ORDIN DE LA BUCUREȘTI! Oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, s-a pomenit în dimineața aceasta, la ora 5, cu un control fulger la stâna pe care o are în județul Sălaj. Nici nu se luminase de ziuă când patru medici de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj au apărut, pe neanunțate, la stână. Al doilea control în doar două săptămâni! Medicii veterinari i-au spus oierului că au primit ordin de la București.
La 5 azi-dimineață au venit patru medici veterinari de la DSV Sălaj să-mi verifice oile. Este a doua oară în două săptămâni când turma mea din Sălaj este verificată. La primul control, cei de la DSV Sălaj au anunțat medicul veterinar concesionar care se ocupă de zonă, au venit la fermă în jurul amiezii, au încheiat o Notă de constatare și ca urmare a controlului, am depus o cerere la DSV Sălaj. Azi-dimineață, la ora 5, m-am trezit din nou cu control și i-am întrebat de ce sunt verificate oile mele de două ori în nici trei săptămâni? Ce-i ăsta?! Supracontrol?! Mi-au spus că e ordin de la București. De la cine au primit ordinul?! Sau ce sunt astea?! Presiuni asupra mea?! Spune revoltat Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru AGROINFO.
În fotografia alăturată sunt doi dintre medicii veterinari care au fost la ferma lui Ghiță. Sunt surprinși chiar în timpul controlului de azi-dimineață. Fotografia aparține exclusiv AGROINFO.
Crescătorul de ovine a fost verificat de reprezentanții DSVSA Sălaj la începutul lunii iulie. Medicii veterinari au fost la ferma lui pentru că Ghiță Ciobanul are exploatația agricolă înregistrată sanitar-veterinar, cu cod de exploatație ANSVSA, la Jina, Sibiu, unde are și domiciliul. Pe pășunea din Dragu, Sălaj, și-a adus doar o parte din turmă. DSVSA Sălaj i-a cerut să-și deschidă și la Sălaj o exploatație, una de tranzit de tip stână, unde să-și înregistreze sanitar-veterinar oile pe care le aduce la pășunea din UAT Dragu.
1. I s-a pus în vedere: deschiderea unei exploatații de tranzit de tip stână cu trecerea în aceasta a animalelor existente pe pășunea Țăntolea și proprietate a sus-numitului.
2. Vaccinarea ovinelor care provin din exploatația deschisă în comuna Jina și care se găsesc în Pășunea Țăntolea: termen 5 iulie 2019.
Având în vedere cele de mai sus, proprietarul a declarat următoarele:
- a depus la sediul DSVSA Sălaj o cerere de înregistrare stână în data de 26.06.2019, sub nr. 14.683
- a realizat acțiunea de vaccinare anticărbunoasă ovină pe efectivul de animale înregistrat în exploatație, dar care se găsesc fizic pe teritoriul județului Sălaj, Pășunea Țăntolea, UAT Dragu. Acțiunea a fost realizată de dr. Sterp Aurel, medic veterinar de liberă practică, scriu reprezentanții DSVSA Sălaj în Nota de constatare încheiată după primul control și datată 3 iulie 2019. (în facsimil mai jos)
Marea problemă este că în acest moment crescătorul de ovine nu poate să-și transfere o parte din turmă într-o altă exploatație agricolă, cu un alt cod de exploatație, cod ANSVSA. De ce nu poate să facă acest lucru? Pentru că pierde subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA! Condiția obligatorie pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine și a sprijinului cuplat pentru ovine este menținerea animalelor în exploatația agricolă, cu codul ANSVSA menţionat în cererea unică depusă la APIA, pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii fără penalizări (16 mai 2019 – 23 august 2019 inclusiv). Deci, ultima zi a perioadei de reținere este 23 august 2019!
Dacă Ghiță Ciobanul își transferă o parte din ovine, în această perioadă, într-o altă exploatație, una nou deschisă la Sălaj, care va avea un alt cod ANSVSA, pierde subvențiile APIA. El poate să deschidă o exploatație de tranzit de tip stână și la Sălaj după data de 23 august 2019. Ca să intre în legalitate, după primul control făcut, oierul a depus o cerere la DSVSA Sălaj să i se spună soluția. Să fie ajutat să intre în legalitate fără să piardă subvențiile APIA!
Când au venit iarăși astăzi peste mine, m-am înfuriat și nu le-am dat voie să-mi controleze oile. Au făcut un proces-verbal pe care am refuzat să-l semnez. Nu mi-au lăsat nicio copie și au plecat. Păi, vin la 5 dimineața, neanunțați, nu au anunțat nici medicul veterinar concesionar, pentru aceeași problemă pe care am discutat-o la primul control și pentru care am depus deja cerere la DSVSA Sălaj?! Le-am explicat și prima oară că-mi pierd subvențiile dacă-mi transfer acum oile într-o exploatație cu cod nou ANSVA. Ce să înțeleg de aici?! Că o fac intenționat?! Că vor să facă presiuni asupra mea?! Mi-au spus că așa e ordinul de la București! De la cine de la București? Mi-au spus că așa s-a dispus de la autoritățile de control de la București, este supărat Ghiță Ciobanul.
Cererea depusă de Ghiță Ciobanul la DSVSA Sălaj
AGROINFO a încercat să afle și versiunea celor de la DSVSA Sălaj. Medicii veterinari care au făcut controlul de la 5 dimineața nu au fost de găsit. În schimb, ne-a ajutat cu câteva informații parțiale purtătorul de cuvânt al instituției.
La controlul anterior, colegii i-au pus în vedere să-și înființeze exploatație in Sălaj. Are aproximativ 200 de oi aici, dar care figurează pe Jina, Sibiu. În urmă cu trei săptămâni, la primul control, i s-a dat un termen. Nu este legal să vină doctorul veterinar din Sibiu să-i facă acțiuni la Sălaj, a declarat dr. Vasile Chindriș, purtătorul de cuvânt DSVSA Sălaj.
Când AGROINFO i-a spus reprezentantului DSVSA Sălaj că oierul își pierde subvențiile APIA dacă își transferă acum, în iulie, oile dintr-o exploatație în alta, dr. Chindriș ne-a răspuns: Trebuie să găsească o soluție ca să intre în legalitate. Conducerea DSVSA Sălaj trebuie să găsească această soluție și nu să facă tot posibilul ca oierul să-și piardă subvențiile.
Cât privește controalele la fermele de ovine făcute în puterea dimineații, dr. Chindriș spune că se mai întâmplă și la astfel de ore pentru ca medicii veterinari să aibă siguranța că-i găsesc acasă pe oieri.
Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, este unul dintre cei trei oieri români care au îndrăznit în decembrie 2017 să meargă la instituțiile europene de la Bruxelles să reclame fraudele cu subvenția europeană cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat, destinată oieritului din România. Demersul celor trei oieri la instituțiile din inima Europei a fost o premieră pentru România. VEZI DETALII AICI: EXCLUSIV! CIOBANII ROMÂNI, ÎN PUNCTUL FIERBINTE AL EUROPEI UNDE SE IAU DECIZIILE pentru SUBVENȚII!