SUBVENȚII APIA 2020. AGROINFO a primit ieri mesajul unui fermier care a renunțat la teren, l-a dat în arendă unei asociații, dar a făcut acest lucru la două săptămâni după ce a depus cererea pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Ne întreabă dacă poate să-și retragă cererea de la APIA. Informațiile pe care le publicăm servesc și altor fermieri care se află în aceeași situație, vor să-și retragă, din diferite motive, parțial sau total suprafața declarată la APIA.
În primul rând, să lămurim cine beneficiază de subvenții APIA pe teren. Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e), închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință conform art. 7 din OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004 a cooperaţiei agricole, cu modificările și completările ulterioare, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă, informează APIA. Așadar, dacă aveți un teren și l-ați dat în arendă, nu veți beneficia de subvențiile pentru acest teren. Vor beneficia fermierii, cooperativele sau asociațiile care lucrează respectivul teren.
Dacă ați depus cererea la APIA și ați arendat terenul după depunerea cererii, așa cum a făcut fermierul care ne-a adresat întrebarea, iată condițiile în care vă puteți retrage cererea:
Conform informațiilor furnizate nouă de către APIA, fermierii pot aduce modificări cererii unice de plată sau pot retrage în totalitate cererea unică de plată sau părţi ale acesteia numai dacă:
- APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată;
- APIA nu a notificat fermierului intenţia sa de a efectua un control la faţa locului.
În cazul în care în cadrul unui control la faţa locului, a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu sunt autorizate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea. Trebuie să menționăm că anul acesta, în condițiile crizei de coronavirus, APIA va înlocui controlul în teren cu alte verificări, teledetecție, utilizarea fotointerpretării ortoimaginilor prin satelit sau aeriene ori a altor probe relevante, inclusiv a dovezilor furnizate de beneficiar la solicitarea APIA, de exemplu a fotografiilor cu etichetare geografică. VEZI DETALII AICI!
În cazul în care modificările aduse cererii unice de plată au incidenţă asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza în consecinţă.
Numai solicitantul însuși sau persoana împuternicită de el poate efectua modificări ale cererii unice de plată. Împuternicirea se realizează prin procură notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice). Acestea trebuie să fie însoțite și de copiile CI/BI/pașaport ale titularului cererii unice de plată și al împuternicitului care trebuie ataşate la dosarul cererii de plată. Împuternicitul înlocuiește titularul doar în scopul și pentru perioada pentru care a fost emisă împuternicirea. Pentru toate modificările aduse cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte documente justificative care susțin aceste modificări.
În conformitate cu art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014, o cerere unică de plată poate fi retrasă în totalitate sau parţial în orice moment, în scris. Dacă APIA a informat deja fermierul cu privire la eventualele cazuri de neconformitate din cererea unică de plată, dacă APIA a avertizat fermierul cu privire la intenţia sa de a efectua un control la faţa locului sau dacă, în cadrul unui control la faţa locului, se constată orice neconformitate, nu sunt autorizate retragerile în ceea ce priveşte acele părţi din cererea unică de plată care sunt implicate.
Retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă şi a bifelor de solicitare corespunzătoare (retragere parţială de suprafeţe) se efectuează prin intermediul formularului M3.
Declaraţia de retragere totală a suprafeţei din cererea de plată 2020 - retragerea întregii suprafeţe declarată de fermier în cererea de plată se poate realiza oricând (se specifică clar motivul retragerii).