Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII ROMÂNI ÎȘI VÂND TURMELE LA ABATOARE ȘI EMIGREAZĂ!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OILE TRIMISE LA TĂIERE! Crescătorii români de ovine își vând, în ultimul timp, turmele la abatoare, renunță la ferme și mulți dintre ei iau calea emigrării. În decurs de o lună, în județul Bihor s-ar fi vândut trei turme mari. Unul dintre crescători ar fi decis să emigreze în Statele Unite ale Americii. Mulți dintre oieri nu și-au încasat subvențiile, au datorii la Fisc sau la bănci, sunt cu conturile blocate, iar exportatorii de ovine îi amână cu lunile pentru plata animalelor pe care le-au cumpărat.

Numărul oilor din România scade vertiginos în ultima perioadă. Printre oierii români se știe deja ce se întâmplă și cum se vând turme întregi de ovine la abatoare. Prețurile sunt de batjocură, spun oierii, iar turmele se vând pentru că fermierii nu mi au bani să le întrețină. Crescătorul de ovine Alexandru Ciocaș din județul Bihor dezvăluie cum se duc turme întregi de oi la tăiere. Este unul dintre ciobanii care au protestat pe 10 octombrie 2018 la Ministerul Agriculturii. Alexandru Ciocaș are o turmă de aproximativ 1.000 de oi.

Acum, recent, la Nojorid s-au vândut 600 de oi, gestante, cu 2 lei kilogramul la abator la Bistrița. Alt oier, Imi, din Sântion, a vândut cu un milion de lei bucata, tot oi gestante, aproape 700 de oi, tot la tăiat. La Sălard, s-au vândut 500 și ceva de oi cu un milion și o sută de lei bucata. Oierul a avut ceva datorie la ANAF, la Fisc, și i-a pus poprire pe cont și s-a enervat. Nu deajuns că a vândut vreo 500 de miei la un exportator mare și așteaptă și acum banii de la el. Când îl vede, exportatorul zice: Încă nu este bani. Așteaptă, așteaptă. A zis că-și vinde și oile la abator, că el așa nu mai poate.

Statul știe să ne execute pe noi dacă avem datorii. Păi, unde am ajuns?! Vă dați seama că noi vindem oile la un preț de nimic, vreo 22 de euro bucata. Alt coleg, iarăși, a vândut cu preț mai jos, cu 90 de lei bucata, vreo 50 de oi frumoase și așteaptă după bani. Alt crescător de la Sântion a vândut, tot la abator, vreo 700 de oi. Mulți oieri din Bihor au vândut mieii la arabii care se ocupă cu exportul și arabii îi tot amână la plată până ăștia renunță la ferme. Sunt miei pe care crescătorii i-au ținut toată vara pe stabulație, cu lucernă și granule, au cheltuit cu ei și acum își tot cerșesc banii de la exportatori. Eu, cu o mie de oi, nu știu de capul meu. Am vândut mieii la doi arabi și încă nu mi-or dat niciun leu, spune oierul din Bihor.

Prețurile oferite de exportatorii de ovine sunt de bătaie de joc, mai spune fermierul. Prețul pentru o oaie începe de la 50 de lei și abia ajunge la 100 de lei. Dar crescătorii sunt nevoiți să-și vândă animalele, în speranța că-și vor putea acoperi din datorii.

Numai în localități din Bihor, situate la câțiva kilometri de Oradea, s-au vândut deja trei turme mari de ovine. Turmele care nu s-au vândut la abator, au fost confiscate de autoritățile sanitare veterinare pentru că în ferme s-a descoperit scrapie, boala mortală la ovine. Este cazul crescătorului de ovine Miron Hulea, tot din Bihor, la care i-au fost luate aproape 2.000 de ovine din acest motiv. Ar trebui să mergem noi, prostimea, cum au făcut francezii, să mergem peste ei, mai spune crescătorul Alexandru Ciocaș.

Unul dintre crescătorii de ovine din Bihor, care și-a vândut oile la abator și mieii la exportatori, ar face deja demersuri să emigreze în Statele Unite ale Americii.

În România, în următorii ani, o să dispară jumătate din oi. Turme întregi s-au dat la prețuri de batjocură. Un crescător de ovine din Bihor a dat mieii, în urmă cu câteva luni, și l-a sunat pe exportatorul arab, să-l întrebe când îi dă banii, iar răspunsul arabului a fost: ce? nu ai bani?!  Adică, tu îți ceri banii pe marfa ta și te întreabă tot el că nu ai bani. Apoi, s-a enervat omul și a zis: stai că nu mai am eu treabă cu voi. Și-a vândut toate oile. Chiar la bătaie de joc le-a dat numai să nu mai audă de oierit și pleacă în America unde are rude. A zis că nu se mai merită să stea în țara asta unde e bătaie de joc.

Trebuie făcută genotiparea ovinelor din România și se împuținează singure. Nu așa, că pe unii oieri îi omoară și pe alții...Ar fi lege pentru toată lumea, a declarat Gheorghe Dănulețiu, crescător de ovine din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Fermierii Ghiță Ciobanul și Alexandru Ciocaș  au declarat, pentru AGROINFO, că vor să-și mute fermele de ovine în Ungaria unde există altfel de legislație, iar munca oierilor este respectată, prețurile la oi și miei sunt mult mai mari și există filiere de stat pentru vânzarea mieilor, lânii, a laptelui. CITEȘTE DETALII AICI: GHIȚĂ CIOBANUL: VREAU SĂ-MI MUT FERMA DE OI ÎN UNGARIA UNDE E RESPECTATĂ MUNCA OIERILOR!

Fotografia are caracter general. Sursa foto: The Independent
 

Vizualizat: 6432 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii