Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! ASTĂZI A ÎNCEPUT TATUAREA OVINELOR DIN ROMÂNIA!

Publicat: 07 iunie 2018 - 11:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TATUAREA OVINELOR A ÎNCEPUT LA ASOCIAȚIA CELUI MAI MARE OIER DIN ROMÂNIA! ASTĂZI, în județul Hunedoara, se desfășoară, pentru prima oară, operațiunea de tatuare a ovinelor care se află în controlul oficial al performanțelor (COP). Pentru prima oară, mieii vor fi tatuați în ureche cu numere matricole. Tatuajul se aplică, pe lângă crotalii, ca o măsură de siguranță pentru prevenirea fraudării subvențiilor europene.

Dacă până acum unii dintre crescătorii de ovine din România umblau cu crotaliile în pungă și bonitau pe loc berbecii, transformându-i miraculor în animale de rasă, de acum încolo va fi aproape imposibil să se mai măsluiască rasa animalului. Obligatoriu, toți crescătorii de ovine din România vor trebui să-și tatueze cu un număr matricol ovinele care sunt înscrise în controlul oficial al performanțelor (COP) și în registrul genealogic al rasei.

Operațiunea de tatuare a ovinelor a început la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia din județul Hunedoara, unde președinte este oierul Dumitru Andreșoi, cel mai bogat crescător de ovine din România, care ar deține o turmă de peste 40.000 de mioare. Chiar la această asociație, ANZ a făcut un control săptămânile trecute legat de eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă și chiar această asociație a crescătorilor de ovine a fost prima din România  pentru care s-a luat în premieră o măsură de interzicere a eliberării certificatelor de origine pe perioada cât s-au desfășurat verificările ANZ. Directorul general ANZ, Lelior Iacob, ne-a declarat atunci că nu a mai fost nevoit să ia o astfel de măsură.  AICI INTEGRAL DECLARAȚIA ȘEFULUI ANZ DESPRE ACEST CONTROL!

Tatuarea mieilor va împiedica afacerile cu berbecii de rasă fără rasă. Sau cel puțin asta se încearcă.

Avem demonstrație de tușare (tatuare n.r.) la miei. A venit conducerea centrală ANZ, specialiștii mei, toată lumea este aici. Pe lângă crotalii, la tineretul de anul acesta, femel și mascul, până-n vârsta de 5 luni, se aplică cu tuș un număr matricol. Este ordinul de ministru, de anul acesta este obligatoriu pentru crescătorii de ovine, se aplică cu tuș numărul matricol la tineretul ovin din acest an. Acum facem pentru prima oară acest lucru. Suntem la unul dintre crescătorii de ovine din județul Hunedoara, Ioan Lal, care are animalele în controlul oficial al producțiilor (COP). și în registrul genealogic Crescătorul are o turmă de 1.000 de oi și are ferma la Călan.

Sunt aici specialiștii de la registrul genealogic, domnul Gheorghe Neață care se ocupă la asociația noastră de registrul genealogic la țurcană, domnul director general ANZ, Lelior Iacob, domnul Stoicoi. Domnul Neață a organizat operațiunea pentru că dânsul s-a mai ocupat de așa ceva și pe vremea lui Ceaușescu, pentru că atunci se tatuau ovinele. Atunci, se practica, ori în ureche, ori la pliul de la oaie.

Eu așa știu că primii miei din România care sunt tușați sunt aici la Călan. Nu știu să se fi desfășurat, până acum, operațiunea aceasta și la alte registre genealogice. Dar cei mai bine știu specialiștii de la ANZ. Azi e prima zi la noi în asociație când se face tatuarea mieilor. Este o trusă specială, cu tuș special, e prima oară când văd așa ceva. Vedem dacă încap patru cifre și o literă să fie tatuate în ureche, dacă nu, tatuăm la pliu. Trusa de tatuare va fi la asociație. Noi, cei de la asociațiile care deținem registrele genealogice, mergem și facem operația asta. Mieii trebuie să aibă vârsta de maxim 5 luni, când se opresc animalele de reproducție tineretul, animalele care sunt pentru sacrificare este normal să nu fie tușate. Așa, cu tatuajul, nu o să mai fie discuții cu berbecii de rasă, că se schimbă crotaliile...Eu nu am văzut, dar o fi. În felul ăsta, e și crotalia și suplimentar venim cu tușarea, și cu asta nu mai ai cum să faci, declară crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru AGROINFO.

Acum, Dumitru Andreșoi susține că interdicția de eliberare a certificatelor de origine a fost ridicată. Normal că s-a ridicat interdicția. A fost doar pe timpul controlului făcut de ANZ. De săptămâna trecută, nu mai am interdicție. Oricum, la noi nu au fost probleme, cei care au avut cereri pentru eliberare certificate li s-au eliberat înainte de interdicție, apoi ceilalți au așteptat câteva zile, ne-a declarat Andreșoi.

Ministerul Agriculturii şi ANZ îi obligă de anul acesta pe crescătorii de ovine să îşi identifice animalele din COP prin tatuarea acestora cu numărul matricol, în plus faţă de crotaliu. Măsura ar putea preveni fraudarea subvenţiilor. Concret, prin Ordinul MADR 332/2017 (în vigoare de la 20 octombrie 2017) pentru modificarea Normelor de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie, aprobate prin OMADR 22/2006 se aduc următoarele modificări: animalele cuprinse în controlul oficial al producţiilor (COP) trebuie să fie individualizate şi înregistrate conform sistemului oficial şi obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol, iar numărul matricol să fie unic pentru fiecare animal şi niciodată reutilizat (articolul 35).Vizualizat: 8243 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AVANS SUBVENȚII APIA! CÂND ÎNCEPE PLATA!

AVANS SUBVENȚII APIA! CÂND ÎNCEPE PLATA!

04 august 2020 - 16:29

SUBVENȚII APIA 2020! Toți fermierii români așteaptă plata avansului la subvențiile agricole care li se cuvin pentru anul 2020. Anul trecut, în 2019, plata avansului la subvenții a fost demarat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe data de 16 octombrie. Când va începe APIA plata avansului la subvențiile agricole din acest an? Anunțul e făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

FISCUL PROMITE CĂ IARTĂ FERMIERII! BĂNCILE PROMIT CĂ AMÂNĂ RATELE!

FISCUL PROMITE CĂ IARTĂ FERMIERII! BĂNCILE PROMIT CĂ AMÂNĂ RATELE!

04 august 2020 - 15:23

DECLARAȚIE MINISTRUL AGRICULTURII. Runde de întâlniri la Ministerul Agriculturii, mediate de conducerea instituției, între fermieri și reprezentanții băncilor și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în urma cărora, reprezentanții ANAF au convenit că nu vor amenda fermierii pentru producțiile mici la hectar și nici pentru hectarele cultivate, dar distruse de secetă. La rândul lor, reprezentanții băncilor promit să amâne ratele la împrumuturile făcute de fermierii care au pierderi de pe urma secetei.

VESTE BUNĂ ANUNȚATĂ ASTĂZI! PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

VESTE BUNĂ ANUNȚATĂ ASTĂZI! PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

04 august 2020 - 13:44

AVANS SUBVENȚII APIA 2020! Plata avansului la subvențiile APIA, aferente acestui an, nu depinde de finalizarea verificărilor pe care le desfășoară, în această perioadă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Toți fermieriiâ, și cei din eșantionul de control, vor intra pe listele de plată avans APIA. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI OROS: SUBVENȚIA APIA, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI OROS: SUBVENȚIA APIA, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

04 august 2020 - 13:27

VIN BANII! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în urmă cu puțin timp, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi, 4 august 2020, în conturile fermierilor, ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului I al anului 2020.

COMUNA APICOLĂ BÂRNOVA, UNIFICAREA MIȘCĂRII CLUSTERELOR BIO!

COMUNA APICOLĂ BÂRNOVA, UNIFICAREA MIȘCĂRII CLUSTERELOR BIO!

04 august 2020 - 11:13

COMUNICAT. Familia clusterelor axate pe produse ecologice a semnat pe 31 iulie 2020, la Primăria Bârnova, un acord de creare a consorțiului de clustere specializat tematic pe domeniul agriculturii ecologice și procesării produselor certificate ecologic, informează un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALS INTERNATIONAL: OPRIȚI EXPORTUL DE ANIMALE VII PE TIMPUL VERII!

ANIMALS INTERNATIONAL: OPRIȚI EXPORTUL DE ANIMALE VII PE TIMPUL VERII!

04 august 2020 - 10:27

ANIMALS INTERNATIONAL REACȚIE DURĂ LA LEGE! Animals International avertizează că valul de caniculă face ca animalele exportate din portul Midia către Orientul Mijlociu să îndure suferințe extreme și inutile. Organizația a transmis un mesaj către AGROINFO. Noua lege permite tortura și este nevoie ca premierul Orban să intervină imediat cu un OUG pentru a rezolva problema specifică a stresului termic pe durata verii, cere Animals International.

MINISTRUL AGRICULTURII, DECLARAȚII ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 13!

MINISTRUL AGRICULTURII, DECLARAȚII ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 13!

04 august 2020 - 08:25

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 4 august 2020, o conferință de presă la sediul MADR. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct, de la ora 13, pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

03 august 2020 - 20:26

DOCUMENT COMISIA EUROPEANĂ. Ungaria a notificat la Comisia Europeană și a obținut aprobare pentru o listă lungă de ajutoare pentru întreprinderi mici, mijlocii, mari, inclusiv exploatații agricole. Ajutorul acordat unei ferme din țara vecină este de maxim 100.000 de euro, confirmă un document al Comisiei Europene pus la dispoziția AGROINFO. În timp ce vecinii noștri au notificat la CE o serie de subvenții directe, România are o listă scurtă de ajutoare și sume mult mai mici decât Ungaria.

UN MILION DE HECTARE CULTIVAT ÎN PRIMĂVARĂ, DISTRUS DE SECETĂ!

UN MILION DE HECTARE CULTIVAT ÎN PRIMĂVARĂ, DISTRUS DE SECETĂ!

03 august 2020 - 18:08

FERMIERII CER AMÂNAREA RATELOR LA CREDITE. Agricultorii români au fost astăzi la Ministerul Agriculturii, la o ședință cu reprezentanții băncilor.  Fermierii solicită amânarea ratelor la credite. La suprafața de peste un milion de hectare cu culturi de toamnă, distrusă de secetă, se adaugă încă un  milion de hectare cu culturi de primăvară grav afectate de lipsa apei din sol. Solicitarea fermierilor ajunge pe masa prim-ministrului României și a guvernatorului BNR.

PÂNĂ ACUM, UN SINGUR TÂNĂR ROMÂN VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ ȘI SĂ DEVINĂ FERMIER!

PÂNĂ ACUM, UN SINGUR TÂNĂR ROMÂN VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ ȘI SĂ DEVINĂ FERMIER!

03 august 2020 - 10:21

BANI PENTRU TINERII FERMIERI! Bugetul pentru ajutorul acordat tinerilor fermieri români a fost împărțit în două, o premieră pentru submăsura 6.1 Sprijin instalare fermieri din PNDR 2020. Astfel, 23 de milioane de euro sunt disponibile pentru tinerii fermieri din România, iar 20 de milioane de euro pentru tinerii plecați la muncă în străinătate, dar care ar putea fi tentați de acest ajutor să se întoarcă în țară și să devină fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract a expus la Agromalim toată gama de tractoare McCormick, de la 35CP până la 310CP. Alături de acestea, au mai fost expuse maşini Krone pentru pregătirea şi condiţionarea furajelor vezi, brand pentru care Vest Tract este importator exclusiv în zona sa de activitate şi utilajele pentru pregătirea solului Maschio Gaspardo şi semănători Tume.
Interviu cu Sergiu Cristea, director vânzări Vest Tract.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii