Opiniile şi întrebările postate de fermierii români la secţiunea Vocea fermierului, de pe agroinfo.ro, fac subiectul unui nou articol. De această dată, sectorul vizat este pomicultura.
“Intenţionează cumva statul român să ridice performanţa agriculturii în România furând subvenţiile pe suprafaţa acordate de UE?”, se întreabă Bogdan Fottescu, postând un comentariu pe Agroinfo.
Potrivit acestuia, răspunsul este afirmativ, iar explicaţia nu întârzie. “Se pare că DA!!!
Astfel: Cu excepţia anului 2001 când s-a acordat 100lei/ha pentru orice suprafaţă agricolă şi a anului 2006 când s-a acordat 400 lei/ha bonuri de motorină sau pesticide de asemenea pentru orice suprafaţa agricolă, la livezi, statul nu a dat niciun leu!!! Chestia cu fondurile pentru înfiinţare de noi livezi, e altceva; odată înfiinţate trebuie şi îngrijite!
Niciodată nu s-a ţinut cont de natura livezii: foarte tânără (neintrată încă pe rod), bătrână (cu producţie scăzută), de soiul cultivat: preţul frutelor diferă, nuca are un preţ, pruna altul, producţia pe ha diferă funcţie de soi, vârstă, condiţii climatice!
Deşi statul roman ar fi trebuit să despăgubească pomicultorii asiguraţi pentru pierderile suferite din cauza inundaţiilor sau a secetei, nu a dat un ban.
Motorina şi benzina (valabil pentru întreaga agricultură românească) folosită la tractoare, drujbe, motocoase etc. conţine în preţ taxa de drum a lui Băsescu ("Aici sunt banii Dumneavoastră"); Ce are drujba cu drumul? Jaf la drumul mare!
A promis 119 eu/ha subvenţie UE pe 2012; se pare că va fi de 107eu/ha, înmulţit cu 4,5383lei/eu, cursul de referinţă pentru subvenţii 2012 = 485,5981 lei/ha.
Iar acum, lovitura de graţie: "În ceea ce priveşte pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă."
Adică: 16% din 4709lei = 546,244lei/ha.
Rezultă: dacă scădem impozitul pe venit adunat cu cel pe suprafaţă, adică: 546,244+60=606,244lei/ha, din 485,5981lei/ha acordaţi efectiv pe 2012, rezultă: MINUS 120,6459lei/ha!
În condiţiile în care eu, şi nu numai, am avut producţie zero în 2012 din cauza secetei (care mi-a uscat sute de pomi) pentru care nu am primit acei 100lei/ha până la 10 ha deoarece din nou livezile au fost exceptate de la acordare de sprijin, nu-mi rămâne decât să-mi defrişez livada (30HA)!”
În concluzie, pomicultorul preconizează un viitor nefast pentru sectorul horticol românesc. “Rezultatul? Livezile vor dispărea total din România. Performanţă sau contraperformanţă?”, scrie Bogdan Fottescu.
Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!
Precizare: Comentariile sunt moderate şi ne asumăm corectarea şi rescrierea acestora fără a influenţa/modifica în vreun fel sensul cuvintelor sau expresiilor. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro