Ferma Media Grup nu rămâne indiferentă la multele şi variatele probleme pe care ni le semnalează cititorii noştri. Aceştia continuă să ne împărtăşească din greutăţile lor de zi cu zi şi chiar le propun factorilor de decizie soluţii pertinente, prin intermediul nostru.
La secţiunea Vocea Fermierului, de pe portalul de ştiri AgroInfo, fermierii ne-au scris opiniile lor cu privire la mâăsurile de simplificare a PNDR 2014-2020, anunţate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Iată ce ne-au scris aceştia!
Simplificarea PNDR, o nouă provocare
“De ce nu se merge pe varianta următoare: să existe un model de proiect pentru fiecare domeniu de investiţie. Se completează doar datele personale ale solicitantului (cam aşa cum este cererea de finanţare la unele măsuri) şi vor rezulta nişte parametri finali pe baza cărora se va face selecţia. Ce rost au vorbăria multă şi poveştile? Ba mai mult, s-ar putea şi aşa: în funcţie de gospodăria fiecăruia, consultanţii APDRP să îţi spună direct: te încadrezi la tipul ăsta de finanţare sau nu te încadrezi la nici unul”, ne-a scris Ioan Sabău.
Alţi cititori se arată nemulţumiţi de modul de evaluare şi de selectare a proiectelor pentru finanţare. “În primul rând, ar trebui reevaluat personalul APDRP, pentru că mulţi experţi sunt habarnişti. Dacă mergi ca beneficiar să cauţi soluţii, te trimit de zece ori într-un loc şi nici nu îşi asumă vreo responsabilitate. Nu ajută cu nimic să simplifici procedura, dacă experţii cer oricum documente în afara procedurii. Nu ajută nici să «acreditezi» consultant; mai bine ar face o bază de date din care să reiasă următorul aspect: «firma X a făcut 10 proiecte din care eligibile/selectate 3 şi atunci orice beneficiar ar putea alege în cunoştinţă de cauză». Dar de ce să mergem pe varianta corectă?”, se întreabă retoric Andrei Rădulescu.
Despre mersul greoi al lucrurilor în acest sector ne-a scris şi Eliza Darius. Potrivit acesteia, un an şi jumătate s-a scurs de la depunerea proiectului său, iar contractul de finanţare încă nu a fost semnat. “Am accesat un proiect pe Măsura 112, sesiunea iunie 2012, care a fost selectat pentru finanţare, dar încă nu am semnat contractul de finanţare. Este luna noiembrie. Oare ce se întâmplă cu aceste fonduri? Halal încurajare pentru un tânăr fermier! Subvenţia la bovine cine ştie când o să se dea şi cât... Facem zootehnie... grozavă afacere, mai ales când creştem viţelul de mic ca să devină vacă, iar la prima fătare plătim impozit pe ea. Grozavă treabă! Cei care calculează impozitele ar trebui să lucreze măcar o lună în zootehnie să vadă cu ce rămâne ţăranul”, scrie Eliza Darius.
Noi criterii pentru plata SAPS
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, începând de anul viitor se schimbă modalitatea de plată a subvenţiei pe suprafaţă. „Vor fi plăţi directe pe mai multe categorii. Cei care sunt în categoria 1-5 ha vor avea o plată mai mică pe suprafaţă faţă de cei care sunt în categoria 5-30 ha. Cei care au peste 30 ha vor avea aceeaşi plată cu cei care sunt în categoria 1-5 ha”, a declarat Daniel Constantin. Cu privire la aceste noi condiţii, Ion Marinescu ne-a scris: “Ce poţi face cu 1-5 ha, mai ales în zonele colinare, unde mulţi «fermieri» au doar 0,30 - 0,50 ha, iar dacă ai 1 ha eşti mare?! Dă Doamne să dea subvenţia cea mai mare ălora cu suprafeţe între 30 şi 60 ha. Sunt mulţi cei care nu vor să arendeze legal, dar vor subvenţie şi produse. Să se mărească limita de le 0,3 ha la 1-2 ha, iar la animale, corespunzător. Să se dea subvenţie de la 5 vaci matcă în sus. Iar pentru cei ce visează la colectivizare, uitaţi-vă la Muscă de la Curtici. Asocierea e baza oricărei reuşite, dar noi: NU! Nu agreez marile exploataţii sau concernurile, dar sunt pentru închegarea fermelor de 30-200 ha, în funcţie de zona în care se află. O fermă sub aceste dimensiuni se numeşte: muncă degeaba, ceea ce facem mulţi dintre noi, care am crezut că singuri pe alea 10-20 ha ale noastre vom răzbi în jungla economică şi administrativă a României. În uniune stă puterea! Pare pompos, dar e tragicul adevăr”, ne-a scris Ion Marinescu.
Ioan Bejinariu, din localitatea Viişoara, judeţul Botoşani, nu se arată optimist cu privire la intenţia de asociere a agricultorilor români. “Nu cred că se vor asocia foarte mulţi agricultori, pentru că toţi fug de colectivizare, iar şefii de asociaţii nu-şi respectă promisiunile făcute. Nu toţi, dar majoritatea. Tot ei vor fi avantajaţi, ca şi în proverbul «Dă-i Doamne cui ai mai dat, că cel ce nu are e învăţat»”.
SCRIE-NE POVESTEA TA!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, opinia sau problema ta!
PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro