Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! ASTĂZI A ÎNCEPUT TATUAREA OVINELOR DIN ROMÂNIA!

Publicat: 07 iunie 2018 - 11:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TATUAREA OVINELOR A ÎNCEPUT LA ASOCIAȚIA CELUI MAI MARE OIER DIN ROMÂNIA! ASTĂZI, în județul Hunedoara, se desfășoară, pentru prima oară, operațiunea de tatuare a ovinelor care se află în controlul oficial al performanțelor (COP). Pentru prima oară, mieii vor fi tatuați în ureche cu numere matricole. Tatuajul se aplică, pe lângă crotalii, ca o măsură de siguranță pentru prevenirea fraudării subvențiilor europene.

Dacă până acum unii dintre crescătorii de ovine din România umblau cu crotaliile în pungă și bonitau pe loc berbecii, transformându-i miraculor în animale de rasă, de acum încolo va fi aproape imposibil să se mai măsluiască rasa animalului. Obligatoriu, toți crescătorii de ovine din România vor trebui să-și tatueze cu un număr matricol ovinele care sunt înscrise în controlul oficial al performanțelor (COP) și în registrul genealogic al rasei.

Operațiunea de tatuare a ovinelor a început la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia din județul Hunedoara, unde președinte este oierul Dumitru Andreșoi, cel mai bogat crescător de ovine din România, care ar deține o turmă de peste 40.000 de mioare. Chiar la această asociație, ANZ a făcut un control săptămânile trecute legat de eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă și chiar această asociație a crescătorilor de ovine a fost prima din România  pentru care s-a luat în premieră o măsură de interzicere a eliberării certificatelor de origine pe perioada cât s-au desfășurat verificările ANZ. Directorul general ANZ, Lelior Iacob, ne-a declarat atunci că nu a mai fost nevoit să ia o astfel de măsură.  AICI INTEGRAL DECLARAȚIA ȘEFULUI ANZ DESPRE ACEST CONTROL!

Tatuarea mieilor va împiedica afacerile cu berbecii de rasă fără rasă. Sau cel puțin asta se încearcă.

Avem demonstrație de tușare (tatuare n.r.) la miei. A venit conducerea centrală ANZ, specialiștii mei, toată lumea este aici. Pe lângă crotalii, la tineretul de anul acesta, femel și mascul, până-n vârsta de 5 luni, se aplică cu tuș un număr matricol. Este ordinul de ministru, de anul acesta este obligatoriu pentru crescătorii de ovine, se aplică cu tuș numărul matricol la tineretul ovin din acest an. Acum facem pentru prima oară acest lucru. Suntem la unul dintre crescătorii de ovine din județul Hunedoara, Ioan Lal, care are animalele în controlul oficial al producțiilor (COP). și în registrul genealogic Crescătorul are o turmă de 1.000 de oi și are ferma la Călan.

Sunt aici specialiștii de la registrul genealogic, domnul Gheorghe Neață care se ocupă la asociația noastră de registrul genealogic la țurcană, domnul director general ANZ, Lelior Iacob, domnul Stoicoi. Domnul Neață a organizat operațiunea pentru că dânsul s-a mai ocupat de așa ceva și pe vremea lui Ceaușescu, pentru că atunci se tatuau ovinele. Atunci, se practica, ori în ureche, ori la pliul de la oaie.

Eu așa știu că primii miei din România care sunt tușați sunt aici la Călan. Nu știu să se fi desfășurat, până acum, operațiunea aceasta și la alte registre genealogice. Dar cei mai bine știu specialiștii de la ANZ. Azi e prima zi la noi în asociație când se face tatuarea mieilor. Este o trusă specială, cu tuș special, e prima oară când văd așa ceva. Vedem dacă încap patru cifre și o literă să fie tatuate în ureche, dacă nu, tatuăm la pliu. Trusa de tatuare va fi la asociație. Noi, cei de la asociațiile care deținem registrele genealogice, mergem și facem operația asta. Mieii trebuie să aibă vârsta de maxim 5 luni, când se opresc animalele de reproducție tineretul, animalele care sunt pentru sacrificare este normal să nu fie tușate. Așa, cu tatuajul, nu o să mai fie discuții cu berbecii de rasă, că se schimbă crotaliile...Eu nu am văzut, dar o fi. În felul ăsta, e și crotalia și suplimentar venim cu tușarea, și cu asta nu mai ai cum să faci, declară crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru AGROINFO.

Acum, Dumitru Andreșoi susține că interdicția de eliberare a certificatelor de origine a fost ridicată. Normal că s-a ridicat interdicția. A fost doar pe timpul controlului făcut de ANZ. De săptămâna trecută, nu mai am interdicție. Oricum, la noi nu au fost probleme, cei care au avut cereri pentru eliberare certificate li s-au eliberat înainte de interdicție, apoi ceilalți au așteptat câteva zile, ne-a declarat Andreșoi.

Ministerul Agriculturii şi ANZ îi obligă de anul acesta pe crescătorii de ovine să îşi identifice animalele din COP prin tatuarea acestora cu numărul matricol, în plus faţă de crotaliu. Măsura ar putea preveni fraudarea subvenţiilor. Concret, prin Ordinul MADR 332/2017 (în vigoare de la 20 octombrie 2017) pentru modificarea Normelor de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie, aprobate prin OMADR 22/2006 se aduc următoarele modificări: animalele cuprinse în controlul oficial al producţiilor (COP) trebuie să fie individualizate şi înregistrate conform sistemului oficial şi obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol, iar numărul matricol să fie unic pentru fiecare animal şi niciodată reutilizat (articolul 35).Vizualizat: 8446 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii