Adama
Vinasa Rompak

PERICOL URIAȘ pentru FERMELE DE OVINE! AUTORITĂȚILE SE PREGĂTESC INTENS!

Publicat: 04 noiembrie 2018 - 08:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TURMELE AMENINȚATE! Fermele de ovine din România sunt amenințate, în acest moment, de două boli periculoase: scrapia și pesta rumegătoarelor mici. AGROINFO a dezvăluit, în premieră, că scrapia face ravagii în România. Este o boală periculoasă pentru ovine similară cu ce înseamnă ciuma africană pentru porci. Concret, ferma unde sunt suspiciuni de scrapie este lichidată în întregime. Acum, autoritățile se pregătesc intens pentru pesta micilor rumegătoare.

AGROINFO v-a dezvăluit, în exclusivitate, pe 29 octombrie 2018, că o fermă de aproape 2.000 de oi din județul Bihor, satul Uileacu de Munte, comuna Paleu, va fi lichidată pentru că acolo a fost identificat un focar de scrapie. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! FERME MARI DE OVINE, LICHIDATE ÎN ÎNTREGIME! BOALA PERICULOASĂ PE CARE AUTORITĂȚILE O TREC SUB TĂCERE!

Proprietarul fermei, Miron Hulea, ne-a declarat că autoritățile l-au anunțat că-i vor fi ucise toate oile. Până să dezvăluie AGROINFO ce se întâmplă și că această boală periculoasă bântuie în toată țara, că a fost împrăștiată de berbecii cumpărați fără buletine de analize, fără vreun test medical care să arate rezistența lor la această boală, autoritățile sanitare veterinare au tăcut mâlc. Au ascuns bine pericolul care amenință turmele de oi. Abia după ce am dezvăluit noi care e realitatea, iar știrea noastră a fost preluată și de televiziuni, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Remus Moțoc, recunoaște, într-o declarație dată pentru televiziunea națională, că focarul de scrapie a fost descoperit în Bihor încă din august.

Avem un focar de screpie, o boală infecto-contagioasă, transmisibilă ovinelor. Specific de la început că nu afectează omul. A fost declarată boala în 23 august 2018. Acum procedăm la sacrificarea ovinelor în abatoare autorizate pentru asanarea focarului și stingerea bolii, a declarat șeful DSVSA Bihor. 

Oile vor fi duse săptămâna viitoare la un punct de sacrificare, iar crescătorul de ovine Miron Hulea va fi despăgubit. Prețul pe oaie va fi diferit, mai mic pentru oile reformă. Deocamdată, oficial, nu a fost anunțată suma cu care va fi despăgubit ciobanul.

Pe lângă scrapie, asupra fermelor de ovine planează și amenințarea unei alte boli, pesta rumegătoarelor mici. Pierderile economicie pentru fermele de ovine se anunță uriașe. Și-n cazul apariției acestei boli, la fel ca în cazul scrapiei, turma este lichidată în întregime.

La sfârșitul săptămânii ce abia a trecut, autoritățile sanitare veterinare s-au pregătit intens, timp de două zile, pentru apariția acestei boli. Pesta ruegătoarelor mici atacă atât ovinele, cât și caprinele. Deci, vor fi lovite atât fermele de ovine, cât și cele de caprine. După pesta porcină africană care a terminat fermele de porci, scrapia care termină fermele de ovine, mai lipsea doar pesta oilor ca să termine ovinele care scapă de scrapie, dar și caprinele. Zootehnia românească este îngenuncheată în acest moment.

În județul Dolj, s-a desfășurat în zilele de 1 noiembrie și 2 noiembrie un amplu exercițiu național de simulare pentru pesta rumegătoarelor mici.

În contextual epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) în Bulgaria, în perioada 1-2.11.2018 s-a desfășurat, în județul Dolj, un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PRM în România.

La acest exercițiu au participat directori din cadrul Autorității, președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, specialiști din cadrul tuturor Direcțiilor județene, dar și reprezentanți ai altor instituții ale statului, care au atribuții în combaterea bolilor la animale.
Scopul acestui exerciţiu a fost de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele e de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA județene și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii a vizat:
o Informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție datorită evoluției bolii;
o Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM;
o Legislația în vigoare privind PRM;
o Diagnosticul PRM;
o Manualul Operațional pentru  intervenția în focarele PRM;
o Exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Vizualizat: 5066 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii