SĂ SE FACĂ DREPTATE ȘI DE AR FI SĂ SE DĂRÂME CERUL! Invitat duminică în emisiunea Viața Satului, TVR 1, ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost foc și pară în momentul în care moderatorul l-a întrebat despre neregulile reclamate la Bruxelles, la sfârșitul anului trecut, de trei oieri din România. Să nu facem un rău țării prin excesele acestea de comportament, a spus furios Daea.
Gabriel Gherghescu, realizatorul emisiunii, l-a întrebat pe ministrul agriculturii în ce fază sunt cercetările cu privire la neregulile semnalate de trei oieri din România, Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Sibiu și Ionică Sterp din Bihor. Vă reamintim că sunt primii ciobani români care au avut îndrăzneala să meargă până al Bruxelles și să dezvăluie cum se împarte în România subvenția europeană pentru ovine și caprine cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat. Banii ar ajunge în buzunarele unor băieți deștepți din oierit în timp ce majoritatea oierilor ar cam primi praful de pe tobă. Valoarea sprijinului cuplat pentru 2017 este de aproape 25 de euro/cap de animal în timp ce subvenția pe care o încasează majoritatea oierilor, ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) ajunge undeva la 22 de lei/cap de animal. Diferența dintre cele două subvenții este uriașă. Cei trei oieri care-și spun ciobani adevărați au depus memorii la Parlamentul European, la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, au fost primiți și ascultați chiar de ofițerul pentru plăți directe, dar și sesizări la OLAF, în care semnalează cazuri concrete de fraudare a banilor europeni.
CITEȘTE AICI DESPRE CE AU FĂCUT CIOBANII LA BRUXELLES!
Doar când a auzit de cei trei oieri ministrul agriculturii s-a înfuriat, semn că episodul Bruxelles i-a provocat multă agitație și neliniște. Petre Daea a și subliniat că vrea să șteargă această secvență.
Fotografia este făcută în cabinetul ministrului agriculturii, în vara anului trecut, când cei trei oieri au bătut la ușa lui Petre Daea și i-au spus ce se întâmplă cu adevărat în oierit, atât cu împărțirea sprijinului cuplat, trucarea licitațiilor pentru pășuni, etc. Oierii i-au cerut ministrului agriculturii ajutorul înainte de a lua calea Bruxelles-ului. Dacă au văzut că nu se întâmplă nimic, oierii au mers până-n inima Europei. Alături de Daea sunt Ghiță Ciobanul (dreapta) și Dan Petrescu (stânga).
Sunt două lucruri distincte: pe de o parte, cercetarea în sine, și al doilea, de a face ceva în sectorul acesta. Pe mine nu mă oprește una față de cealaltă. Cercetarea își urmează cursul, dacă interesează pe cineva, unele se vor finaliza, din punctul meu de vedere a trecut de cercetarea Ministerului Agriculturii, urmează și alte organe să penetreze și să analizeze zona respectivă, în funcție de ceea ce văd dumnealor și ceea ce stabilesc, este problema aflată în altă parte. Să nu facem un rău țării prin excesele acestea de comportament. Am spus-o foarte clar celor trei și tuturor le spun foarte clar: eu, la Ministerul Agriculturii, nu caut în picioarele scaunelor. Eu am venit să construiesc, nu caut greșeli, caut soluții. Și la greșelile care apar evident că mă proiectez cu măsuri și cu soluții în acest sens. Le-am spus foarte clar ce pot să fac eu și am făcut. Le-am spus că pentru a înlocui orice dezordine în domeniu trebuie să facem determinare genomică. Sunt pe drumul acesta, asta fac pentru unul dintre puncte. Le puteau face până acum pentru că subvențiile se iau de mai mult timp, nu știu de ce nu s-a făcut.
Am spus, nu mă interesează acest capitol, pe mine mă interesează să nu facem rău țării. Să ne ducem până la Uniunea Europeană să spunem că e dezastru în România, că aici toți sunt în neregulă?! Eu nu sunt ministrul anchetelor aici, eu sunt ministru să construiesc în Țara Românească, acest lucru îl fac, iar neregula dacă apare și ține de mine, o elimin însă nu rămâne în această zonă de frecușuri. Este o secvență pe care eu vreau să o elimin prin eliminarea cauzelor și prin așezarea la treabă, la treabă în țară și de abordare temeinică pentru respect reciproc, și-a pierdut cumpătul ministrul Daea.
Un principiu de drept spune: facem dreptate chiar de ar fi să se dărâme cerul, i-a spus ministrului realizatorul emisiunii. Nu putem să ascundem neregulile sub preș ca să nu facem rău țării, a adăugat acesta.
Eu am spus că nu putem să facem rău țării extrapolând o situație, generalizând-o la nivelul țării. Că așa este...nu, domle, ce este în neregulă, dispare, și să nu ținem ca surdul pe tobă neregula respectivă, dăm în ea până auzim și noi, și-a încheiat ministrul discursul pe un ton plin de furie.
Oierii au fost la Bruxelles, la începutul lunii decembrie 2017, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Ei sunt profund nemulțumiți de modul nedrept în care se împart subvențiile pentru sectorul ovin din România. Și aici e vorba mai ales de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie, care ar fi împărțită, spun ei, fără să se țină seama de scopul pentru care se acordă acest ajutor european, ameliorarea raselor, creșterea producției de carne, de lapte etc. Paradoxal, banii ar fi direcționați spre cei care se folosesc de certificate de origine suspectate a fi false și fabricate tocmai cu scopul încasării sprijinului cuplat pentru oi. Astfel, este exclusă din ecuație ameliorarea raselor de oi din moment ce banii sunt dați, de exemplu, pentru berbeci de rasă, dar ajung la berbeci care nu au nicio rasă.
Trebuie să facem aici o precizare. Condiția esențială pentru încasarea sprijinului cuplat la animale, în acest caz ovine, este înscrierea acestora în registrele genealogice. Apartenența la o rasă sau alta este dovedită cu registrele genealogice. Ca să fie înscris animalul în registru, e nevoie de un certificat de origine. Așa ar fi început să apară pe piață teancuri de certificate de origine care să transforme brusc berbecii în unii de rasă, acte suspectate a fi false.