Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

A STRĂBĂTUT ȘAPTE ZILE MUNȚII CU CIREADA PÂNĂ A GĂSIT PĂȘUNE PENTRU VACI!

Publicat: 08 iunie 2020 - 10:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CĂLĂTORIE DE ȘAPTE ZILE PRIN MUNȚI. Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, a făcut o călătorie de șapte zile prin Munții Apuseni până a ajuns la o pășune cu vacile lui. Fermierul ne-a povestit că a mers alături de cireada de peste 80 de vaci și juninci, într-o expediție unică prin munți. A fost forțat să facă acest lucru, în Munții Orăștiei, deși pășunile de la altitudine mare nu sunt folosite, nu i se dă voie să-și pășuneze vacile acolo.

Ca un autentic văcar din Vestul Sălbatic, crescătorul  de animale Romi Mariș a pornit într-o călătorie de șapte zile și șapte nopți prin munți, prin păduri, ca să-și ducă vacile pe o pășune din comuna Vorța, sat Certeju de Jos, județul Hunedoara. A pornit din Orăștie, unde are ferma, alături de cireada de 80 de vaci într-o expediție unică prin văi, pe dealuri, prin păduri. A dormit în cabina mașinii de teren și a întâlnit în călătoria lui oameni de bine, localnici, ciobani, care l-au ajutat să găsească drumul spre pășune.

maris-si-vacile_b


Romi Mariș (în foto) spune că a fost nevoit să străbată munții ca să-și pășuneze vacile. În Munții Orăștiei nu mai are loc. Pășunile, și cele de la altitudine mare, au fost toate concesionate altor crescători de animale. Fermierul are peste 1000 de ovine și 80 de vaci. Pentru ovine, a primit de la primăria Orăștie 78 de hectare de pășune, pentru vaci, nicio palmă de pășune. În zadar s-a luptat cu autoritățile, în zadar a scris la ministrul agriculturii, la prim-ministru și chiar la președintele țării. Teancuri de memorii fără un răspuns. Nu i s-a dat în zona Munților Orăștie niciun alt petec de pășune. Chiar dacă pe pajiștile de la altitudine mare se încumeta doar el să urce cu vacile, autoritățile locale și crescătorii care au acolo pășuni închiriate i-au interzis să mai ducă vacile la pășunat.

vaci-maris-patru_b

Crescătorului i-au întins o mână de ajutor cinci familii care dețin 100 de hectare de pășune în satul Certeju de Jos, un sat răsărit într-o căldare înconjurată de dealuri și munți. La distanță de Orăștie, dar crescătorul care luptă ca vacile lui să aibă unde pășuna, a acceptat mâna întinsă și s-a încumetat să străbată cu cireada, timp de o săptămână, locuri pe care nu le cunoștea și despre care nu știa ce pericole ascund. Călătoria în care a tăiat dealurile, pădurile, munții cu cireada de vaci s-a dovedit aventuroasă. A fost la un pas de a se rătăci prin păduri necunoscute, cinci vaci au fătat de-a lungul expediției, una, care a fătat doi viței, a și rămas la un om de bine din localitatea Geoagiu.  

juninci-maris_b

Văcarul desprins parcă dintr-o peliculă americană a povestit, exclusiv pentru AGROINFO, cum cireada de vaci era întâmpinată cu uimire de localnici și ciobani. Imaginile cu urcatul turmelor de oi la munte, în transhumanță, nu sunt neobișnuite. E un ritual cunoscut. Dar un văcar care-și duce cireada de vaci prin păduri și prin munți, timp de o săptămână, ca să ajungă la o pășune e ceva rupt dintr-un trecut îndepărtat, din poveștile crescătorilor de animale din alte timpuri.

Șapte zile am mers prin Munții Apuseni, pe dealuri, prin văi, printr-o pădure, un codru sălbatic. Ne era frică să nu ne întâlnim cu lupi, cu urși. Două zile ne-au trebuit să-l străbatem. Două zile bătute pe muchie am mers doar prin pădure. Am fost gata să ne rătăcim. Nu mai știam cum să ieșim din codri. Am avut noroc cu cineva care ne-a ghidat prin telefon în zonele în care aveam semnal, pentru că prin multe zone nu am avut semnal la telefon.

vaci-maris-pasune_b

Apoi, într-un sat ne-a așteptat cineva și ne-a îndrumat. Pe o creastă de munte, am găsit un cioban care a mers 10 kilometri cu noi ca să ne scoată pe cărarea bună, să nu ne rătăcim. Cinci vaci au fătat de-a lungul călătoriei. Cum fătau, cum puneam vițeii în bena mașinii. Așa i-am dus. N-am crezut că or făta așa iute, dar cred că le-a istovit drumul și le-a grăbit sorocul. Una care a fătat doi viței a și rămas la cineva în Geoagiu, o să meargă frate-meu după ea cu ceva camion.

vaci-maris-doi_b

O săptămână a durat călătoria, dar am ajuns cu vacile la o pășune mare, 100 de hectare, pusă așa ca-ntr-o căldare, iarba e grasă și crescută aici, au vacile ce mânca. Doamne ajută-le familiilor care mă lasă cu vacile aici. Oameni cu suflet și de ispravă. Am pus gard electric, să nu iasă văcuțele și l-am lăsat pe tata acolo, cu cireada. casuta_bOamenii ăștia extraordinari ne-au pus la dispoziție și o casă unde sunt de toate, curent electric, telefon fix, că acolo nu este semnal pentru mobil. Acolo stă tata acum, ne-a povestit fermierul Romi Mariș.

După călătoria istovitoare, răsplata animalelor este pășunea de un verde viu pe care pot să stea până la toamnă.

VIDEO AICI CU VACILE PE PĂȘUNEA LA CARE AU AJUNS DUPĂ 7 ZILE!

Imaginile surprinse de-a lungul neobișnuitei călătorii aparțin AGROINFO, au fost trimise, exclusiv pentru publicația noastră, de Andrei Miu, cel care l-a însoțit în expediție pe crescătorul de animale Romi Mariș.

 

Vizualizat: 12018 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU BANI!

PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU BANI!

09 august 2020 - 09:19

IMPORTANT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă anunță că termenul limită pentru obținerea acestor bani este 31 august 2020. Prezentați-vă la APIA! AGROINFO vă ajută cu lista de acte de care aveți nevoie pentru încasarea banilor.

CALENDAR APIA AUGUST pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

CALENDAR APIA AUGUST pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

09 august 2020 - 08:23

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță calendarul pentru luna august 2020 la plata subvențiilor agricole aferente acestui an de campanie.

MINISTRUL OROS: SUNTEM 14.600 DE BUGETARI ȘI GESTIONĂM AGRICULTURA CARE E PRIVATĂ!

MINISTRUL OROS: SUNTEM 14.600 DE BUGETARI ȘI GESTIONĂM AGRICULTURA CARE E PRIVATĂ!

09 august 2020 - 07:55

DECLARAȚIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri, la Pitești, că România este țara cea mai birocratică. 14.600 de bugetari, de angajați la stat, gestionează o agricultură care este privată.

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

07 august 2020 - 18:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a modificat ordinul prin care fermierilor li se acordă despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor primi compensații au fost adăugate: lucerna, trifoiul, hameiul, plantațiile pomicole și viticole precum și culturile agricole de primăvară.

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

07 august 2020 - 17:48

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că astăzi, 07 august 2020, directorul general, Adrian Pintea, a primit la sediul instituției, vizita Excelenței sale, domnul Rahul SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, anunță un comunicat APIA transmis pentru AGROINFO.

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

ARTEX - Structuri uşoare acoperite

ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Artex Building produce structuri uşoare acoperitie cu prelată din PVC. Construcţiile au structură metalică galvanizată la cald, se monteză rapid și pot fi folosite pentru orice destinaţie: spaţii pentru depozitare marfă, depozit de cereale, garaj pentru tractoare şi utilaje agricole precum şi adăpost pentru animale.

Interviu cu Sergio Valsania, director Artex Building SRL.

 

 

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii