LEGE VOTATĂ ASTĂZI! Legea mirosurilor a fost votată astăzi în Parlamentul României cu 309 voturi pentru și o abținere. Prevederile acestei legi vor afecta multe ferme de creștere a animalelor. Potrivit legii, operatorii economici care generează mirosuri deranjante vor fi obligați să reducă disconfortul olfactiv.
Asa zisa Lege a mirosurilor nu poate afecta fermierii care au investit in protejarea cetățenilor și a mediului. Fiecare fermier a făcut investiții din bani proprii- pentru că la noi, fermierii nu au drept la programe comunitare. Fac lunar analize de apă, sol, emisii in aer. Fac plantatii in jurul fermelor sa nu plece mirosul cand bate vântul, au tehnologii de separare a dejectiilor solide de lichide, au paturi de depozitare solid, lagune pentru lichid. Utilizează baterii care se hrănesc cu hidrogen sulfurat- cel care produce mirosurile, injecteaza dejectii in sol cu tehnologie de performanță- sa nu ii pută domnului care s-a așezat cu vila in coasta fermei. Atâta timp cât fermierii au respectat toate impunerile Agenției de mediu si au obținut Autorizațiile integrate de Mediu, orice abuz, fie el si legislativ, va face obiectul tuturor sesizările legale, inclusiv la CJE. Nu puteti sa distrugeti fermierul roman la decizia unui primar de comuna. Vom acționa în consecință, a scris Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, pe pagina sa Facebook.
Printre reglementările din Legea mirosurilor:
– Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
– Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
– Autoritățile administrației publice locale, primarii, vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului. Concret spus, primarii pot decide să închidă o fermă de creștere a animalelor pe motiv că deranjează mirosul.
– La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
– Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.