Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

CONTROL FULGER LA STÂNA LUI GHIȚĂ CIOBANUL LA 5 DIMINEAȚA: E A DOUA OARĂ ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI! E UN ABUZ!

Publicat: 10 iulie 2019 - 18:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ORDIN DE LA BUCUREȘTI! Oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, s-a pomenit în dimineața aceasta, la ora 5, cu un control fulger la stâna pe care o are în județul Sălaj. Nici nu se luminase de ziuă când patru medici de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj au apărut, pe neanunțate, la stână. Al doilea control în doar două săptămâni! Medicii veterinari i-au spus oierului că au primit ordin de la București.

La 5 azi-dimineață au venit patru medici veterinari de la DSV Sălaj să-mi verifice oile. Este a doua oară în două săptămâni veterinari-stana-ghita_bcând turma mea din Sălaj este verificată. La primul control, cei de la DSV Sălaj au anunțat medicul veterinar concesionar care se ocupă de zonă, au venit la fermă în jurul amiezii, au încheiat o Notă de constatare și ca urmare a controlului, am depus o cerere la DSV Sălaj. Azi-dimineață, la ora 5, m-am trezit din nou cu control și i-am întrebat de ce sunt verificate oile mele de două ori în nici trei săptămâni? Ce-i ăsta?! Supracontrol?! Mi-au spus că e ordin de la București. De la cine au primit ordinul?! Sau ce sunt astea?! Presiuni asupra mea?! Spune revoltat Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru AGROINFO.

 În fotografia alăturată sunt doi dintre medicii veterinari care au fost la ferma lui Ghiță. Sunt surprinși chiar în timpul controlului de azi-dimineață. Fotografia aparține exclusiv AGROINFO.

Crescătorul de ovine a fost verificat de reprezentanții DSVSA Sălaj la începutul lunii iulie. Medicii veterinari au fost la ferma lui pentru că Ghiță Ciobanul are exploatația agricolă înregistrată sanitar-veterinar, cu cod de exploatație ANSVSA, la Jina, Sibiu, unde are și domiciliul. Pe pășunea din Dragu, Sălaj, și-a adus doar o parte din turmă. DSVSA Sălaj i-a cerut să-și deschidă  și la Sălaj o exploatație, una de tranzit de tip stână, unde să-și înregistreze sanitar-veterinar oile pe care le aduce la pășunea din UAT Dragu.

1. I s-a pus în vedere: deschiderea unei exploatații de tranzit de tip stână cu trecerea în aceasta a animalelor existente pe pășunea Țăntolea și proprietate a sus-numitului.
2. Vaccinarea ovinelor care provin din exploatația deschisă în comuna Jina și care se găsesc în Pășunea Țăntolea: termen 5 iulie 2019.
Având în vedere cele de mai sus, proprietarul a declarat următoarele:
- a depus la sediul DSVSA Sălaj o cerere de înregistrare stână în data de 26.06.2019, sub nr. 14.683
- a realizat acțiunea de vaccinare anticărbunoasă ovină pe efectivul de animale înregistrat în exploatație, dar care se găsesc fizic pe teritoriul județului Sălaj, Pășunea Țăntolea, UAT Dragu. Acțiunea a fost realizată de dr. Sterp Aurel, medic veterinar de liberă practică, scriu reprezentanții DSVSA Sălaj în Nota de constatare încheiată după primul control și datată 3 iulie 2019. (în facsimil mai jos)

Marea problemă este că în acest moment crescătorul de ovine nu poate să-și transfere o parte din turmă într-o altă exploatație agricolă, cu un alt cod de exploatație, cod ANSVSA. De ce nu poate să facă acest lucru? Pentru că pierde subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA! Condiția obligatorie pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și a sprijinului cuplat pentru ovine este menținerea animalelor în exploatația agricolă, cu codul ANSVSA menţionat în cererea unică depusă la APIA, pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii fără penalizări (16 mai 2019 – 23 august 2019 inclusiv). Deci, ultima zi a perioadei de reținere este 23 august 2019!

constatare-ghita_bconstatare-ghita-doi_b

Dacă Ghiță Ciobanul își transferă o parte din ovine, în această perioadă, într-o altă exploatație, una nou deschisă la Sălaj, care va avea un alt cod ANSVSA, pierde subvențiile APIA. El poate să deschidă o exploatație de tranzit de tip stână și la Sălaj după data de 23 august 2019. Ca să intre în legalitate, după primul control făcut, oierul a depus o cerere la DSVSA Sălaj să i se spună soluția. Să fie ajutat să intre în legalitate fără să piardă subvențiile APIA!                                                                                                       

Când au venit iarăși astăzi peste mine, m-am înfuriat și nu le-am dat voie să-mi controleze oile. Au făcut un proces-verbal pe care am refuzat să-l semnez. Nu mi-au lăsat nicio copie și au plecat. Păi, vin la 5 dimineața, neanunțați, nu au anunțat nici medicul veterinar concesionar, pentru aceeași problemă pe care am discutat-o la primul control și pentru care am depus deja cerere la DSVSA Sălaj?! Le-am explicat și prima oară că-mi pierd subvențiile dacă-mi transfer acum oile într-o exploatație cu cod nou ANSVA. Ce să înțeleg de aici?! Că o fac intenționat?! Că vor să facă presiuni asupra mea?! Mi-au spus că așa e ordinul de la București! De la cine de la București? Mi-au spus că așa s-a dispus de la autoritățile de control de la București, este supărat Ghiță Ciobanul.

cerere-ghita_b

Cererea depusă de Ghiță Ciobanul la DSVSA Sălaj

AGROINFO a încercat să afle și versiunea celor de la DSVSA Sălaj. Medicii veterinari care au făcut controlul de la 5 dimineața nu au fost de găsit. În schimb, ne-a ajutat cu câteva informații parțiale purtătorul de cuvânt al instituției.

La controlul anterior, colegii i-au pus în vedere să-și înființeze exploatație in Sălaj. Are aproximativ 200 de oi aici, dar care figurează pe Jina, Sibiu. În urmă cu trei săptămâni, la primul control, i s-a dat un termen. Nu este legal să vină doctorul veterinar din Sibiu să-i facă acțiuni la Sălaj, a declarat dr. Vasile Chindriș, purtătorul de cuvânt DSVSA Sălaj.

Când AGROINFO i-a spus reprezentantului DSVSA Sălaj că oierul își pierde subvențiile APIA dacă își transferă acum, în iulie, oile dintr-o exploatație în alta, dr. Chindriș ne-a răspuns: Trebuie să găsească o soluție ca să intre în legalitate. Conducerea DSVSA Sălaj trebuie să găsească această soluție și nu să facă tot posibilul ca oierul să-și piardă subvențiile.

Cât privește controalele la  fermele de ovine făcute în puterea dimineații, dr. Chindriș spune că se mai întâmplă și la astfel de ore pentru ca medicii veterinari să aibă siguranța că-i găsesc acasă pe oieri.

Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, este unul dintre cei trei oieri români care au îndrăznit în decembrie 2017 să meargă la instituțiile europene de la Bruxelles să reclame fraudele cu subvenția europeană cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat, destinată oieritului din România. Demersul celor trei oieri la instituțiile din inima Europei a fost o premieră pentru România. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! CIOBANII ROMÂNI, ÎN PUNCTUL FIERBINTE AL EUROPEI UNDE SE IAU DECIZIILE pentru SUBVENȚII!

Vizualizat: 7755 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Lecţie...

Lecţie...
Un cuplu foarte tânăr merge în vizită la nişte prieteni mai în vârstă... Detalii