Adama
Vinasa Rompak

CONTROL FULGER LA STÂNA LUI GHIȚĂ CIOBANUL LA 5 DIMINEAȚA: E A DOUA OARĂ ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI! E UN ABUZ!

Publicat: 10 iulie 2019 - 18:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ORDIN DE LA BUCUREȘTI! Oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, s-a pomenit în dimineața aceasta, la ora 5, cu un control fulger la stâna pe care o are în județul Sălaj. Nici nu se luminase de ziuă când patru medici de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj au apărut, pe neanunțate, la stână. Al doilea control în doar două săptămâni! Medicii veterinari i-au spus oierului că au primit ordin de la București.

La 5 azi-dimineață au venit patru medici veterinari de la DSV Sălaj să-mi verifice oile. Este a doua oară în două săptămâni veterinari-stana-ghita_bcând turma mea din Sălaj este verificată. La primul control, cei de la DSV Sălaj au anunțat medicul veterinar concesionar care se ocupă de zonă, au venit la fermă în jurul amiezii, au încheiat o Notă de constatare și ca urmare a controlului, am depus o cerere la DSV Sălaj. Azi-dimineață, la ora 5, m-am trezit din nou cu control și i-am întrebat de ce sunt verificate oile mele de două ori în nici trei săptămâni? Ce-i ăsta?! Supracontrol?! Mi-au spus că e ordin de la București. De la cine au primit ordinul?! Sau ce sunt astea?! Presiuni asupra mea?! Spune revoltat Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru AGROINFO.

 În fotografia alăturată sunt doi dintre medicii veterinari care au fost la ferma lui Ghiță. Sunt surprinși chiar în timpul controlului de azi-dimineață. Fotografia aparține exclusiv AGROINFO.

Crescătorul de ovine a fost verificat de reprezentanții DSVSA Sălaj la începutul lunii iulie. Medicii veterinari au fost la ferma lui pentru că Ghiță Ciobanul are exploatația agricolă înregistrată sanitar-veterinar, cu cod de exploatație ANSVSA, la Jina, Sibiu, unde are și domiciliul. Pe pășunea din Dragu, Sălaj, și-a adus doar o parte din turmă. DSVSA Sălaj i-a cerut să-și deschidă  și la Sălaj o exploatație, una de tranzit de tip stână, unde să-și înregistreze sanitar-veterinar oile pe care le aduce la pășunea din UAT Dragu.

1. I s-a pus în vedere: deschiderea unei exploatații de tranzit de tip stână cu trecerea în aceasta a animalelor existente pe pășunea Țăntolea și proprietate a sus-numitului.
2. Vaccinarea ovinelor care provin din exploatația deschisă în comuna Jina și care se găsesc în Pășunea Țăntolea: termen 5 iulie 2019.
Având în vedere cele de mai sus, proprietarul a declarat următoarele:
- a depus la sediul DSVSA Sălaj o cerere de înregistrare stână în data de 26.06.2019, sub nr. 14.683
- a realizat acțiunea de vaccinare anticărbunoasă ovină pe efectivul de animale înregistrat în exploatație, dar care se găsesc fizic pe teritoriul județului Sălaj, Pășunea Țăntolea, UAT Dragu. Acțiunea a fost realizată de dr. Sterp Aurel, medic veterinar de liberă practică, scriu reprezentanții DSVSA Sălaj în Nota de constatare încheiată după primul control și datată 3 iulie 2019. (în facsimil mai jos)

Marea problemă este că în acest moment crescătorul de ovine nu poate să-și transfere o parte din turmă într-o altă exploatație agricolă, cu un alt cod de exploatație, cod ANSVSA. De ce nu poate să facă acest lucru? Pentru că pierde subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA! Condiția obligatorie pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și a sprijinului cuplat pentru ovine este menținerea animalelor în exploatația agricolă, cu codul ANSVSA menţionat în cererea unică depusă la APIA, pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii fără penalizări (16 mai 2019 – 23 august 2019 inclusiv). Deci, ultima zi a perioadei de reținere este 23 august 2019!

constatare-ghita_bconstatare-ghita-doi_b

Dacă Ghiță Ciobanul își transferă o parte din ovine, în această perioadă, într-o altă exploatație, una nou deschisă la Sălaj, care va avea un alt cod ANSVSA, pierde subvențiile APIA. El poate să deschidă o exploatație de tranzit de tip stână și la Sălaj după data de 23 august 2019. Ca să intre în legalitate, după primul control făcut, oierul a depus o cerere la DSVSA Sălaj să i se spună soluția. Să fie ajutat să intre în legalitate fără să piardă subvențiile APIA!                                                                                                       

Când au venit iarăși astăzi peste mine, m-am înfuriat și nu le-am dat voie să-mi controleze oile. Au făcut un proces-verbal pe care am refuzat să-l semnez. Nu mi-au lăsat nicio copie și au plecat. Păi, vin la 5 dimineața, neanunțați, nu au anunțat nici medicul veterinar concesionar, pentru aceeași problemă pe care am discutat-o la primul control și pentru care am depus deja cerere la DSVSA Sălaj?! Le-am explicat și prima oară că-mi pierd subvențiile dacă-mi transfer acum oile într-o exploatație cu cod nou ANSVA. Ce să înțeleg de aici?! Că o fac intenționat?! Că vor să facă presiuni asupra mea?! Mi-au spus că așa e ordinul de la București! De la cine de la București? Mi-au spus că așa s-a dispus de la autoritățile de control de la București, este supărat Ghiță Ciobanul.

cerere-ghita_b

Cererea depusă de Ghiță Ciobanul la DSVSA Sălaj

AGROINFO a încercat să afle și versiunea celor de la DSVSA Sălaj. Medicii veterinari care au făcut controlul de la 5 dimineața nu au fost de găsit. În schimb, ne-a ajutat cu câteva informații parțiale purtătorul de cuvânt al instituției.

La controlul anterior, colegii i-au pus în vedere să-și înființeze exploatație in Sălaj. Are aproximativ 200 de oi aici, dar care figurează pe Jina, Sibiu. În urmă cu trei săptămâni, la primul control, i s-a dat un termen. Nu este legal să vină doctorul veterinar din Sibiu să-i facă acțiuni la Sălaj, a declarat dr. Vasile Chindriș, purtătorul de cuvânt DSVSA Sălaj.

Când AGROINFO i-a spus reprezentantului DSVSA Sălaj că oierul își pierde subvențiile APIA dacă își transferă acum, în iulie, oile dintr-o exploatație în alta, dr. Chindriș ne-a răspuns: Trebuie să găsească o soluție ca să intre în legalitate. Conducerea DSVSA Sălaj trebuie să găsească această soluție și nu să facă tot posibilul ca oierul să-și piardă subvențiile.

Cât privește controalele la  fermele de ovine făcute în puterea dimineații, dr. Chindriș spune că se mai întâmplă și la astfel de ore pentru ca medicii veterinari să aibă siguranța că-i găsesc acasă pe oieri.

Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, este unul dintre cei trei oieri români care au îndrăznit în decembrie 2017 să meargă la instituțiile europene de la Bruxelles să reclame fraudele cu subvenția europeană cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat, destinată oieritului din România. Demersul celor trei oieri la instituțiile din inima Europei a fost o premieră pentru România. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! CIOBANII ROMÂNI, ÎN PUNCTUL FIERBINTE AL EUROPEI UNDE SE IAU DECIZIILE pentru SUBVENȚII!

Vizualizat: 12259 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii