Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII ROMÂNI ÎȘI VÂND TURMELE LA ABATOARE ȘI EMIGREAZĂ!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE TRIMISE LA TĂIERE! Crescătorii români de ovine își vând, în ultimul timp, turmele la abatoare, renunță la ferme și mulți dintre ei iau calea emigrării. În decurs de o lună, în județul Bihor s-ar fi vândut trei turme mari. Unul dintre crescători ar fi decis să emigreze în Statele Unite ale Americii. Mulți dintre oieri nu și-au încasat subvențiile, au datorii la Fisc sau la bănci, sunt cu conturile blocate, iar exportatorii de ovine îi amână cu lunile pentru plata animalelor pe care le-au cumpărat.

Numărul oilor din România scade vertiginos în ultima perioadă. Printre oierii români se știe deja ce se întâmplă și cum se vând turme întregi de ovine la abatoare. Prețurile sunt de batjocură, spun oierii, iar turmele se vând pentru că fermierii nu mi au bani să le întrețină. Crescătorul de ovine Alexandru Ciocaș din județul Bihor dezvăluie cum se duc turme întregi de oi la tăiere. Este unul dintre ciobanii care au protestat pe 10 octombrie 2018 la Ministerul Agriculturii. Alexandru Ciocaș are o turmă de aproximativ 1.000 de oi.

Acum, recent, la Nojorid s-au vândut 600 de oi, gestante, cu 2 lei kilogramul la abator la Bistrița. Alt oier, Imi, din Sântion, a vândut cu un milion de lei bucata, tot oi gestante, aproape 700 de oi, tot la tăiat. La Sălard, s-au vândut 500 și ceva de oi cu un milion și o sută de lei bucata. Oierul a avut ceva datorie la ANAF, la Fisc, și i-a pus poprire pe cont și s-a enervat. Nu deajuns că a vândut vreo 500 de miei la un exportator mare și așteaptă și acum banii de la el. Când îl vede, exportatorul zice: Încă nu este bani. Așteaptă, așteaptă. A zis că-și vinde și oile la abator, că el așa nu mai poate.

Statul știe să ne execute pe noi dacă avem datorii. Păi, unde am ajuns?! Vă dați seama că noi vindem oile la un preț de nimic, vreo 22 de euro bucata. Alt coleg, iarăși, a vândut cu preț mai jos, cu 90 de lei bucata, vreo 50 de oi frumoase și așteaptă după bani. Alt crescător de la Sântion a vândut, tot la abator, vreo 700 de oi. Mulți oieri din Bihor au vândut mieii la arabii care se ocupă cu exportul și arabii îi tot amână la plată până ăștia renunță la ferme. Sunt miei pe care crescătorii i-au ținut toată vara pe stabulație, cu lucernă și granule, au cheltuit cu ei și acum își tot cerșesc banii de la exportatori. Eu, cu o mie de oi, nu știu de capul meu. Am vândut mieii la doi arabi și încă nu mi-or dat niciun leu, spune oierul din Bihor.

Prețurile oferite de exportatorii de ovine sunt de bătaie de joc, mai spune fermierul. Prețul pentru o oaie începe de la 50 de lei și abia ajunge la 100 de lei. Dar crescătorii sunt nevoiți să-și vândă animalele, în speranța că-și vor putea acoperi din datorii.

Numai în localități din Bihor, situate la câțiva kilometri de Oradea, s-au vândut deja trei turme mari de ovine. Turmele care nu s-au vândut la abator, au fost confiscate de autoritățile sanitare veterinare pentru că în ferme s-a descoperit scrapie, boala mortală la ovine. Este cazul crescătorului de ovine Miron Hulea, tot din Bihor, la care i-au fost luate aproape 2.000 de ovine din acest motiv. Ar trebui să mergem noi, prostimea, cum au făcut francezii, să mergem peste ei, mai spune crescătorul Alexandru Ciocaș.

Unul dintre crescătorii de ovine din Bihor, care și-a vândut oile la abator și mieii la exportatori, ar face deja demersuri să emigreze în Statele Unite ale Americii.

În România, în următorii ani, o să dispară jumătate din oi. Turme întregi s-au dat la prețuri de batjocură. Un crescător de ovine din Bihor a dat mieii, în urmă cu câteva luni, și l-a sunat pe exportatorul arab, să-l întrebe când îi dă banii, iar răspunsul arabului a fost: ce? nu ai bani?!  Adică, tu îți ceri banii pe marfa ta și te întreabă tot el că nu ai bani. Apoi, s-a enervat omul și a zis: stai că nu mai am eu treabă cu voi. Și-a vândut toate oile. Chiar la bătaie de joc le-a dat numai să nu mai audă de oierit și pleacă în America unde are rude. A zis că nu se mai merită să stea în țara asta unde e bătaie de joc.

Trebuie făcută genotiparea ovinelor din România și se împuținează singure. Nu așa, că pe unii oieri îi omoară și pe alții...Ar fi lege pentru toată lumea, a declarat Gheorghe Dănulețiu, crescător de ovine din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Fermierii Ghiță Ciobanul și Alexandru Ciocaș  au declarat, pentru AGROINFO, că vor să-și mute fermele de ovine în Ungaria unde există altfel de legislație, iar munca oierilor este respectată, prețurile la oi și miei sunt mult mai mari și există filiere de stat pentru vânzarea mieilor, lânii, a laptelui. CITEȘTE DETALII AICI: GHIȚĂ CIOBANUL: VREAU SĂ-MI MUT FERMA DE OI ÎN UNGARIA UNDE E RESPECTATĂ MUNCA OIERILOR!

Fotografia are caracter general. Sursa foto: The Independent
 

Vizualizat: 6030 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

23 octombrie 2020 - 07:55

PARLAMENTUL EUROPEAN A SCHIMBAT DATA DE REFERINȚĂ! Ce nu a reușit ministrul agriculturii, Adrian Oros, să facă la Consiliul AGRIFISH, ținut la Luxembourg în zilele de 19 și 20 octombrie 2020, au reușit europarlamentarii români. Ministrul agriculturii a comunicat aseară, 22 octombrie 2020, că noua data de referință pentru ajutorul acordat bovinelor de carne este anul 2018. Vechea data de referință era 31 ianuarie 2013.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 octombrie 2020 - 07:13

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi seara, în debutul ședinței de Guvern, că au fost autorizați la plata avansului la subvențiile APIA 602.306 fermieri din cei 830.898 de fermieri care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

22 octombrie 2020 - 17:45

COMUNICAT. Agroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, care include șase ferme, aflate pe o suprafață de 30 ha, în județul Giurgiu, anunță un comunicat Agroland transmis pentru AGROINFO.

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UNII IAU SUBVENȚII APIA PE VACI MOARTE ȘI FERMIERII NU IAU PE ALEA VII!

UNII IAU SUBVENȚII APIA PE VACI MOARTE ȘI FERMIERII NU IAU PE ALEA VII!

22 octombrie 2020 - 09:35

CRUNTĂ NEDREPTATE! Nici de data asta Uniunea Europeană nu a dorit să înlăture această nedreptate, data de referință sau istorică la bovine. O aberație care le permite unora să încaseze subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe vaci moarte, demult îngropate sau vândute. Acești beneficiari de subvenții nu mai sunt crescători de vaci, nu mai cheltuie cu vacile, dar iau banii pentru simplul motiv că au avut vaci la data istorică de 31 ianuarie 2013.

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 08:48

PLĂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul limită, 30 octombrie 2020, pentru depunerea actelor justificative pentru ajutorul de care beneficiază crescătorii de animale acordat pe Măsura 14 - plăți în favoarea bunăstării animalelor. APIA anunță și data când se vor face aceste plăți.

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

21 octombrie 2020 - 19:54

DECIZII PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Data de referință pentru ajutorul național tranzitoriu pentru bovinele de carne rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, această dată nu a fost schimbată. Rămâne tot 31 ianuarie 2013. În schimb, fermierii români vor beneficia în continuare de ajutor național tranzitoriu, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii