KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

Publicat: 31 iulie 2020 - 08:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA DISPERATĂ A CRESCĂTORULUI DE ANIMALE DIN ROMÂNIA. Crescătorul de animale Romi Mariș din județul Hunedoara ne-a scris că și-a mutat cele 80 de vaci pe care le are pe o pășune la 150 de kilometri de Orăștie unde are ferma, iar acum de câteva zile, a fost nevoit să le mute mai departe, pe o pășune din comuna Vața de Jos. Mai am puțin și trec granița în Ungaria, spune cu amărăciune crescătorul.

Fermierul Romi Mariș are peste 1.000 de oi și 80 de vaci. În Orăștie, unde are ferma, nu a găsit înțelegere și nici pășune pentru cele 80 de vaci. Primăria Orăștie i-a închiriat doar 77 de hectare pentru ovine, dar nu i se permite să pășuneze și vacile acolo, dealtfel pășunea este mică pentru atât de multe animale.

AGROINFO a scris în exclusivitate cum și-a mutat crescătorul vacile pe o pășune particulară situată la 150 de kilometri de Orăștie, în Certeju de Jos, o călătorie de șapte zile prin munți și păduri cu cireada de vaci. De aici, a fost nevoit din nou să le mute. Mai departe. Pe o pășune particulară din comuna Vața de Jos. Crescătorul de animale spune că mai are puțin și trece granița în Ungaria cu tot cu vaci, atât de mult le-a mutat de pe o pășune pe alta. Încet, încet, trec granița în Ungaria cu tot vaci. Mă duc acolo dacă nu am loc în țara mea și nu se găsește un petec de pășune și pentru vacile mele. Ce să fac?! Să le duc pe toate la abator?! Este necăjit Mariș.

El a solicitat, în repetate rânduri, primăriei Orăștie să-i dea pășune și pentru vaci. De doi ani bate pe la toate ușile, dar răspunsul primăriei este mereu același: nu mai este palmă de pășune care să nu fie închiriată. Sunt încheiate contracte cu alți crescători de animale. Sunt pășuni în munți pe care nu le folosesc cei care le-au închiriat, dar primăria nu-mi dă voie să merg acolo, mi se spune tot timpul că voi fi amendat dacă urc acolo cu vacile. Spune cu amărăciune și furie crescătorul. mai-maris_bmaris-guvern_b

Romi Mariș a scris, în primăvara acestui an, memorii și petiții peste tot. De la Prefectura Hunedoara până la Guvernul României, Ministerului Agriculturii, Ministerului Afacerilor Interne. Crescătorul de animale a căutat peste tot ajutor ca să-și poată păstra în fermă cele 80 de vaci, să nu le abandoneze în munți sau să le trimită la abator la tăiere.

Guvernul României i-a răspuns, în această săptămână, la memoriu. Secretariatul General al Guvernului l-a înștiințat pe crescător că petiția lui a fost transmisă spre soluționare atât  Prefecturii Hunedoara, cât și primăriei Orăștie. În urma recipisei venită tocmai de la Guvern, de la Prefectura Hunedoara a fost transmisă o adresă tot către primăria Orăștie, tot cu somarea de a se rezolva problema crescătorului. Deci, în final, toate memoriile și petițiile crescătorului, trimise pe la porți înalte pe la București, au ajuns tot la primăria Orăștie, singura care ar trebui să găsească o soluție.

Firul de speranță al crescătorului stă în ultima frază din adresa transmisă de Guvern primăriei Orăștie.  Cu comunicarea către petent, în temeiul prevăzut de lege, a punctului de vedere al acestuia, în urma analizării cerințelor din conținutul memoriului, această instituție (primăria Orăștie n.r.) va comunica răspunsul atât Guvernului României - Secretariatului General al Guvernului, cât și instituției Prefectului județului Hunedoara, scrie în adresa Guvernului.

Mă gândesc că primăria va fi nevoită acum să găsească o soluție dacă i-a anunțat de la Guvern, ne spune cu speranță crescătorul. Nu mă las, o să mă lupt pentru vacile astea și dac-ar fi să mă mut în țara vecină. Că asta mai lipsește, să scriu și conducerii din Ungaria. I-am scris și mesaje pe Facebook ministrului agriculturii, Adrian Oros, și domnul ministru mi-a spus că el a auzit de problema de la Orăștie și că o să-mi răspundă când analizează mai bine ce se întâmplă. Încă nu mi-a răspuns. Știu că numa' în locul lui să nu fii, dar musai să-i reamintesc tot timpul, să nu uite de noi, că cei de la putere uită repede de țăranul român, adaugă Romi Mariș.

CITEȘTE ȘI: A STRĂBĂTUT ȘAPTE ZILE MUNȚII CU CIREADA PÂNĂ A GĂSIT PĂȘUNE PENTRU VACI!


Vizualizat: 5200 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

VOCEA FERMIERULUI! Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, care luptă de mai mult timp să obțină pășune pentru cele 80 de vaci, a cerut a nu știu câta oară ajutorul primăriei, iar primăria i-a spus să-și cumpere pășune sau să-și dea vacile la abator. Romi Mariș are 1.200 de ovine și 80 de vaci.

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

24 ianuarie 2021 - 22:23

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Situația acordării subvențiilor pentru fermele de animale este, în acest an, pe lista urgențelor Ministerului Agriculturii. Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

24 ianuarie 2021 - 20:43

BANI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată anul acesta pentru ajutoarele de minimis destinate fermierilor și crescătorilor de animale este de 88 de milioane de euro.

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

24 ianuarie 2021 - 20:03

ALERTĂ! Autoritățile sanitar veterinare din Sibiu sunt în alertă maximă după ce a fost confirmat focar de pestă porcină africană în orașul Avrig la cea mai mare fermă din județ. Potrivit estimărilor, peste 28 de mii de animale urmează să fie incinerate, iar în zona s-au instituit măsuri speciale de limitare a circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, informează Prefectura Sibiu.

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii