Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIER: MINIȘTRII PLEACĂ, FERMIERII RĂMÂN, IAR FERMIERII VOR VINDE ÎN PIERDERE ANI BUNI!

Publicat: 16 aprilie 2020 - 20:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI. Fermierul Nicolae Sitaru din Ialomița, președintele Asociației Producătorilor de Porumb, a declarat astăzi, în cadrul conferinței PRIA Agriculture, organizată live, că prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă ca o consecință a interzicerii exportului extracomunitar de cereale. Sitaru a adăugat că fermierii români își vor pierde piețele, alții le vor lua locul și vor vinde în pierdere ani buni.

Chiar aseară premierul a atenționat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte știu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Nu este la știrea publicului că până-n momentul de față s-a intrat în rezervele de stat. Deci, până-n momentul de față noi știm că rezervele de stat sunt intacte. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situația în care să consumăm din rezervele de stat.

E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10.2 milioane de tone de grâu, la care dacă adăugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevandut, la sfârșitul anului 2019 România avea 11 miniloane de tone de grâu. Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 miniloane de grâu a plecat în afară. S-au semanat pentru anul acesta anumite cantități și socoteala aceasta ar trebui să fie simpla și ar fi trebuit să știe foarte clar situația stocurilor din România.

România este total dependentă de piața externă, noi 60% din grâul pe care îl producem,îl exportăm. Practic, ieșim din niște piețe și ne vor ocupa alții locul. Miniștrii pleacă, fermierii rămân, iar noi, agricultorii, vom vinde în pierdere ani buni de acum incolo producțiile noastre.

Măsura aceasta nu ne afectează numai pe noi cei care nu avem recolta bună din cauza secetei în Bărăgan, afectează  și zonele care nu au probleme cu seceta în România, că prețul grâului a scăzut instant, după măsura aceasta, cu 30 de euro pe tonă. Producem mai mult decat dublu față de ce consumăm.

Rezerva de stat în momentul acesta la grâu este, din câte știu eu de 300 și ceva de tone de grâu. Făina și grâul sunt subiecte sensibile pentru că de ele depinde prețul pâinii. De-a lungul timpului în România, grâul in primăvara anului 2004 a fost 1200 de lei tona și pâinea a continuat să se producă în România, iar in primăvara lui 2005 grâul a fost 160 lei tona, deci a fost de 7-8 ori mai mic decât un an și ceva inainte. Voiam sa spun cu acest lucru că prețul grâului este foarte volatil și se întâmplă să crească și să scadă, uneori producătorii câștigă, alteori pierd bani. Așa funcționează piața. Piața este cel mai nemilos arbitru și atunci, și fermierii și cei care stochează, au riscuri, își asumă pierderea, și dacă pierd, și dacă câștigă, își plătesc impozitele la stat, a spus fermierul din Ialomița.

Nicolae Sitaru a adăugat că sunt containere cu cereale vămuite și blocate în port pentru că sunt multe cantități de grâu deja plătite în România. Cum să-i interzici să-și ia grâul dacă e plătit din toamna trecută?! 

El a mai spus că  “sunt stocuri la fermieri pe care vor morile să le ia la prețuri mici.”

În timp ce fermierul Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri români, declara astăzi la conferința PRIA Agriculture că prețul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă și că blocarea exportului îi va costa scump și ani buni pe agricultorii români, o altă organizație a fermierilor, Federația PRO AGRO a transmis, tot astăzi, un comunicat către AGROINFO în care spune că scăderea prețului la grâu este o dezinformare. VEZI AICI COMUNICATUL PRO AGRO!

Disputa dintre marii fermieri pe tema prețului la grâu și a interzicerii exportului și dintre două organizații importante din agricultură conturează dezbinarea dintre fermierii români, falia dintre ei crește în loc să fie uniți în aceste momente dificile.

Vizualizat: 2013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!