FERMIERII NU AU CU CINE SĂ-ȘI STRÂNGĂ RECOLTA! Fermierii români caută să angajeze în ferme lucrători din Asia, chinezi, vietnamezi. Nu mai găsesc zilieri în România. Cei harnici au plecat la vie în Franța, la sparanghel în Germania, la cules de fructe în Spania. Fermierii spun că-și plătesc zilierii cu 130 de lei pe zi plus mâncare și țigări. Cu toate acestea, mulți dintre ei sunt nevoiți să-și culeagă singuri recoltele.
Greu ne lipim de zilieri. Sunt foarte mulți plecați la vie în Franța sau la sparanghel în Germania. Acolo rămân în mână cu 1.200 de euro - 1.500 de euro, a declarat agricultorul Avel Macxn, pentru PRO TV.
În timp ce în România, fermierii noștri le oferă zilierilor pentru o zi de muncă între 100 de lei și 130 de lei plus mâncare și țigări, în străinătate, la muncile din agricultură sunt plătiți cu 10-15 euro, astfel ziua de lucru ajunge la 100 - 150 de euro. De patru-cinci ori suma pe care ar încasa-o la fermele din România pentru aceeași muncă.
Forța de muncă o problemă majoră. Atât să găseşti angajaţi, cât şi zilieri. La nivelul fermei mele, m-aş descurca cu 8-10 zilieri, dar nu-i găsesc sigur, a declarat un alt fermier, Ludovic Lengyel, pentru PRO TV.
Alexandru Peter este fermier în localitatea Viișoara, județul Cluj. Agricultorul spune că se mai întâmplă și să-și găsești zilieri, să-i chemi la muncă, iar în ziua promisă să te lasă baltă și să fii nevoit să muncești împreună cu toată familia la strânsul cartofilor, a verzei de pe suprafețe întinse, de câteva hectare.
Astăzi (sâmbătă n.r.) trebuiau să vină 5-6 oameni, de dimineaţă de la 5 ne chinuim, am fost după ei, nu au venit, a declarat fermierul, sâmbătă, pentru sursa citată.
Suntem dispuşi să le oferim ceea ce vor ei: bani, ţigări şi băutură. Am păţit cazuri în care aveam nevoie urgentă de muncă şi nu au vrut să vină. Nu i-a interesat cu cât îi plătim, spune și fermierul Corneliu Hoșliag.
Emil Bălteanu, Asociaţia Cultivatorilor de Cereale Iaşi, spune că fermierii români nu sunt singurii care au mari probleme în găsirea forței de muncă. În Polonia, în Bulgaria, se manifestă cam aceeaşi lipsă a forţei de muncă cum este la noi, a declarat Bălteanu.
Fermierii spun că situația este atât de disperată încât au făcut demersuri să angajeze zilieri din Vietnam, China sau Nepal. Dealtfel, Ministerul Agriculturii îi ajută să caute. MADR a anunțat, în martie, că recrutează forță de muncă din Vietnam și Sri Lanka pentru fermele din România.
Este prima inițiativă de acest fel și sperăm în valorificarea ei, în contextul in care 3,5-4 milioane de români lucrează în străinătate și ne confruntăm cu un deficit important de forță de muncă, a declarat, în martie 2019, Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine. VEZI AICI: VIN ASIATICII SĂ LUCREZE ÎN FERMELE DIN ROMÂNIA ȘI TINERII ROMÂNI PLEACĂ ÎN STRĂINĂTATE!
În ultimul timp, zeci de agricultori și-au restrâns activitatea. Pe de o parte, e lipsa acută a forței de muncă, iar, pe de altă parte, e dificultatea găsirii unei piețe de desfacere, multe ferme își vând cu greu producția ori ajung să o dea la bani de nimic.