DAȚI-LE O ȘANSĂ ȘI TINERILOR ROMÂNI! Ministerul Agriculturii recrutează forță de muncă din Vietnam și Sri Lanka pentru fermele din România. În timp ce MADR s-a dus până-n Asia să găsească muncitori, ai noștri tineri sunt nevoiți să ia calea grea a străinătății, nu li se dă o șansă în România. Nu sunt recrutați direct din școală, nu sunt stimulați sau ajutați să lucreze într-o fermă din țara lor.
La invitația MADR și alături de alte asociații, am participat astăzi (joi, 14 martie n.r.) la o prezentare de oportunități de angajare a forței de muncă din Vietnam și Sri Lanka, în agrozootehnia românească.
Este prima inițiativă de acest fel și sperăm în valorificarea ei, în contextul in care 3,5-4 milioane de români lucrează în străinătate și ne confruntăm cu un deficit important de forță de muncă, a postat Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, pe pagina Facebook.
Pe când o inițiativă a Ministerului Agriculturii pentru acordarea unei șanse de a lucra într-o fermă tinerilor de la sate, elevilor liceelor agricole? Cu ei ce se întâmplă? Acești tineri sunt nevoiți să-și găsească un loc de muncă în străinătate. Adică, noi aducem muncitori din Asia și românii noștri ajung să tragă din greu la fermele din vestul Europei.
"Mi se pare cel puţin ciudat să tot vorbim, în România, despre deficit de forţă de muncă în agricultură, în condiţiile în care nu facem nimic, ca stat, să-i recuperăm pe absolvenţii claselor a VIII-a din mediul rural care se pierd pur şi simplu. În loc să fie preocupaţi să-i formeze în şcolile profesionale pe care le mai avem, în sistemul dual de învăţământ agricol preuniversitar care a început să funcţioneze, chiar cu rezultate foarte bune, guvernanţii noştri caută angajaţi prin ţări asiatice, de cele mai multe ori fără nici cea mai mică pregătire, ca să ce? Să investim în ei zeci de milioane de euro pe care am putea foarte bine să îi folosim la instruirea tinerilor noştri, direct în fermele în care vor lucra?
MADR caută în prezent resurse financiare pentru susţinerea liceelor cu profil agricol, pentru că, în sfârşit, greutăţile cu care se confruntă aceste unităţi au ajuns şi la urechile celor care iau decizii. Iată, aşadar, şi potenţialul uman nevalorificat în formarea căruia pot fi investiţi banii, cu cap şi rezultate imediate! Avem tineri dornici să lucreze în agricultură. Trebuie doar să ii aducem la şcoală şi să îi formăm corespunzător, după cum cere piaţa muncii", a precizat, pentru AGROINFO, Nicoleta Dragomir, coordonator al proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol", iniţiat de Fundaţia Revistei FERMA.