AFACERILE DIN OIERIT PROSPERĂ! Bătaia este mare pentru pășuni ca să se încaseze subvențiile, berbecii de rasă fără rasă se vând în continuare, chiar a devenit o industrie, șefii federațiilor din oierit sunt manipulați de structuri oculte, iar de scrapia din fermele românești de ovine nu se va scăpa în grabă. Afirmațiile curajoase le face crescătorul de ovine Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte din România.
Berbecii de rasă fără rasă, crotaliile pregătite în pungă pentru bonitarea pe loc a berbecilor, certificate origine fabricate pe bandă rulantă, toate ar face parte dintr-o adevărată industrie, spune șeful Federației Oierilor de Munte.
A devenit o industrie și nu știu cine o poate stopa pentru că ar trebui stopată prin sprijinul cuplat, genetica să aibă valoarea și să fie schimbate criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la ovine. Genetica trebuie să fie o valoare. Am reproducător cu valoare genetică, ies pe bursă, ies cu el la negocieri. Genetica se plătește în toată lumea, nu se susține pe formule din astea. Deci, noi am motivat-o și am argumentat-o la Bruxelles, dar nu e corect. Ar trebui să se dea (sprijinul cuplat la ovine n.r.) pe carne, cum spune regulamentul european.
Șeful oierilor de munte mai spune că liderii din oierit sunt manipulați, ori de structuri oculte, ori de bani. Cât despre premiera pentru România, îndrăzneala celor trei oieri români care, anul trecut, au ajuns până-n inima Europei, până la Bruxelles pentru a dezvălui acolo ce se întâmplă cu banii pentru cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat, Gonțea crede că la Bruxelles nu ar fi trebuit duse reclamații, ci propuneri pentru o mai justă împărțire a subvențiilor între crescătorii de ovine. Vă reamintim că sprijinul cuplat la ovine a fost de 25 de euro/cap de ovină pentru anul de cerere 2017.
În afara de federația noastră, că noi nu am pus botul la nimic, ceilalți șefi de federații sunt toți manipulați din spate de structuri oculte, pe bani și așa mai departe. S-au făcut plângeri, unii s-au dus și-au făcut și la Bruxelles și au făcut o mare gafă, pentru că acolo trebuiau duse propuneri, nu cu reclamații. Acolo trebuia mers cu propuneri concrete: pe lângă formula asta (de subvenție n.r.) mai vrem și pentru mielul livrat la carne. Nu te duci acolo cu reclamații, acolo te duci cu propuneri. Și așa trebuia făcut. S-a greșit! Dar este și o greșeală din partea Ministerului Agriculturii pentru că nu a stat cu ei de vorbă. Și ministrul agriculturii trebuia să le spună: măi, fraților, nu vă duceți acolo. Hai să găsim formulă de rezolvare. S-au încăpățânat și au crezut că ei sunt cocoșii pământului.
România este pe locul 4 în Europa la numărul de ovine, arată un raport al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Crescătorul de ovine de la Brașov spune că oile s-au înmulțit în țara noastră pentru că unii abili și deloc profesioniști în ale oieritului au vrut să pună mâna pe subvențiile pentru pășuni.
Situația e clară. Oile s-au înmulțit din două motive: pentru accesul pe pășuni, pentru încasarea subvențiilor la pășuni. Și aici sunt foarte puțini crescători care sunt profesioniști. Restul sunt pentru încasat. Și nu contează calitatea, nu-i interesează calitatea, absolut nimic, declară Gonțea.
Pe lângă scandalul falșilor berbeci de rasă, a subvențiilor mari împărțite celor puțini, fermele de ovine din România stau sub amenințarea scrapiei, o boală mortală la oi. Fermele unde este depistat un caz de scrapie sunt lichidate în cele mai multe dintre cazuri, astfel paguba oierului este uriașă.
Programul de genotipare la ANSVSA este pregătit demult și este în derulare. Anul trecut s-au mai mișcat pentru că, se pare, banii s-au cheltuit și prin alte părți, dar eu zic că e un program bun. Măcar se trage un semnal pentru animalele cu rezistență mică la scrapie, să le elimine. Rezistență mică la scrapie, sub 10%. Dar nu există o formulă de despăgubire (se referă la fermele care sunt lichidate din pricina unui focar de scrapie, boală mortală la ovine n.r.). Dar eu consider următoarea problemă: cei care se respectă și care vor să facă până vom reglementa legislativ și despăgubirile, e bine să scoată berbecii. Pentru că ei generează în continuare produși cu rezistență mică. Să taie berbecii și produșii lor, cel puțin cei care fac genetică și controlul oficial al performanțelor (COP) să-i urmărească și să-i scoată. Dar mă îndoiesc, declară Gonțea.
Președintele Federației Oierilor de Munte participă în aceste zile la primul congres organizat de Federația PRO AGRO, Farm Food Forum, desfășurat la Poiana Brașov. Eugen Gonțea spune că este dezamăgit de indiferența arătată de Ministerul Agriculturii pentru acest eveniment.
Nu se poate să nu vină nimeni de la Ministerul Agriculturii, ei sunt dirijați de alte formule oculte. O federație ca PRO AGRO în care intră aproape toate sectoarele din agricultură și tu ca ministru sau ca secretar de stat să nu onorezi cu prezența?! Aici sunt oamenii care ajută ministerul cu tot felul de propuneri, vedeți bine că și prin ministerele astea sunt depășiți rău de tot.