Adama
Agreena
AGRICOVER

CIOBANII ROMÂNI ÎȘI VÂND TURMELE LA ABATOARE ȘI EMIGREAZĂ!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE TRIMISE LA TĂIERE! Crescătorii români de ovine își vând, în ultimul timp, turmele la abatoare, renunță la ferme și mulți dintre ei iau calea emigrării. În decurs de o lună, în județul Bihor s-ar fi vândut trei turme mari. Unul dintre crescători ar fi decis să emigreze în Statele Unite ale Americii. Mulți dintre oieri nu și-au încasat subvențiile, au datorii la Fisc sau la bănci, sunt cu conturile blocate, iar exportatorii de ovine îi amână cu lunile pentru plata animalelor pe care le-au cumpărat.

Numărul oilor din România scade vertiginos în ultima perioadă. Printre oierii români se știe deja ce se întâmplă și cum se vând turme întregi de ovine la abatoare. Prețurile sunt de batjocură, spun oierii, iar turmele se vând pentru că fermierii nu mi au bani să le întrețină. Crescătorul de ovine Alexandru Ciocaș din județul Bihor dezvăluie cum se duc turme întregi de oi la tăiere. Este unul dintre ciobanii care au protestat pe 10 octombrie 2018 la Ministerul Agriculturii. Alexandru Ciocaș are o turmă de aproximativ 1.000 de oi.

Acum, recent, la Nojorid s-au vândut 600 de oi, gestante, cu 2 lei kilogramul la abator la Bistrița. Alt oier, Imi, din Sântion, a vândut cu un milion de lei bucata, tot oi gestante, aproape 700 de oi, tot la tăiat. La Sălard, s-au vândut 500 și ceva de oi cu un milion și o sută de lei bucata. Oierul a avut ceva datorie la ANAF, la Fisc, și i-a pus poprire pe cont și s-a enervat. Nu deajuns că a vândut vreo 500 de miei la un exportator mare și așteaptă și acum banii de la el. Când îl vede, exportatorul zice: Încă nu este bani. Așteaptă, așteaptă. A zis că-și vinde și oile la abator, că el așa nu mai poate.

Statul știe să ne execute pe noi dacă avem datorii. Păi, unde am ajuns?! Vă dați seama că noi vindem oile la un preț de nimic, vreo 22 de euro bucata. Alt coleg, iarăși, a vândut cu preț mai jos, cu 90 de lei bucata, vreo 50 de oi frumoase și așteaptă după bani. Alt crescător de la Sântion a vândut, tot la abator, vreo 700 de oi. Mulți oieri din Bihor au vândut mieii la arabii care se ocupă cu exportul și arabii îi tot amână la plată până ăștia renunță la ferme. Sunt miei pe care crescătorii i-au ținut toată vara pe stabulație, cu lucernă și granule, au cheltuit cu ei și acum își tot cerșesc banii de la exportatori. Eu, cu o mie de oi, nu știu de capul meu. Am vândut mieii la doi arabi și încă nu mi-or dat niciun leu, spune oierul din Bihor.

Prețurile oferite de exportatorii de ovine sunt de bătaie de joc, mai spune fermierul. Prețul pentru o oaie începe de la 50 de lei și abia ajunge la 100 de lei. Dar crescătorii sunt nevoiți să-și vândă animalele, în speranța că-și vor putea acoperi din datorii.

Numai în localități din Bihor, situate la câțiva kilometri de Oradea, s-au vândut deja trei turme mari de ovine. Turmele care nu s-au vândut la abator, au fost confiscate de autoritățile sanitare veterinare pentru că în ferme s-a descoperit scrapie, boala mortală la ovine. Este cazul crescătorului de ovine Miron Hulea, tot din Bihor, la care i-au fost luate aproape 2.000 de ovine din acest motiv. Ar trebui să mergem noi, prostimea, cum au făcut francezii, să mergem peste ei, mai spune crescătorul Alexandru Ciocaș.

Unul dintre crescătorii de ovine din Bihor, care și-a vândut oile la abator și mieii la exportatori, ar face deja demersuri să emigreze în Statele Unite ale Americii.

În România, în următorii ani, o să dispară jumătate din oi. Turme întregi s-au dat la prețuri de batjocură. Un crescător de ovine din Bihor a dat mieii, în urmă cu câteva luni, și l-a sunat pe exportatorul arab, să-l întrebe când îi dă banii, iar răspunsul arabului a fost: ce? nu ai bani?!  Adică, tu îți ceri banii pe marfa ta și te întreabă tot el că nu ai bani. Apoi, s-a enervat omul și a zis: stai că nu mai am eu treabă cu voi. Și-a vândut toate oile. Chiar la bătaie de joc le-a dat numai să nu mai audă de oierit și pleacă în America unde are rude. A zis că nu se mai merită să stea în țara asta unde e bătaie de joc.

Trebuie făcută genotiparea ovinelor din România și se împuținează singure. Nu așa, că pe unii oieri îi omoară și pe alții...Ar fi lege pentru toată lumea, a declarat Gheorghe Dănulețiu, crescător de ovine din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Fermierii Ghiță Ciobanul și Alexandru Ciocaș  au declarat, pentru AGROINFO, că vor să-și mute fermele de ovine în Ungaria unde există altfel de legislație, iar munca oierilor este respectată, prețurile la oi și miei sunt mult mai mari și există filiere de stat pentru vânzarea mieilor, lânii, a laptelui. CITEȘTE DETALII AICI: GHIȚĂ CIOBANUL: VREAU SĂ-MI MUT FERMA DE OI ÎN UNGARIA UNDE E RESPECTATĂ MUNCA OIERILOR!

Fotografia are caracter general. Sursa foto: The Independent
 

Vizualizat: 7693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește și anul acesta crescătorilor de animale avansul la subvențiile aferente acestui an. Avansul este în procent de 70% din cuantumul stabilit pentru acest an pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din fonduri europene.

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează săptămâna aceasta, miercuri, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul oficial al ministerului, anunță cuantumurile pe hectar și cap animal ale subvențiilor aferente acestui an.

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

În ferma lui Ionuț Georgescu fiecare tractor are rolul lui, iar dacă la muncile grele folosește modelul 8735S, pentru activitățile cotidiene sau în „operațiunile de finețe” apelează la un 7714S de 140 CP, respectiv la un M5713 de 135 CP.

„Alături de mine, în fermă mai lucrează doi băieți, ambii cu vârsta de până în 30 de ani, iar la noi tehnologia este la ea acasă. Pentru unii fermieri pare contra-intuitiv să ai toate aceste dotări pe un tractor mic precum M5713. Însă, dacă te gândești la lucrările de finețe, cum este cazul semănatului, erbicidatului sau fertilizatului, un sistem GPS de precizie ajută foarte mult, mai ales că în viitorul apropiat intenționez să fac o cartare pentru a administra îngrășăminte cu rată variabilă”, ne-a explicat Ionuț

Contact SIGMA România

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La stomatolog

La stomatolog
- Doctore, cum sunt dinţii mei? Detalii