Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: În sfârşit îi vine românului mintea cea de pe urmă!

Publicat: 28 ianuarie 2014 - 13:45
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
A venit vremea să ne gândim din nou cu mare atenţie la formarea profesională agricolă

După 20 de ani de când statul a neglijat învăţământul agricol din România, iată că a venit vremea să ne gândim din nou cu mare atenţie la formarea profesională agricolă, scrie Liviu Ciubotaru, într-un comentariu postat pe AgroInfo, la articolul “Timiş: Şcolile agricole vor fi reînfiinţate, la solicitarea investitorilor germani”.

Păcat că a trebuit să vină germanii să ne trezească la realitate, constată cu mâhnire cititorul nostru. “Pentru cine nu ştie, în România anilor 1990 existau 160 de şcoli agricole. Astăzi sunt doar 40 în toată ţara. Multe dintre ele au dispărut sau s-au transformat în alte şcoli, din nepăsare. Declinul major a început în 1994, când şcolile agricole au trecut de la dublă subordonare faţă de Ministerul Învăţământului şi a Ministerului Agriculturii, doar la subordonarea faţă de Ministerul Educaţiei. A fost momentul când învăţământul agricol românesc a fost practic abandonat de către stat, cum de fapt au fost abandonate toate şcolile tehnice româneşti. Ministerul Educaţiei s-a preocupat îndeosebi de învăţământul obligatoriu şi cel teoretic. Au urmat anii când nu s-a primit nici un fel de dotare tehnică pentru o formare profesională la standardele de performanţă cerute de o agricultură performantă aşa cum este în majoritatea ţărilor europene. Faptul este consumat. Se pune acum problema relansării importanţei învăţământului agricol românesc, şcolile agricole trebuie să devină locul unde să se formeze viitorii tineri fermieri de care are nevoie agricultura. Aici şi numai aici trebuie să se facă formarea iniţială a elevilor, aici trebuie să se facă formarea permanentă a adulţilor care doresc să investească în agricultură. Şcolile agricole trebuie să devină locul unde se face promovarea agriculturii de performanţă, locul unde să se organizeze târguri agricole judeţene, regionale sau naţionale, locul unde să se întâlnească fermierii profesionişti cu producătorii de maşini agricole, cu companiile care lucrează pentru susţinerea activităţii agricole. Toate aceste aspecte care trebuie să le implementăm pentru relansarea învăţământului agricol liceal din România, ele există deja în ţările cu agricultură dezvoltată din Europa.
Dacă luăm doar exemplul Franţei, acolo învăţământul agricol şi cercetarea agricolă este finanţată în totalitate doar de Ministerul Agriculturii. Toţi profesorii care predau în învăţământul agricol francez, inclusiv cei care predau discipline de cultura generală, sunt salarizaţi de Ministerul Agriculturii. Salariile lor sunt mai mari decât a colegilor care predau în şcolile subordonate Ministerului Educaţiei. În Franţa este o concurenţă mare pentru a intra să predai într-o şcoală agricolă, ştiindu-se că profesorii au salarii mai mari decât în alte şcoli. Sigur că aceste aspecte trebuie elaborate de către o comisie naţională, care va trebui să fie constituită pe lângă Ministerul Agriculturii, comisie care să realizeze o nouă Curriculă de studiu, fiindcă cea actuală este catastrofală pentru formarea unui fermier performant. (…)
Este, cred, momentul unei întâlniri naţionale a tuturor specialiştilor din învăţământul agricol liceal, care a reuşit să reziste anilor grei de izolare, pentru a constitui o comisie cu adevărat profesională, din care să facă parte specialişti din învăţământul agricol universitar şi liceal, cercetarea agricolă, producţia agricolă.
Un lucru de neînchipuit este faptul că în acest moment, şcolile agricole, chiar dacă au Ferme Didactice legal înregistrate în Registrul Naţional al Fermelor, nu sunt eligibile să acceseze fonduri europene pentru agricultură, de nici un fel!”, este de părere Liviu Ciubotaru.

Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne opinia ta!

http://www.agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-in-sfarsit-ii-vine-romanului-mintea-cea-de-pe-urma#comment

PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro

Vizualizat: 3111 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Timiş: Şcolile agricole vor fi reînfiinţate, la solicitarea investitorilor germani

Timiş: Şcolile agricole vor fi reînfiinţate, la solicitarea investitorilor germani

Consiliul Judeţean (CJ) Timiş ar trebui să formeze o comisie cu specialişti din agricultură pentru a urmări problemele învăţământului profesional agricol, care riscă să dispară în următorii ani, consideră Marin Popescu, consilier pe probleme de învăţământ preuniversitar la Universitatea de Vest Timişoara (UVT).

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Scripcaru Cristina
|
01. 29, 2014. Wednesday 08:36

Am o activitate , de prelucrare a materiilor prime agricole.
Am ramas surprinsa cand in urma unui anunt , mi-au venit absolventi, f.putini ai unui
Liceu Agricol.Mai mare mi-a fost surpriza de lipsa de pregatire ,totala a acestura.
Unora, le-a fost teama de masina de procesare, fiind prea mare (mi-o inchipuiam mai mica, pe masa , era raspunsul) , iar o persoana nu a fost capabila in cateva luni nici sa invete sa o porneasca ,chiar pe cea mai mica.Nefiindin firma, fiind plecati dupa comenzi, nu era capabila, din initiativa proprie sa caute singura , sa sorteze etc.Am ramas, sincer va spun socata , nu cunoasteau nici plantele.Dintre acestea doua, aveau sectia informatica.Nu este absurd?Este un liceu de profil informatic , dar sunt in cadrul lic. agricol si astfel de sectii.
Nu cunoasteau nici informatica ,nici cunostinte agricole nu aveau.Cat despre educatie , sub orice critica ,va spun.Nu stiu, nu inteleg cum au facut scoala.Una , sincer, era si retardata mintal ...incat imi era teama, nu stiam ce sa fac, sa nu ne faca si vreu rau , mai mare prin firma 9fiind in domeniul mentionat, este de inteles) , ceea ce in final s-a si intamplat.
Asta ,e la noi!Am avut ocazia insa sa cunosc un absolvent de LIC.Agricol din FRANTA.
Am fost surprinsa placut atat de modul de gandire cat si de initiativa pe care o avea, de planurile si afacerile pe care le putea conduce,in domeniu.Am realizat din spusele sale ,ca Statul Francez se implica f.mult atat in sprijinul , educarea tinerillor cat si a micilor fermieri. Sprijinul , cum se implementeaza programele, se transmite prin Primarii9din nationalism, din rusine, nu as dori sa stie ce avem noi).Cine e vinovat de toata aceasta?Atat timp cat vom avea consilieri care sunt porniti pe distrugerea micilor fermieri , care nu au ce cauta in politica si nu se v-a face ,,deratizare "cu acestia , multi vom avea de suferit.Sunt multi si la birou,mai mult decat intr-o f-ca.Daca ferimierul are cu acestia, stabilit ,taxe ,maxim din CODUL FISCAL , de departe ,.ani lumina suntem de Germania,Italia ,Franta.Eu, catre aceste tari civilizate, tind.

1.
ioan moloce
|
01. 28, 2014. Tuesday 17:58

in sfirsit un lucru foarte-foarte bun

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii