Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! GATA CU SUBVENȚIILE URIAȘE pentru BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT!

Publicat: 26 martie 2018 - 16:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUȘI DE LA SUBVENȚII BERBECI DE RASĂ FĂRĂ RASĂ! Veste uriașă pentru crescătorii de ovine! Subvențiile europene uriașe nu vor mai putea fi încasate atât de ușor pentru berbecii care au rasa dovedită doar printr-un certificat de origine emis de o asociație a crescătorilor de ovine. Medicii veterinari din toată țara muncesc acum la strângerea listelor cu toți crescătorii de ovine și cu numărul de berbeci deținut de aceștia pentru demararea unui amplu Program de genotipare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pregătește demararea Programului de genotipare. Altfel spus, autoritățile declanșează război neregulilor din oierit. Multele scandaluri legate de berbecii de rasă, în realitate fără nicio rasă, suspiciunile legate de fabricarea unor certificate de origine pentru aceste animale doar cu scopul de a le califica pentru obținerea unei subvenții europene cu o valoare uriașă, sprijinul cuplat, care pentru 2017 a ajuns la 25 de euro pe cap de oaie, suspiciunile că ar exista în ferme focare de scrapie, boala ucigașă, au determinat punerea la punct a unui Program de genotipare finanțat de la bugetul de stat.

Primele informații obținute de AGROINFO susțin că testele, atât pentru stabilirea rezistenței la scrapie, boala fără leac, care aduce necazuri uriașe oierilor pentru că odată depistat focarul trebuie ucise toate oile din fermă, cât și pentru determinarea rasei ar putea fi făcute de laboratoare din Germania.

Genotiparea înseamnă efectuarea unor teste pe baza probelor de sânge prelevate de la animale. Primele pregătiri în program au început deja în județele Hunedoara, Arad, Botoșani, Cluj, din ce am aflat noi, la acest moment. Lansarea programului în oieritul din România ne-a fost confirmată oficial de medicul veterinar dr. Leontin Laslău, șeful Serviciului Control Oficial Sănătate Animală din Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara. Mulți dintre crescătorii de ovine au primit vestea ca pe un trăsnet. Demararea acestui program nu e pe placul multor oieri, ne-a spus dr. Laslău.

În ce stadiu sunt pregătirile pentru lansarea programului?

Deocamdată, noi așteptăm de la asociațiile crescătorilor de ovine, cu care deja s-a încheiat un protocol, lista cu proprietarii și animalele lor care pot să intre în Programul de genotipare. Probabil, pe lângă Programul de genotipare, asociațiile crescătorilor pentru determinările de care au ei nevoie pentru alte programe, pot să solicite examinarea și testarea și pentru alte boli, declară dr. Laslău, exclusiv pentru AGROINFO.

Vor fi efectuate aceste teste în Germania sau în România? AGROINFO a aflat că un test în Germania ar costa cca 35 de euro.

În momentul în care o să avem pus la punct tot programul, inclusiv cu Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală, atunci o să pot să vă confirm sau să infirm absolut totul. Eu pot să vă spun că teste de genotipare am făcut și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Noi suntem obligați să facem teste de genotipare și în cazul focarelor de screpie la ovine. Adică, eradicarea bolii se face în baza unui program pe care îl stabilim la începutul campaniei de eradicare, cu genotiparea efectivului și acolo unde alele corespund și efectivul poate să rămână în exploatație și să fie monitorizat sau se poate face eradicarea bolii cu lichidarea întregului efectiv, răspunde medicul veterinar.

Mulți crescători de ovine sunt extrem de nemulțumiți de demararea acestui program. Mai ales că acest program nu presupune doar o testare.

Programul de genotipare este la început, dar noi am reușit să informăm crescătorii și proprietarii de ovine încă de anul trecut. Sigur că nu am avut din partea lor un feedback (răspuns n.r.) pozitiv.  Peste 90% nu voiau să intre în Programul de genotipare pentru că acest program nu presupune doar o testare. Am testat și gata se încheie totul. Nu! Programul de testare este urmat de un program de monitorizare pentru o perioadă mai lungă, inclusiv cu intrările și ieșirile ovinelor din exploatația respectivă. Și noi când i-am informat pe crescătorii de ovine, i-am informat în legătură cu toate aspectele programului, nu doar cu prima parte. Uite, din punct de vedere al bugetului de stat susținem acest program și puteți să faceți testările astea bugetate, finanțate de la bugetul de stat. Noi a trebuit să le prezentăm și celelalte aspecte ale programului. Uite ce urmează după testare. Nu e suficient că am testat, statul a plătit niște bani și după aceea rămâne totul în aer, spune dr. Laslău.

Crescătorii de ovine vor plăti pentru aceste teste? Au obligații în acest program?

În prima fază, așa i-am informat că aceste teste vor fi suportate de stat. Dar programul are mai multe caracteristici și există obligațiile proprietarilor de ovine care trebuie respectate. Deci, în programul acesta, proprietarul are obligațiile lui pe care trebuie să le respecte de-a lungul monitorizării programului. Și din punctul acesta de vedere nu prea am avut un răspuns pozitiv din partea crescătorilor de ovine, spune medicul veterinar.

Testele vor fi făcute și pentru determinarea rasei berbecilor? Trebuie precizat că pentru încasarea sprijinului cuplat o condiție esențială este înscrierea acestor berbeci în registrele genealogice ale raselor respective. În cazul ovinelor, la un berbec de rasă îi corespund 35 de femele ovine, iar crescătorul încasează subvenția pentru toți. De aici și bătălia mare pentru procurarea unor certificate de origine pentru berbeci. Testele însă vor scoate la lumină dacă berbecii de la care se recoltează probe de sânge aparțin sau nu unei rase.

După ce vom primi lista de la asociațiile crescătorilor, după ce, eventual, o să reușim să demarăm programul atunci o să pot să vă spun mai multe aspecte legate de program. Ne interesează în special testele cu privire la rezistența la screpie, dar se merge și pe monitorizarea nucleului de rasă. Adică, noi când am făcut ultimele testări, vorbesc de județul Hunedoara, unde nu poate fi vorba de rasa Merinos de Palas, la noi Țurcana este rasa predominantă care se crește la nivelul județului Hunedoara pentru că nucleul de Țigaie de Munte a cam dispărut și nu mai putem să testăm, și atunci mergem pe rasa Țurcană. Așteptăm să primim listele cât mai repede de la asociațiile crescătorilor de animale și după ce studiem aceste liste putem demara aspectele care țin de Programul de genotipare, declară dr. Laslău.

Vizualizat: 14876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii