BOALA CARE AMENINȚĂ TURMELE DE OI DIN ROMÂNIA! Autoritățile sanitare veterinare nu comunică nimic despre această boală periculoasă care bântuie fermele de ovine din țara noastră. Boala este trecută sub tăcere în timp ce sunt lichidate mii de oi. Scrapia înseamnă pentru ovine ce înseamnă pesta porcină africană pentru porci. Adică, dacă o oaie are boala, riscul de a se contamina și celelalte oi din turmă este extrem de mare. Nu există tratament, nici vaccin, iar turma unde s-a depistat scrapia trebuie sacrificată.
Sunt cazuri în care crescătorii de ovine își duc singuri boala în ferme. Unii dintre ei cumpără berbeci contaminați cu scrapie sau cu slabă rezistență la această boală și odată duși în ferme, berbecii împrăștie boala. S-a întâmplat în județul Mureș, ne spune un crescător de ovine, care s-a confruntat, anul trecut, în ferma sa cu această boală periculoasă pentru ovine și cu pagube uriașe pentru oieri.
Deși autoritățile sanitare veterinare nu spun nimic, nu anunță oficial ce se întâmplă, zilele acestea, în județul Bihor, comuna Paleu, satul Uileacul de Munte, o fermă de aproape 2.000 de capete de ovine va fi lichidată în întregime. Cauza: scrapie!
Mi-au spus că-mi iau animalele și le duc. Îmi lichidează toată ferma. Avem multe oi, aproape 2.000. Așa mi-au spus că-mi dau despăgubiri. A fost comisie mare aici, la mine. Eu am animale grozave, nu orice animale. Din rasa Țurcană, oi mari, bâle, oacheșe. De o viață am rasa asta. În urmă cu două luni au descoperit scrapia în ferma mea. Tot am avut cazuri, ba o oaie, ba două și nu le-am dus. După un timp am zis: măi, ce-i cu astea?! Și m-am dus cu un cap de oaie la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.). Ce are, domle? Și după aia mi s-a comunicat ce au. Mi-a venit ca un trăznet. Au trimis la București și, iarăși, tot așa. Mi s-a comunicat că a venit rezultatul de la București că e scrapie. Comisia a fost de multe ori la mine în fermă.
Și acum, de câteva zile, au venit cu două jeep-uri pline, două Duster. Nu-i cunosc pe toți, pe unul, doi că fac parte din DSV Bihor. Dar de aproape nu cunosc pe nimeni. Cu greu mă despart de oi, că le am de o viață. Îmi vine să mor! Eu nu pot să trăiesc fără oi, că într-un an îmi trage clopotul. Io am început de la un miel și ăla l-am cumpărat. Mă ocup de oi de când am plecat pe picioare.
Părinții mei or fost săraci. Le-am făcut cu bâta, am fost slugă mult, mult. Nu știu cum a ajuns boala asta că nu am avut...Nu am cumpărat niciun cap. Nici berbeci! Deloc! Am trecut, în primăvară, că noi avem două domicilii, pe lângă turma unuia care a avut boala asta și io numai acolo mă țin cu capul, că de acolo am luat boala asta. Avem și casă pe frontiera cu Ungaria de peste 40 de ani și am și acolo saivan, dar locul de vară e aici, că în câmpie sunt pășunile strâmte și nu putem trăi. Poate dacă ai avea vreo 200 de oi. Așa mă țin io cu capul că de acolo, când am trecut cu turma. Bănuiesc, dar nu știu. Plâng zi și noapte. Cam de vreo lună am aflat că mi le ia pe toate. Nu vă mai pot da niciun răspuns, declară crescătorul de ovine Miron Hulea, în exclusivitate pentru AGROINFO. Deocamdată, ne-a spus el, nu se știe care este valoarea despăgubirilor pe care le va primi.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) derulează un program de supraveghere activă a scrapiei la ovine. Până acum, nu a comunicat nimic public, ce se întâmplă cu acest program, în ce a fost investit bugetul. Potrivit hărții pe care o afișează ANSVSA pe site-ul oficial, țara e plină de scrapie. Tot ce vedeți cu gri sunt zone cu risc scrapie, ce e verde, câteva județe, ar fi zona liberă de această boală.
Crescătorii de ovine care au pichetat pe 10 octombrie 2018 Ministerul Agriculturii au cerut cu insistență să nu se mai vândă nicio ovină fără buletin de analize. Mai ales berbeci! Anul ăsta s-au vândut cu miile și niciunul nu avea vreun test făcut pentru scrapie. Cei trei oieri care au fost, anul trecut, până la Bruxelles cu necazurile lor, Dan Petrescu din Curtea de Argeș, fermierul la care, zilele trecute, i s-a dat foc la stână, Gheorghe Dănulețiu sau Ghiță Ciobanul din Sibiu și Ionică Sterp din Bihor cer demult să fie genotipate ovinele, să li se facă teste pentru rezistența la scrapie.
ATENȚIE!
SCRAPIA ESTE O BOALĂ CARE SE DECLARĂ OBLIGATORIU, ADICĂ ORICE SUSPICIUNE SE ANUNȚĂ OBLIGATORIU, IMEDIAT CE A FOST OBSERVATĂ.
Este important să raportati de fiecare dată orice animal suspect. Chiar dacă nu sunteți siguri că animalul este infectat, anunțați medicul veterinar. Nu este nici o problemă dacă nu se confirmă scrapia, chiar și în cazul unei alarme false este important că ați anunțat medicul veterinar, avertizează ANSVSA.
CE ESTE SCRAPIA?
Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile.
Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.
În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie
spongiformă.
Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.
SE ACORDĂ DESPĂGUBIRI?
DA!
Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animal distruse în cazul în care prezența unei forme de EST este suspicionată sau confirmată oficial.
Aplicarea măsurilor de control și eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor și plăților recuperate prin valorificarea produselor și subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, în condițiile legii.
Medicul veterinar de liberă practică împuternicit care își desfășoară activitatea în raza dumneavostră vă va îndruma asupra procedurii ce trebuie urmată, în conformitate cu prevederile legale in vigoare.
CE ESTE GENOTIPAREA ȘI CU CE VĂ POATE AJUTA?
Există studii care au demonstrat că există o genă la ovine care determină dacă animalul poate dezvolta boala, atunci cand este expus la infecție. Anumite ovine, dacă sunt expuse la scrapie, pot dezvolta boala spre deosebire de altele. Caprinele sunt mai uniform susceptibile, dar aceeași genă poate controla timpul până când semnele clinice apar.
Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numește genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului.
Astfel este posibil să se reducă numărul de animale bolnave dintr-o turmă, prin selectarea animalelor pentru montă în vederea obținerii unor produși rezistenți la scrapie.
Dacă doriți să aflați care dintre ovinele sau caprinele dumneavostră sunt rezistente la scrapie, adresați-vă medicului veterinar de liberă practică împuternicit care își desfășoară activitatea în raza dumneavoastră care vă va îndruma asupra procedurii ce trebuie urmată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Există un program de supravegherea activă pentru EST/Scrapie?
DA!
În conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, România este obligată să testeze prin examene de laborator un anumit număr de ovine și caprine sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate din abatoare. Același regulament prevede că România este obligată să testeze prin examene de laborator un anumit număr de ovine și caprine moarte sau suspecte. în vârstă de peste 18 luni, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate direct din ferma sau gospodăria populației, susține ANSVSA într-un document publicat pe pagina sa oficială.
Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.