Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ULTIMA ORĂ! STOP ÎMBOGĂȚIRII SPECULANȚILOR DE TERENURI AGRICOLE!

Publicat: 22 mai 2018 - 18:22
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

LEGE ADOPTATĂ ASTĂZI! Senatul României a adoptat ASTĂZI proiectul de lege care stabilește noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole! Legea își propune să pună punct speculei cu terenuri agricole și să se stopeze cumpărarea acestor terenuri de către fonduri de investiții străine.

În textul de lege propus de parlamentarii PSD se precizează: ″în vederea consolidării pieţei funciare româneşti, măsurile preconizate a fi aplicate prin prezentul proiect de lege vizează: stabilirea ordinii de preempţiune astfel: coproprietari şi rude până la gradul I; arendaşi; statul român prin Agenţia Domeniilor Statului şi proprietari de terenuri agricole vecini”.

Un amendament propus de parlamentarii UDMR susține schimbarea ordinii preemptorilor la cumpărare, vecinii urmând să fie înaintea statului.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, terenul nu poate fi înstrăinat timp de 15 ani, conform proiectului legislativ, pentru a se evita specula.

“Evaluările efectuate, privitoare la aplicarea legii şi evoluţiile pe piaţa funciară, au identificat aspecte care implică necesitatea condiţiilor de vânzare a terenurilor agricole, astfel încât tinerii să aibă acces pe piaţa funciară, să se realizeze exploataţii economice care să producă pentru piaţă, comasarea terenurilor agricole, precum şi diminuarea achiziţiei terenurilor pe piaţa funciară pentru scopuri speculative”, se arată în expunerea de motive la proiectul legislativ.

Comisiile juridică şi de agricultură din Senat au dat raport comun de admitere pentru proiectul care vizează modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 89 de voturi “pentru”, cinci abţineri, 11 voturi ”împotrivă”.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată, iar forul decizional fiind Camera Deputaților. Acesta este un proiect de lege, iar prevederile lui vor fi aplicate odată cu promulgarea legii de către președintele României, Klaus Iohannis, și publicarea ei în Monitorul Oficial.

Vizualizat: 5872 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Ferm
|
05. 27, 2018. Sunday 09:57
Rudele probabil nu vor cumpara,decat rar sau daca sunt si ele implicate in afacere.Arendasii probabil vor cumpara mai mult daca au capital daca nu statul,desi statul nu stiu ce cauta aici.
Corect ar fi ca piata sa fie libera,fara interdictii.Daca fondurile straine cumpara terenul,probabil il arendeaza pe x ani,ani in care cineva lucreaza pamantul si ofera locuri de munca.Apoi cand fondul vinde terenul il cumpara ori arendasul ori altcineva si cel mai probabil pastreaza si vechiul personal de lucru.Deci,oamenii vor avea in continuare locuri de munca.
Faptul ca strainii cumpara pamant,face ca pretul/ha sa creasca si ca in orice piata trebuie sa fie si concurenta pentru ca nici legea actuala nu ii opreste pe fermieri sa cumpere unde si cat vor.
Si iarasi nu e normal sa nu vand pamantul 15 ani cui vreau eu sau sa am acces de achizitie si in alt judet.
1.
Ilie Mihalteanu
|
05. 23, 2018. Wednesday 09:24
Este o hotie care permite STRAINILOR (arendași) sa cumpere terenuri agricole si le permite sa le detină OBLIGATORIU 15 ani...Evident, sint favorizati ARENDASII, care sint pe locul unu intre preemptori, caci rudele nu se prea inghesuie sa cumpere terenurile rudelor, in acest caz numai rudele care detin teren si vor sa-si extinda exploatatia cumparind, insa si in acest caz este favorizat tot arendasul, caci daca arendasul ofera un pret mai mare, pe care rudele nu-l pot plati, tot arendasul va cumpara terenul. Chestia cu 15 ani este o suprehotie, caci ar trebui sa se aplice numai tinerilor fermieri care au primit fonduri eurpene sau nationale pt achizitia de terenuri agricole, nu si celor care le-au cumparat cu banii lor.Evident, interdictia de avinde ternul 15 ani este NECONSTITUTIONALA, caci con stitutia spune ca dreptul de prorietate este garantat de stat si propreietarul are dreptul sa-si vinda ternul cind vrea el, nu cind vrea statul
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii