Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIERI, PREGĂTIȚI-VĂ! UN NOU COD UNIC PENTRU FIECARE FERMĂ!

Publicat: 19 iunie 2018 - 17:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ȘEFUL ANZ DESPRE TATUAREA MIEILOR DIN ROMÂNIA! Fiecare fermă de ovine unde mieii sunt tatuați va primi un cod unic de identificare. Acordăm un cod unic de identificare pentru fiecare exploatație aflată în lucrările de selecție în cadrul unui registru genealogic, a declarat Lelior Iacob, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ).

S-a dat startul în România la tautuarea ovinelor și caprinelor care înseamnă o metodă suplimentară de identificare a animalelor din selecție. Practic, pentru tot efectivul aflat în lucrările de ameliorare din România, am considerat oportună identificarea suplimentară pentru a avea siguranța unei identificări fără dubii și unei identificări care să ne creeze nouă bază în activitatea de ameliorare. Oaia este un animal semisălbatic, modalitatea de întreținere este pe pășune, în pășune sunt mărăcini, arbuști, și sunt posibilități de a-și pierde crotalia. Această metodă are, în primul rând, rolul de a ne crea nouă, amelioratorilor, o bază sigură că ăla este animalul care este supus selecției, a declarat Lelior Iacob, șeful ANZ.

AGROINFO  este singura publicație care a anunțat că a început tatuarea mieilor din România. Metoda ar trebui să împiedice fraudarea subvențiilor mari pentru ovine și caprine și să pună capăt scandalului legat de berbecii cu rasa doar pe hârtie și bonitați pe loc , ca fiind de rasă, pentru că unii dintre crescătorii de ovine și-ar fi procurat crotalii și certificate de origine suspecte. 

CITEȘTE AICI: EXCLUSIV! ASTĂZI A ÎNCEPUT TATUAREA OVINELOR DIN ROMÂNIA!


Startul tatuării ovinelor a fost dat pe 7 iunie 2018 la un crescător de ovine din județul Hunedoara, Ioan Lal, membru în Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, organizație al cărei președinte este cel mai bogat oier român, Dumitru Andreșoi.

Practic, ce se întâmplă. Acordăm un cod unic de identificare pentru fiecare exploatație aflată în lucrările de selecție în cadrul unui registru. Fiecare registru genealogic din România, sunt zece registre la ovine și unul la caprine, și toate au primit o literă acordată de Agenția Națională pentru Zootehnie, autoritatea competentă, și în cadrul fiecărui registru, un cod pentru fiecare exploatație, în ordinea pe care și-a stabilit-o președintele sau conducerea registrului genealogic. Fiecare exploatație va primi un cod unic și știm că oriunde găsim un animal în altă exploatație, știm că el a fost prima dată identificat, marcat în exploatația de bază, în exploatația-mamă, cum spunem noi, spune șeful ANZ.

O parte dintre crescătorii români de ovine contestă această metodă. Oierii sunt furioși și spun că tatuarea ovinelor este  o metodă învechită, de pe vremea bunicii, și nu ar fi deloc una sigură. DESPRE REVOLTA OIERILOR, AGROINFO A SCRIS AICI: EXCLUSIV! CRESCĂTORII DE OVINE PROTESTEAZĂ!

Am avut foarte multe discuții la Ministerul Agriculturii pentru că o parte din fermieri agreau această metodă, pot să vă spun că metoda a fost agreată de noi și, în primul rând, de către ministrul agriculturii, Petre Daea. De ce? Pentru că este o metodă ieftină, este o metodă la îndemâna oricui și o metodă care s-a practicat dintotdeauna și încă se practică în țările Uniunii Europene, în țările cu o zootehnie avansată. Se practică chiar în Spania, unde știm foarte bine că numărul de ovine e mare, suntem, cred, a doua țară, după Spania ca efective de ovine, îi contrazice șeful ANZ pe oierii care se opun acestei metode.

Lelior Iacob adaugă că singura problemă sunt trusele de tatuare.

A fost o problemă în găsirea truselor, noi aveam truse de dinainte de 1989, pe care dacă le mai căutăm pe la oficii, casate, poate le mai găsim. Trusa are caractere care rămân imprimate în urechea animalului. În zona urechii căutăm să fim cât mai aproape de bază pentru a nu crea posibilitatea de pierdere a urechii prin tăiere sau printr-un accident. Este bine ca tatuarea să se facă înainte de crotaliere sau crotalierea să fie făcută de către colegii noștri, medici veterinari, într-o zonă la fel, aproape de baza urechii încât să permită ca acest marcaj să fie aplicat lângă crotalie și avem, în acest moment, două identificări. Practic, nu putem spune că mai avem dubii în activitatea noastră de amelioratori.

Am avut discuții cu fermierii în România că, vezi Doamne, urechile animalelor sunt mici. Nu sunt chiar așa. Putem să aplicăm această metodă fără niciun fel de problemă, este convins șeful ANZ.

Sursă declarații: Satul hunedorean

Vizualizat: 4418 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

ANSVSA: INTERZISĂ VÂNZAREA CĂRNII DE LA MIEII SACRIFICAȚI ÎN GOSPODĂRIE!

ANSVSA: INTERZISĂ VÂNZAREA CĂRNII DE LA MIEII SACRIFICAȚI ÎN GOSPODĂRIE!

07 aprilie 2021 - 20:03

OFICIAL! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță, într-un comunicat transmis acum pentru AGROINFO, că este interzisă vânzarea cărnii de la mieii sacrificați în gospodăriile țărănești, stâne. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii