Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! GATA CU SUBVENȚIILE URIAȘE pentru BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT!

Publicat: 26 martie 2018 - 16:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUȘI DE LA SUBVENȚII BERBECI DE RASĂ FĂRĂ RASĂ! Veste uriașă pentru crescătorii de ovine! Subvențiile europene uriașe nu vor mai putea fi încasate atât de ușor pentru berbecii care au rasa dovedită doar printr-un certificat de origine emis de o asociație a crescătorilor de ovine. Medicii veterinari din toată țara muncesc acum la strângerea listelor cu toți crescătorii de ovine și cu numărul de berbeci deținut de aceștia pentru demararea unui amplu Program de genotipare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pregătește demararea Programului de genotipare. Altfel spus, autoritățile declanșează război neregulilor din oierit. Multele scandaluri legate de berbecii de rasă, în realitate fără nicio rasă, suspiciunile legate de fabricarea unor certificate de origine pentru aceste animale doar cu scopul de a le califica pentru obținerea unei subvenții europene cu o valoare uriașă, sprijinul cuplat, care pentru 2017 a ajuns la 25 de euro pe cap de oaie, suspiciunile că ar exista în ferme focare de scrapie, boala ucigașă, au determinat punerea la punct a unui Program de genotipare finanțat de la bugetul de stat.

Primele informații obținute de AGROINFO susțin că testele, atât pentru stabilirea rezistenței la scrapie, boala fără leac, care aduce necazuri uriașe oierilor pentru că odată depistat focarul trebuie ucise toate oile din fermă, cât și pentru determinarea rasei ar putea fi făcute de laboratoare din Germania.

Genotiparea înseamnă efectuarea unor teste pe baza probelor de sânge prelevate de la animale. Primele pregătiri în program au început deja în județele Hunedoara, Arad, Botoșani, Cluj, din ce am aflat noi, la acest moment. Lansarea programului în oieritul din România ne-a fost confirmată oficial de medicul veterinar dr. Leontin Laslău, șeful Serviciului Control Oficial Sănătate Animală din Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara. Mulți dintre crescătorii de ovine au primit vestea ca pe un trăsnet. Demararea acestui program nu e pe placul multor oieri, ne-a spus dr. Laslău.

În ce stadiu sunt pregătirile pentru lansarea programului?

Deocamdată, noi așteptăm de la asociațiile crescătorilor de ovine, cu care deja s-a încheiat un protocol, lista cu proprietarii și animalele lor care pot să intre în Programul de genotipare. Probabil, pe lângă Programul de genotipare, asociațiile crescătorilor pentru determinările de care au ei nevoie pentru alte programe, pot să solicite examinarea și testarea și pentru alte boli, declară dr. Laslău, exclusiv pentru AGROINFO.

Vor fi efectuate aceste teste în Germania sau în România? AGROINFO a aflat că un test în Germania ar costa cca 35 de euro.

În momentul în care o să avem pus la punct tot programul, inclusiv cu Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală, atunci o să pot să vă confirm sau să infirm absolut totul. Eu pot să vă spun că teste de genotipare am făcut și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Noi suntem obligați să facem teste de genotipare și în cazul focarelor de screpie la ovine. Adică, eradicarea bolii se face în baza unui program pe care îl stabilim la începutul campaniei de eradicare, cu genotiparea efectivului și acolo unde alele corespund și efectivul poate să rămână în exploatație și să fie monitorizat sau se poate face eradicarea bolii cu lichidarea întregului efectiv, răspunde medicul veterinar.

Mulți crescători de ovine sunt extrem de nemulțumiți de demararea acestui program. Mai ales că acest program nu presupune doar o testare.

Programul de genotipare este la început, dar noi am reușit să informăm crescătorii și proprietarii de ovine încă de anul trecut. Sigur că nu am avut din partea lor un feedback (răspuns n.r.) pozitiv.  Peste 90% nu voiau să intre în Programul de genotipare pentru că acest program nu presupune doar o testare. Am testat și gata se încheie totul. Nu! Programul de testare este urmat de un program de monitorizare pentru o perioadă mai lungă, inclusiv cu intrările și ieșirile ovinelor din exploatația respectivă. Și noi când i-am informat pe crescătorii de ovine, i-am informat în legătură cu toate aspectele programului, nu doar cu prima parte. Uite, din punct de vedere al bugetului de stat susținem acest program și puteți să faceți testările astea bugetate, finanțate de la bugetul de stat. Noi a trebuit să le prezentăm și celelalte aspecte ale programului. Uite ce urmează după testare. Nu e suficient că am testat, statul a plătit niște bani și după aceea rămâne totul în aer, spune dr. Laslău.

Crescătorii de ovine vor plăti pentru aceste teste? Au obligații în acest program?

În prima fază, așa i-am informat că aceste teste vor fi suportate de stat. Dar programul are mai multe caracteristici și există obligațiile proprietarilor de ovine care trebuie respectate. Deci, în programul acesta, proprietarul are obligațiile lui pe care trebuie să le respecte de-a lungul monitorizării programului. Și din punctul acesta de vedere nu prea am avut un răspuns pozitiv din partea crescătorilor de ovine, spune medicul veterinar.

Testele vor fi făcute și pentru determinarea rasei berbecilor? Trebuie precizat că pentru încasarea sprijinului cuplat o condiție esențială este înscrierea acestor berbeci în registrele genealogice ale raselor respective. În cazul ovinelor, la un berbec de rasă îi corespund 35 de femele ovine, iar crescătorul încasează subvenția pentru toți. De aici și bătălia mare pentru procurarea unor certificate de origine pentru berbeci. Testele însă vor scoate la lumină dacă berbecii de la care se recoltează probe de sânge aparțin sau nu unei rase.

După ce vom primi lista de la asociațiile crescătorilor, după ce, eventual, o să reușim să demarăm programul atunci o să pot să vă spun mai multe aspecte legate de program. Ne interesează în special testele cu privire la rezistența la screpie, dar se merge și pe monitorizarea nucleului de rasă. Adică, noi când am făcut ultimele testări, vorbesc de județul Hunedoara, unde nu poate fi vorba de rasa Merinos de Palas, la noi Țurcana este rasa predominantă care se crește la nivelul județului Hunedoara pentru că nucleul de Țigaie de Munte a cam dispărut și nu mai putem să testăm, și atunci mergem pe rasa Țurcană. Așteptăm să primim listele cât mai repede de la asociațiile crescătorilor de animale și după ce studiem aceste liste putem demara aspectele care țin de Programul de genotipare, declară dr. Laslău.

Vizualizat: 14728 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii