VERIFICĂRI STÂNE! ATENȚIE, crescători de ovine și caprine, trebuie să le încheiați contracte de muncă legale și înregistrate lucrătorilor pe care-i angajați în fermele de creștere a animalelor. Programul de lucru săptămânal nu trebuie să depășească 48 de ore! Amenzile pentru nerespectarea legislației muncii se ridică la 20.000 de lei pentru un angajator. Inspectoratele teritoriale de muncă verifică fermele de creștere a animalelor!
Asociația Crescătorilor de Oi și Capre Păstorul din județul Bihor a primit o notificare de la Inspectoratul de Muncă Bihor prin care este anunțată că în perioada următoare vor fi efectuate controale la angajatorii care-și desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor.
În adresa primită luni, 18 mai 2020, de Asociația Crescătorilor de Oi și Capre Păstorul, ITM menționează că în vederea bunei desfășurări a raporturilor de muncă un contract individual se încheie în formă scrisă, se înregistrează în Registrul general de evidență a salariaților și se transmite Inspectoratului Teritorial de Muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat, iar un exemplar al contractului se înmânează salariatului.
Perioada de probă se desfășoară după încheierea contractului individual de muncă. Pe durata executării contractului individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, raportul de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Durata timpului de muncă:
- normă întreagă 8 ore pe zi (timp de 5 zile) 40 de ore pe săptămână
- durata maximă 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare
- repausul între două zile de muncă nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive
- durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore trebuie să fie urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Munca suplimentară este munca prestată cu acordul salariatului, în cursul săptămânii de lucru și se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia sau prin ore libere plătite. În situația în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, este obligatorie acordarea unui spor de cel puțin 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia.
Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile, caz în care este obligatorie acordarea unui spor la salariu. Orele lucrate în repausul săptămânal nu sunt considerate ore suplimentare.
Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat.
Totodată, pentru evitarea consecințelor sociale și economice negative pe care le produce utilizarea muncii nedeclarate, vă reamintim cazurile de muncă nedeclarată:
- primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
- primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
- primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
Munca nedeclarată sau munca la negru, fără contract și fără respectarea săptămânii de lucru și acordarea de zile libere, atrage amenzi de 20.000 de lei, chiar sistarea activității și, în anumite cazuri, angajatorii pot fi pedepsiți cu închisoarea.