Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: Suntem prea săraci ca să facem tehnologie!

Publicat: 06 mai 2014 - 12:38
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ionuţ Ciribaşa, podgorean din comuna vrânceană Bordeşti, se arată nemulţumit de ceea ce se întâmplă în sectorul viticol românesc. 

„Problema mare este lipsa unei pieţe de desfacere a produselor, noi producem, dar la desfacere ne oprim. Strugurii îi dăm pe un preţ de nimic. Spre exemplu, anul trecut, pe piaţa din Urecheşti, s-au vândut cu 80 - 90 de bani kilogramul. Samsarii au preţurile în bătaie de joc, ne jupoaie”, ne-a spus Ciribaşa.
Micul fermier ne spune că are pe rod o suprafaţă viticolă de cinci hectare, cultivate cu soiuri nobile: Aligote, Sauvignon Blanc, Ceasla, de unde anual obţine între 8-9 tone/ha. „Cu toate că am avut o producţie bună, anul trecut am rămas undeva pe linia de plutire: nici nu am pierdut, dar nici nu am câştigat. Singura mulţumire este că nu au fost mari pagube, ne-a ajutat timpul, dar am şi ţinut via cu tratamentele. Atacuri din partea bolilor şi dăunătorilor nu au fost, doar din partea celor cu ... două picioare, hoţii, care într-o parcelă, ne-au furat până la jumătate din recoltă”, ne-a declarat supărat Ionuţ Ciribaşa.

Facem tehnologie... fiecare de capul lui
Fermierul susţine că în zonă se simte lipsa unui inginer agronom. „Noi nu avem un specialist în comună, avem nevoie de el. Nimeni de la Camera Agricolă, de la Direcţia Agricolă, de la nivel de judeţ, nimeni nu a venit să ne spună măcar ce să facem la vie, apar atâtea noutăţi, tehnologii, substanţe. Avem ziarul Bordeştilor, ar fi putut să se scrie despre toate acestea. Înainte vreme erau butucii de alarmă care ne avertizau despre atacul bolilor şi dăunătorilor, ştiam când trebuie să stropim şi cu ce... Acum, noi facem fiecare de capul lui. Eu am şi cultură mare, anul acesta am dat cu un erbicid, am respectat doza şi nu a dat rezultate. A trebuit ca de trei-patru ani să încerc mai multe substanţe până am ajuns să-i dau de capăt. Şi încă ceva, trebuie luate probe de sol, ceea ce facem noi, nu e tehnologie, într-un cuvânt, suntem prea săraci ca să ajungem să facem tehnologie!”

Se merită să mai facem agricultură?
Ionuţ Ciribaşa ne spune că dacă la vie a mers cum a mers, la câmp a ieşit în pierdere anul trecut. „Preţurile sunt aşa cum sunt, acum kilogramul de porumb se vinde cu 50-60 de bani; e bătaie de joc, ne ajunge preţul de cost 70-80 de bani/kg. Se merită să mai facem agricultură?”, se întreabă retoric agricultorul.

Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne opinia ta!

http://www.agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-suntem-prea-saraci-ca-sa-facem-tehnologie#comment

PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro

Vizualizat: 1760 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
GH BUNESCU
|
05. 09, 2014. Friday 12:51

Doresc sa aduc la cunostinta prin '' vocea fermierului '' un aspect legat de asigurarile culturilor agricole .
Eu ca fermier am incheiat polite de asigurare a tuturor culturilor agricole in anul 2014
Firmele de asigurari, incheie politele de asigurare astfel incit fermierul sa benefice cit mai putin de asigurare si anume;- Productiile estimate care sunt permise a se trece in politele de asigurare si care reprezinta ''raspunderea maxima a asiguratorului ''sunt de ris ( 1300 kg /ha mazare,1500 kg/ha fl.soarelui,4000 kg /ha porumb ; 3200 kg/ha griu ;1800 kg/ha rapita;etc) Nu cred ca vre-un fermier din Rominia investeste pentru infiintarea unui hectar de cultura cca 3000 lei ca sa obtina asemenea productii !!
Alta problema si mai acuta este perioada asigurata care se incheie chiar cind sunt demarate lucrarile de recoltare
La floarea soarelui pina la 01-09-2014 ; porumb 01-10-2014;mazare 30-06-2014;
griu 15-07-2014;rapita 30-06-2014.
In conditiile in care calamitatile survin dupa aceste termene asiguratorul nu mai are nici o obligatie
Stim cu totii ca recoltatul se face la o anumita umiditate a produsului si nu pe ori-ce vreme,iar termenele stipulate in polite sunt foarte comprimate.
Sper sa fiu in asentimentul tuturor fermierilor care asigura culturile agricole si prin acest mod sa fie sesizat ministerul agriculturii care sa analizeze aceste aspecte si sa indrepte ororile din aceste polite de asigurare.
Tot odata urez tuturor fermierilor din tara sa nu fie nevoiti sa apeleze la despagubiri,sa aiva noroc de precipitatii si recolte sanatoase cu preturi maxime

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii