Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! O DECIZIE ABERANTĂ pentru SUBVENȚIILE DIN OIERIT A ADUS OIERII GRĂMADĂ LA UȘA LUI DAEA!

Publicat: 29 august 2018 - 13:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL ÎN OIERIT! Crescători de ovine din toată țara au fost luni, pe neanunțate, la ministrul agriculturii, Petre Daea. Oierii cer cu putere să fie anulate certificatele de origine emise pentru berbecuții din acest an, cu vârste între 5 luni și 7 luni. Decizia de a elibera certificate pentru berbecuți atât de tineri a fost luată pentru că nu mai sunt de vânzare berbeci cu certificate de origine, iar oierii care vor sprijinul cuplat sunt obligați, de anul acesta, să folosească la montă berbeci cu certificate de origine.

Anul acesta, în oierit, s-a luat o decizie considerată greșită, incorectă de  către crescătorii de ovine. Acordarea de certificate de origine și berbecuților născuți în acest an. Mult prea tineri, prea mici ca să corespundă caracteristicilor genetice pe care trebuie să le aibă un berbec de rasă. Dar cum una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea sprijinului cuplat este un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrele genealogice, și cum pe piață nu se mai găsesc berbeci cu certificate de origine, s-a luat decizia să se facă rapid rost de berbeci. Au fost scoși la interval berbecuții tineri, cu acordul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ).

Decizia a stârnit un scandal de proporții între oierii cu tradiție pentru că așa ceva nu s-a mai pomenit. Ciobanii autentici, cu tradiție de o sută de ani, nu au pus la montă berbecuți cu vârsta de 5 luni. Cu alte cuvinte, s-au crucit crescătorii de ovine și au mers buluc peste ministrul agriculturii.

Luni, la Ministerul Agriculturii, s-au adunat lideri ai oierilor din toată țara: Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, dar și ciobanii care au îndrăznit să meargă pentru neregulile din oieritul românesc până la Bruxelles, la instituțiile europene, de unde sunt dirijate subvențiile, Gheorghe Dănulețiu din Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp din Bihor și Dan Petrescu din Argeș. Au fost în total vreo 60 de oieri, o delegație serioasă, care l-a luat prin surprindere pe ministrul agriculturii. Pentru că Petre Daea era prins cu dezastrul provocat de pesta porcină africană, oierii au discutat cu secretarul de stat MADR, Daniel Botănoiu, și cu directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Îi obligăm pe ciobani să cumpere pisici?! Să se anuleze toate certificatele de origine pentru berbecuți! Nu ne batem joc de țara asta!  A strigat furios Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte. Vom cere în instanță anularea certificatelor de origine! L-au susținut vehement și alți crescători de ovine prezenți la ședință.

Odată ce am berbecul prins în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), în registrul genealogic, el este în evidență. Citiți cu atenție regulamentul! Nu e băgat în secțiunea secundară?! Să citim regulamentul! Ce vrem noi în țara asta?! A mai spus Gonțea. 

Domnul ministru a vrut să facă un lucru bun, să dea și celorlalți bani și nu doar unii să ia o mie de euro pe cap de oaie și aici s-a greșit enorm. Aici o să ne îmbolnăvim efectivele și  o să ne distrugem singuri, cu mâna noastră, a pus punctul pe i și crescătorul de ovine Dan Petrescu de la Argeș.

Protejăm anumite persoane care au avut probleme și au probleme în continuare cu berbecii vânduți cu origine pe rezistența la screpie. S-a produs o anomalie, s-a luat o hotărâre de analfabeți științifici care vor să dea certificate de origine, și au dat certificate de origine la berbecuții cu vârste între 5 și 7 luni de zile. Vrem să anulăm toate certificatele de origine! Nu se poate face asemenea măgărie. După aceea, vrem să vedem care este situația vizavi de modul de gestionare a registrelor genealogice, a spus Eugen Gonțea. 

De ce s-a luat decizia folosirii berbecuților la montă? Pentru că de anul acesta, este obligatoriu și pentru oierii din România respectarea Regulamentului European 1012 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură. CITIȚI AICI REGULILE IMPUSE DE ACEST REGULAMENT!

