Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

Publicat: 31 iulie 2020 - 08:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA DISPERATĂ A CRESCĂTORULUI DE ANIMALE DIN ROMÂNIA. Crescătorul de animale Romi Mariș din județul Hunedoara ne-a scris că și-a mutat cele 80 de vaci pe care le are pe o pășune la 150 de kilometri de Orăștie unde are ferma, iar acum de câteva zile, a fost nevoit să le mute mai departe, pe o pășune din comuna Vața de Jos. Mai am puțin și trec granița în Ungaria, spune cu amărăciune crescătorul.

Fermierul Romi Mariș are peste 1.000 de oi și 80 de vaci. În Orăștie, unde are ferma, nu a găsit înțelegere și nici pășune pentru cele 80 de vaci. Primăria Orăștie i-a închiriat doar 77 de hectare pentru ovine, dar nu i se permite să pășuneze și vacile acolo, dealtfel pășunea este mică pentru atât de multe animale.

AGROINFO a scris în exclusivitate cum și-a mutat crescătorul vacile pe o pășune particulară situată la 150 de kilometri de Orăștie, în Certeju de Jos, o călătorie de șapte zile prin munți și păduri cu cireada de vaci. De aici, a fost nevoit din nou să le mute. Mai departe. Pe o pășune particulară din comuna Vața de Jos. Crescătorul de animale spune că mai are puțin și trece granița în Ungaria cu tot cu vaci, atât de mult le-a mutat de pe o pășune pe alta. Încet, încet, trec granița în Ungaria cu tot vaci. Mă duc acolo dacă nu am loc în țara mea și nu se găsește un petec de pășune și pentru vacile mele. Ce să fac?! Să le duc pe toate la abator?! Este necăjit Mariș.

El a solicitat, în repetate rânduri, primăriei Orăștie să-i dea pășune și pentru vaci. De doi ani bate pe la toate ușile, dar răspunsul primăriei este mereu același: nu mai este palmă de pășune care să nu fie închiriată. Sunt încheiate contracte cu alți crescători de animale. Sunt pășuni în munți pe care nu le folosesc cei care le-au închiriat, dar primăria nu-mi dă voie să merg acolo, mi se spune tot timpul că voi fi amendat dacă urc acolo cu vacile. Spune cu amărăciune și furie crescătorul. mai-maris_bmaris-guvern_b

Romi Mariș a scris, în primăvara acestui an, memorii și petiții peste tot. De la Prefectura Hunedoara până la Guvernul României, Ministerului Agriculturii, Ministerului Afacerilor Interne. Crescătorul de animale a căutat peste tot ajutor ca să-și poată păstra în fermă cele 80 de vaci, să nu le abandoneze în munți sau să le trimită la abator la tăiere.

Guvernul României i-a răspuns, în această săptămână, la memoriu. Secretariatul General al Guvernului l-a înștiințat pe crescător că petiția lui a fost transmisă spre soluționare atât  Prefecturii Hunedoara, cât și primăriei Orăștie. În urma recipisei venită tocmai de la Guvern, de la Prefectura Hunedoara a fost transmisă o adresă tot către primăria Orăștie, tot cu somarea de a se rezolva problema crescătorului. Deci, în final, toate memoriile și petițiile crescătorului, trimise pe la porți înalte pe la București, au ajuns tot la primăria Orăștie, singura care ar trebui să găsească o soluție.

Firul de speranță al crescătorului stă în ultima frază din adresa transmisă de Guvern primăriei Orăștie.  Cu comunicarea către petent, în temeiul prevăzut de lege, a punctului de vedere al acestuia, în urma analizării cerințelor din conținutul memoriului, această instituție (primăria Orăștie n.r.) va comunica răspunsul atât Guvernului României - Secretariatului General al Guvernului, cât și instituției Prefectului județului Hunedoara, scrie în adresa Guvernului.

Mă gândesc că primăria va fi nevoită acum să găsească o soluție dacă i-a anunțat de la Guvern, ne spune cu speranță crescătorul. Nu mă las, o să mă lupt pentru vacile astea și dac-ar fi să mă mut în țara vecină. Că asta mai lipsește, să scriu și conducerii din Ungaria. I-am scris și mesaje pe Facebook ministrului agriculturii, Adrian Oros, și domnul ministru mi-a spus că el a auzit de problema de la Orăștie și că o să-mi răspundă când analizează mai bine ce se întâmplă. Încă nu mi-a răspuns. Știu că numa' în locul lui să nu fii, dar musai să-i reamintesc tot timpul, să nu uite de noi, că cei de la putere uită repede de țăranul român, adaugă Romi Mariș.

CITEȘTE ȘI: A STRĂBĂTUT ȘAPTE ZILE MUNȚII CU CIREADA PÂNĂ A GĂSIT PĂȘUNE PENTRU VACI!


Vizualizat: 4727 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

VOCEA FERMIERULUI! Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, care luptă de mai mult timp să obțină pășune pentru cele 80 de vaci, a cerut a nu știu câta oară ajutorul primăriei, iar primăria i-a spus să-și cumpere pășune sau să-și dea vacile la abator. Romi Mariș are 1.200 de ovine și 80 de vaci.

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

ANSVSA, ÎN CONTROL!

ANSVSA, ÎN CONTROL!

11 august 2020 - 19:37

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

11 august 2020 - 10:26

AJUTOARE FERMIERI. Comisia Europeană a aprobat pentru Franța și Italia ajutoare de criză de maxim 100.000 de euro/fermier. AGROINFO v-a informat deja în exclusivitate că și Ungaria acordă un astfel de ajutor agricultorilor. În Olanda, cultivatorii de cartofi și de flori sunt sprijiniți financiar să depășească dificultățile cauzate de criza sanitară. Informațiile sunt furnizate pentru AGROINFO de Comisia Europeană.

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

11 august 2020 - 09:42

NU MAI PUTEM SĂ NE AMÂNĂM DATORIILE. Fermierii români solicită Guvernului adoptarea de urgență a unei hotărâri pentrn plata despăgubirilor pentru secetă și demararea acestor plăți în această lună. Fermierii susțin că nu mai pot să-și amâne datoriile și mulți dintre ei sunt amenințați cu falimentul. Inserăm scrisoarea deschisă a fermierilor, transmisă astăzi la redacția AGROINFO.

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

11 august 2020 - 08:12

GHID APIA. Cuantumul pe hectar pentru o parte din subvențiile APIA este deja stabilit pentru anul 2020. Fermierii beneficiază de aceste plăți compensatorii dacă au încheiate angajamente cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Angajamentele au o durată de 5 ani. Pentru un singur pachet din Măsura 10 Agro-mediu și climă, PNDR 2020, APIA le achită fermierilor subvenții suplimentare pe cap de animal. Vă punem la dispoziție lista furnizată de APIA.

SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE CONTRACTE DE ARENDĂ FALSIFICATE!

SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE CONTRACTE DE ARENDĂ FALSIFICATE!

10 august 2020 - 20:53

COMUNICAT. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anunță că au trimis în judecată mai multe persoane din județele Bihor, Iași, Ialomița care au încasat subvenții agricole de zeci de mii de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) folosind acte falsificate, adeverințe, contracte de arendă, etc.

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

10 august 2020 - 18:56

NU VĂ DAȚI FOC LA SUBVENȚII! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), vine în atenția opiniei publice cu informații privind interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, atrage atenția APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

BANI PENTRU FERMIERI! CE A ANUNȚAT ASTĂZI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

BANI PENTRU FERMIERI! CE A ANUNȚAT ASTĂZI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

10 august 2020 - 18:14

ANUNȚ PREMIER. Șeful Executivului, Ludovic Orban, a declarat luni că Guvernul va aloca sume suplimentare în rectificarea bugetară pentru sectorul agriculturii. Guvernul vrea să adopte în această săptămână cea de-a doua rectificare bugetară din 2020.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 11 - 17 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 11 - 17 AUGUST 2020!

10 august 2020 - 17:51

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, în acest interval se va menţine o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în cea mai mare parte a țării.

OBLIGATORIU! SUBVENȚII APIA SUPLIMENTARE PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!

OBLIGATORIU! SUBVENȚII APIA SUPLIMENTARE PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!

10 august 2020 - 13:35

SUBVENȚII APIA 2020. Beneficiarii Măsurii 10 – Agro-mediu și climă (M.10) și Măsurii 11 – Agricultura ecologică (M.11) trebuie să demonstreze că dețin cunoștințele și informațiile relevante (au urmat o formă de instruire) sau că beneficiază de expertiza tehnică necesară (consiliere sau consultanță) pentru implementarea angajamentelor, în conformitate cu PNDR 2020. Termenul limită pentru depunerea dovezilor la APIA  este 12 octombrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Recunoscută pentru tăvălugii specifici, compania Guttler are în portofoliu o gamă diversă de utilaje pentru prelucrarea solului, pregătirea patului germinativ şi întreţinerea păşunilor. Despre avantajele utilizării cultivatorul multifuncţional Guttler SuperMaxx ne-a vorbit fermierul Florin Iova din judeţul Hunedoara.

Interviu cu: Dana Culda - TESA SRL, Florin Iova - fermier, jud. Hunedoara şi Sorin Giru - reprezentant vânzări Guttler România.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii