LEGEA MIROSURILOR LASĂ LOC LA ABUZURI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că fermele forțate de Legea mirosurilor să se mute trebuie despăgubite.
AGROINFO l-a întrebat pe ministrul Adrian Oros ce propuneri concrete va face Ministerul Agriculturii către Ministerul Mediului pentru elaborarea normelor de aplicare a „Legii mirosurilor” - Legea 123/2020 pentru modificarea și completarea OUG 195/2005 privind protecția mediului, adoptată de Parlament pe 17 iunie 2020, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în data de 10 iulie 2020 şi publicată în M.Of. 613/13 iulie 2020.
Nu pot să vă spun acum, colegii mei lucrează la fundamentarea unor modificări ale legii mirosurilor. Cum văd eu lucrurile: acolo unde au fost ferme sau exploataţii agricole în extravilan, la distanţe mari de localitate, şi unde localitatea s-a extins fără să aibă avize de mediu - pentru că asta s-a întâmplat, foarte mulţi primari au dat autorizaţii de construcţie, dar nu au cerut în certificatul de urbanism avize de mediu, pentru că nu le primeau - iar acum s-a construit până în apropierea fermei. Dacă această lege se aplică, mulţi primari pot să-şi acopere acest mod de dezvoltare urbanistică - fără să ceară avize de mediu - practic executând fermierul respectiv, care nu are nici o vină.
Opinia mea este că dacă există sau a existat prima dată o fermă, şi un edil vrea să aibă o dezvoltare imobiliară în acea zonă, acel fermier trebuie relocat şi despăgubit corect să se relocheze, iar apoi localitatea respectivă se poate dezvolta fără nici o problemă. Această lege creează premisele ca, în unele situații, primarii să facă abuzuri asupra fermierilor și acest lucru vreau să îl corectăm. În lege sunt şi foarte multe lucruri bune, de aceea a avut majoritate, pentru că are 80% lucruri bune, a răspuns ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Acesta a fost prezent pe 23 iulie 2020 la Timişoara, unde a participat la o conferinţă de presă alături de primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Ministrul agriculturii nu a precizat însă cine ar trebui să plătească pentru relocarea fermelor care vor fi mutate din calea dezvoltării imobiliare.
Prevederile noii legi vor putea fi aplicate abia după ce Ministerul Mediului şi cel al Sănătăţii vor elabora atât metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv, cât şi metodologia de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv, care trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern, în maximum 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi ce pot crea disconfort olfactiv vor fi obligaţi să elaboreze şi să aplice planuri de gestionare a disconfortului olfactiv. În caz contrar, sancţiunile prevăzute de noua lege pot merge până la încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare sau disconfort olfactiv.
Asumat public de USR, proiectul de lege a fost iniţiat, în acte, de peste 40 de parlamentari de la USR, PSD şi ALDE, chiar şi de un parlametar de la PNL şi doi de la PMP, şi a fost aprobat în Parlament aproape cu unanimitate: 309 voturi „pentru” şi o singură abţinere.
Expunerea de motive a proiectului de lege nu face nici o referire la vreun fundament ştiinţific, la vreun studiu de impact, la vreo directivă europeană, iar la capitolul consultare este precizat „Proiectul nu se referă la acest subiect”.
Legea a fost contestată atât de organizaţii ale fermierilor, cât şi de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), care i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge actul normativ.
Detalii AICI:
La „Legea mirosurilor” îi batem şi pe ruşi şi pe americani!
NU DISTRUGEȚI FERMIERUL ROMÂN LA DECIZIA UNUI PRIMAR DE COMUNĂ!