AJUTOARE CRIZĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține că toți crescătorii de animale primesc ajutoarele acordate în contextul crizei sanitare. Indiferent că e vorba de ferme de vaci cu peste 91 de capete de animale sau ferme care au sub 90 capete animale, toate vor beneficia de un ajutor de 100 de euro pe cap de animal. Dacă la vaci se știe cuantumul pe cap de animal, la ovine/caprine nu se știe. Șeful MADR nu a precizat însă diferențele dintre ajutoarele acordate fermelor mari și cele pentru fermele mici sau medii.
Avem despăgubiri pentru fiecare sector în parte, cam 200 de euro pe hectar, respectiv undeva la 100 de euro pe vacă. În ce privește sectorul zootehnic, dăm aceste forme de sprijin, atât din bani europeni cât și din bani de la bugetul național. Pentru banii de la bugetul național a trebuit să elaborăm niște ordonanțe de urgență care au fost publicate. Mai exact, am încadrat sprijinul la bovine cu bani de la stat, fermele cu peste 91 de capete, care sunt mai puține. La cele sub 90 de capete, unde sunt cele mai multe ferme, oferim despăgubiri din bani europeni. Indiferent din care categorie fac parte, ajutorul este undeva la 100 de euro pe cap de bovină.
Pentru apicultură, despăgubirea este de 25 de lei pe familie de albină. Pentru fermele de păsări și fermele de porci unde, de asemenea, au fost pierderi mari am alocat iar niște bani, la fel și pentru sectorul de pomicultură și legumicultură. Nu știu exact cât o să fie această despăgubire pe cap de oaie, în total avem 42 de milioane de euro. Toate aceste scheme de sprijn, și la bovine, la oaie, porc, pasăre, le-am discutat cu toate asociațiile care au venit la minister în săptămânile trecute. Cu cifrele în față, am găsit forma prin care vor fi acordate aceste despăgubiri, a declarat ministrul Oros, săptămâna trecută, în județul Mureș.
Trebuie menționat că există diferențe între ajutoarele acordate crescătorilor de animale din bugetul de stat și cele din fonduri europene. Astfel, în acest moment, pot să depună cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar fermele de bovine care au peste 91 de capete de femele bovine adulte cu vârsta de minim 24 de luni la 1 iulie 2020. Cuantumul ajutorului este stabilit la 100 de euro/cap de animal, iar banii sunt plătiți crescătorilor de la bugetul de stat. Plata acestui ajutor va fi efectuată de către APIA anul acesta, până la 31 decembrie 2020. Comisia Europeană a aprobat deja acest ajutor.
TERMENUL LIMITĂ PENTRU CEREREA APIA ESTE 29 SEPTEMBRIE 2020!
Spre deosebire de crescătorii care au peste 91 capete bovine, cei care au sub 90 de capete bovine nu pot să solicite, în acest moment, ajutorul pentru criză. Ministerul Agriculturii a elaborat fișa Măsurii 21 prin care crescătorii de bovine, fermele care au de la 5 capete de bovine în sus beneficiază de un ajutor de maxim 7.000 de euro/fermă. Acest ajutor nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană. Cererea pentru plata acestui ajutor trebuie aprobată până la 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului se va face din bani europen. Atenție! Termenul până la care se face plata este 30 iunie 2021. Deci, anul viitor, până-n vară crescătorii de bovine care dețin sub 90 de capete pot spera să primească acest ajutor.
Aceeași situație este valabilă și pentru crescătorii de ovine/caprine. Ajutorul acordat din bani europeni, tot prin Măsura 21, este de maxim 7.000 de euro/fermă, cererea va fi aprobată până la 31 decembrie 2020, iar plata se va face până la 30 iunie 2021.
DETALII AICI DESPRE AJUTOARELE PENTRU MICII CRESCĂTORI!
Crescătorii de porci și cei de păsări primesc acum un ajutor pentru pierderile cauzate de criza sanitară. La fel ca-n cazul crescătorilor de bovine care dețin peste 91 de capete de bovine, și crescătorii de porci și păsări au termen 29 septembrie 2020 pentru depunerea cererii la APIA.
VEZI DETALII AICI: OFICIAL APIA! LISTA AJUTOARELOR APIA COVID-19! CONDIȚII ȘI TERMENE PENTRU CERERE!