KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EXCLUSIV! O DECIZIE ABERANTĂ pentru SUBVENȚIILE DIN OIERIT A ADUS OIERII GRĂMADĂ LA UȘA LUI DAEA!

Publicat: 29 august 2018 - 13:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL ÎN OIERIT! Crescători de ovine din toată țara au fost luni, pe neanunțate, la ministrul agriculturii, Petre Daea. Oierii cer cu putere să fie anulate certificatele de origine emise pentru berbecuții din acest an, cu vârste între 5 luni și 7 luni. Decizia de a elibera certificate pentru berbecuți atât de tineri a fost luată pentru că nu mai sunt de vânzare berbeci cu certificate de origine, iar oierii care vor sprijinul cuplat sunt obligați, de anul acesta, să folosească la montă berbeci cu certificate de origine.

Anul acesta, în oierit, s-a luat o decizie considerată greșită, incorectă de  către crescătorii de ovine. Acordarea de certificate de origine și berbecuților născuți în acest an. Mult prea tineri, prea mici ca să corespundă caracteristicilor genetice pe care trebuie să le aibă un berbec de rasă. Dar cum una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea sprijinului cuplat este un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrele genealogice, și cum pe piață nu se mai găsesc berbeci cu certificate de origine, s-a luat decizia să se facă rapid rost de berbeci. Au fost scoși la interval berbecuții tineri, cu acordul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ).

Decizia a stârnit un scandal de proporții între oierii cu tradiție pentru că așa ceva nu s-a mai pomenit. Ciobanii autentici, cu tradiție de o sută de ani, nu au pus la montă berbecuți cu vârsta de 5 luni. Cu alte cuvinte, s-au crucit crescătorii de ovine și au mers buluc peste ministrul agriculturii.

Luni, la Ministerul Agriculturii, s-au adunat lideri ai oierilor din toată țara: Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, dar și ciobanii care au îndrăznit să meargă pentru neregulile din oieritul românesc până la Bruxelles, la instituțiile europene, de unde sunt dirijate subvențiile, Gheorghe Dănulețiu din Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp din Bihor și Dan Petrescu din Argeș. Au fost în total vreo 60 de oieri, o delegație serioasă, care l-a luat prin surprindere pe ministrul agriculturii. Pentru că Petre Daea era prins cu dezastrul provocat de pesta porcină africană, oierii au discutat cu secretarul de stat MADR, Daniel Botănoiu, și cu directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Îi obligăm pe ciobani să cumpere pisici?! Să se anuleze toate certificatele de origine pentru berbecuți! Nu ne batem joc de țara asta!  A strigat furios Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte. Vom cere în instanță anularea certificatelor de origine! L-au susținut vehement și alți crescători de ovine prezenți la ședință.

Odată ce am berbecul prins în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), în registrul genealogic, el este în evidență. Citiți cu atenție regulamentul! Nu e băgat în secțiunea secundară?! Să citim regulamentul! Ce vrem noi în țara asta?! A mai spus Gonțea. 

Domnul ministru a vrut să facă un lucru bun, să dea și celorlalți bani și nu doar unii să ia o mie de euro pe cap de oaie și aici s-a greșit enorm. Aici o să ne îmbolnăvim efectivele și  o să ne distrugem singuri, cu mâna noastră, a pus punctul pe i și crescătorul de ovine Dan Petrescu de la Argeș.

Protejăm anumite persoane care au avut probleme și au probleme în continuare cu berbecii vânduți cu origine pe rezistența la screpie. S-a produs o anomalie, s-a luat o hotărâre de analfabeți științifici care vor să dea certificate de origine, și au dat certificate de origine la berbecuții cu vârste între 5 și 7 luni de zile. Vrem să anulăm toate certificatele de origine! Nu se poate face asemenea măgărie. După aceea, vrem să vedem care este situația vizavi de modul de gestionare a registrelor genealogice, a spus Eugen Gonțea. 

De ce s-a luat decizia folosirii berbecuților la montă? Pentru că de anul acesta, este obligatoriu și pentru oierii din România respectarea Regulamentului European 1012 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură. CITIȚI AICI REGULILE IMPUSE DE ACEST REGULAMENT!

Potrivit noilor reguli, oierii care vor să beneficieze de sprijinul cuplat trebuie să aibă în ferme, pentru montă, berbeci cu certificate de origine, înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic. Berbeci rasă pură. Scopul este îmbunătățirea rasei. Cum nu se găseau pe piață atâția berbeci de rasă pură, s-a decis să se facă rost de undeva și așa s-a trecut la certificarea berbecuților născuți anul acesta. Astfel, în loc de îmbunătățirea rasei s-ar putea obține tocmai contrariul, distrugerea rasei.

Dacă specialiștii care se ocupă de zootehnie din Ministerul Agriculturii făceau o analiză își dădeau foarte bine seama că era imposibil de aplicat acest regulament în anul 2018. Mai ales că trebuie să-l aplicăm de la 1 septembrie. Acest regulament ne impune ca noi să facem o ameliorare corespunzătoare. Nu să distrugem ceea ce am lucrat până acum. Ori, în cazul în care reproducătorii nu sunt suficienți, crescătorii noștri au fost nevoiți să ia majoritatea reproducătorilor din clasa inferioară. Cum putem folosi noi acești reproducători?! Da, au certificat de origine, corect, dar sunt din clasa inferioară de la limita de jos a criteriilor de apreciere, și sunt folosiți pe ferme unde femelele sunt mult, mult superioare. Nu facem decât să ne întoarcem înapoi, a spus Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, la ședința de la minister.

Crescătorii de ovine au cerut la minister și testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, boala fără leac care ucide oile. Când Ministerul Agriculturii a acordat, în 2016, un ajutor de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec  pentru cumpărarea de berbeci de rasă, atunci au înflorit afacerile și s-au scos la vânzare până și berbeci reformă. Niciunul nu ar fi avut însă certificat de sănătate. Acum, cu procurarea berbecilor de rasă s-a întâmplat la fel. S-ar fi vândut de la berbeci cu rezistență slabă la scrapie până la cei bolnavi de scrapie și uite așa boala s-a răspândit printre ovinele din România. Oierii cer să se facă genotiparea animalelor, să se vadă rezistența la scrapie, berbecii care se vând să aibă și certificate de sănătate pe lângă cele de origine.  

Până anul acesta, când devine obligatoriu regulamentul european, crescătorii de ovine încasau sprijinul cuplat și dacă foloseau pentru montă berbeci fără certificat de origine, dar înscriși în secțiunea suplimentară a registrelor genealogice. De anul acesta s-a pus punct.

Monta trebuie făcută cu berbeci cu certificate de origine. Dar ce să facă un crescător de ovine care vrea un berbec cu certificat de origine și nu are de unde să-l cumpere?! Cu ce e de vină? Mi-am luat la înjurături și m-au pus să le plătesc drumurile pentru că au mers până la capătul țării să caute berbeci. Pentru că cineva din Ministerul Agriculturii nu și-a făcut datoria în 2016, acum noi tragem ponoasele în 2018, le-a mai spus Constanța Ștefan secretarului de stat și directorului general ANZ.

Oierii care au încasat corect cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat, în anii anteriori, ar fi folosit banii pentru bunăstarea animalelor, construirea de adăposturi, etc. Acum sunt nevoiți să dea la vamă ce iau la pod. Adică, sprijinul cuplat, probabil, va merge către buzunarele oierilor care vând berbecuți cu origine.

Eu înțeleg din regulament că până la data de 1 noiembrie orice stat poate notifica asupra modului de punere în aplicare, așa spune regulamentul. În situația asta, sigur că eu aștept acum, din partea celor care sunt specialiști, propuneri, așa cum spuneați și dumneavoastră. Un lucru nu vreau să se întâmple: să mă trezesc că nu am berbeci la nivel național și să subvenționez fermierii din alte state să-mi aducă aici, le-a spus oierilor secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Crescătorii de ovine vor discuta săptămâna viitoare cu ministrul agriculturii, Petre Daea, toate propunerile, iar speranța lor este că se va schimba legea, că vor fi schimbate criteriile de accesare pentru sprijinul cuplat.

Vizualizat: 5446 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii