CONTROALE PENTRU BANII CERUȚI DE FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un calendar strict pentru verificările administrative și în ferme pentru subvențiile agricole aferente acestui an. Termenele au fost stabilite prin Ordinul ministrului agriculturii nr.131 din 15 mai 2020. AGROINFO vă pune la dispoziție calendarul verificărilor APIA și eșantionul de control selectat de APIA.
Verificările APIA la fața locului încep, anul acesta, în fermele care au cerut subvențiile agricole, aferente anului 2020, pe data de 3 august 2020. Eșantionul de control pentru anul 2020 scade de la 5%, cât a fost în anul 2019, la 3% pentru acest an, din pricina crizei de coronavirus.
Calendarul fixat prin Ordin al ministrului agriculturii pentru toate tipurile de controale întreprinse de funcționarii APIA este următorul:
b) între 1 iulie - 31 iulie 2020 se vor efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către autoritățile/departamentele de control;
c) între 3 august - 1 octombrie 2020 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor; (Ordinul ministrului agriculturii nr.131 din 15 mai 2020)
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu va mai include în eșantionul de control un procent de 5% din numărul fermierilor care au cerut subvențiile agricole pentru acest an. Procentul a scăzut la 3%, anunță REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/532 AL COMISIEI, publicat astăzi, 17 aprilie 2020, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cum vor fi selectați fermierii pentru eșantionul de control APIA din acest an?
Eșantioanele de control pentru controalele la fața locului pentru anul de cerere 2020 cuprind cel puțin:
(a) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri în cadrul schemei de plată de bază sau al schemei de plată unică pe suprafață;
(b) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri pentru plata redistributivă;
(c) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri pentru plata pentru zonele cu constrângeri naturale;
(d) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri pentru plata pentru tinerii fermieri;
(e) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri pentru plățile pe suprafață din cadrul sprijinului cuplat facultativ;
(f) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri pentru plata din cadrul schemei pentru micii fermieri;
(g) 10 % din suprafețele declarate pentru producția de cânepă;
(h) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri pentru plata specifică pentru cultura de bumbac;
(i) 3 % din totalul beneficiarilor care trebuie să respecte practicile agricole benefice pentru climă și mediu;
(j) 3 % din totalul beneficiarilor care trebuie să respecte practicile în materie de înverzire și care utilizează schemele de certificare de mediu naționale sau regionale menționate la articolul 43 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;
(k) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală;
(l) 3 % din totalul colectivelor care depun o cerere colectivă;
(m) 3 % din totalul beneficiarilor care depun cereri în cadrul schemelor de ajutoare pentru animale și cuprind cel puțin 3 % dintre animale, stabilește Regulamentul (UE). MAI MULTE DETALII AICI: CUM VOR FI SELECTAȚI FERMIERII pentru EȘANTIONUL DE CONTROL SUBVENȚII APIA 2020!