Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! ASTĂZI A ÎNCEPUT TATUAREA OVINELOR DIN ROMÂNIA!

Publicat: 07 iunie 2018 - 11:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TATUAREA OVINELOR A ÎNCEPUT LA ASOCIAȚIA CELUI MAI MARE OIER DIN ROMÂNIA! ASTĂZI, în județul Hunedoara, se desfășoară, pentru prima oară, operațiunea de tatuare a ovinelor care se află în controlul oficial al performanțelor (COP). Pentru prima oară, mieii vor fi tatuați în ureche cu numere matricole. Tatuajul se aplică, pe lângă crotalii, ca o măsură de siguranță pentru prevenirea fraudării subvențiilor europene.

Dacă până acum unii dintre crescătorii de ovine din România umblau cu crotaliile în pungă și bonitau pe loc berbecii, transformându-i miraculor în animale de rasă, de acum încolo va fi aproape imposibil să se mai măsluiască rasa animalului. Obligatoriu, toți crescătorii de ovine din România vor trebui să-și tatueze cu un număr matricol ovinele care sunt înscrise în controlul oficial al performanțelor (COP) și în registrul genealogic al rasei.

Operațiunea de tatuare a ovinelor a început la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia din județul Hunedoara, unde președinte este oierul Dumitru Andreșoi, cel mai bogat crescător de ovine din România, care ar deține o turmă de peste 40.000 de mioare. Chiar la această asociație, ANZ a făcut un control săptămânile trecute legat de eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă și chiar această asociație a crescătorilor de ovine a fost prima din România  pentru care s-a luat în premieră o măsură de interzicere a eliberării certificatelor de origine pe perioada cât s-au desfășurat verificările ANZ. Directorul general ANZ, Lelior Iacob, ne-a declarat atunci că nu a mai fost nevoit să ia o astfel de măsură.  AICI INTEGRAL DECLARAȚIA ȘEFULUI ANZ DESPRE ACEST CONTROL!

Tatuarea mieilor va împiedica afacerile cu berbecii de rasă fără rasă. Sau cel puțin asta se încearcă.

Avem demonstrație de tușare (tatuare n.r.) la miei. A venit conducerea centrală ANZ, specialiștii mei, toată lumea este aici. Pe lângă crotalii, la tineretul de anul acesta, femel și mascul, până-n vârsta de 5 luni, se aplică cu tuș un număr matricol. Este ordinul de ministru, de anul acesta este obligatoriu pentru crescătorii de ovine, se aplică cu tuș numărul matricol la tineretul ovin din acest an. Acum facem pentru prima oară acest lucru. Suntem la unul dintre crescătorii de ovine din județul Hunedoara, Ioan Lal, care are animalele în controlul oficial al producțiilor (COP). și în registrul genealogic Crescătorul are o turmă de 1.000 de oi și are ferma la Călan.

Sunt aici specialiștii de la registrul genealogic, domnul Gheorghe Neață care se ocupă la asociația noastră de registrul genealogic la țurcană, domnul director general ANZ, Lelior Iacob, domnul Stoicoi. Domnul Neață a organizat operațiunea pentru că dânsul s-a mai ocupat de așa ceva și pe vremea lui Ceaușescu, pentru că atunci se tatuau ovinele. Atunci, se practica, ori în ureche, ori la pliul de la oaie.

Eu așa știu că primii miei din România care sunt tușați sunt aici la Călan. Nu știu să se fi desfășurat, până acum, operațiunea aceasta și la alte registre genealogice. Dar cei mai bine știu specialiștii de la ANZ. Azi e prima zi la noi în asociație când se face tatuarea mieilor. Este o trusă specială, cu tuș special, e prima oară când văd așa ceva. Vedem dacă încap patru cifre și o literă să fie tatuate în ureche, dacă nu, tatuăm la pliu. Trusa de tatuare va fi la asociație. Noi, cei de la asociațiile care deținem registrele genealogice, mergem și facem operația asta. Mieii trebuie să aibă vârsta de maxim 5 luni, când se opresc animalele de reproducție tineretul, animalele care sunt pentru sacrificare este normal să nu fie tușate. Așa, cu tatuajul, nu o să mai fie discuții cu berbecii de rasă, că se schimbă crotaliile...Eu nu am văzut, dar o fi. În felul ăsta, e și crotalia și suplimentar venim cu tușarea, și cu asta nu mai ai cum să faci, declară crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru AGROINFO.

Acum, Dumitru Andreșoi susține că interdicția de eliberare a certificatelor de origine a fost ridicată. Normal că s-a ridicat interdicția. A fost doar pe timpul controlului făcut de ANZ. De săptămâna trecută, nu mai am interdicție. Oricum, la noi nu au fost probleme, cei care au avut cereri pentru eliberare certificate li s-au eliberat înainte de interdicție, apoi ceilalți au așteptat câteva zile, ne-a declarat Andreșoi.

Ministerul Agriculturii şi ANZ îi obligă de anul acesta pe crescătorii de ovine să îşi identifice animalele din COP prin tatuarea acestora cu numărul matricol, în plus faţă de crotaliu. Măsura ar putea preveni fraudarea subvenţiilor. Concret, prin Ordinul MADR 332/2017 (în vigoare de la 20 octombrie 2017) pentru modificarea Normelor de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie, aprobate prin OMADR 22/2006 se aduc următoarele modificări: animalele cuprinse în controlul oficial al producţiilor (COP) trebuie să fie individualizate şi înregistrate conform sistemului oficial şi obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol, iar numărul matricol să fie unic pentru fiecare animal şi niciodată reutilizat (articolul 35).Vizualizat: 8040 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Lecţie...

Lecţie...
Un cuplu foarte tânăr merge în vizită la nişte prieteni mai în vârstă... Detalii