Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

GHIȚĂ CIOBANUL: VREAU SĂ-MI MUT FERMA DE OI ÎN UNGARIA UNDE E RESPECTATĂ MUNCA OIERILOR!

Publicat: 10 decembrie 2018 - 14:35
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV! CIOBANII DIN ROMÂNIA VOR SĂ MIGREZE ÎN UNGARIA, CU TOT CU FERME! Crescătorii de ovine din Ungaria nu au turme de mii de oi, dar o duc de mii de ori mai bine decât ciobanii noștri. Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, județul Sibiu, și Alexandru Ciocaș, crescător de ovine din județul Bihor, au fost zilele trecute în Ungaria, cu gândul să-și mute fermele la vecini. AGROINFO a discutat, în exclusivitate, cu cei doi oieri români. Veți fi uimiți de tot ceea ce am aflat.

Vecinii noștri din Ungaria nu lasă nimic la voia întâmplării în sectorul de creștere a oilor. Fermele de ovine nu numără mii de capete,  cum sunt în România, sunt și turme doar de 50 de oi, extrem de puține, dar profitabile pentru că tot ce dă oaia este valorificat la prețuri avantajoase pentru fermieri. În România, ar fi imposibil așa ceva, spun oierii. Mori de foame cu 1000 de oi sau te înghite falimentul. Pentru fiecare produs al fermei de ovine este gândită și pusă la punct o filieră. Mieii sunt preluați de centrele de colectare, create de stat, iar aceste centre se ocupă de exportarea lor în Italia, Turcia, etc., lâna, la fel. Laptele de oaie este deja colectat  direct de la ferme de reprezentanții unor companii de profil din Franța. Ungurii nu prea văd brânză de oaie sau lapte de oaie, ne spune Ghiță Ciobanul. Totul pleacă în Franța.

Dacă vine vorba de performanțe, de genetică, de crearea unor ferme de elită sau de dezvoltare unor ferme ca să ajungă de elită, ciobanii unguri nu au o problemă în achiziționarea berbecilor de rasă cu origine, cărora li s-a făcut genotiparea, ca să se vadă ce rezistență au la boli, animale performante, și cu care crescătorul de ovine din Ungaria nu dă greș. Sursa de unde sunt cumpărați acești berbeci este autorizată. Sunt centre de selecție de stat, nu particulare, ne spun cei doi oieri români. Cu alte cuvinte, un fermier nu are cum să fie păcălit și să-și ducă acasă un berbec cât un pisic, slab și jigărit, pe care a dat 3.000 de lei doar pentru că în acte figurează drept berbec de origine, cu performanțe, iar aceste acte îl ajută pe ciobanul nostru să ia sprijinul cuplat, subvenția europeană care ajunge la peste 100 de lei/cap de ovină/an.

oi-ungaria-5-bun_b

Una dintre fermele de ovine din Ungaria, vizitată de cei doi oieri români

Ce au văzut cei doi crescători români de ovine în Ungaria este o lecție pentru autoritățile din România și un model care ar putea fi preluat, în așa fel încât fermele de ovine să fie salvate de la falimentul care le amenință în acest moment. După vizita la fermierii vecini, oierii noștri vor să facă demersurile ca să-și mute fermele în Ungaria.

Am fost în mai multe localități. Unele la 40-50 de kilometri de granița cu România. Am fost la un crescător care are o turmă de 800 de ovine. Oile fată de trei ori în doi ani. Oierul nu le mulge, crește mai mult rase pentru carne. În fermă, lucrează doar oierul și familia lui. Are doi băieți cu care muncește în fermă. Ce mi s-a părut interesant este că o parte dintre oi le are acasă, iar altă parte, în câmp. Dar în câmp, oile nu sunt păzite de nimeni. Crescătorul merge, le dă de mâncare și le lasă acolo. E împrejmuit locul cu garduri elecctrice, dar nu-i dispar oile. Nu fură nimeni. La noi, românașii noștri au imediat idei.

ghita ciobanul_b

Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul

La nivel național, afacerea e foarte bine pusă la punct. Adică, la ei toate sunt puse la punct. În privința mielului, a lânii, a pășunii. În Ungaria, sunt prioritari crescătorii de animale la cumpărarea pământului și la închirierea pășunilor. Dacă în Ungaria, vrei să cumperi o bucată de pământ și altul are oi, vaci, capre sau ce are, chiar și iepuri, are prioritate crescătorul de animale.
La noi, nu contează. În treaba asta, noi nu suntem ajutați cu nimic. În schimb, ungurii au o singură subvenție pe cap de oaie, de la Uniunea Europeană, care este de aproximativ 120 de lei pe cap de oaie pe an. Cam 7.000 de forinți.

Pentru cumpărarea berbecilor cu origine au centre de selecție, care sunt de stat, cum au fost mai demult la noi OARZ-urile. Deci, nu sunt centre particulare. Acolo găsesc berbeci testați, cu origine, genotipați. Statul le decontează 45% din valoarea berbecului cumpărat de la centru. Ne-au și spus că lor nu li se merită să oprească berbeci de reproducție din ferma lor. Achiziționează de la centru, cu acte în regulă și nu mai au bătăi de cap, povestește Ghiță Ciobanul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

10-oct-ciobani_b

Crescătorul de ovine Alexandru Ciocaș, la Ministerul Agriculturii, la protestul din 10 octombrie 2018

Păi, ciobanii unguri nu fac ca mine. Cumpăr berbeci din Bistrița cu 2.500 de lei, slabi și vai și amar, numai pentru că au certificate de origine. Ungurul merge la centrul de selecție, o dată la doi ani, cumpără un berbec cu adevărat de rasă și cu origine, testat, genotipat, iar a doua zi, are în cont 45% din prețul berbecului. Ajutor de la stat, spune și oierul Alexandru Ciocaș.

Mieii sunt preluați de centrele de colectare, iar prețul pe kilogramul de miel în viu este între 15 lei și 17 lei. Comparați cu prețul pe kilogramul de miel românesc în viu, care nu depășește 4 lei.

oi-ungaria-doi-bun_b

Fermă de ovine Ungaria

Iau mieii după categorii. Care sunt mai buni, calitatea mai bună, e 17 lei pe kilogram, iar rasa inferioară, calitate inferioară e 15 lei kilogramul. Dacă crescătorul are 50 de oi, merge cu mieii la centrul de colectare și centrul îi predă mai departe la exportator. Nu e nebunia de la noi că vin intermediarii, le dai mieii și mai vezi banii, dacă-i vezi, peste 2 luni, 3 luni, 4 luni. Pe lângă că e prețul de bătaie de joc, 4 lei pe kilogram, mai vezi și târziu sau niciodată banii.

Dacă ai nevoie de granule de furajat mieii, te duci tot la centrul de colectare, faci contract și ori plătești pe loc, ori plătești când vinzi mieii. Sunt mult mai ajutați decât noi.

Brânza e foarte căutată la ei, dar sunt puține ferme unde se mulg oile. Laptele de oaie este strâns de reprezentanții unor firme din Franța. Crescătorii de ovine la care am fost noi au rase pentru carne.

Oile reformă se vând în Turcia. Chiar am vorbit cu oieri de acolo care cresc rasa Suffolk și au vândut oi reformă cu prețuri între 500 de lei/oaie și 700 de lei/oaie.

Lâna care la noi e bătaie de joc, un leu pe kilogram, la ei e 6 lei un kilogram și iese cam 3,5 kilograme - 4 kilograme pe cap de oaie, maxim. Un kilogram dau la tuns și 2-3 kilograme rămân. Când tund oile,  atunci vine și mașina centrului de colectare la fermă și duce lâna. Nu au probleme ca noi, să mergi să te rogi de ei sau să le dai lâna pe hârtii, mai spune Ghiță Ciobanul.

oi-ungaria-4-bun_b

Gheorghe Dănulețiu, unul dintre primii oieri români care a ajuns la Bruxelles, să-și spună necazurile în inima Europei, are de gând să-și mute ferma de ovine în Ungaria, să fie într-o țară unde e respectată munca oierului.

I-am întrebat pe fermieri cum aș putea să mă mut cu ferma. Ne-au spus că ne putem face dublă cetățenie, româno-maghiară, și de acolo ce acte ne mai trebuie, documente sanitare veterinare. Oile trebuie ținute pe carantină o lună în România și o lună în Ungaria pentru a se face analize și tot ce trebuie. Cetățenia maghiară aș putea să o obțin prin cumpărarea unei case în Ungaria. Noi am mers acolo să vedem dacă putem trăi mai bine acolo. Concluzia este că la ei se respectă muncă, la noi se respectă hoțiile, declară Ghiță Ciobanul.

Vreau să-mi cumpăr o casă acolo și încet-încet să trec cu oile mele în Ungaria. Vă dau un exemplu. Eu am peste 1.000 de oi și nu mi-am putut cumpăra decât un tractor second-hand pe care-l țin acu la reparații, că nu mai merge. Ciobanul ungur are 50 de oi și are tractor nou-nouț. Ei beneficiază de credite cu dobânzi mici, credite numai pentru fermieri, pentru dezvoltarea fermelor, spune și crescătorul de ovine din Bihor.

La ei, medicii veterinari sunt direct răspunzători de tot ce se întâmplă în exploatație. Oierii plătesc cam 30 de lei pe cap de oaie pe an pentru medicul veterinar. Dar medicul răspunde de toate intrările-ieșirile din fermă, de tot ce se întâmplă, iar în banii ăștia, intră și două vaccinuri pe an. Cele care sunt obligatorii. La noi, tu răspunzi de tot ce întâmplă în fermă și avem doar un vaccin gratuit pe an.

oi-ungaria-bun_b

Există scrapie la fermele din Ungaria, boala mortală la ovine, de care România nicicum nu poate scăpa? Au auzit ciobanii din Ungaria de pesta micilor rumegătoare?

Nu există scrapie și de pesta micilor rumegătoare nici nu au auzit, spune Ghiță Ciobanul.

La ei, nici porcul, nici vaca, nici oaia nu suferă de nimic. Vezi animalele pe câmpul împrejumuit cu garduri electrice, toate sunt acolo împreună, spune și fermierul bihorean.  

Cine ne conduce pe noi nu are niciun interes să ne meargă bine, are interesul să ne distrugă. În Ungaria, e respectată munca oierului, în România, e batjocorită. La noi nu te ajută statul, nu-ți este respectată munca. Noi nu avem niciun centru de colectare. Ne-ar conveni și nouă să mergem cu mieii la un centru de colectare, cu lâna, la fel. Nu cum ni se prezintă nouă centre de colectare de lână particulare unde trebuie să ne rugăm noi să ne cumpere lâna. Ar fi bine să știm și noi prețul pe care-l primim și să ne facem un calcul. Fermierii unguri au o siguranță: subvenția se dă la timp, au la cine da mielul, au la cine da lâna, banii îi primesc cum dau marfa, adaugă Ghiță Ciobanul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Cât privește organizațiile crescătorilor de ovine, în Ungaria există o singură federație în care sunt membri toți crescătorii de ovine. O singură organizație! Nu mai stăm să numărăm puzderia de organizații, asociații care toate strigă că apără interesele crescătorilor de ovine din România, dar, straniu, ciobanii români o duc prost și cu toții spun că nu au cine să le apere interesele în relațiile cu autoritățile. La noi e ca în povestea cu mai multe moașe și copilul tot nemoșit rămâne.

Au o singură federație. Nu e plin de asociații ca la noi. Toată lumea este înscrisă acolo. Federația îi reprezintă pe toți și funcționează foarte bine. E puternică și se văd rezultatele că-i reprezintă pe oieri, spune Ghiță.

De menționat că oierii din Ungaria nu sunt persoane fizice, așa cum sunt mai toți crescătorii de ovine din România. Sunt fiscalizați. Au firme, dar taxele nu-i împovărează. Chiar dacă vor trebui să-și înființeze firme în Ungaria și să fie fiscalizați, cei doi crescători de ovine au în plan să se mute în țara vecină.

Merg și în China, dacă acolo pot să trăiesc mai bine. Nu se mai merită să stai în țara asta unde ești bătaie de joc. Eu nu am vrut să plec din țara asta, dar situația în care ne pun ăștia, cum își bat joc de noi...Dacă nu se schimbă nimic în țară la noi, nu am ce face, musai să mă mut. Ori îmi vând animalele că nu le mai pot ține, ori mă mut, mai spune Ghiță Ciobanul.Vizualizat: 26816 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

29 mai 2020 - 09:11

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

29 mai 2020 - 08:09

APICULTORII RUINAȚI! Vremea capricioasă, temperaturile scăzute, criza sanitară, toate la un loc au afectat grav apicultura din România. Apicultorii spun că mierea va fi puțină anul acesta și scumpă, mai ales cea de salcâm. Au nevoie de ajutor, dar cu toate acestea, mulți dintre ei renunță la ajutorul de minimis de 20 de lei/familie de albină. Birocrația e mare. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai, spune un apicultor din județul Cluj.

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

28 mai 2020 - 20:23

COMUNICAT! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este prima instituție publică din România care a obținut din partea RINA SIMTEX, încă din iunie 2019, cerificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită, anunță AFIR într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

28 mai 2020 - 18:47

Pe fondul prognozelor scăzute (din cauza secetei), prețurile la export pentru viitoare recoltă de grâu rusesc au crescut. Potrivit agenţiei IKAR, prețurile pentru producţia viitoare de grâu, în Novorossiisk, cu livrare în iulie au crescut săptămâna trecută cu 4 dolari/tonă, ajungând până la 199 dolari/tonă (FOB). De asemenea, SovEcon a înregistrat o creștere săptâmânală cu aproape 3% pe tonă pentru grâul de panificaţie, preţul cu livrare FOB, în iulie, fiind de 202 USD/tonă.

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

28 mai 2020 - 11:30

Cererea de roboţi agricoli va înregistra o creştere de 24,1% până în 2024, potrivit unui studiu realizat de Transparency Market Research (TMR) cu privire la segmentul afacerilor şi comerţului din domeniul agriculturii.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Eros
|
12. 11, 2018. Tuesday 08:00
Asta este o dovada ca nu cunestet meseria vs
Ar fi bine sa ma mutat tot ciobani din Bhior.
Asa putem sa facem agricultura fara pagube.
Io sunt disponibil sa va ajut daca ne lasat in pace.
1.
|
12. 10, 2018. Monday 17:33
Nu situ daca e chiar corect... dar asta e viata.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii