LIBER LA EXPORTUL DE CEREALE! Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat astăzi, 16 aprilie 2020, o nouă Ordonanță Militară, numărul 9, care anulează interzicerea exportului de cereale.
„Un alt punct important se referă la interzicerea exportului de grâu și produse derivate, care a fost precizată și impusă în Ordonanța Militară 8. Articolele care interzic acest export își încetează aplicabilitatea, pentru că în urma discuțiile s-a reușit perspectiva și s-a clarificat achizița necesară pentru completarea rezervei de stat, astfel încât securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă. Nu mai este interzis acest export”, a precizat ministrul Vela.
În urmă cu o săptămână România suspenda, prin Ordonanța militară 8, exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.
LISTA PRODUSELOR CARE AU FOST INTERZISE LA EXPORT PRIN ORDONANȚA MILITARĂ 8:
1.grâu și meslin - cod tarifar 1001
2.orz - cod tarifar 1003
3.ovăz - cod tarifar 1004
4.porumb - cod tarifar 1005
5.orez - cod tarifar 1006
6.făină de grâu sau de meslin - cod tarifar 1101
7.boabe de soia, chiar sfărâmate - cod tarifar 1201
8.semințe de floarea soarelui, chiar sfărâmate - cod tarifar 1206
9.ulei de semințe de floarea soarelui, de șofrănaș sau de semințe de bumbac și fracțiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic - cod tarifar 1512
10.zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă - cod tarifar 1701
11.produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao, ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi și produse similare - cod tarifar 1905
12.turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția uleiului de soia - cod tarifar 2304
13.turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția grăsimilor sau uleiurilor vegetale, altele decât cele de la pozițiile 2304 sau 2305 - cod tarifar 2306.
Între timp, prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă, iar mai multe cantități de grâu, vândute încă din toamnă sunt blocate în Portul Constanța, spune unul dintre marii fermieri români, Nicolae Sitaru. INTEGRAL AICI DECLARAȚIA FERMIERULUI SITARU: FERMIER: MINIȘTRII PLEACĂ, FERMIERII RĂMÂN, IAR FERMIERII VOR VINDE ÎN PIERDERE ANI BUNI!