Potrivit noilor reguli, oierii care vor să beneficieze de sprijinul cuplat trebuie să aibă în ferme, pentru montă, berbeci cu certificate de origine, înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic. Berbeci rasă pură. Scopul este îmbunătățirea rasei. Cum nu se găseau pe piață atâția berbeci de rasă pură, s-a decis să se facă rost de undeva și așa s-a trecut la certificarea berbecuților născuți anul acesta. Astfel, în loc de îmbunătățirea rasei s-ar putea obține tocmai contrariul, distrugerea rasei.

Dacă specialiștii care se ocupă de zootehnie din Ministerul Agriculturii făceau o analiză își dădeau foarte bine seama că era imposibil de aplicat acest regulament în anul 2018. Mai ales că trebuie să-l aplicăm de la 1 septembrie. Acest regulament ne impune ca noi să facem o ameliorare corespunzătoare. Nu să distrugem ceea ce am lucrat până acum. Ori, în cazul în care reproducătorii nu sunt suficienți, crescătorii noștri au fost nevoiți să ia majoritatea reproducătorilor din clasa inferioară. Cum putem folosi noi acești reproducători?! Da, au certificat de origine, corect, dar sunt din clasa inferioară de la limita de jos a criteriilor de apreciere, și sunt folosiți pe ferme unde femelele sunt mult, mult superioare. Nu facem decât să ne întoarcem înapoi, a spus Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine Țara Loviștei, la ședința de la minister.

Crescătorii de ovine au cerut la minister și testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, boala fără leac care ucide oile. Când Ministerul Agriculturii a acordat, în 2016, un ajutor de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec  pentru cumpărarea de berbeci de rasă, atunci au înflorit afacerile și s-au scos la vânzare până și berbeci reformă. Niciunul nu ar fi avut însă certificat de sănătate. Acum, cu procurarea berbecilor de rasă s-a întâmplat la fel. S-ar fi vândut de la berbeci cu rezistență slabă la scrapie până la cei bolnavi de scrapie și uite așa boala s-a răspândit printre ovinele din România. Oierii cer să se facă genotiparea animalelor, să se vadă rezistența la scrapie, berbecii care se vând să aibă și certificate de sănătate pe lângă cele de origine.  

Până anul acesta, când devine obligatoriu regulamentul european, crescătorii de ovine încasau sprijinul cuplat și dacă foloseau pentru montă berbeci fără certificat de origine, dar înscriși în secțiunea suplimentară a registrelor genealogice. De anul acesta s-a pus punct.

Monta trebuie făcută cu berbeci cu certificate de origine. Dar ce să facă un crescător de ovine care vrea un berbec cu certificat de origine și nu are de unde să-l cumpere?! Cu ce e de vină? Mi-am luat la înjurături și m-au pus să le plătesc drumurile pentru că au mers până la capătul țării să caute berbeci. Pentru că cineva din Ministerul Agriculturii nu și-a făcut datoria în 2016, acum noi tragem ponoasele în 2018, le-a mai spus Constanța Ștefan secretarului de stat și directorului general ANZ.

Oierii care au încasat corect cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat, în anii anteriori, ar fi folosit banii pentru bunăstarea animalelor, construirea de adăposturi, etc. Acum sunt nevoiți să dea la vamă ce iau la pod. Adică, sprijinul cuplat, probabil, va merge către buzunarele oierilor care vând berbecuți cu origine.

Eu înțeleg din regulament că până la data de 1 noiembrie orice stat poate notifica asupra modului de punere în aplicare, așa spune regulamentul. În situația asta, sigur că eu aștept acum, din partea celor care sunt specialiști, propuneri, așa cum spuneați și dumneavoastră. Un lucru nu vreau să se întâmple: să mă trezesc că nu am berbeci la nivel național și să subvenționez fermierii din alte state să-mi aducă aici, le-a spus oierilor secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Crescătorii de ovine vor discuta săptămâna viitoare cu ministrul agriculturii, Petre Daea, toate propunerile, iar speranța lor este că se va schimba legea, că vor fi schimbate criteriile de accesare pentru sprijinul cuplat.

Vizualizat: 5358 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

27 noiembrie 2020 - 07:16

PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN ROMÂNIA 100%! Retailerul german Kaufland a lansat programul Porc născut și crescut în România 100%. Potrivit comunicatului companiei, porcii sunt crescuți inclusiv cu furaje din România. Retailerul  lucrează deja cu şapte ferme din România, care livrează 2.000 porci/ săptămână către magazinele reţelei, iar în doi ani speră să dubleze cantitatea.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii