Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PERICOL URIAȘ pentru FERMELE DE OVINE! AUTORITĂȚILE SE PREGĂTESC INTENS!

Publicat: 04 noiembrie 2018 - 08:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TURMELE AMENINȚATE! Fermele de ovine din România sunt amenințate, în acest moment, de două boli periculoase: scrapia și pesta rumegătoarelor mici. AGROINFO a dezvăluit, în premieră, că scrapia face ravagii în România. Este o boală periculoasă pentru ovine similară cu ce înseamnă ciuma africană pentru porci. Concret, ferma unde sunt suspiciuni de scrapie este lichidată în întregime. Acum, autoritățile se pregătesc intens pentru pesta micilor rumegătoare.

AGROINFO v-a dezvăluit, în exclusivitate, pe 29 octombrie 2018, că o fermă de aproape 2.000 de oi din județul Bihor, satul Uileacu de Munte, comuna Paleu, va fi lichidată pentru că acolo a fost identificat un focar de scrapie. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! FERME MARI DE OVINE, LICHIDATE ÎN ÎNTREGIME! BOALA PERICULOASĂ PE CARE AUTORITĂȚILE O TREC SUB TĂCERE!

Proprietarul fermei, Miron Hulea, ne-a declarat că autoritățile l-au anunțat că-i vor fi ucise toate oile. Până să dezvăluie AGROINFO ce se întâmplă și că această boală periculoasă bântuie în toată țara, că a fost împrăștiată de berbecii cumpărați fără buletine de analize, fără vreun test medical care să arate rezistența lor la această boală, autoritățile sanitare veterinare au tăcut mâlc. Au ascuns bine pericolul care amenință turmele de oi. Abia după ce am dezvăluit noi care e realitatea, iar știrea noastră a fost preluată și de televiziuni, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Remus Moțoc, recunoaște, într-o declarație dată pentru televiziunea națională, că focarul de scrapie a fost descoperit în Bihor încă din august.

Avem un focar de screpie, o boală infecto-contagioasă, transmisibilă ovinelor. Specific de la început că nu afectează omul. A fost declarată boala în 23 august 2018. Acum procedăm la sacrificarea ovinelor în abatoare autorizate pentru asanarea focarului și stingerea bolii, a declarat șeful DSVSA Bihor. 

Oile vor fi duse săptămâna viitoare la un punct de sacrificare, iar crescătorul de ovine Miron Hulea va fi despăgubit. Prețul pe oaie va fi diferit, mai mic pentru oile reformă. Deocamdată, oficial, nu a fost anunțată suma cu care va fi despăgubit ciobanul.

Pe lângă scrapie, asupra fermelor de ovine planează și amenințarea unei alte boli, pesta rumegătoarelor mici. Pierderile economicie pentru fermele de ovine se anunță uriașe. Și-n cazul apariției acestei boli, la fel ca în cazul scrapiei, turma este lichidată în întregime.

La sfârșitul săptămânii ce abia a trecut, autoritățile sanitare veterinare s-au pregătit intens, timp de două zile, pentru apariția acestei boli. Pesta ruegătoarelor mici atacă atât ovinele, cât și caprinele. Deci, vor fi lovite atât fermele de ovine, cât și cele de caprine. După pesta porcină africană care a terminat fermele de porci, scrapia care termină fermele de ovine, mai lipsea doar pesta oilor ca să termine ovinele care scapă de scrapie, dar și caprinele. Zootehnia românească este îngenuncheată în acest moment.

În județul Dolj, s-a desfășurat în zilele de 1 noiembrie și 2 noiembrie un amplu exercițiu național de simulare pentru pesta rumegătoarelor mici.

În contextual epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) în Bulgaria, în perioada 1-2.11.2018 s-a desfășurat, în județul Dolj, un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PRM în România.

La acest exercițiu au participat directori din cadrul Autorității, președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, specialiști din cadrul tuturor Direcțiilor județene, dar și reprezentanți ai altor instituții ale statului, care au atribuții în combaterea bolilor la animale.
Scopul acestui exerciţiu a fost de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele e de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA județene și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii a vizat:
o Informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție datorită evoluției bolii;
o Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM;
o Legislația în vigoare privind PRM;
o Diagnosticul PRM;
o Manualul Operațional pentru  intervenția în focarele PRM;
o Exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Vizualizat: 4307 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii