arși 48 mii de porci? O parte din porci au fost arși restul vânduți-exportați. Ii despăgubește o parte din carne iar restul e vândut la supra preț ca na nu se mai găsește carne ieftina. Iar carnea v a fi adusa din afara ca a noastră nu e buna. Iar domnul patron sa și aducă aminte ca trebuie sa cotizeze dacă vrea afaceri...asa e la noi.
4.
didinel
|
07. 06, 2018. Friday 13:08
masoneria distruge Romania....
virusi fabricati in laboratoarele lor si actionat la comanda.....
3.
Alex B
|
07. 05, 2018. Thursday 21:01
Multumim Carniprod pentru toti acesti ani!Va asteptam sa reveniți în forță. Sper sa găsiți puterea si resursele necesare sa transformați acest dezastru in ceva măreț! Mult succes!
2.
Velciev
|
07. 05, 2018. Thursday 13:15
La comanda occidentului producătorii Români trebuie distruși
Pentru că CORPORAȚIILE și MULTINAȚIONALELE să își vândă produsele lor otrăvite pt decimarea populației și grăbirea GLOBALIZĂRII
1.
|
07. 04, 2018. Wednesday 20:55
Asa este descurajat producatorul roman.
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii