Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CONTROL FULGER LA STÂNA LUI GHIȚĂ CIOBANUL LA 5 DIMINEAȚA: E A DOUA OARĂ ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI! E UN ABUZ!

Publicat: 10 iulie 2019 - 18:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ORDIN DE LA BUCUREȘTI! Oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, s-a pomenit în dimineața aceasta, la ora 5, cu un control fulger la stâna pe care o are în județul Sălaj. Nici nu se luminase de ziuă când patru medici de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj au apărut, pe neanunțate, la stână. Al doilea control în doar două săptămâni! Medicii veterinari i-au spus oierului că au primit ordin de la București.

La 5 azi-dimineață au venit patru medici veterinari de la DSV Sălaj să-mi verifice oile. Este a doua oară în două săptămâni veterinari-stana-ghita_bcând turma mea din Sălaj este verificată. La primul control, cei de la DSV Sălaj au anunțat medicul veterinar concesionar care se ocupă de zonă, au venit la fermă în jurul amiezii, au încheiat o Notă de constatare și ca urmare a controlului, am depus o cerere la DSV Sălaj. Azi-dimineață, la ora 5, m-am trezit din nou cu control și i-am întrebat de ce sunt verificate oile mele de două ori în nici trei săptămâni? Ce-i ăsta?! Supracontrol?! Mi-au spus că e ordin de la București. De la cine au primit ordinul?! Sau ce sunt astea?! Presiuni asupra mea?! Spune revoltat Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru AGROINFO.

 În fotografia alăturată sunt doi dintre medicii veterinari care au fost la ferma lui Ghiță. Sunt surprinși chiar în timpul controlului de azi-dimineață. Fotografia aparține exclusiv AGROINFO.

Crescătorul de ovine a fost verificat de reprezentanții DSVSA Sălaj la începutul lunii iulie. Medicii veterinari au fost la ferma lui pentru că Ghiță Ciobanul are exploatația agricolă înregistrată sanitar-veterinar, cu cod de exploatație ANSVSA, la Jina, Sibiu, unde are și domiciliul. Pe pășunea din Dragu, Sălaj, și-a adus doar o parte din turmă. DSVSA Sălaj i-a cerut să-și deschidă  și la Sălaj o exploatație, una de tranzit de tip stână, unde să-și înregistreze sanitar-veterinar oile pe care le aduce la pășunea din UAT Dragu.

1. I s-a pus în vedere: deschiderea unei exploatații de tranzit de tip stână cu trecerea în aceasta a animalelor existente pe pășunea Țăntolea și proprietate a sus-numitului.
2. Vaccinarea ovinelor care provin din exploatația deschisă în comuna Jina și care se găsesc în Pășunea Țăntolea: termen 5 iulie 2019.
Având în vedere cele de mai sus, proprietarul a declarat următoarele:
- a depus la sediul DSVSA Sălaj o cerere de înregistrare stână în data de 26.06.2019, sub nr. 14.683
- a realizat acțiunea de vaccinare anticărbunoasă ovină pe efectivul de animale înregistrat în exploatație, dar care se găsesc fizic pe teritoriul județului Sălaj, Pășunea Țăntolea, UAT Dragu. Acțiunea a fost realizată de dr. Sterp Aurel, medic veterinar de liberă practică, scriu reprezentanții DSVSA Sălaj în Nota de constatare încheiată după primul control și datată 3 iulie 2019. (în facsimil mai jos)

Marea problemă este că în acest moment crescătorul de ovine nu poate să-și transfere o parte din turmă într-o altă exploatație agricolă, cu un alt cod de exploatație, cod ANSVSA. De ce nu poate să facă acest lucru? Pentru că pierde subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA! Condiția obligatorie pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și a sprijinului cuplat pentru ovine este menținerea animalelor în exploatația agricolă, cu codul ANSVSA menţionat în cererea unică depusă la APIA, pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii fără penalizări (16 mai 2019 – 23 august 2019 inclusiv). Deci, ultima zi a perioadei de reținere este 23 august 2019!

constatare-ghita_bconstatare-ghita-doi_b

Dacă Ghiță Ciobanul își transferă o parte din ovine, în această perioadă, într-o altă exploatație, una nou deschisă la Sălaj, care va avea un alt cod ANSVSA, pierde subvențiile APIA. El poate să deschidă o exploatație de tranzit de tip stână și la Sălaj după data de 23 august 2019. Ca să intre în legalitate, după primul control făcut, oierul a depus o cerere la DSVSA Sălaj să i se spună soluția. Să fie ajutat să intre în legalitate fără să piardă subvențiile APIA!                                                                                                       

Când au venit iarăși astăzi peste mine, m-am înfuriat și nu le-am dat voie să-mi controleze oile. Au făcut un proces-verbal pe care am refuzat să-l semnez. Nu mi-au lăsat nicio copie și au plecat. Păi, vin la 5 dimineața, neanunțați, nu au anunțat nici medicul veterinar concesionar, pentru aceeași problemă pe care am discutat-o la primul control și pentru care am depus deja cerere la DSVSA Sălaj?! Le-am explicat și prima oară că-mi pierd subvențiile dacă-mi transfer acum oile într-o exploatație cu cod nou ANSVA. Ce să înțeleg de aici?! Că o fac intenționat?! Că vor să facă presiuni asupra mea?! Mi-au spus că așa e ordinul de la București! De la cine de la București? Mi-au spus că așa s-a dispus de la autoritățile de control de la București, este supărat Ghiță Ciobanul.

cerere-ghita_b

Cererea depusă de Ghiță Ciobanul la DSVSA Sălaj

AGROINFO a încercat să afle și versiunea celor de la DSVSA Sălaj. Medicii veterinari care au făcut controlul de la 5 dimineața nu au fost de găsit. În schimb, ne-a ajutat cu câteva informații parțiale purtătorul de cuvânt al instituției.

La controlul anterior, colegii i-au pus în vedere să-și înființeze exploatație in Sălaj. Are aproximativ 200 de oi aici, dar care figurează pe Jina, Sibiu. În urmă cu trei săptămâni, la primul control, i s-a dat un termen. Nu este legal să vină doctorul veterinar din Sibiu să-i facă acțiuni la Sălaj, a declarat dr. Vasile Chindriș, purtătorul de cuvânt DSVSA Sălaj.

Când AGROINFO i-a spus reprezentantului DSVSA Sălaj că oierul își pierde subvențiile APIA dacă își transferă acum, în iulie, oile dintr-o exploatație în alta, dr. Chindriș ne-a răspuns: Trebuie să găsească o soluție ca să intre în legalitate. Conducerea DSVSA Sălaj trebuie să găsească această soluție și nu să facă tot posibilul ca oierul să-și piardă subvențiile.

Cât privește controalele la  fermele de ovine făcute în puterea dimineații, dr. Chindriș spune că se mai întâmplă și la astfel de ore pentru ca medicii veterinari să aibă siguranța că-i găsesc acasă pe oieri.

Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, este unul dintre cei trei oieri români care au îndrăznit în decembrie 2017 să meargă la instituțiile europene de la Bruxelles să reclame fraudele cu subvenția europeană cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat, destinată oieritului din România. Demersul celor trei oieri la instituțiile din inima Europei a fost o premieră pentru România. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! CIOBANII ROMÂNI, ÎN PUNCTUL FIERBINTE AL EUROPEI UNDE SE IAU DECIZIILE pentru SUBVENȚII!

Vizualizat: 9730 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

24 septembrie 2020 - 16:14

EXCLUSIV AGROINFO. Data de referință pentru plata ajutorului excepțional de maxim 7.000 euro/fermă, acordat crescătorilor de animale pe Măsura 21, este 1 iulie 2020. Dacă la 1 iulie 2020, am avut în fermă 11 vaci eligibile pentru acest ajutor și acum mai am doar 5, pentru câte vaci primesc ajutorul? Ne-a întrebat un crescător de bovine din județul Maramureș.

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

24 septembrie 2020 - 14:33

LOCUL DOI ÎN UE. Anul trecut, în 2019, în România a fost înregistrat un efectiv de 10 milioane de ovine, ceea ce a dus țara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai mari crescători de oi, susțin datele publicate miercuri,23 septembrie 2020, de Eurostat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii