Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

Publicat: 05 iunie 2020 - 08:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

Inspectoratul Teritorial de Muncă din mai multe județe a transmis notificări către asociațiile crescătorilor de animale prin care fermierii sunt avertizați că riscă amenzi uriașe și chiar dosare penale dacă sunt prinși că au lucrători fără contracte legale de muncă și dacă acestor lucrători nu li se respectă programul de lucru, de 48 de ore pe săptămână, 5 zile lucrătoare, două zile libere. AGROINFO a publicat notificarea transmisă de ITM aici: VINE CONTROLUL LA STÂNELE DE OI!

Crescătorii de ovine din România găsesc greu ciobani, iar când îi găsesc, mulți dintre aceștia nu au cărți de identitate. Practic, nu au cum să le încheie un contract de muncă fără un act de identitate. O altă problemă este că lucrătorii, se întâmplă frecvent, vin o zi, două la stână și apoi pleacă.

Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) propune ca lucrătorii din fermele de ovine să fie angajați pe baza unei taxe achitată de oier la Finanțe. O taxă achitată pe ziua lucrată de muncitor. De exemplu, dacă un oier vrea să-și angajeze un zilier pentru două luni, va achita taxa pentru 60 de zile. În Franța, spune oierul Ionică Sterp, sunt fluturași pe care crescătorii îi cumpără, practic, de la Finanțe, un fluturaș pentru o zi lucrătoare și astfel, oierii își achită datoriile către stat, iar munca nu mai e considerată "la negru".

Am făcut o adresă la Ministerul Agriculturii și la Ministerul Muncii să se ia de urgență măsuri cu ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă n.r.) și astăzi (joi, 4 iunie n.r.) asta se discută să vedem ce formă legală găsim. Noi suntem de acord să plătim după acel muncitor, dar nu poți veni tu, ITM, să-mi spui 5 zile și două zile să-i dau liber. Cum să-i fac carte de muncă dacă el (zilierul n.r.) nici buletin nu are?! Cum să-i faci carte de muncă dacă nu are buletin?! Îl aduc, îl duc la poliție, îl identific, îmi dă datele...Noi am venit cu o propunere din partea asociației, cum e în Franța, să fie niște fluturași la Finanțe, să stabilim o normă de venit cât trebuie să-i dăm acolo lui (zilierului n.r.) 300-400 de lei. Mă duc și iau 30 de fluturași din ăia, dacă el a plecat, a stat două săptămâni și a plecat, în momentul ăla eu am rămas cu banii dați la Finanțe.

Deci, către stat eu mi-am făcut obligația. Stă două luni, am luat 60 de fluturași, la Finanțe când am plătit, când vine ITM îi arăt: uite, domle, oamenii sunt în regulă. Asta am propus noi cu asociația. A venit o parte de fermieri, nu pot să dau nume, din partea altor asociații, care au zis: nu, domle, să facem altfel de legislație. Fiecare vine cu propunerea lui. Eu am zis să simplificăm cât de mult se poate pentru că birocrația asta cu hârtiile ne omoară pe toți pentru că nu avem școlile necesare. Dar în momentul în care mergem fiecare la Finanțe, dăm 15, 30 de fluturași. Pe ce nume? Sterp Ioan și angajat e cutărescu, verifici la poliție dacă are buletin, dacă nu are...Și încă ceva, în momentul în care el a stat trei săptămâni, un an, doi ani la tine, pe fluturașii ăia, el să beneficieze de o pensie și ciobanul ăla. Deci, ciobanul care lucră la tine să beneficieze de o pensie și el. Au fost încântați de idee. Asta arde pentru că sunt amenzi foarte mari de la ITM și nu numai amenzi, și dosare penale. Cum poți să-i spui la ăla să lucre numai opt ore la tine și așa îi găsim greu, dacă-i mai speriem și mai zăpăcim și cu asta, a spus oierul Ionică Sterp, vicepreședinte APC.

Vizualizat: 4195 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii