Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AVERTISMENTUL UNUI MARE FERMIER ROMÂN: TREZIȚI-VĂ, ROMÂNI!

Publicat: 27 mai 2018 - 20:24
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STRĂINII AU CUMPĂRAT ȘI PĂMÂNT ȘI APĂ! Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, județul Arad, avertizează că străinii au cumpărat atât de mult pământ în Ardeal încât există riscul să se rupă această parte a țării de Româna. Pe lângă pământ, străinii au cumpărat și apa.

Prima dată am început cu Cioloș (Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României, fost comisar European pentru Agricultură n.r.). M-am dus personal la Măria-Sa, am așteptat 35 de minute pentru că era într-o discuție și, bineînțeles, că mi-a tras o minciună frumoasă în care spune așa: Domnule Muscă - era în mijlocul verii - uite, toată legea este făcută (legea vânzării terenurilor agricole n.r.), când vine Parlamentul am băgat legea, am votat-o, am trecut legea și gata se oprește vânzarea pământului către străini. Adică, în ce sens? Precum în alte țări din Uniunea Europeană, să se pună talpă, să se înăsprească puțin. musca-farm-food_b

Că zic unii: ce ai cu pământul că nu se duce pământul din țară. Nu se duce pământul din țară, dar profitul sigur se duce din țară afară. Firmele care sunt aici nu produc și nu vând grâu la brutăria mea, tot îl scot afară, firme din Franța, din Germania de unde sunt, scot grâul și-l vând cu 80 de bani/kg, cu un leu, să nu-mi fraieri și să zicem că nu știm ce se întâmplă. Profitul nu mai rămâne și nu mai rămân bani ca să investim în țara românească, să ne facem treburile. Nu s-a făcut (legea vânzării terenurilor agricole n.r.).

Au venit guvernele actuale, trei câte au fost, și am avut aceeași discuție: Domnilor, faceți legea cât mai repede. În 2017, s-a discutat cu cei care sunt în funcție și astăzi: Haideți, domle, scoateți legea vânzării pământului. A trecut încă un an din mijlocul verii 2017 și până acum și tot nu s-a scos. Parlamentul țării ce face?!

Parlamentul țării parcă ar fi împotriva agriculturii și o să vă spun și de ce. În Ungaria, nu numai vânzarea pământului către cetățenii străini este interzisă, ci și arendarea pământului către alte firme sau alte persoane străine de Ungaria este interzisă. Cine a făcut de așa manieră, statul maghiar le va despăgubi pe persoanele fizice sau juridice și pământul rămâne să-l exploateze ungurii.

Oameni buni, nu am nimic cu ungurii, lucrez cu ungurii, am angajați unguri, lucrăm foarte bine, nu avem nicio problemă, nu sunt nici șovin, nici naționalist, de niciun fel. Dar de ce să nu plătim cu aceeași monedă?! De ce să nu fie scorul de 1 la 1. Adică, el nu-mi dă voie mie să mă duc să lucrez o palmă de pământ la el, iar el vine și cumpără la noi cât vrea el și mai ales în Ardeal. Și cu bătaie lungă, haideți să nu fim naivi, trebuie să ne trezim! Cumpără tot ce vrea! A cumpărat 4 hectare inclusiv la Lacul Roșu. Ce suntem?! Mămăliga românească nu mai explodează niciodată?!

Au venit și au cumpărat apa. În Arad, aprovizionarea în municipiu și-n câteva localități adiacente se face din apă subterană. O apă excepțională.

Un fost președinte de Consiliu Județean, care este în pușcărie, dar nu pentru treaba asta, a vândut apă la unguri. Eu nu pot să fac un foraj, să fac irigații că nu-mi dă voie Apele Române, cu toate că avem apă acolo. Nu ne dă voie, dar să o vindem în Ungaria se poate. Pentru numele lui Dumnezeu, cât suntem de români, ce suntem?! Sigur că s-a împotmolit că atunci când trebuia să treacă peste terenurile mele nu i-am lăsat. Le-am spus: pe aici nu se trece! S-au oprit. Nu știu ce se va întâmpla, nu știu ce repercusiuni voi avea.

Nu ne dă voie să cumpărăm o palmă de pământ în Ungaria, ei au voie să cumpere toată România. Nu uitați ce vă spun acum. Tot mai des se vorbește despre ruperea Ardealului de Țara Românească. Treziți-vă, români! Nu e întâmplător ce vă spun. Sunt vorbe de culise. Nu sunt vorbe care se spun doar la noi în țară, se vorbesc și în afara țării, a declarat Dimitrie Muscă, la o conferință organizată la începutul lunii mai, la Poiana Brașov, de Federația Națională Pro Agro.

Fermierul exploatează 7.650 ha în județul Arad, deține 2.200 de capete de vaci de lapte și de carne, are 40.000 porci și până la sfârșitul anului spune că va inaugura încă un complex de 10.000 de capete de porci.

Noua lege a vânzării terenurilor agricole a fost votată, săptămâna trecută, de Senat. Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților care este for decizional.

În textul de lege propus de parlamentarii PSD se precizează: ″în vederea consolidării pieţei funciare româneşti, măsurile preconizate a fi aplicate prin prezentul proiect de lege vizează: stabilirea ordinii de preempţiune astfel: coproprietari şi rude până la gradul I; arendaşi; statul român prin Agenţia Domeniilor Statului şi proprietari de terenuri agricole vecini”.

Un amendament propus de parlamentarii UDMR susține schimbarea ordinii preemptorilor la cumpărare, vecinii urmând să fie înaintea statului. INTEGRAL AICI!

Fermierii români susțin că modificările făcute la legea vânzării terenurilor agricole sunt în dezavantajul fermierilor români și decât așa o lege, mai bine să fie lăsată vechea formă, a spus Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).Vizualizat: 7510 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Geno
|
05. 27, 2018. Sunday 23:37
Străinii cumpara ferme mari, trebuie favorizare fermele mici!
Avem putini tineri fermieri, lucru anormal in statele dezvoltate, deoarece fermele mari devin foarte mari, iar cei care doresc sa înceapă o afacere in agricultura nu au șanse in lupta cu dinozaurii!
Mai bine 10 fermieri mici cu câte 300ha decât unul cu 3000ha. Vom avea 10 familii fericite, nu una și 9 slugi!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii