Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! GATA CU SUBVENȚIILE URIAȘE pentru BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT!

Publicat: 26 martie 2018 - 16:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUȘI DE LA SUBVENȚII BERBECI DE RASĂ FĂRĂ RASĂ! Veste uriașă pentru crescătorii de ovine! Subvențiile europene uriașe nu vor mai putea fi încasate atât de ușor pentru berbecii care au rasa dovedită doar printr-un certificat de origine emis de o asociație a crescătorilor de ovine. Medicii veterinari din toată țara muncesc acum la strângerea listelor cu toți crescătorii de ovine și cu numărul de berbeci deținut de aceștia pentru demararea unui amplu Program de genotipare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pregătește demararea Programului de genotipare. Altfel spus, autoritățile declanșează război neregulilor din oierit. Multele scandaluri legate de berbecii de rasă, în realitate fără nicio rasă, suspiciunile legate de fabricarea unor certificate de origine pentru aceste animale doar cu scopul de a le califica pentru obținerea unei subvenții europene cu o valoare uriașă, sprijinul cuplat, care pentru 2017 a ajuns la 25 de euro pe cap de oaie, suspiciunile că ar exista în ferme focare de scrapie, boala ucigașă, au determinat punerea la punct a unui Program de genotipare finanțat de la bugetul de stat.

Primele informații obținute de AGROINFO susțin că testele, atât pentru stabilirea rezistenței la scrapie, boala fără leac, care aduce necazuri uriașe oierilor pentru că odată depistat focarul trebuie ucise toate oile din fermă, cât și pentru determinarea rasei ar putea fi făcute de laboratoare din Germania.

Genotiparea înseamnă efectuarea unor teste pe baza probelor de sânge prelevate de la animale. Primele pregătiri în program au început deja în județele Hunedoara, Arad, Botoșani, Cluj, din ce am aflat noi, la acest moment. Lansarea programului în oieritul din România ne-a fost confirmată oficial de medicul veterinar dr. Leontin Laslău, șeful Serviciului Control Oficial Sănătate Animală din Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara. Mulți dintre crescătorii de ovine au primit vestea ca pe un trăsnet. Demararea acestui program nu e pe placul multor oieri, ne-a spus dr. Laslău.

În ce stadiu sunt pregătirile pentru lansarea programului?

Deocamdată, noi așteptăm de la asociațiile crescătorilor de ovine, cu care deja s-a încheiat un protocol, lista cu proprietarii și animalele lor care pot să intre în Programul de genotipare. Probabil, pe lângă Programul de genotipare, asociațiile crescătorilor pentru determinările de care au ei nevoie pentru alte programe, pot să solicite examinarea și testarea și pentru alte boli, declară dr. Laslău, exclusiv pentru AGROINFO.

Vor fi efectuate aceste teste în Germania sau în România? AGROINFO a aflat că un test în Germania ar costa cca 35 de euro.

În momentul în care o să avem pus la punct tot programul, inclusiv cu Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală, atunci o să pot să vă confirm sau să infirm absolut totul. Eu pot să vă spun că teste de genotipare am făcut și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Noi suntem obligați să facem teste de genotipare și în cazul focarelor de screpie la ovine. Adică, eradicarea bolii se face în baza unui program pe care îl stabilim la începutul campaniei de eradicare, cu genotiparea efectivului și acolo unde alele corespund și efectivul poate să rămână în exploatație și să fie monitorizat sau se poate face eradicarea bolii cu lichidarea întregului efectiv, răspunde medicul veterinar.

Mulți crescători de ovine sunt extrem de nemulțumiți de demararea acestui program. Mai ales că acest program nu presupune doar o testare.

Programul de genotipare este la început, dar noi am reușit să informăm crescătorii și proprietarii de ovine încă de anul trecut. Sigur că nu am avut din partea lor un feedback (răspuns n.r.) pozitiv.  Peste 90% nu voiau să intre în Programul de genotipare pentru că acest program nu presupune doar o testare. Am testat și gata se încheie totul. Nu! Programul de testare este urmat de un program de monitorizare pentru o perioadă mai lungă, inclusiv cu intrările și ieșirile ovinelor din exploatația respectivă. Și noi când i-am informat pe crescătorii de ovine, i-am informat în legătură cu toate aspectele programului, nu doar cu prima parte. Uite, din punct de vedere al bugetului de stat susținem acest program și puteți să faceți testările astea bugetate, finanțate de la bugetul de stat. Noi a trebuit să le prezentăm și celelalte aspecte ale programului. Uite ce urmează după testare. Nu e suficient că am testat, statul a plătit niște bani și după aceea rămâne totul în aer, spune dr. Laslău.

Crescătorii de ovine vor plăti pentru aceste teste? Au obligații în acest program?

În prima fază, așa i-am informat că aceste teste vor fi suportate de stat. Dar programul are mai multe caracteristici și există obligațiile proprietarilor de ovine care trebuie respectate. Deci, în programul acesta, proprietarul are obligațiile lui pe care trebuie să le respecte de-a lungul monitorizării programului. Și din punctul acesta de vedere nu prea am avut un răspuns pozitiv din partea crescătorilor de ovine, spune medicul veterinar.

Testele vor fi făcute și pentru determinarea rasei berbecilor? Trebuie precizat că pentru încasarea sprijinului cuplat o condiție esențială este înscrierea acestor berbeci în registrele genealogice ale raselor respective. În cazul ovinelor, la un berbec de rasă îi corespund 35 de femele ovine, iar crescătorul încasează subvenția pentru toți. De aici și bătălia mare pentru procurarea unor certificate de origine pentru berbeci. Testele însă vor scoate la lumină dacă berbecii de la care se recoltează probe de sânge aparțin sau nu unei rase.

După ce vom primi lista de la asociațiile crescătorilor, după ce, eventual, o să reușim să demarăm programul atunci o să pot să vă spun mai multe aspecte legate de program. Ne interesează în special testele cu privire la rezistența la screpie, dar se merge și pe monitorizarea nucleului de rasă. Adică, noi când am făcut ultimele testări, vorbesc de județul Hunedoara, unde nu poate fi vorba de rasa Merinos de Palas, la noi Țurcana este rasa predominantă care se crește la nivelul județului Hunedoara pentru că nucleul de Țigaie de Munte a cam dispărut și nu mai putem să testăm, și atunci mergem pe rasa Țurcană. Așteptăm să primim listele cât mai repede de la asociațiile crescătorilor de animale și după ce studiem aceste liste putem demara aspectele care țin de Programul de genotipare, declară dr. Laslău.

Vizualizat: 15591 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii