Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

HARTA JUDEȚELOR CU SCRAPIE ȘI FĂRĂ SCRAPIE LA OVINE!

Publicat: 24 aprilie 2018 - 20:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INFORMAȚIE OFICIALĂ ANSVSA! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a afișat harta județelor unde a fost diagnosticată, în ultimii 7 ani, scrapia la ovine. Boala este extrem de periculoasă. Ovinele cu scrapie sunt condamnate la moarte, dar mai mult decât atât maladia le aduce pagube uriașe fermierilor, de multe ori luându-se decizia lichidării întregului efectiv de ovine acolo unde este depistată scrapia.

Scrapia este o boală neurodegenerativă contagioasă, specifică ovinelor şi caprinelor de peste 18 luni, cu o evoluţie extrem de lentă. Cunoscută şi sub denumirea de boală tremurătoare a oilor, aceasta afectează sistemul nervos central al caprinelor şi ovinelor şi se manifestă prin necoordonare în mers şi prurit intens.

Chiar dacă scrapia nu reprezintă un pericol pentru oameni, specialiştii spun că se impune prudenţă în gestionarea bolii, iar legea interzice expres comercializarea cărnii infectată cu acest virus. Conform medicilor veterinari, se poate ajunge până la sacrificarea tuturor animalelor din exploataţia în care a fost depistat virusul, proprietarul fiind despăgubit pentru fiecare animal, singura condiţie fiind ca acestea să fie înregistrate în evidenţa Direcţiei Sanitar Veterinare.

ANSVSA a publicat harta județelor în care, în ultimii 7 ani, au fost depistate cazuri de scrapie. Zonele marcate cu verde sunt libere de scrapie, sunt județele unde în ultimii 7 ani nu a fost depistată această boală mortală. Aceste județe sunt: Maramureș, Iași, Botoșani, Harghita, Bacău, Covasna, Brașov, Vrancea, Brăila, Tulcea, Prahova, Argeș, Ilfov, Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt și Mehedinți.

Ciudat este că ANSVSA a marcat cu verde pe hartă, liber de scrapie, și județul Botoșani. Anul trecut, în septembrie, au fost descoperite trei focare de scrapie la ovine în trei localități din acest județ. Cazuri confirmate oficial de DSVSA Botoșani. La Dobârceni a fost descoperit într-o exploataţie cu trei oi, la Ungureni în una cu 326 de oi, iar la Suharău este vorba de 256 de ovine, declara anul trecut Minodora Vasiliu, directorul  Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoșani.scrapie-jud-int_b

Cum se poate observa pe hartă, județele unde, în ultimii 7 ani, ovinele s-au îmbolnăvit de scrapie sunt: Dâmbovița, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Teleorman, Caraș Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Bihor, Alba, Sibiu, Cluj, Buzău, Galați, Vaslui, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Mureș. În județul Mureș, anul trecut, a fost depistată scrapia în exploatația agricolă a crescătorului de ovine Marius Coc. Fermierul ne-a declarat că toate cele 700 de ovine pe care le avea în proprietate urmau să fie sacrificate, iar el să primească despăgubiri. Foarte interesant este că acest caz de la Mureș nu a fost confirmat oficial de autoritățile sanitare și veterinare, la vremea respectivă.

ANSVSA se pregătește să lanseze Programul de genotipare care presupune teste de sânge pentru rezistența ovinelor la scrapie, dar și teste pentru determinarea rasei. AMĂNUNTE DESPRE ACEST PROGRAM AICI: EXCLUSIV! GATA CU SUBVENȚIILE URIAȘE pentru BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT!

Vizualizat: 5745 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii