KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBANII ROMÂNI ÎȘI VÂND TURMELE LA ABATOARE ȘI EMIGREAZĂ!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE TRIMISE LA TĂIERE! Crescătorii români de ovine își vând, în ultimul timp, turmele la abatoare, renunță la ferme și mulți dintre ei iau calea emigrării. În decurs de o lună, în județul Bihor s-ar fi vândut trei turme mari. Unul dintre crescători ar fi decis să emigreze în Statele Unite ale Americii. Mulți dintre oieri nu și-au încasat subvențiile, au datorii la Fisc sau la bănci, sunt cu conturile blocate, iar exportatorii de ovine îi amână cu lunile pentru plata animalelor pe care le-au cumpărat.

Numărul oilor din România scade vertiginos în ultima perioadă. Printre oierii români se știe deja ce se întâmplă și cum se vând turme întregi de ovine la abatoare. Prețurile sunt de batjocură, spun oierii, iar turmele se vând pentru că fermierii nu mi au bani să le întrețină. Crescătorul de ovine Alexandru Ciocaș din județul Bihor dezvăluie cum se duc turme întregi de oi la tăiere. Este unul dintre ciobanii care au protestat pe 10 octombrie 2018 la Ministerul Agriculturii. Alexandru Ciocaș are o turmă de aproximativ 1.000 de oi.

Acum, recent, la Nojorid s-au vândut 600 de oi, gestante, cu 2 lei kilogramul la abator la Bistrița. Alt oier, Imi, din Sântion, a vândut cu un milion de lei bucata, tot oi gestante, aproape 700 de oi, tot la tăiat. La Sălard, s-au vândut 500 și ceva de oi cu un milion și o sută de lei bucata. Oierul a avut ceva datorie la ANAF, la Fisc, și i-a pus poprire pe cont și s-a enervat. Nu deajuns că a vândut vreo 500 de miei la un exportator mare și așteaptă și acum banii de la el. Când îl vede, exportatorul zice: Încă nu este bani. Așteaptă, așteaptă. A zis că-și vinde și oile la abator, că el așa nu mai poate.

Statul știe să ne execute pe noi dacă avem datorii. Păi, unde am ajuns?! Vă dați seama că noi vindem oile la un preț de nimic, vreo 22 de euro bucata. Alt coleg, iarăși, a vândut cu preț mai jos, cu 90 de lei bucata, vreo 50 de oi frumoase și așteaptă după bani. Alt crescător de la Sântion a vândut, tot la abator, vreo 700 de oi. Mulți oieri din Bihor au vândut mieii la arabii care se ocupă cu exportul și arabii îi tot amână la plată până ăștia renunță la ferme. Sunt miei pe care crescătorii i-au ținut toată vara pe stabulație, cu lucernă și granule, au cheltuit cu ei și acum își tot cerșesc banii de la exportatori. Eu, cu o mie de oi, nu știu de capul meu. Am vândut mieii la doi arabi și încă nu mi-or dat niciun leu, spune oierul din Bihor.

Prețurile oferite de exportatorii de ovine sunt de bătaie de joc, mai spune fermierul. Prețul pentru o oaie începe de la 50 de lei și abia ajunge la 100 de lei. Dar crescătorii sunt nevoiți să-și vândă animalele, în speranța că-și vor putea acoperi din datorii.

Numai în localități din Bihor, situate la câțiva kilometri de Oradea, s-au vândut deja trei turme mari de ovine. Turmele care nu s-au vândut la abator, au fost confiscate de autoritățile sanitare veterinare pentru că în ferme s-a descoperit scrapie, boala mortală la ovine. Este cazul crescătorului de ovine Miron Hulea, tot din Bihor, la care i-au fost luate aproape 2.000 de ovine din acest motiv. Ar trebui să mergem noi, prostimea, cum au făcut francezii, să mergem peste ei, mai spune crescătorul Alexandru Ciocaș.

Unul dintre crescătorii de ovine din Bihor, care și-a vândut oile la abator și mieii la exportatori, ar face deja demersuri să emigreze în Statele Unite ale Americii.

În România, în următorii ani, o să dispară jumătate din oi. Turme întregi s-au dat la prețuri de batjocură. Un crescător de ovine din Bihor a dat mieii, în urmă cu câteva luni, și l-a sunat pe exportatorul arab, să-l întrebe când îi dă banii, iar răspunsul arabului a fost: ce? nu ai bani?!  Adică, tu îți ceri banii pe marfa ta și te întreabă tot el că nu ai bani. Apoi, s-a enervat omul și a zis: stai că nu mai am eu treabă cu voi. Și-a vândut toate oile. Chiar la bătaie de joc le-a dat numai să nu mai audă de oierit și pleacă în America unde are rude. A zis că nu se mai merită să stea în țara asta unde e bătaie de joc.

Trebuie făcută genotiparea ovinelor din România și se împuținează singure. Nu așa, că pe unii oieri îi omoară și pe alții...Ar fi lege pentru toată lumea, a declarat Gheorghe Dănulețiu, crescător de ovine din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Fermierii Ghiță Ciobanul și Alexandru Ciocaș  au declarat, pentru AGROINFO, că vor să-și mute fermele de ovine în Ungaria unde există altfel de legislație, iar munca oierilor este respectată, prețurile la oi și miei sunt mult mai mari și există filiere de stat pentru vânzarea mieilor, lânii, a laptelui. CITEȘTE DETALII AICI: GHIȚĂ CIOBANUL: VREAU SĂ-MI MUT FERMA DE OI ÎN UNGARIA UNDE E RESPECTATĂ MUNCA OIERILOR!

Fotografia are caracter general. Sursa foto: The Independent
 

Vizualizat: 6252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 ianuarie 2021 - 10:09

PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar până la acest moment a fost identificat un număr de circa 10.000 de fermieri care nu sunt eligibili la plata subvențiilor APIA aferente anului 2020, a anunțat directorul general APIA, Adrian Pintea.

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

22 ianuarie 2021 - 14:01

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii