Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

A STRĂBĂTUT ȘAPTE ZILE MUNȚII CU CIREADA PÂNĂ A GĂSIT PĂȘUNE PENTRU VACI!

Publicat: 08 iunie 2020 - 10:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CĂLĂTORIE DE ȘAPTE ZILE PRIN MUNȚI. Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, a făcut o călătorie de șapte zile prin Munții Apuseni până a ajuns la o pășune cu vacile lui. Fermierul ne-a povestit că a mers alături de cireada de peste 80 de vaci și juninci, într-o expediție unică prin munți. A fost forțat să facă acest lucru, în Munții Orăștiei, deși pășunile de la altitudine mare nu sunt folosite, nu i se dă voie să-și pășuneze vacile acolo.

Ca un autentic văcar din Vestul Sălbatic, crescătorul  de animale Romi Mariș a pornit într-o călătorie de șapte zile și șapte nopți prin munți, prin păduri, ca să-și ducă vacile pe o pășune din comuna Vorța, sat Certeju de Jos, județul Hunedoara. A pornit din Orăștie, unde are ferma, alături de cireada de 80 de vaci într-o expediție unică prin văi, pe dealuri, prin păduri. A dormit în cabina mașinii de teren și a întâlnit în călătoria lui oameni de bine, localnici, ciobani, care l-au ajutat să găsească drumul spre pășune.

maris-si-vacile_b


Romi Mariș (în foto) spune că a fost nevoit să străbată munții ca să-și pășuneze vacile. În Munții Orăștiei nu mai are loc. Pășunile, și cele de la altitudine mare, au fost toate concesionate altor crescători de animale. Fermierul are peste 1000 de ovine și 80 de vaci. Pentru ovine, a primit de la primăria Orăștie 78 de hectare de pășune, pentru vaci, nicio palmă de pășune. În zadar s-a luptat cu autoritățile, în zadar a scris la ministrul agriculturii, la prim-ministru și chiar la președintele țării. Teancuri de memorii fără un răspuns. Nu i s-a dat în zona Munților Orăștie niciun alt petec de pășune. Chiar dacă pe pajiștile de la altitudine mare se încumeta doar el să urce cu vacile, autoritățile locale și crescătorii care au acolo pășuni închiriate i-au interzis să mai ducă vacile la pășunat.

vaci-maris-patru_b

Crescătorului i-au întins o mână de ajutor cinci familii care dețin 100 de hectare de pășune în satul Certeju de Jos, un sat răsărit într-o căldare înconjurată de dealuri și munți. La distanță de Orăștie, dar crescătorul care luptă ca vacile lui să aibă unde pășuna, a acceptat mâna întinsă și s-a încumetat să străbată cu cireada, timp de o săptămână, locuri pe care nu le cunoștea și despre care nu știa ce pericole ascund. Călătoria în care a tăiat dealurile, pădurile, munții cu cireada de vaci s-a dovedit aventuroasă. A fost la un pas de a se rătăci prin păduri necunoscute, cinci vaci au fătat de-a lungul expediției, una, care a fătat doi viței, a și rămas la un om de bine din localitatea Geoagiu.  

juninci-maris_b

Văcarul desprins parcă dintr-o peliculă americană a povestit, exclusiv pentru AGROINFO, cum cireada de vaci era întâmpinată cu uimire de localnici și ciobani. Imaginile cu urcatul turmelor de oi la munte, în transhumanță, nu sunt neobișnuite. E un ritual cunoscut. Dar un văcar care-și duce cireada de vaci prin păduri și prin munți, timp de o săptămână, ca să ajungă la o pășune e ceva rupt dintr-un trecut îndepărtat, din poveștile crescătorilor de animale din alte timpuri.

Șapte zile am mers prin Munții Apuseni, pe dealuri, prin văi, printr-o pădure, un codru sălbatic. Ne era frică să nu ne întâlnim cu lupi, cu urși. Două zile ne-au trebuit să-l străbatem. Două zile bătute pe muchie am mers doar prin pădure. Am fost gata să ne rătăcim. Nu mai știam cum să ieșim din codri. Am avut noroc cu cineva care ne-a ghidat prin telefon în zonele în care aveam semnal, pentru că prin multe zone nu am avut semnal la telefon.

vaci-maris-pasune_b

Apoi, într-un sat ne-a așteptat cineva și ne-a îndrumat. Pe o creastă de munte, am găsit un cioban care a mers 10 kilometri cu noi ca să ne scoată pe cărarea bună, să nu ne rătăcim. Cinci vaci au fătat de-a lungul călătoriei. Cum fătau, cum puneam vițeii în bena mașinii. Așa i-am dus. N-am crezut că or făta așa iute, dar cred că le-a istovit drumul și le-a grăbit sorocul. Una care a fătat doi viței a și rămas la cineva în Geoagiu, o să meargă frate-meu după ea cu ceva camion.

vaci-maris-doi_b

O săptămână a durat călătoria, dar am ajuns cu vacile la o pășune mare, 100 de hectare, pusă așa ca-ntr-o căldare, iarba e grasă și crescută aici, au vacile ce mânca. Doamne ajută-le familiilor care mă lasă cu vacile aici. Oameni cu suflet și de ispravă. Am pus gard electric, să nu iasă văcuțele și l-am lăsat pe tata acolo, cu cireada. casuta_bOamenii ăștia extraordinari ne-au pus la dispoziție și o casă unde sunt de toate, curent electric, telefon fix, că acolo nu este semnal pentru mobil. Acolo stă tata acum, ne-a povestit fermierul Romi Mariș.

După călătoria istovitoare, răsplata animalelor este pășunea de un verde viu pe care pot să stea până la toamnă.

VIDEO AICI CU VACILE PE PĂȘUNEA LA CARE AU AJUNS DUPĂ 7 ZILE!

Imaginile surprinse de-a lungul neobișnuitei călătorii aparțin AGROINFO, au fost trimise, exclusiv pentru publicația noastră, de Andrei Miu, cel care l-a însoțit în expediție pe crescătorul de animale Romi Mariș.

 

Vizualizat: 12630 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii