AMENINȚARE PE FAȚĂ CA ÎN ANII ’50! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este de o săptămână în mare fierbere. Angajații din fiecare centru județean protestează spontan pentru că le vor scădea salariile din ianuarie 2018. Directorul general APIA, Adrian Pintea, a cerut, săptămâna trecută, printr-o adresă, tuturor Centrelor APIA din țară să i se comunice lista cu numele protestatarilor. Amenințare pe față ca în anii ’50, spun revoltați angajații. AGROINFO a aflat ce răspuns a primit din teritoriu șeful APIA!
Domnul ministru a venit chiar la mine, la Olt, și în ziua următoare, directorul general APIA a și cerut tabelele cu toți cei care au participat la protest. Am întrebat pentru ce se cer tabelele, dar nu am primit un răspuns concret. De ce credeți că ar putea să ceară aceste tabele?! Protestele au fost pașnice și la București vom protesta pașnic pentru a ne apăra drepturile. Nu e în regulă. Adică, le spui angajaților APIA că le mărești salariile și, de fapt, vi și le iei din salarii. Protestează toate centrele județene inclusiv Centrul APIA Ilfov. Nu a făcut nimeni nicun tabel la APIA Olt, sunt fotografii de la proteste și pot să ne identifice de acolo. Am protestat toți, ce rost are să mai facem tabel?! Din informațiile mele nu a trimis nimeni din țară vreun tabel cu protestatarii, declară Octavian Mateescu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, pentru AGROINFO.
AGROINFO a aflat, pe surse, că unii dintre șefii Centrelor Județene APIA i-au răspuns sec directorului general APIA la adresa în care li se solicită să facă, spunem noi, lista neagră cu răzvrătiții din APIA. Cităm din răspunsul transmis către șeful APIA:
Toți funcționarii publici din cadrul Centrului Județean au participat la un protest spontan față de prevederile Legii 153/2017 (Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice n.r.). Excepție au făcut funcționarii aflați în concediu de odihnă, concedii medicale sau cei care au de recuperat ore suplimentare. Nu a fost afectat fluxul normal de lucru pentru autorizarea dosarelor la plată. Programul de lucru va fi prelungit corespunzător până la ora 18.
Noi nu vrem să dăm în agenția noastră soră, AFIR. Dar APIA gestionează din 2008 măsuri delegate de la AFIR care însumează anual 1,2 miliarde de euro. Angajații AFIR au salarii cu cel puțin 10% mai mari decât noi și noi, cei de la APIA, lucrăm și pentru AFIR. Este adevărat și ni se pare și nouă absurd să vină fermierul o dată la noi, să facă cereri pe schema unică de plată pe suprafață (SAPS) sau pe ajutorul național trazitoriu (ANT) și după aceea să meargă la AFIR să facă cerere pentru măsurile de agromediu, de exemplu. Este aiurea! Dar dacă tot muncim pentru ei, pentru că jumătate din sumele de 2,3 miliarde, 2,4 miliarde de euro sunt pe măsuri delegate de dezvoltare rurală, nici salariile măcar să nu fie corespunzătoare?! Ne-au spus revoltați mai mulți angajați APIA din țară.
Angajații APIA se pregătesc să vină miercuri, 22 noiembrie 2017, să picheteze sediul Ministerului Agriculturii
Miercuri pichetăm Ministerul Agriculturii între orele 11 – 14. Fiecare județ va mobiliza oameni, oricum o să fim suficienți pentru a atrage atenția. M-au sunat colegii mei și vor să vină mulți la București. Chiar le-am spus că nu trebuie să vină atât de mulți pentru că trebuie să menținem continuitatea la centrele județene, că nu o să închidem agenția. Deci, solicitări sunt din teritoriu, dar eu le-am spus să vină în număr mai restrâns decât ar fi vrut să vină. Deci, oamenii sunt foarte supărați și de venit nu se pune problema că nu o să avem oameni în București miercuri. Nici nu avem unde acolo, la București, să venim atât de mulți. Colegii din țară mi-au spus că vin cu 50-60 de oameni de la fiecare centru și le-am spus că sunt prea mulți. Prin Cartel Alfa, unde suntem afiliați, am depus la Primăria București o cerere pentru pichetarea Ministerului Agriculturii. Astăzi (luni, 20 noiembrie 2017) este ședință la Primăria București, dar nu văd de ce nu ne-ar aproba pichetarea Ministerului Agriculturii, declară Octavian Mateescu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, pentru AGROINFO.
MINISTRUL DAEA LE-A PROMIS SALARII MARI ȘI LE DĂ SALARII MAI MICI!
Domnul ministru ne-a spus să muncim că avem destui bani. La recomandarea Comisiei Europene am avut o majorare de salarii de 75%. Dar nu am avut-o doar noi, mulți alții au avut această majorare. Noi avem salarii bune din 2015, până atunci aveam salarii mici. A vrut să ne alinieze și pe noi la ceilalți care derulau fonduri europene, gen AFIR, Ministerul Fondurilor Europene. Ei au salarii mari și ne-au adus și pe noi cu salariile aproape de ei. Nu avem salarii ca ei, dar tocmai asta ne-a promis domnul ministru, când a venit în primăvară la conducere, să ne aducă și pe noi la nivelul acelor salarii, diferența aceasta de 15% există între noi și AFIR, iar domnul ministru ne-a promis că ne dă, că ne cresc salariile cu 15%. Ne-a promis asta la toate întâlnirile și, de fapt, prin legea salarizării ne-a luat 30%-40%.
Bugetul se face în câteva zile și dacă așa rămâne, vom avea salarii mai mici. Scopul protestelor noastre este să nu ne scadă salariile. Să le atragem atenția guvernanților că suntem o agenție care a absorbit foarte mulți bani europeni, de la înființare și până acum, și în continuare avem bani de absorbit. Prin scăderea salariilor noastre, nu o să suferim doar noi angajații, o să sufere, după părerea mea, și fermierii și absorbția fondurilor europene și toată țara. V-am spus că la recomandarea Comisiei Europene ne-au fost mărite salariile pentru a ne exista salariați tentați să ia mită de la fermierii cărora le dau subvențiile, spune Mateescu.
De când au început protestele la APIA, ministrul agriculturii, Petre Daea, nu a discutat cu conducerea Federației Naționale a Sindicatelor APIA.
Nu, nu a discutat cu noi. Semnalele de la Ministerul Agriculturii sunt că, practic, nu intenționează să ne rezolve problema.. Salariile vor scădea cu 30%, cel mai mult sunt afectate pozițiile de la consilier în sus, cu cât salariul este mai mare, cu atât pierderea este mai mare. Dar majoritatea sunt consilieri superiori în agenție și vor avea de suferit. Noi cerem menținerea salariilor în plan. Aparatul Central nu este afectat, ca întotdeauna, cu toate că noi suntem o agenție, un tot unitar și nu ar trebui să se întâmple așa ceva.
Memorii facem din primăvara lui 2017, de când legea a ieșit în draft, și am atenționat și Ministerul Agriculturii și conducerea APIA că salariile ne vor scădea. Se pare că nu ne-a luat nimeni în seamă și nici nu au vrut să ne rezolve problema. Avem răspunsuri de la ei prin care ne-au amăgit, declară liderul sindical APIA.
INTERVINE POLITICUL!
Dacă ministrul agricuturii nu a discutat deocamdată cu liderul sindical APIA, în schimb un parlamentar de Olt l-a chemat pe Octavian Mateescu la o discuție despre protestele spontane de la APIA.
M-a chemat domnul deputat PSD Marius Iancu. I-am explicat exact cu grila de salarizare, care sunt pierderile și soluția care ar fi să nu ne scadă salariile, adică trecerea pe grila centrală, asta ar fi soluția. Domnul deputat a înțeles situația și mi-a spus că va transmite mai departe. O să le explice mai sus colegilor ceea ce am discutat cu dânsul, spune liderul sindical Octavian Mateescu.