Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIERI, PREGĂTIȚI-VĂ! UN NOU COD UNIC PENTRU FIECARE FERMĂ!

Publicat: 19 iunie 2018 - 17:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ȘEFUL ANZ DESPRE TATUAREA MIEILOR DIN ROMÂNIA! Fiecare fermă de ovine unde mieii sunt tatuați va primi un cod unic de identificare. Acordăm un cod unic de identificare pentru fiecare exploatație aflată în lucrările de selecție în cadrul unui registru genealogic, a declarat Lelior Iacob, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ).

S-a dat startul în România la tautuarea ovinelor și caprinelor care înseamnă o metodă suplimentară de identificare a animalelor din selecție. Practic, pentru tot efectivul aflat în lucrările de ameliorare din România, am considerat oportună identificarea suplimentară pentru a avea siguranța unei identificări fără dubii și unei identificări care să ne creeze nouă bază în activitatea de ameliorare. Oaia este un animal semisălbatic, modalitatea de întreținere este pe pășune, în pășune sunt mărăcini, arbuști, și sunt posibilități de a-și pierde crotalia. Această metodă are, în primul rând, rolul de a ne crea nouă, amelioratorilor, o bază sigură că ăla este animalul care este supus selecției, a declarat Lelior Iacob, șeful ANZ.

AGROINFO  este singura publicație care a anunțat că a început tatuarea mieilor din România. Metoda ar trebui să împiedice fraudarea subvențiilor mari pentru ovine și caprine și să pună capăt scandalului legat de berbecii cu rasa doar pe hârtie și bonitați pe loc , ca fiind de rasă, pentru că unii dintre crescătorii de ovine și-ar fi procurat crotalii și certificate de origine suspecte. 

CITEȘTE AICI: EXCLUSIV! ASTĂZI A ÎNCEPUT TATUAREA OVINELOR DIN ROMÂNIA!


Startul tatuării ovinelor a fost dat pe 7 iunie 2018 la un crescător de ovine din județul Hunedoara, Ioan Lal, membru în Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, organizație al cărei președinte este cel mai bogat oier român, Dumitru Andreșoi.

Practic, ce se întâmplă. Acordăm un cod unic de identificare pentru fiecare exploatație aflată în lucrările de selecție în cadrul unui registru. Fiecare registru genealogic din România, sunt zece registre la ovine și unul la caprine, și toate au primit o literă acordată de Agenția Națională pentru Zootehnie, autoritatea competentă, și în cadrul fiecărui registru, un cod pentru fiecare exploatație, în ordinea pe care și-a stabilit-o președintele sau conducerea registrului genealogic. Fiecare exploatație va primi un cod unic și știm că oriunde găsim un animal în altă exploatație, știm că el a fost prima dată identificat, marcat în exploatația de bază, în exploatația-mamă, cum spunem noi, spune șeful ANZ.

O parte dintre crescătorii români de ovine contestă această metodă. Oierii sunt furioși și spun că tatuarea ovinelor este  o metodă învechită, de pe vremea bunicii, și nu ar fi deloc una sigură. DESPRE REVOLTA OIERILOR, AGROINFO A SCRIS AICI: EXCLUSIV! CRESCĂTORII DE OVINE PROTESTEAZĂ!

Am avut foarte multe discuții la Ministerul Agriculturii pentru că o parte din fermieri agreau această metodă, pot să vă spun că metoda a fost agreată de noi și, în primul rând, de către ministrul agriculturii, Petre Daea. De ce? Pentru că este o metodă ieftină, este o metodă la îndemâna oricui și o metodă care s-a practicat dintotdeauna și încă se practică în țările Uniunii Europene, în țările cu o zootehnie avansată. Se practică chiar în Spania, unde știm foarte bine că numărul de ovine e mare, suntem, cred, a doua țară, după Spania ca efective de ovine, îi contrazice șeful ANZ pe oierii care se opun acestei metode.

Lelior Iacob adaugă că singura problemă sunt trusele de tatuare.

A fost o problemă în găsirea truselor, noi aveam truse de dinainte de 1989, pe care dacă le mai căutăm pe la oficii, casate, poate le mai găsim. Trusa are caractere care rămân imprimate în urechea animalului. În zona urechii căutăm să fim cât mai aproape de bază pentru a nu crea posibilitatea de pierdere a urechii prin tăiere sau printr-un accident. Este bine ca tatuarea să se facă înainte de crotaliere sau crotalierea să fie făcută de către colegii noștri, medici veterinari, într-o zonă la fel, aproape de baza urechii încât să permită ca acest marcaj să fie aplicat lângă crotalie și avem, în acest moment, două identificări. Practic, nu putem spune că mai avem dubii în activitatea noastră de amelioratori.

Am avut discuții cu fermierii în România că, vezi Doamne, urechile animalelor sunt mici. Nu sunt chiar așa. Putem să aplicăm această metodă fără niciun fel de problemă, este convins șeful ANZ.

Sursă declarații: Satul hunedorean

Vizualizat: 4341 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii