Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PERICOL URIAȘ pentru FERMELE DE OVINE! AUTORITĂȚILE SE PREGĂTESC INTENS!

Publicat: 04 noiembrie 2018 - 08:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TURMELE AMENINȚATE! Fermele de ovine din România sunt amenințate, în acest moment, de două boli periculoase: scrapia și pesta rumegătoarelor mici. AGROINFO a dezvăluit, în premieră, că scrapia face ravagii în România. Este o boală periculoasă pentru ovine similară cu ce înseamnă ciuma africană pentru porci. Concret, ferma unde sunt suspiciuni de scrapie este lichidată în întregime. Acum, autoritățile se pregătesc intens pentru pesta micilor rumegătoare.

AGROINFO v-a dezvăluit, în exclusivitate, pe 29 octombrie 2018, că o fermă de aproape 2.000 de oi din județul Bihor, satul Uileacu de Munte, comuna Paleu, va fi lichidată pentru că acolo a fost identificat un focar de scrapie. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! FERME MARI DE OVINE, LICHIDATE ÎN ÎNTREGIME! BOALA PERICULOASĂ PE CARE AUTORITĂȚILE O TREC SUB TĂCERE!

Proprietarul fermei, Miron Hulea, ne-a declarat că autoritățile l-au anunțat că-i vor fi ucise toate oile. Până să dezvăluie AGROINFO ce se întâmplă și că această boală periculoasă bântuie în toată țara, că a fost împrăștiată de berbecii cumpărați fără buletine de analize, fără vreun test medical care să arate rezistența lor la această boală, autoritățile sanitare veterinare au tăcut mâlc. Au ascuns bine pericolul care amenință turmele de oi. Abia după ce am dezvăluit noi care e realitatea, iar știrea noastră a fost preluată și de televiziuni, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Remus Moțoc, recunoaște, într-o declarație dată pentru televiziunea națională, că focarul de scrapie a fost descoperit în Bihor încă din august.

Avem un focar de screpie, o boală infecto-contagioasă, transmisibilă ovinelor. Specific de la început că nu afectează omul. A fost declarată boala în 23 august 2018. Acum procedăm la sacrificarea ovinelor în abatoare autorizate pentru asanarea focarului și stingerea bolii, a declarat șeful DSVSA Bihor. 

Oile vor fi duse săptămâna viitoare la un punct de sacrificare, iar crescătorul de ovine Miron Hulea va fi despăgubit. Prețul pe oaie va fi diferit, mai mic pentru oile reformă. Deocamdată, oficial, nu a fost anunțată suma cu care va fi despăgubit ciobanul.

Pe lângă scrapie, asupra fermelor de ovine planează și amenințarea unei alte boli, pesta rumegătoarelor mici. Pierderile economicie pentru fermele de ovine se anunță uriașe. Și-n cazul apariției acestei boli, la fel ca în cazul scrapiei, turma este lichidată în întregime.

La sfârșitul săptămânii ce abia a trecut, autoritățile sanitare veterinare s-au pregătit intens, timp de două zile, pentru apariția acestei boli. Pesta ruegătoarelor mici atacă atât ovinele, cât și caprinele. Deci, vor fi lovite atât fermele de ovine, cât și cele de caprine. După pesta porcină africană care a terminat fermele de porci, scrapia care termină fermele de ovine, mai lipsea doar pesta oilor ca să termine ovinele care scapă de scrapie, dar și caprinele. Zootehnia românească este îngenuncheată în acest moment.

În județul Dolj, s-a desfășurat în zilele de 1 noiembrie și 2 noiembrie un amplu exercițiu național de simulare pentru pesta rumegătoarelor mici.

În contextual epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) în Bulgaria, în perioada 1-2.11.2018 s-a desfășurat, în județul Dolj, un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PRM în România.

La acest exercițiu au participat directori din cadrul Autorității, președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, specialiști din cadrul tuturor Direcțiilor județene, dar și reprezentanți ai altor instituții ale statului, care au atribuții în combaterea bolilor la animale.
Scopul acestui exerciţiu a fost de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele e de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA județene și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii a vizat:
o Informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție datorită evoluției bolii;
o Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM;
o Legislația în vigoare privind PRM;
o Diagnosticul PRM;
o Manualul Operațional pentru  intervenția în focarele PRM;
o Exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Vizualizat: 4646 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

16 aprilie 2021 - 09:24

Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, anunță că a solicitat creșterea sumei alocate pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

15 aprilie 2021 - 19:08

Aprobată. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

15 aprilie 2021 - 18:57

Anunț Guvern. În ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

15 aprilie 2021 - 08:40

ANCHETĂ. Directoarea Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia Gabriela Mehedințu, a fost dusă la audieri miercuri, 14 aprilie 2021, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, fiind acuzată de abuz în serviciu și delapidare. Șefa DAJ a fost reținută pentru 24 de ore, scrie pressalert.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii