INFORMAȚIE OFICIALĂ ANSVSA! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a afișat harta județelor unde a fost diagnosticată, în ultimii 7 ani, scrapia la ovine. Boala este extrem de periculoasă. Ovinele cu scrapie sunt condamnate la moarte, dar mai mult decât atât maladia le aduce pagube uriașe fermierilor, de multe ori luându-se decizia lichidării întregului efectiv de ovine acolo unde este depistată scrapia.
Scrapia este o boală neurodegenerativă contagioasă, specifică ovinelor şi caprinelor de peste 18 luni, cu o evoluţie extrem de lentă. Cunoscută şi sub denumirea de boală tremurătoare a oilor, aceasta afectează sistemul nervos central al caprinelor şi ovinelor şi se manifestă prin necoordonare în mers şi prurit intens.
Chiar dacă scrapia nu reprezintă un pericol pentru oameni, specialiştii spun că se impune prudenţă în gestionarea bolii, iar legea interzice expres comercializarea cărnii infectată cu acest virus. Conform medicilor veterinari, se poate ajunge până la sacrificarea tuturor animalelor din exploataţia în care a fost depistat virusul, proprietarul fiind despăgubit pentru fiecare animal, singura condiţie fiind ca acestea să fie înregistrate în evidenţa Direcţiei Sanitar Veterinare.
ANSVSA a publicat harta județelor în care, în ultimii 7 ani, au fost depistate cazuri de scrapie. Zonele marcate cu verde sunt libere de scrapie, sunt județele unde în ultimii 7 ani nu a fost depistată această boală mortală. Aceste județe sunt: Maramureș, Iași, Botoșani, Harghita, Bacău, Covasna, Brașov, Vrancea, Brăila, Tulcea, Prahova, Argeș, Ilfov, Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt și Mehedinți.
Ciudat este că ANSVSA a marcat cu verde pe hartă, liber de scrapie, și județul Botoșani. Anul trecut, în septembrie, au fost descoperite trei focare de scrapie la ovine în trei localități din acest județ. Cazuri confirmate oficial de DSVSA Botoșani. La Dobârceni a fost descoperit într-o exploataţie cu trei oi, la Ungureni în una cu 326 de oi, iar la Suharău este vorba de 256 de ovine, declara anul trecut Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Cum se poate observa pe hartă, județele unde, în ultimii 7 ani, ovinele s-au îmbolnăvit de scrapie sunt: Dâmbovița, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Teleorman, Caraș Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Bihor, Alba, Sibiu, Cluj, Buzău, Galați, Vaslui, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Mureș. În județul Mureș, anul trecut, a fost depistată scrapia în exploatația agricolă a crescătorului de ovine Marius Coc. Fermierul ne-a declarat că toate cele 700 de ovine pe care le avea în proprietate urmau să fie sacrificate, iar el să primească despăgubiri. Foarte interesant este că acest caz de la Mureș nu a fost confirmat oficial de autoritățile sanitare și veterinare, la vremea respectivă.
ANSVSA se pregătește să lanseze Programul de genotipare care presupune teste de sânge pentru rezistența ovinelor la scrapie, dar și teste pentru determinarea rasei. AMĂNUNTE DESPRE ACEST PROGRAM AICI: EXCLUSIV! GATA CU SUBVENȚIILE URIAȘE pentru BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT!