EXCLUȘI DE LA SUBVENȚII BERBECI DE RASĂ FĂRĂ RASĂ! Veste uriașă pentru crescătorii de ovine! Subvențiile europene uriașe nu vor mai putea fi încasate atât de ușor pentru berbecii care au rasa dovedită doar printr-un certificat de origine emis de o asociație a crescătorilor de ovine. Medicii veterinari din toată țara muncesc acum la strângerea listelor cu toți crescătorii de ovine și cu numărul de berbeci deținut de aceștia pentru demararea unui amplu Program de genotipare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pregătește demararea Programului de genotipare. Altfel spus, autoritățile declanșează război neregulilor din oierit. Multele scandaluri legate de berbecii de rasă, în realitate fără nicio rasă, suspiciunile legate de fabricarea unor certificate de origine pentru aceste animale doar cu scopul de a le califica pentru obținerea unei subvenții europene cu o valoare uriașă, sprijinul cuplat, care pentru 2017 a ajuns la 25 de euro pe cap de oaie, suspiciunile că ar exista în ferme focare de scrapie, boala ucigașă, au determinat punerea la punct a unui Program de genotipare finanțat de la bugetul de stat.
Primele informații obținute de AGROINFO susțin că testele, atât pentru stabilirea rezistenței la scrapie, boala fără leac, care aduce necazuri uriașe oierilor pentru că odată depistat focarul trebuie ucise toate oile din fermă, cât și pentru determinarea rasei ar putea fi făcute de laboratoare din Germania.
Genotiparea înseamnă efectuarea unor teste pe baza probelor de sânge prelevate de la animale. Primele pregătiri în program au început deja în județele Hunedoara, Arad, Botoșani, Cluj, din ce am aflat noi, la acest moment. Lansarea programului în oieritul din România ne-a fost confirmată oficial de medicul veterinar dr. Leontin Laslău, șeful Serviciului Control Oficial Sănătate Animală din Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara. Mulți dintre crescătorii de ovine au primit vestea ca pe un trăsnet. Demararea acestui program nu e pe placul multor oieri, ne-a spus dr. Laslău.
În ce stadiu sunt pregătirile pentru lansarea programului?
Deocamdată, noi așteptăm de la asociațiile crescătorilor de ovine, cu care deja s-a încheiat un protocol, lista cu proprietarii și animalele lor care pot să intre în Programul de genotipare. Probabil, pe lângă Programul de genotipare, asociațiile crescătorilor pentru determinările de care au ei nevoie pentru alte programe, pot să solicite examinarea și testarea și pentru alte boli, declară dr. Laslău, exclusiv pentru AGROINFO.
Vor fi efectuate aceste teste în Germania sau în România? AGROINFO a aflat că un test în Germania ar costa cca 35 de euro.
În momentul în care o să avem pus la punct tot programul, inclusiv cu Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală, atunci o să pot să vă confirm sau să infirm absolut totul. Eu pot să vă spun că teste de genotipare am făcut și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Noi suntem obligați să facem teste de genotipare și în cazul focarelor de screpie la ovine. Adică, eradicarea bolii se face în baza unui program pe care îl stabilim la începutul campaniei de eradicare, cu genotiparea efectivului și acolo unde alele corespund și efectivul poate să rămână în exploatație și să fie monitorizat sau se poate face eradicarea bolii cu lichidarea întregului efectiv, răspunde medicul veterinar.
Mulți crescători de ovine sunt extrem de nemulțumiți de demararea acestui program. Mai ales că acest program nu presupune doar o testare.
Programul de genotipare este la început, dar noi am reușit să informăm crescătorii și proprietarii de ovine încă de anul trecut. Sigur că nu am avut din partea lor un feedback (răspuns n.r.) pozitiv. Peste 90% nu voiau să intre în Programul de genotipare pentru că acest program nu presupune doar o testare. Am testat și gata se încheie totul. Nu! Programul de testare este urmat de un program de monitorizare pentru o perioadă mai lungă, inclusiv cu intrările și ieșirile ovinelor din exploatația respectivă. Și noi când i-am informat pe crescătorii de ovine, i-am informat în legătură cu toate aspectele programului, nu doar cu prima parte. Uite, din punct de vedere al bugetului de stat susținem acest program și puteți să faceți testările astea bugetate, finanțate de la bugetul de stat. Noi a trebuit să le prezentăm și celelalte aspecte ale programului. Uite ce urmează după testare. Nu e suficient că am testat, statul a plătit niște bani și după aceea rămâne totul în aer, spune dr. Laslău.
Crescătorii de ovine vor plăti pentru aceste teste? Au obligații în acest program?
În prima fază, așa i-am informat că aceste teste vor fi suportate de stat. Dar programul are mai multe caracteristici și există obligațiile proprietarilor de ovine care trebuie respectate. Deci, în programul acesta, proprietarul are obligațiile lui pe care trebuie să le respecte de-a lungul monitorizării programului. Și din punctul acesta de vedere nu prea am avut un răspuns pozitiv din partea crescătorilor de ovine, spune medicul veterinar.
Testele vor fi făcute și pentru determinarea rasei berbecilor? Trebuie precizat că pentru încasarea sprijinului cuplat o condiție esențială este înscrierea acestor berbeci în registrele genealogice ale raselor respective. În cazul ovinelor, la un berbec de rasă îi corespund 35 de femele ovine, iar crescătorul încasează subvenția pentru toți. De aici și bătălia mare pentru procurarea unor certificate de origine pentru berbeci. Testele însă vor scoate la lumină dacă berbecii de la care se recoltează probe de sânge aparțin sau nu unei rase.
După ce vom primi lista de la asociațiile crescătorilor, după ce, eventual, o să reușim să demarăm programul atunci o să pot să vă spun mai multe aspecte legate de program. Ne interesează în special testele cu privire la rezistența la screpie, dar se merge și pe monitorizarea nucleului de rasă. Adică, noi când am făcut ultimele testări, vorbesc de județul Hunedoara, unde nu poate fi vorba de rasa Merinos de Palas, la noi Țurcana este rasa predominantă care se crește la nivelul județului Hunedoara pentru că nucleul de Țigaie de Munte a cam dispărut și nu mai putem să testăm, și atunci mergem pe rasa Țurcană. Așteptăm să primim listele cât mai repede de la asociațiile crescătorilor de animale și după ce studiem aceste liste putem demara aspectele care țin de Programul de genotipare, declară dr. Laslău.