STRĂINII AU CUMPĂRAT ȘI PĂMÂNT ȘI APĂ! Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, județul Arad, avertizează că străinii au cumpărat atât de mult pământ în Ardeal încât există riscul să se rupă această parte a țării de Româna. Pe lângă pământ, străinii au cumpărat și apa.
Prima dată am început cu Cioloș (Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României, fost comisar European pentru Agricultură n.r.). M-am dus personal la Măria-Sa, am așteptat 35 de minute pentru că era într-o discuție și, bineînțeles, că mi-a tras o minciună frumoasă în care spune așa: Domnule Muscă - era în mijlocul verii - uite, toată legea este făcută (legea vânzării terenurilor agricole n.r.), când vine Parlamentul am băgat legea, am votat-o, am trecut legea și gata se oprește vânzarea pământului către străini. Adică, în ce sens? Precum în alte țări din Uniunea Europeană, să se pună talpă, să se înăsprească puțin.
Că zic unii: ce ai cu pământul că nu se duce pământul din țară. Nu se duce pământul din țară, dar profitul sigur se duce din țară afară. Firmele care sunt aici nu produc și nu vând grâu la brutăria mea, tot îl scot afară, firme din Franța, din Germania de unde sunt, scot grâul și-l vând cu 80 de bani/kg, cu un leu, să nu-mi fraieri și să zicem că nu știm ce se întâmplă. Profitul nu mai rămâne și nu mai rămân bani ca să investim în țara românească, să ne facem treburile. Nu s-a făcut (legea vânzării terenurilor agricole n.r.).
Au venit guvernele actuale, trei câte au fost, și am avut aceeași discuție: Domnilor, faceți legea cât mai repede. În 2017, s-a discutat cu cei care sunt în funcție și astăzi: Haideți, domle, scoateți legea vânzării pământului. A trecut încă un an din mijlocul verii 2017 și până acum și tot nu s-a scos. Parlamentul țării ce face?!
Parlamentul țării parcă ar fi împotriva agriculturii și o să vă spun și de ce. În Ungaria, nu numai vânzarea pământului către cetățenii străini este interzisă, ci și arendarea pământului către alte firme sau alte persoane străine de Ungaria este interzisă. Cine a făcut de așa manieră, statul maghiar le va despăgubi pe persoanele fizice sau juridice și pământul rămâne să-l exploateze ungurii.
Oameni buni, nu am nimic cu ungurii, lucrez cu ungurii, am angajați unguri, lucrăm foarte bine, nu avem nicio problemă, nu sunt nici șovin, nici naționalist, de niciun fel. Dar de ce să nu plătim cu aceeași monedă?! De ce să nu fie scorul de 1 la 1. Adică, el nu-mi dă voie mie să mă duc să lucrez o palmă de pământ la el, iar el vine și cumpără la noi cât vrea el și mai ales în Ardeal. Și cu bătaie lungă, haideți să nu fim naivi, trebuie să ne trezim! Cumpără tot ce vrea! A cumpărat 4 hectare inclusiv la Lacul Roșu. Ce suntem?! Mămăliga românească nu mai explodează niciodată?!
Au venit și au cumpărat apa. În Arad, aprovizionarea în municipiu și-n câteva localități adiacente se face din apă subterană. O apă excepțională.
Un fost președinte de Consiliu Județean, care este în pușcărie, dar nu pentru treaba asta, a vândut apă la unguri. Eu nu pot să fac un foraj, să fac irigații că nu-mi dă voie Apele Române, cu toate că avem apă acolo. Nu ne dă voie, dar să o vindem în Ungaria se poate. Pentru numele lui Dumnezeu, cât suntem de români, ce suntem?! Sigur că s-a împotmolit că atunci când trebuia să treacă peste terenurile mele nu i-am lăsat. Le-am spus: pe aici nu se trece! S-au oprit. Nu știu ce se va întâmpla, nu știu ce repercusiuni voi avea.
Nu ne dă voie să cumpărăm o palmă de pământ în Ungaria, ei au voie să cumpere toată România. Nu uitați ce vă spun acum. Tot mai des se vorbește despre ruperea Ardealului de Țara Românească. Treziți-vă, români! Nu e întâmplător ce vă spun. Sunt vorbe de culise. Nu sunt vorbe care se spun doar la noi în țară, se vorbesc și în afara țării, a declarat Dimitrie Muscă, la o conferință organizată la începutul lunii mai, la Poiana Brașov, de Federația Națională Pro Agro.
Fermierul exploatează 7.650 ha în județul Arad, deține 2.200 de capete de vaci de lapte și de carne, are 40.000 porci și până la sfârșitul anului spune că va inaugura încă un complex de 10.000 de capete de porci.
Noua lege a vânzării terenurilor agricole a fost votată, săptămâna trecută, de Senat. Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților care este for decizional.
În textul de lege propus de parlamentarii PSD se precizează: ″în vederea consolidării pieţei funciare româneşti, măsurile preconizate a fi aplicate prin prezentul proiect de lege vizează: stabilirea ordinii de preempţiune astfel: coproprietari şi rude până la gradul I; arendaşi; statul român prin Agenţia Domeniilor Statului şi proprietari de terenuri agricole vecini”.
Un amendament propus de parlamentarii UDMR susține schimbarea ordinii preemptorilor la cumpărare, vecinii urmând să fie înaintea statului. INTEGRAL AICI!
Fermierii români susțin că modificările făcute la legea vânzării terenurilor agricole sunt în dezavantajul fermierilor români și decât așa o lege, mai bine să fie lăsată vechea formă, a spus Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).