BANI PENTRU ABATOARE ÎN ZONA MONTANĂ. Niciun crescător de animale nu solicită, până la această dată, ajutorul european pentru construirea unui abator în zona montană. Ministerul Agriculturii a alocat peste 12 milioane de euro pentru această măsură deschisă în PNDR 2020, investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană. Potrivit informațiilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ajutorul de 300.000 de euro pentru un abator nu a tentat pe nimeni până la această dată.
Submăsura 4.2 Sector investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană are o alocare de 12.930.334 de euro, a fost deschisă în 13 iulie 2020 la ora 9 și se va închide pe 31 decembrie 2020 la ora 15.59. Plafonul pentru depunerea proiectelor este de 19.395.501 de euro, sumă disponibilă la această dată. Conform datelor AFIR, până la această oră, sunt zero proiecte depuse. Ajutorul maxim pe care-l poate obține un crescător de animale este de 300.000 de euro.
Când a scotocit în pușculiță să vadă ce bani europeni au mai rămas, conducerea Ministerului Agriculturii a considerat că este nevoie mare de abatoare de capacitate mică în zona montană, că este un ajutor așteptat de crescătorii de animale, așa că, din puținii bani rămași, a alocat peste 12 milioane de euro pentru această submăsură. Firește, timp mai este până-n decembrie și, poate, crescătorii de animale, asociațiile, grupurile etc. se vor înghesui să ia banii pe ultima sută de metri.
Beneficiarii banilor sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF), societăți în nume colectiv, societăți în comandită simplă, societăți pe acțiuni, societăți în comandită pe acțiuni, societăți cu răspundere limită și cooperative agricole de procesare a produselor agricole.
CONDIȚII MINIME DE ACCESARE
Solicitantul trebuie să:
- demonstreze încadrarea în categoria beneficiarilor eligibili în baza documentelor de înființare sau a verificărilor ONRC;
- proceseze produse agricole incluse în lista cuprinsă în Anexa 1 la Tratatul pentru Funcționarea UE în scopul obținerii de produse Anexa I și non-Anexa I;
- demonstreze capacitatea de cofinanțare a investiției;
- demonstreze viabilitatea economică a investiției în baza documentelor tehnico-economice;
- nu fie în dificultate financiară în conformitate cu legislația în vigoare;
- demonstreze că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor 3 ani fiscali) nu depășește de 4 ori valoarea sprijinului solicitat.
Finanțare nerambursabilă 50% pentru IMM-uri și 40% pentru alte întreprinderi. Valoarea ajutorului este de până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică în zona montană. VEZI TOATE CONDIȚIILE AICI!