Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIERI, PREGĂTIȚI-VĂ! UN NOU COD UNIC PENTRU FIECARE FERMĂ!

Publicat: 19 iunie 2018 - 17:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ȘEFUL ANZ DESPRE TATUAREA MIEILOR DIN ROMÂNIA! Fiecare fermă de ovine unde mieii sunt tatuați va primi un cod unic de identificare. Acordăm un cod unic de identificare pentru fiecare exploatație aflată în lucrările de selecție în cadrul unui registru genealogic, a declarat Lelior Iacob, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ).

S-a dat startul în România la tautuarea ovinelor și caprinelor care înseamnă o metodă suplimentară de identificare a animalelor din selecție. Practic, pentru tot efectivul aflat în lucrările de ameliorare din România, am considerat oportună identificarea suplimentară pentru a avea siguranța unei identificări fără dubii și unei identificări care să ne creeze nouă bază în activitatea de ameliorare. Oaia este un animal semisălbatic, modalitatea de întreținere este pe pășune, în pășune sunt mărăcini, arbuști, și sunt posibilități de a-și pierde crotalia. Această metodă are, în primul rând, rolul de a ne crea nouă, amelioratorilor, o bază sigură că ăla este animalul care este supus selecției, a declarat Lelior Iacob, șeful ANZ.

AGROINFO  este singura publicație care a anunțat că a început tatuarea mieilor din România. Metoda ar trebui să împiedice fraudarea subvențiilor mari pentru ovine și caprine și să pună capăt scandalului legat de berbecii cu rasa doar pe hârtie și bonitați pe loc , ca fiind de rasă, pentru că unii dintre crescătorii de ovine și-ar fi procurat crotalii și certificate de origine suspecte. 

CITEȘTE AICI: EXCLUSIV! ASTĂZI A ÎNCEPUT TATUAREA OVINELOR DIN ROMÂNIA!


Startul tatuării ovinelor a fost dat pe 7 iunie 2018 la un crescător de ovine din județul Hunedoara, Ioan Lal, membru în Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, organizație al cărei președinte este cel mai bogat oier român, Dumitru Andreșoi.

Practic, ce se întâmplă. Acordăm un cod unic de identificare pentru fiecare exploatație aflată în lucrările de selecție în cadrul unui registru. Fiecare registru genealogic din România, sunt zece registre la ovine și unul la caprine, și toate au primit o literă acordată de Agenția Națională pentru Zootehnie, autoritatea competentă, și în cadrul fiecărui registru, un cod pentru fiecare exploatație, în ordinea pe care și-a stabilit-o președintele sau conducerea registrului genealogic. Fiecare exploatație va primi un cod unic și știm că oriunde găsim un animal în altă exploatație, știm că el a fost prima dată identificat, marcat în exploatația de bază, în exploatația-mamă, cum spunem noi, spune șeful ANZ.

O parte dintre crescătorii români de ovine contestă această metodă. Oierii sunt furioși și spun că tatuarea ovinelor este  o metodă învechită, de pe vremea bunicii, și nu ar fi deloc una sigură. DESPRE REVOLTA OIERILOR, AGROINFO A SCRIS AICI: EXCLUSIV! CRESCĂTORII DE OVINE PROTESTEAZĂ!

Am avut foarte multe discuții la Ministerul Agriculturii pentru că o parte din fermieri agreau această metodă, pot să vă spun că metoda a fost agreată de noi și, în primul rând, de către ministrul agriculturii, Petre Daea. De ce? Pentru că este o metodă ieftină, este o metodă la îndemâna oricui și o metodă care s-a practicat dintotdeauna și încă se practică în țările Uniunii Europene, în țările cu o zootehnie avansată. Se practică chiar în Spania, unde știm foarte bine că numărul de ovine e mare, suntem, cred, a doua țară, după Spania ca efective de ovine, îi contrazice șeful ANZ pe oierii care se opun acestei metode.

Lelior Iacob adaugă că singura problemă sunt trusele de tatuare.

A fost o problemă în găsirea truselor, noi aveam truse de dinainte de 1989, pe care dacă le mai căutăm pe la oficii, casate, poate le mai găsim. Trusa are caractere care rămân imprimate în urechea animalului. În zona urechii căutăm să fim cât mai aproape de bază pentru a nu crea posibilitatea de pierdere a urechii prin tăiere sau printr-un accident. Este bine ca tatuarea să se facă înainte de crotaliere sau crotalierea să fie făcută de către colegii noștri, medici veterinari, într-o zonă la fel, aproape de baza urechii încât să permită ca acest marcaj să fie aplicat lângă crotalie și avem, în acest moment, două identificări. Practic, nu putem spune că mai avem dubii în activitatea noastră de amelioratori.

Am avut discuții cu fermierii în România că, vezi Doamne, urechile animalelor sunt mici. Nu sunt chiar așa. Putem să aplicăm această metodă fără niciun fel de problemă, este convins șeful ANZ.

Sursă declarații: Satul hunedorean

Vizualizat: 4273 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii