KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CIOBANII ROMÂNI ÎȘI VÂND TURMELE LA ABATOARE ȘI EMIGREAZĂ!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE TRIMISE LA TĂIERE! Crescătorii români de ovine își vând, în ultimul timp, turmele la abatoare, renunță la ferme și mulți dintre ei iau calea emigrării. În decurs de o lună, în județul Bihor s-ar fi vândut trei turme mari. Unul dintre crescători ar fi decis să emigreze în Statele Unite ale Americii. Mulți dintre oieri nu și-au încasat subvențiile, au datorii la Fisc sau la bănci, sunt cu conturile blocate, iar exportatorii de ovine îi amână cu lunile pentru plata animalelor pe care le-au cumpărat.

Numărul oilor din România scade vertiginos în ultima perioadă. Printre oierii români se știe deja ce se întâmplă și cum se vând turme întregi de ovine la abatoare. Prețurile sunt de batjocură, spun oierii, iar turmele se vând pentru că fermierii nu mi au bani să le întrețină. Crescătorul de ovine Alexandru Ciocaș din județul Bihor dezvăluie cum se duc turme întregi de oi la tăiere. Este unul dintre ciobanii care au protestat pe 10 octombrie 2018 la Ministerul Agriculturii. Alexandru Ciocaș are o turmă de aproximativ 1.000 de oi.

Acum, recent, la Nojorid s-au vândut 600 de oi, gestante, cu 2 lei kilogramul la abator la Bistrița. Alt oier, Imi, din Sântion, a vândut cu un milion de lei bucata, tot oi gestante, aproape 700 de oi, tot la tăiat. La Sălard, s-au vândut 500 și ceva de oi cu un milion și o sută de lei bucata. Oierul a avut ceva datorie la ANAF, la Fisc, și i-a pus poprire pe cont și s-a enervat. Nu deajuns că a vândut vreo 500 de miei la un exportator mare și așteaptă și acum banii de la el. Când îl vede, exportatorul zice: Încă nu este bani. Așteaptă, așteaptă. A zis că-și vinde și oile la abator, că el așa nu mai poate.

Statul știe să ne execute pe noi dacă avem datorii. Păi, unde am ajuns?! Vă dați seama că noi vindem oile la un preț de nimic, vreo 22 de euro bucata. Alt coleg, iarăși, a vândut cu preț mai jos, cu 90 de lei bucata, vreo 50 de oi frumoase și așteaptă după bani. Alt crescător de la Sântion a vândut, tot la abator, vreo 700 de oi. Mulți oieri din Bihor au vândut mieii la arabii care se ocupă cu exportul și arabii îi tot amână la plată până ăștia renunță la ferme. Sunt miei pe care crescătorii i-au ținut toată vara pe stabulație, cu lucernă și granule, au cheltuit cu ei și acum își tot cerșesc banii de la exportatori. Eu, cu o mie de oi, nu știu de capul meu. Am vândut mieii la doi arabi și încă nu mi-or dat niciun leu, spune oierul din Bihor.

Prețurile oferite de exportatorii de ovine sunt de bătaie de joc, mai spune fermierul. Prețul pentru o oaie începe de la 50 de lei și abia ajunge la 100 de lei. Dar crescătorii sunt nevoiți să-și vândă animalele, în speranța că-și vor putea acoperi din datorii.

Numai în localități din Bihor, situate la câțiva kilometri de Oradea, s-au vândut deja trei turme mari de ovine. Turmele care nu s-au vândut la abator, au fost confiscate de autoritățile sanitare veterinare pentru că în ferme s-a descoperit scrapie, boala mortală la ovine. Este cazul crescătorului de ovine Miron Hulea, tot din Bihor, la care i-au fost luate aproape 2.000 de ovine din acest motiv. Ar trebui să mergem noi, prostimea, cum au făcut francezii, să mergem peste ei, mai spune crescătorul Alexandru Ciocaș.

Unul dintre crescătorii de ovine din Bihor, care și-a vândut oile la abator și mieii la exportatori, ar face deja demersuri să emigreze în Statele Unite ale Americii.

În România, în următorii ani, o să dispară jumătate din oi. Turme întregi s-au dat la prețuri de batjocură. Un crescător de ovine din Bihor a dat mieii, în urmă cu câteva luni, și l-a sunat pe exportatorul arab, să-l întrebe când îi dă banii, iar răspunsul arabului a fost: ce? nu ai bani?!  Adică, tu îți ceri banii pe marfa ta și te întreabă tot el că nu ai bani. Apoi, s-a enervat omul și a zis: stai că nu mai am eu treabă cu voi. Și-a vândut toate oile. Chiar la bătaie de joc le-a dat numai să nu mai audă de oierit și pleacă în America unde are rude. A zis că nu se mai merită să stea în țara asta unde e bătaie de joc.

Trebuie făcută genotiparea ovinelor din România și se împuținează singure. Nu așa, că pe unii oieri îi omoară și pe alții...Ar fi lege pentru toată lumea, a declarat Gheorghe Dănulețiu, crescător de ovine din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Fermierii Ghiță Ciobanul și Alexandru Ciocaș  au declarat, pentru AGROINFO, că vor să-și mute fermele de ovine în Ungaria unde există altfel de legislație, iar munca oierilor este respectată, prețurile la oi și miei sunt mult mai mari și există filiere de stat pentru vânzarea mieilor, lânii, a laptelui. CITEȘTE DETALII AICI: GHIȚĂ CIOBANUL: VREAU SĂ-MI MUT FERMA DE OI ÎN UNGARIA UNDE E RESPECTATĂ MUNCA OIERILOR!

Fotografia are caracter general. Sursa foto: The Independent
 

Vizualizat: 6613 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

UE, despre renunţarea la cuşti: sunt necesare studii suplimentare!

UE, despre renunţarea la cuşti: sunt necesare studii suplimentare!

30 iulie 2021 - 13:36

Miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană au solicitat Comisiei să efectueze o evaluare completă a impactului iniţiativei privind interzicerea utilizării cuştilor în fermele zootehnice, precum şi să furnizeze finanţare fermierilor care se supun acestor reglementări.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii