Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

Publicat: 05 iunie 2020 - 08:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

Inspectoratul Teritorial de Muncă din mai multe județe a transmis notificări către asociațiile crescătorilor de animale prin care fermierii sunt avertizați că riscă amenzi uriașe și chiar dosare penale dacă sunt prinși că au lucrători fără contracte legale de muncă și dacă acestor lucrători nu li se respectă programul de lucru, de 48 de ore pe săptămână, 5 zile lucrătoare, două zile libere. AGROINFO a publicat notificarea transmisă de ITM aici: VINE CONTROLUL LA STÂNELE DE OI!

Crescătorii de ovine din România găsesc greu ciobani, iar când îi găsesc, mulți dintre aceștia nu au cărți de identitate. Practic, nu au cum să le încheie un contract de muncă fără un act de identitate. O altă problemă este că lucrătorii, se întâmplă frecvent, vin o zi, două la stână și apoi pleacă.

Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) propune ca lucrătorii din fermele de ovine să fie angajați pe baza unei taxe achitată de oier la Finanțe. O taxă achitată pe ziua lucrată de muncitor. De exemplu, dacă un oier vrea să-și angajeze un zilier pentru două luni, va achita taxa pentru 60 de zile. În Franța, spune oierul Ionică Sterp, sunt fluturași pe care crescătorii îi cumpără, practic, de la Finanțe, un fluturaș pentru o zi lucrătoare și astfel, oierii își achită datoriile către stat, iar munca nu mai e considerată "la negru".

Am făcut o adresă la Ministerul Agriculturii și la Ministerul Muncii să se ia de urgență măsuri cu ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă n.r.) și astăzi (joi, 4 iunie n.r.) asta se discută să vedem ce formă legală găsim. Noi suntem de acord să plătim după acel muncitor, dar nu poți veni tu, ITM, să-mi spui 5 zile și două zile să-i dau liber. Cum să-i fac carte de muncă dacă el (zilierul n.r.) nici buletin nu are?! Cum să-i faci carte de muncă dacă nu are buletin?! Îl aduc, îl duc la poliție, îl identific, îmi dă datele...Noi am venit cu o propunere din partea asociației, cum e în Franța, să fie niște fluturași la Finanțe, să stabilim o normă de venit cât trebuie să-i dăm acolo lui (zilierului n.r.) 300-400 de lei. Mă duc și iau 30 de fluturași din ăia, dacă el a plecat, a stat două săptămâni și a plecat, în momentul ăla eu am rămas cu banii dați la Finanțe.

Deci, către stat eu mi-am făcut obligația. Stă două luni, am luat 60 de fluturași, la Finanțe când am plătit, când vine ITM îi arăt: uite, domle, oamenii sunt în regulă. Asta am propus noi cu asociația. A venit o parte de fermieri, nu pot să dau nume, din partea altor asociații, care au zis: nu, domle, să facem altfel de legislație. Fiecare vine cu propunerea lui. Eu am zis să simplificăm cât de mult se poate pentru că birocrația asta cu hârtiile ne omoară pe toți pentru că nu avem școlile necesare. Dar în momentul în care mergem fiecare la Finanțe, dăm 15, 30 de fluturași. Pe ce nume? Sterp Ioan și angajat e cutărescu, verifici la poliție dacă are buletin, dacă nu are...Și încă ceva, în momentul în care el a stat trei săptămâni, un an, doi ani la tine, pe fluturașii ăia, el să beneficieze de o pensie și ciobanul ăla. Deci, ciobanul care lucră la tine să beneficieze de o pensie și el. Au fost încântați de idee. Asta arde pentru că sunt amenzi foarte mari de la ITM și nu numai amenzi, și dosare penale. Cum poți să-i spui la ăla să lucre numai opt ore la tine și așa îi găsim greu, dacă-i mai speriem și mai zăpăcim și cu asta, a spus oierul Ionică Sterp, vicepreședinte APC.

Vizualizat: 4712 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 14:48

Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 13:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii