Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! O DECIZIE ABERANTĂ pentru SUBVENȚIILE DIN OIERIT A ADUS OIERII GRĂMADĂ LA UȘA LUI DAEA!

Publicat: 29 august 2018 - 13:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL ÎN OIERIT! Crescători de ovine din toată țara au fost luni, pe neanunțate, la ministrul agriculturii, Petre Daea. Oierii cer cu putere să fie anulate certificatele de origine emise pentru berbecuții din acest an, cu vârste între 5 luni și 7 luni. Decizia de a elibera certificate pentru berbecuți atât de tineri a fost luată pentru că nu mai sunt de vânzare berbeci cu certificate de origine, iar oierii care vor sprijinul cuplat sunt obligați, de anul acesta, să folosească la montă berbeci cu certificate de origine.

Anul acesta, în oierit, s-a luat o decizie considerată greșită, incorectă de  către crescătorii de ovine. Acordarea de certificate de origine și berbecuților născuți în acest an. Mult prea tineri, prea mici ca să corespundă caracteristicilor genetice pe care trebuie să le aibă un berbec de rasă. Dar cum una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea sprijinului cuplat este un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrele genealogice, și cum pe piață nu se mai găsesc berbeci cu certificate de origine, s-a luat decizia să se facă rapid rost de berbeci. Au fost scoși la interval berbecuții tineri, cu acordul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ).

Decizia a stârnit un scandal de proporții între oierii cu tradiție pentru că așa ceva nu s-a mai pomenit. Ciobanii autentici, cu tradiție de o sută de ani, nu au pus la montă berbecuți cu vârsta de 5 luni. Cu alte cuvinte, s-au crucit crescătorii de ovine și au mers buluc peste ministrul agriculturii.

Luni, la Ministerul Agriculturii, s-au adunat lideri ai oierilor din toată țara: Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, dar și ciobanii care au îndrăznit să meargă pentru neregulile din oieritul românesc până la Bruxelles, la instituțiile europene, de unde sunt dirijate subvențiile, Gheorghe Dănulețiu din Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp din Bihor și Dan Petrescu din Argeș. Au fost în total vreo 60 de oieri, o delegație serioasă, care l-a luat prin surprindere pe ministrul agriculturii. Pentru că Petre Daea era prins cu dezastrul provocat de pesta porcină africană, oierii au discutat cu secretarul de stat MADR, Daniel Botănoiu, și cu directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Îi obligăm pe ciobani să cumpere pisici?! Să se anuleze toate certificatele de origine pentru berbecuți! Nu ne batem joc de țara asta!  A strigat furios Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte. Vom cere în instanță anularea certificatelor de origine! L-au susținut vehement și alți crescători de ovine prezenți la ședință.

Odată ce am berbecul prins în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), în registrul genealogic, el este în evidență. Citiți cu atenție regulamentul! Nu e băgat în secțiunea secundară?! Să citim regulamentul! Ce vrem noi în țara asta?! A mai spus Gonțea. 

Domnul ministru a vrut să facă un lucru bun, să dea și celorlalți bani și nu doar unii să ia o mie de euro pe cap de oaie și aici s-a greșit enorm. Aici o să ne îmbolnăvim efectivele și  o să ne distrugem singuri, cu mâna noastră, a pus punctul pe i și crescătorul de ovine Dan Petrescu de la Argeș.

Protejăm anumite persoane care au avut probleme și au probleme în continuare cu berbecii vânduți cu origine pe rezistența la screpie. S-a produs o anomalie, s-a luat o hotărâre de analfabeți științifici care vor să dea certificate de origine, și au dat certificate de origine la berbecuții cu vârste între 5 și 7 luni de zile. Vrem să anulăm toate certificatele de origine! Nu se poate face asemenea măgărie. După aceea, vrem să vedem care este situația vizavi de modul de gestionare a registrelor genealogice, a spus Eugen Gonțea. 

De ce s-a luat decizia folosirii berbecuților la montă? Pentru că de anul acesta, este obligatoriu și pentru oierii din România respectarea Regulamentului European 1012 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură. CITIȚI AICI REGULILE IMPUSE DE ACEST REGULAMENT!

Potrivit noilor reguli, oierii care vor să beneficieze de sprijinul cuplat trebuie să aibă în ferme, pentru montă, berbeci cu certificate de origine, înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic. Berbeci rasă pură. Scopul este îmbunătățirea rasei. Cum nu se găseau pe piață atâția berbeci de rasă pură, s-a decis să se facă rost de undeva și așa s-a trecut la certificarea berbecuților născuți anul acesta. Astfel, în loc de îmbunătățirea rasei s-ar putea obține tocmai contrariul, distrugerea rasei.

Dacă specialiștii care se ocupă de zootehnie din Ministerul Agriculturii făceau o analiză își dădeau foarte bine seama că era imposibil de aplicat acest regulament în anul 2018. Mai ales că trebuie să-l aplicăm de la 1 septembrie. Acest regulament ne impune ca noi să facem o ameliorare corespunzătoare. Nu să distrugem ceea ce am lucrat până acum. Ori, în cazul în care reproducătorii nu sunt suficienți, crescătorii noștri au fost nevoiți să ia majoritatea reproducătorilor din clasa inferioară. Cum putem folosi noi acești reproducători?! Da, au certificat de origine, corect, dar sunt din clasa inferioară de la limita de jos a criteriilor de apreciere, și sunt folosiți pe ferme unde femelele sunt mult, mult superioare. Nu facem decât să ne întoarcem înapoi, a spus Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, la ședința de la minister.

Crescătorii de ovine au cerut la minister și testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, boala fără leac care ucide oile. Când Ministerul Agriculturii a acordat, în 2016, un ajutor de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec  pentru cumpărarea de berbeci de rasă, atunci au înflorit afacerile și s-au scos la vânzare până și berbeci reformă. Niciunul nu ar fi avut însă certificat de sănătate. Acum, cu procurarea berbecilor de rasă s-a întâmplat la fel. S-ar fi vândut de la berbeci cu rezistență slabă la scrapie până la cei bolnavi de scrapie și uite așa boala s-a răspândit printre ovinele din România. Oierii cer să se facă genotiparea animalelor, să se vadă rezistența la scrapie, berbecii care se vând să aibă și certificate de sănătate pe lângă cele de origine.  

Până anul acesta, când devine obligatoriu regulamentul european, crescătorii de ovine încasau sprijinul cuplat și dacă foloseau pentru montă berbeci fără certificat de origine, dar înscriși în secțiunea suplimentară a registrelor genealogice. De anul acesta s-a pus punct.

Monta trebuie făcută cu berbeci cu certificate de origine. Dar ce să facă un crescător de ovine care vrea un berbec cu certificat de origine și nu are de unde să-l cumpere?! Cu ce e de vină? Mi-am luat la înjurături și m-au pus să le plătesc drumurile pentru că au mers până la capătul țării să caute berbeci. Pentru că cineva din Ministerul Agriculturii nu și-a făcut datoria în 2016, acum noi tragem ponoasele în 2018, le-a mai spus Constanța Ștefan secretarului de stat și directorului general ANZ.

Oierii care au încasat corect cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat, în anii anteriori, ar fi folosit banii pentru bunăstarea animalelor, construirea de adăposturi, etc. Acum sunt nevoiți să dea la vamă ce iau la pod. Adică, sprijinul cuplat, probabil, va merge către buzunarele oierilor care vând berbecuți cu origine.

Eu înțeleg din regulament că până la data de 1 noiembrie orice stat poate notifica asupra modului de punere în aplicare, așa spune regulamentul. În situația asta, sigur că eu aștept acum, din partea celor care sunt specialiști, propuneri, așa cum spuneați și dumneavoastră. Un lucru nu vreau să se întâmple: să mă trezesc că nu am berbeci la nivel național și să subvenționez fermierii din alte state să-mi aducă aici, le-a spus oierilor secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Crescătorii de ovine vor discuta săptămâna viitoare cu ministrul agriculturii, Petre Daea, toate propunerile, iar speranța lor este că se va schimba legea, că vor fi schimbate criteriile de accesare pentru sprijinul cuplat.

Vizualizat: 5708 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii