La an nou, probleme vechi! Acesta ar putea fi sloganul agricultorului român. Asta, întrucât de la un an la altul se găsesc prea puţine soluţii pentru nevoile fermierilor noştri. Promisiunile vin repede, dar... se dau uitării la fel de repede!
„Am văzut prima ediţie din acest an a emisiunii Viaţa satului, când a fost invitat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Impresia mea este că titularul de la Agricultură supralicitează, oferă informaţii puţin veridice, sunt multe informaţii care stau în coadă de peşte vizavi de intenţiile viitoare ale ministerului, chiar aş putea spune că suntem minţiţi pe sticlă”, consideră Tudorel Mancă, fermier din judeţul Brăila.
Agricultorul a spus că dacă ar fi fost într-un dialog cu domnul ministru, l-ar fi întrebat despre irigaţii. „În toamnă, Daniel Constantin a fost împreună cu premierul Victor Ponta la Urleasca, în judeţul Brăila. Ni s-a promis un abonament de irigaţii care să sprijine realizarea unui preţ mediu pe ţară, astfel încât şi cei de pe treptele 3, 4 şi 5 să poată iriga cu nişte costuri rezonabile şi să facă profit. Şi asta ar maximiza producţia agricolă şi ar avea efecte benefice pentru toată lumea, inclusiv pentru stat, care ar colecta impozite şi taxe mai mari... Doar ni s-a promis”, a conchis Tudorel Mancă.
„Taxa pe stâlp” rămâne o problemă
Costel Hâncu este administrator al Grupului de Producători Muncostmar din comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi. În depozitul nou construit cu fonduri europene are 100 de tone de ridichi negre. Nu ştie ce să facă cu ele; nu au preţ; nu este cerinţă pe piaţă, le-a tot plimbat prin ţară, dar degeaba! „Ar trebui ca statul să aibă mai multă grijă faţă de modul cum sunt ajutate aceste grupuri după ce s-au constituit. În loc să ne protejeze, Guvernul a venit cu nişte măsuri fără să ţină cont de conjunctura economică şi politică actuală. Spre exemplu, cu taxa pe stâlp, atâta timp cât eu am accesat bani europeni, am construit un depozit, dotat cu hală pentru păstrare şi procesare leguminoase, cântar rutier, am piste betonate de peste 5000 mp, pentru toate astea trebuie să plătesc impozit încă din primul an, când eu abia acum încep să mă consolidez!”, ne-a declarat fermierul.
Un set de probleme pe adresa ministrului
Dacă ar fi putut avea o discuţie cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ar fi ridicat mai multe probleme. „I-aş fi propus ministrului ca pentru cel puţin doi ani de zile să fim scutiţi de aceste impozite. I-aş fi propus să se reanalizeze impozitul cu arendatorii; este o aberaţie, ne-am transformat în perceptorii finanţelor. Sunt aberaţii cu modul de calcul al acestui impozit pe arendă, ar trebui găsite alte metode. Apoi, de ce să plătesc eu taxă la motorină pentru tractorul meu din depozit care nu „pupă” nicicând asfaltul? Un supermarket are construită o platformă comercială la Deva. Eu am contract de livrare, dar îmi vine comanda ca o parte din lotul de marfă să o duc la Bucureşti, iar altă parte, la Deva. Dar cu acelaşi preţ! Ajung ca banii pe care iau pe marfă să îi dau pe transport! Îmi pare rău că am făcut depozitul, trebuie să plăteşti atâţia bani, toţi ne dau în cap, stai şi munceşti degeaba!”, şi-a vărsat oful legumicultorul gălăţean.
Da Click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
http://www.agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-promisiunea-are-picioare-scurte#comment
Precizare: Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro