KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

PERICOL URIAȘ pentru FERMELE DE OVINE! AUTORITĂȚILE SE PREGĂTESC INTENS!

Publicat: 04 noiembrie 2018 - 08:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TURMELE AMENINȚATE! Fermele de ovine din România sunt amenințate, în acest moment, de două boli periculoase: scrapia și pesta rumegătoarelor mici. AGROINFO a dezvăluit, în premieră, că scrapia face ravagii în România. Este o boală periculoasă pentru ovine similară cu ce înseamnă ciuma africană pentru porci. Concret, ferma unde sunt suspiciuni de scrapie este lichidată în întregime. Acum, autoritățile se pregătesc intens pentru pesta micilor rumegătoare.

AGROINFO v-a dezvăluit, în exclusivitate, pe 29 octombrie 2018, că o fermă de aproape 2.000 de oi din județul Bihor, satul Uileacu de Munte, comuna Paleu, va fi lichidată pentru că acolo a fost identificat un focar de scrapie. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! FERME MARI DE OVINE, LICHIDATE ÎN ÎNTREGIME! BOALA PERICULOASĂ PE CARE AUTORITĂȚILE O TREC SUB TĂCERE!

Proprietarul fermei, Miron Hulea, ne-a declarat că autoritățile l-au anunțat că-i vor fi ucise toate oile. Până să dezvăluie AGROINFO ce se întâmplă și că această boală periculoasă bântuie în toată țara, că a fost împrăștiată de berbecii cumpărați fără buletine de analize, fără vreun test medical care să arate rezistența lor la această boală, autoritățile sanitare veterinare au tăcut mâlc. Au ascuns bine pericolul care amenință turmele de oi. Abia după ce am dezvăluit noi care e realitatea, iar știrea noastră a fost preluată și de televiziuni, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Remus Moțoc, recunoaște, într-o declarație dată pentru televiziunea națională, că focarul de scrapie a fost descoperit în Bihor încă din august.

Avem un focar de screpie, o boală infecto-contagioasă, transmisibilă ovinelor. Specific de la început că nu afectează omul. A fost declarată boala în 23 august 2018. Acum procedăm la sacrificarea ovinelor în abatoare autorizate pentru asanarea focarului și stingerea bolii, a declarat șeful DSVSA Bihor. 

Oile vor fi duse săptămâna viitoare la un punct de sacrificare, iar crescătorul de ovine Miron Hulea va fi despăgubit. Prețul pe oaie va fi diferit, mai mic pentru oile reformă. Deocamdată, oficial, nu a fost anunțată suma cu care va fi despăgubit ciobanul.

Pe lângă scrapie, asupra fermelor de ovine planează și amenințarea unei alte boli, pesta rumegătoarelor mici. Pierderile economicie pentru fermele de ovine se anunță uriașe. Și-n cazul apariției acestei boli, la fel ca în cazul scrapiei, turma este lichidată în întregime.

La sfârșitul săptămânii ce abia a trecut, autoritățile sanitare veterinare s-au pregătit intens, timp de două zile, pentru apariția acestei boli. Pesta ruegătoarelor mici atacă atât ovinele, cât și caprinele. Deci, vor fi lovite atât fermele de ovine, cât și cele de caprine. După pesta porcină africană care a terminat fermele de porci, scrapia care termină fermele de ovine, mai lipsea doar pesta oilor ca să termine ovinele care scapă de scrapie, dar și caprinele. Zootehnia românească este îngenuncheată în acest moment.

În județul Dolj, s-a desfășurat în zilele de 1 noiembrie și 2 noiembrie un amplu exercițiu național de simulare pentru pesta rumegătoarelor mici.

În contextual epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) în Bulgaria, în perioada 1-2.11.2018 s-a desfășurat, în județul Dolj, un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PRM în România.

La acest exercițiu au participat directori din cadrul Autorității, președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, specialiști din cadrul tuturor Direcțiilor județene, dar și reprezentanți ai altor instituții ale statului, care au atribuții în combaterea bolilor la animale.
Scopul acestui exerciţiu a fost de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele e de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA județene și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii a vizat:
o Informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție datorită evoluției bolii;
o Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM;
o Legislația în vigoare privind PRM;
o Diagnosticul PRM;
o Manualul Operațional pentru  intervenția în focarele PRM;
o Exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Vizualizat: 4701 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii