Adama
Vinasa Rompak

A STRĂBĂTUT ȘAPTE ZILE MUNȚII CU CIREADA PÂNĂ A GĂSIT PĂȘUNE PENTRU VACI!

Publicat: 08 iunie 2020 - 10:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CĂLĂTORIE DE ȘAPTE ZILE PRIN MUNȚI. Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, a făcut o călătorie de șapte zile prin Munții Apuseni până a ajuns la o pășune cu vacile lui. Fermierul ne-a povestit că a mers alături de cireada de peste 80 de vaci și juninci, într-o expediție unică prin munți. A fost forțat să facă acest lucru, în Munții Orăștiei, deși pășunile de la altitudine mare nu sunt folosite, nu i se dă voie să-și pășuneze vacile acolo.

Ca un autentic văcar din Vestul Sălbatic, crescătorul  de animale Romi Mariș a pornit într-o călătorie de șapte zile și șapte nopți prin munți, prin păduri, ca să-și ducă vacile pe o pășune din comuna Vorța, sat Certeju de Jos, județul Hunedoara. A pornit din Orăștie, unde are ferma, alături de cireada de 80 de vaci într-o expediție unică prin văi, pe dealuri, prin păduri. A dormit în cabina mașinii de teren și a întâlnit în călătoria lui oameni de bine, localnici, ciobani, care l-au ajutat să găsească drumul spre pășune.

maris-si-vacile_b


Romi Mariș (în foto) spune că a fost nevoit să străbată munții ca să-și pășuneze vacile. În Munții Orăștiei nu mai are loc. Pășunile, și cele de la altitudine mare, au fost toate concesionate altor crescători de animale. Fermierul are peste 1000 de ovine și 80 de vaci. Pentru ovine, a primit de la primăria Orăștie 78 de hectare de pășune, pentru vaci, nicio palmă de pășune. În zadar s-a luptat cu autoritățile, în zadar a scris la ministrul agriculturii, la prim-ministru și chiar la președintele țării. Teancuri de memorii fără un răspuns. Nu i s-a dat în zona Munților Orăștie niciun alt petec de pășune. Chiar dacă pe pajiștile de la altitudine mare se încumeta doar el să urce cu vacile, autoritățile locale și crescătorii care au acolo pășuni închiriate i-au interzis să mai ducă vacile la pășunat.

vaci-maris-patru_b

Crescătorului i-au întins o mână de ajutor cinci familii care dețin 100 de hectare de pășune în satul Certeju de Jos, un sat răsărit într-o căldare înconjurată de dealuri și munți. La distanță de Orăștie, dar crescătorul care luptă ca vacile lui să aibă unde pășuna, a acceptat mâna întinsă și s-a încumetat să străbată cu cireada, timp de o săptămână, locuri pe care nu le cunoștea și despre care nu știa ce pericole ascund. Călătoria în care a tăiat dealurile, pădurile, munții cu cireada de vaci s-a dovedit aventuroasă. A fost la un pas de a se rătăci prin păduri necunoscute, cinci vaci au fătat de-a lungul expediției, una, care a fătat doi viței, a și rămas la un om de bine din localitatea Geoagiu.  

juninci-maris_b

Văcarul desprins parcă dintr-o peliculă americană a povestit, exclusiv pentru AGROINFO, cum cireada de vaci era întâmpinată cu uimire de localnici și ciobani. Imaginile cu urcatul turmelor de oi la munte, în transhumanță, nu sunt neobișnuite. E un ritual cunoscut. Dar un văcar care-și duce cireada de vaci prin păduri și prin munți, timp de o săptămână, ca să ajungă la o pășune e ceva rupt dintr-un trecut îndepărtat, din poveștile crescătorilor de animale din alte timpuri.

Șapte zile am mers prin Munții Apuseni, pe dealuri, prin văi, printr-o pădure, un codru sălbatic. Ne era frică să nu ne întâlnim cu lupi, cu urși. Două zile ne-au trebuit să-l străbatem. Două zile bătute pe muchie am mers doar prin pădure. Am fost gata să ne rătăcim. Nu mai știam cum să ieșim din codri. Am avut noroc cu cineva care ne-a ghidat prin telefon în zonele în care aveam semnal, pentru că prin multe zone nu am avut semnal la telefon.

vaci-maris-pasune_b

Apoi, într-un sat ne-a așteptat cineva și ne-a îndrumat. Pe o creastă de munte, am găsit un cioban care a mers 10 kilometri cu noi ca să ne scoată pe cărarea bună, să nu ne rătăcim. Cinci vaci au fătat de-a lungul călătoriei. Cum fătau, cum puneam vițeii în bena mașinii. Așa i-am dus. N-am crezut că or făta așa iute, dar cred că le-a istovit drumul și le-a grăbit sorocul. Una care a fătat doi viței a și rămas la cineva în Geoagiu, o să meargă frate-meu după ea cu ceva camion.

vaci-maris-doi_b

O săptămână a durat călătoria, dar am ajuns cu vacile la o pășune mare, 100 de hectare, pusă așa ca-ntr-o căldare, iarba e grasă și crescută aici, au vacile ce mânca. Doamne ajută-le familiilor care mă lasă cu vacile aici. Oameni cu suflet și de ispravă. Am pus gard electric, să nu iasă văcuțele și l-am lăsat pe tata acolo, cu cireada. casuta_bOamenii ăștia extraordinari ne-au pus la dispoziție și o casă unde sunt de toate, curent electric, telefon fix, că acolo nu este semnal pentru mobil. Acolo stă tata acum, ne-a povestit fermierul Romi Mariș.

După călătoria istovitoare, răsplata animalelor este pășunea de un verde viu pe care pot să stea până la toamnă.

VIDEO AICI CU VACILE PE PĂȘUNEA LA CARE AU AJUNS DUPĂ 7 ZILE!

Imaginile surprinse de-a lungul neobișnuitei călătorii aparțin AGROINFO, au fost trimise, exclusiv pentru publicația noastră, de Andrei Miu, cel care l-a însoțit în expediție pe crescătorul de animale Romi Mariș.

 

Vizualizat: 14620 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii