SCANDAL ÎN OIERIT! Crescători de ovine din toată țara au fost luni, pe neanunțate, la ministrul agriculturii, Petre Daea. Oierii cer cu putere să fie anulate certificatele de origine emise pentru berbecuții din acest an, cu vârste între 5 luni și 7 luni. Decizia de a elibera certificate pentru berbecuți atât de tineri a fost luată pentru că nu mai sunt de vânzare berbeci cu certificate de origine, iar oierii care vor sprijinul cuplat sunt obligați, de anul acesta, să folosească la montă berbeci cu certificate de origine.
Anul acesta, în oierit, s-a luat o decizie considerată greșită, incorectă de către crescătorii de ovine. Acordarea de certificate de origine și berbecuților născuți în acest an. Mult prea tineri, prea mici ca să corespundă caracteristicilor genetice pe care trebuie să le aibă un berbec de rasă. Dar cum una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea sprijinului cuplat este un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrele genealogice, și cum pe piață nu se mai găsesc berbeci cu certificate de origine, s-a luat decizia să se facă rapid rost de berbeci. Au fost scoși la interval berbecuții tineri, cu acordul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ).
Decizia a stârnit un scandal de proporții între oierii cu tradiție pentru că așa ceva nu s-a mai pomenit. Ciobanii autentici, cu tradiție de o sută de ani, nu au pus la montă berbecuți cu vârsta de 5 luni. Cu alte cuvinte, s-au crucit crescătorii de ovine și au mers buluc peste ministrul agriculturii.
Luni, la Ministerul Agriculturii, s-au adunat lideri ai oierilor din toată țara: Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, dar și ciobanii care au îndrăznit să meargă pentru neregulile din oieritul românesc până la Bruxelles, la instituțiile europene, de unde sunt dirijate subvențiile, Gheorghe Dănulețiu din Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp din Bihor și Dan Petrescu din Argeș. Au fost în total vreo 60 de oieri, o delegație serioasă, care l-a luat prin surprindere pe ministrul agriculturii. Pentru că Petre Daea era prins cu dezastrul provocat de pesta porcină africană, oierii au discutat cu secretarul de stat MADR, Daniel Botănoiu, și cu directorul general ANZ, Lelior Iacob.
Îi obligăm pe ciobani să cumpere pisici?! Să se anuleze toate certificatele de origine pentru berbecuți! Nu ne batem joc de țara asta! A strigat furios Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte. Vom cere în instanță anularea certificatelor de origine! L-au susținut vehement și alți crescători de ovine prezenți la ședință.
Odată ce am berbecul prins în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), în registrul genealogic, el este în evidență. Citiți cu atenție regulamentul! Nu e băgat în secțiunea secundară?! Să citim regulamentul! Ce vrem noi în țara asta?! A mai spus Gonțea.
Domnul ministru a vrut să facă un lucru bun, să dea și celorlalți bani și nu doar unii să ia o mie de euro pe cap de oaie și aici s-a greșit enorm. Aici o să ne îmbolnăvim efectivele și o să ne distrugem singuri, cu mâna noastră, a pus punctul pe i și crescătorul de ovine Dan Petrescu de la Argeș.
Protejăm anumite persoane care au avut probleme și au probleme în continuare cu berbecii vânduți cu origine pe rezistența la screpie. S-a produs o anomalie, s-a luat o hotărâre de analfabeți științifici care vor să dea certificate de origine, și au dat certificate de origine la berbecuții cu vârste între 5 și 7 luni de zile. Vrem să anulăm toate certificatele de origine! Nu se poate face asemenea măgărie. După aceea, vrem să vedem care este situația vizavi de modul de gestionare a registrelor genealogice, a spus Eugen Gonțea.
De ce s-a luat decizia folosirii berbecuților la montă? Pentru că de anul acesta, este obligatoriu și pentru oierii din România respectarea Regulamentului European 1012 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură. CITIȚI AICI REGULILE IMPUSE DE ACEST REGULAMENT!
Potrivit noilor reguli, oierii care vor să beneficieze de sprijinul cuplat trebuie să aibă în ferme, pentru montă, berbeci cu certificate de origine, înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic. Berbeci rasă pură. Scopul este îmbunătățirea rasei. Cum nu se găseau pe piață atâția berbeci de rasă pură, s-a decis să se facă rost de undeva și așa s-a trecut la certificarea berbecuților născuți anul acesta. Astfel, în loc de îmbunătățirea rasei s-ar putea obține tocmai contrariul, distrugerea rasei.
Dacă specialiștii care se ocupă de zootehnie din Ministerul Agriculturii făceau o analiză își dădeau foarte bine seama că era imposibil de aplicat acest regulament în anul 2018. Mai ales că trebuie să-l aplicăm de la 1 septembrie. Acest regulament ne impune ca noi să facem o ameliorare corespunzătoare. Nu să distrugem ceea ce am lucrat până acum. Ori, în cazul în care reproducătorii nu sunt suficienți, crescătorii noștri au fost nevoiți să ia majoritatea reproducătorilor din clasa inferioară. Cum putem folosi noi acești reproducători?! Da, au certificat de origine, corect, dar sunt din clasa inferioară de la limita de jos a criteriilor de apreciere, și sunt folosiți pe ferme unde femelele sunt mult, mult superioare. Nu facem decât să ne întoarcem înapoi, a spus Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, la ședința de la minister.
Crescătorii de ovine au cerut la minister și testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, boala fără leac care ucide oile. Când Ministerul Agriculturii a acordat, în 2016, un ajutor de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec pentru cumpărarea de berbeci de rasă, atunci au înflorit afacerile și s-au scos la vânzare până și berbeci reformă. Niciunul nu ar fi avut însă certificat de sănătate. Acum, cu procurarea berbecilor de rasă s-a întâmplat la fel. S-ar fi vândut de la berbeci cu rezistență slabă la scrapie până la cei bolnavi de scrapie și uite așa boala s-a răspândit printre ovinele din România. Oierii cer să se facă genotiparea animalelor, să se vadă rezistența la scrapie, berbecii care se vând să aibă și certificate de sănătate pe lângă cele de origine.
Până anul acesta, când devine obligatoriu regulamentul european, crescătorii de ovine încasau sprijinul cuplat și dacă foloseau pentru montă berbeci fără certificat de origine, dar înscriși în secțiunea suplimentară a registrelor genealogice. De anul acesta s-a pus punct.
Monta trebuie făcută cu berbeci cu certificate de origine. Dar ce să facă un crescător de ovine care vrea un berbec cu certificat de origine și nu are de unde să-l cumpere?! Cu ce e de vină? Mi-am luat la înjurături și m-au pus să le plătesc drumurile pentru că au mers până la capătul țării să caute berbeci. Pentru că cineva din Ministerul Agriculturii nu și-a făcut datoria în 2016, acum noi tragem ponoasele în 2018, le-a mai spus Constanța Ștefan secretarului de stat și directorului general ANZ.
Oierii care au încasat corect cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat, în anii anteriori, ar fi folosit banii pentru bunăstarea animalelor, construirea de adăposturi, etc. Acum sunt nevoiți să dea la vamă ce iau la pod. Adică, sprijinul cuplat, probabil, va merge către buzunarele oierilor care vând berbecuți cu origine.
Eu înțeleg din regulament că până la data de 1 noiembrie orice stat poate notifica asupra modului de punere în aplicare, așa spune regulamentul. În situația asta, sigur că eu aștept acum, din partea celor care sunt specialiști, propuneri, așa cum spuneați și dumneavoastră. Un lucru nu vreau să se întâmple: să mă trezesc că nu am berbeci la nivel național și să subvenționez fermierii din alte state să-mi aducă aici, le-a spus oierilor secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Crescătorii de ovine vor discuta săptămâna viitoare cu ministrul agriculturii, Petre Daea, toate propunerile, iar speranța lor este că se va schimba legea, că vor fi schimbate criteriile de accesare pentru sprijinul cuplat.