Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

Publicat: 31 iulie 2020 - 08:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA DISPERATĂ A CRESCĂTORULUI DE ANIMALE DIN ROMÂNIA. Crescătorul de animale Romi Mariș din județul Hunedoara ne-a scris că și-a mutat cele 80 de vaci pe care le are pe o pășune la 150 de kilometri de Orăștie unde are ferma, iar acum de câteva zile, a fost nevoit să le mute mai departe, pe o pășune din comuna Vața de Jos. Mai am puțin și trec granița în Ungaria, spune cu amărăciune crescătorul.

Fermierul Romi Mariș are peste 1.000 de oi și 80 de vaci. În Orăștie, unde are ferma, nu a găsit înțelegere și nici pășune pentru cele 80 de vaci. Primăria Orăștie i-a închiriat doar 77 de hectare pentru ovine, dar nu i se permite să pășuneze și vacile acolo, dealtfel pășunea este mică pentru atât de multe animale.

AGROINFO a scris în exclusivitate cum și-a mutat crescătorul vacile pe o pășune particulară situată la 150 de kilometri de Orăștie, în Certeju de Jos, o călătorie de șapte zile prin munți și păduri cu cireada de vaci. De aici, a fost nevoit din nou să le mute. Mai departe. Pe o pășune particulară din comuna Vața de Jos. Crescătorul de animale spune că mai are puțin și trece granița în Ungaria cu tot cu vaci, atât de mult le-a mutat de pe o pășune pe alta. Încet, încet, trec granița în Ungaria cu tot vaci. Mă duc acolo dacă nu am loc în țara mea și nu se găsește un petec de pășune și pentru vacile mele. Ce să fac?! Să le duc pe toate la abator?! Este necăjit Mariș.

El a solicitat, în repetate rânduri, primăriei Orăștie să-i dea pășune și pentru vaci. De doi ani bate pe la toate ușile, dar răspunsul primăriei este mereu același: nu mai este palmă de pășune care să nu fie închiriată. Sunt încheiate contracte cu alți crescători de animale. Sunt pășuni în munți pe care nu le folosesc cei care le-au închiriat, dar primăria nu-mi dă voie să merg acolo, mi se spune tot timpul că voi fi amendat dacă urc acolo cu vacile. Spune cu amărăciune și furie crescătorul. mai-maris_bmaris-guvern_b

Romi Mariș a scris, în primăvara acestui an, memorii și petiții peste tot. De la Prefectura Hunedoara până la Guvernul României, Ministerului Agriculturii, Ministerului Afacerilor Interne. Crescătorul de animale a căutat peste tot ajutor ca să-și poată păstra în fermă cele 80 de vaci, să nu le abandoneze în munți sau să le trimită la abator la tăiere.

Guvernul României i-a răspuns, în această săptămână, la memoriu. Secretariatul General al Guvernului l-a înștiințat pe crescător că petiția lui a fost transmisă spre soluționare atât  Prefecturii Hunedoara, cât și primăriei Orăștie. În urma recipisei venită tocmai de la Guvern, de la Prefectura Hunedoara a fost transmisă o adresă tot către primăria Orăștie, tot cu somarea de a se rezolva problema crescătorului. Deci, în final, toate memoriile și petițiile crescătorului, trimise pe la porți înalte pe la București, au ajuns tot la primăria Orăștie, singura care ar trebui să găsească o soluție.

Firul de speranță al crescătorului stă în ultima frază din adresa transmisă de Guvern primăriei Orăștie.  Cu comunicarea către petent, în temeiul prevăzut de lege, a punctului de vedere al acestuia, în urma analizării cerințelor din conținutul memoriului, această instituție (primăria Orăștie n.r.) va comunica răspunsul atât Guvernului României - Secretariatului General al Guvernului, cât și instituției Prefectului județului Hunedoara, scrie în adresa Guvernului.

Mă gândesc că primăria va fi nevoită acum să găsească o soluție dacă i-a anunțat de la Guvern, ne spune cu speranță crescătorul. Nu mă las, o să mă lupt pentru vacile astea și dac-ar fi să mă mut în țara vecină. Că asta mai lipsește, să scriu și conducerii din Ungaria. I-am scris și mesaje pe Facebook ministrului agriculturii, Adrian Oros, și domnul ministru mi-a spus că el a auzit de problema de la Orăștie și că o să-mi răspundă când analizează mai bine ce se întâmplă. Încă nu mi-a răspuns. Știu că numa' în locul lui să nu fii, dar musai să-i reamintesc tot timpul, să nu uite de noi, că cei de la putere uită repede de țăranul român, adaugă Romi Mariș.

CITEȘTE ȘI: A STRĂBĂTUT ȘAPTE ZILE MUNȚII CU CIREADA PÂNĂ A GĂSIT PĂȘUNE PENTRU VACI!


Vizualizat: 5062 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

VOCEA FERMIERULUI! Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, care luptă de mai mult timp să obțină pășune pentru cele 80 de vaci, a cerut a nu știu câta oară ajutorul primăriei, iar primăria i-a spus să-și cumpere pășune sau să-și dea vacile la abator. Romi Mariș are 1.200 de ovine și 80 de vaci.

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 Octombrie – 04 Noiembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 Octombrie – 04 Noiembrie 2020!

29 octombrie 2020 - 09:40

Caracteristici meteorologice. În primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, la nivelul întregii țări.

TRIMIS ÎN JUDECATĂ: UN PRIMAR LE-A DAT ABUZIV DREPT DE PROPRIETATE UNORA PE TERENUL AGRICOL AL ALTORA!

TRIMIS ÎN JUDECATĂ: UN PRIMAR LE-A DAT ABUZIV DREPT DE PROPRIETATE UNORA PE TERENUL AGRICOL AL ALTORA!

29 octombrie 2020 - 09:19

ANCHETA DNA! Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe primarul comunei Bradu, județul Argeș, pentru că ar fi împărțit unor persoane terenurile agricole care aparțin unor fermieri. Potrivit DNA este vorba despre 150 de hectare de teren agricol cu care primarul ar fi împroprietărit pe unii, fără să țină seama că această suprafață are proprietari.

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

28 octombrie 2020 - 14:54

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 - 27.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 618.279 fermieri, reprezentând un procent de 74 % din numărul total al fermierilor, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

28 octombrie 2020 - 14:40

BLOCAȚI LA PLATĂ! Fermierul Gabriel Stoichiță ne-a semnalat o situație care trebuie rezolvată urgent de Ministerul Agriculturii și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

28 octombrie 2020 - 09:30

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

28 octombrie 2020 - 09:17

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

28 octombrie 2020 - 08:45

AJUTOR APICULTURĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că preia până la data limită de 31 octombrie 2020 cererile apicultorilor pentru plata ajutorului de stat la motorina achiziționată și utilizată în trimestrul 3 al anului 2020, 1 iulie - 30 septembrie 2020.

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:44

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în plină campanie de plată a avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un director executiv APIA explică în cât timp ajung banii în conturile fermierilor eligibili pentru avansul APIA, de la momentul autorizării la plată.

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

28 octombrie 2020 - 06:32

ÎN VIGOARE. Pe data de 25 octombrie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 261/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 568/2019 privind aprobarea tarifelor pentru prestarea serviciilor fitosanitare din domeniul protecției plantelor și carantinei fitosanitare și din domeniul comercializării și utilizării produselor de protecție a plantelor. Prin acest Ordin, au fost mărite tarifele fitosanitare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii