CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.
Inspectoratul Teritorial de Muncă din mai multe județe a transmis notificări către asociațiile crescătorilor de animale prin care fermierii sunt avertizați că riscă amenzi uriașe și chiar dosare penale dacă sunt prinși că au lucrători fără contracte legale de muncă și dacă acestor lucrători nu li se respectă programul de lucru, de 48 de ore pe săptămână, 5 zile lucrătoare, două zile libere. AGROINFO a publicat notificarea transmisă de ITM aici: VINE CONTROLUL LA STÂNELE DE OI!
Crescătorii de ovine din România găsesc greu ciobani, iar când îi găsesc, mulți dintre aceștia nu au cărți de identitate. Practic, nu au cum să le încheie un contract de muncă fără un act de identitate. O altă problemă este că lucrătorii, se întâmplă frecvent, vin o zi, două la stână și apoi pleacă.
Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) propune ca lucrătorii din fermele de ovine să fie angajați pe baza unei taxe achitată de oier la Finanțe. O taxă achitată pe ziua lucrată de muncitor. De exemplu, dacă un oier vrea să-și angajeze un zilier pentru două luni, va achita taxa pentru 60 de zile. În Franța, spune oierul Ionică Sterp, sunt fluturași pe care crescătorii îi cumpără, practic, de la Finanțe, un fluturaș pentru o zi lucrătoare și astfel, oierii își achită datoriile către stat, iar munca nu mai e considerată "la negru".
Am făcut o adresă la Ministerul Agriculturii și la Ministerul Muncii să se ia de urgență măsuri cu ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă n.r.) și astăzi (joi, 4 iunie n.r.) asta se discută să vedem ce formă legală găsim. Noi suntem de acord să plătim după acel muncitor, dar nu poți veni tu, ITM, să-mi spui 5 zile și două zile să-i dau liber. Cum să-i fac carte de muncă dacă el (zilierul n.r.) nici buletin nu are?! Cum să-i faci carte de muncă dacă nu are buletin?! Îl aduc, îl duc la poliție, îl identific, îmi dă datele...Noi am venit cu o propunere din partea asociației, cum e în Franța, să fie niște fluturași la Finanțe, să stabilim o normă de venit cât trebuie să-i dăm acolo lui (zilierului n.r.) 300-400 de lei. Mă duc și iau 30 de fluturași din ăia, dacă el a plecat, a stat două săptămâni și a plecat, în momentul ăla eu am rămas cu banii dați la Finanțe.
Deci, către stat eu mi-am făcut obligația. Stă două luni, am luat 60 de fluturași, la Finanțe când am plătit, când vine ITM îi arăt: uite, domle, oamenii sunt în regulă. Asta am propus noi cu asociația. A venit o parte de fermieri, nu pot să dau nume, din partea altor asociații, care au zis: nu, domle, să facem altfel de legislație. Fiecare vine cu propunerea lui. Eu am zis să simplificăm cât de mult se poate pentru că birocrația asta cu hârtiile ne omoară pe toți pentru că nu avem școlile necesare. Dar în momentul în care mergem fiecare la Finanțe, dăm 15, 30 de fluturași. Pe ce nume? Sterp Ioan și angajat e cutărescu, verifici la poliție dacă are buletin, dacă nu are...Și încă ceva, în momentul în care el a stat trei săptămâni, un an, doi ani la tine, pe fluturașii ăia, el să beneficieze de o pensie și ciobanul ăla. Deci, ciobanul care lucră la tine să beneficieze de o pensie și el. Au fost încântați de idee. Asta arde pentru că sunt amenzi foarte mari de la ITM și nu numai amenzi, și dosare penale. Cum poți să-i spui la ăla să lucre numai opt ore la tine și așa îi găsim greu, dacă-i mai speriem și mai zăpăcim și cu asta, a spus oierul Ionică Sterp, vicepreședinte APC.