Adama
Vinasa Rompak

Vocea Fermierului: Dă-i Doamne cui ai mai dat, că cel ce nu are e învăţat

Publicat: 02 ianuarie 2014 - 18:26
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ferma Media Grup nu rămâne indiferentă la multele şi variatele probleme pe care ni le semnalează cititorii noştri. Aceştia continuă să ne împărtăşească din greutăţile lor de zi cu zi şi chiar le propun factorilor de decizie soluţii pertinente, prin intermediul nostru.

La secţiunea Vocea Fermierului, de pe portalul de ştiri AgroInfo, fermierii ne-au scris opiniile lor cu privire la mâăsurile de simplificare a PNDR 2014-2020, anunţate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Iată ce ne-au scris aceştia!

Simplificarea PNDR, o nouă provocare
“De ce nu se merge pe varianta următoare: să existe un model de proiect pentru fiecare domeniu de investiţie. Se completează doar datele personale ale solicitantului (cam aşa cum este cererea de finanţare la unele măsuri) şi vor rezulta nişte parametri finali pe baza cărora se va face selecţia. Ce rost au vorbăria multă şi poveştile? Ba mai mult, s-ar putea şi aşa: în funcţie de gospodăria fiecăruia, consultanţii APDRP să îţi spună direct: te încadrezi la tipul ăsta de finanţare sau nu te încadrezi la nici unul”, ne-a scris Ioan Sabău.
Alţi cititori se arată nemulţumiţi de modul de evaluare şi de selectare a proiectelor pentru finanţare. “În primul rând, ar trebui reevaluat personalul APDRP, pentru că mulţi experţi sunt habarnişti. Dacă mergi ca beneficiar să cauţi soluţii, te trimit de zece ori într-un loc şi nici nu îşi asumă vreo responsabilitate. Nu ajută cu nimic să simplifici procedura, dacă experţii cer oricum documente în afara procedurii. Nu ajută nici să «acreditezi» consultant; mai bine ar face o bază de date din care să reiasă următorul aspect: «firma X a făcut 10 proiecte din care eligibile/selectate 3 şi atunci orice beneficiar ar putea alege în cunoştinţă de cauză». Dar de ce să mergem pe varianta corectă?”, se întreabă retoric Andrei Rădulescu.
Despre mersul greoi al lucrurilor în acest sector ne-a scris şi Eliza Darius. Potrivit acesteia, un an şi jumătate s-a scurs de la depunerea proiectului său, iar contractul de finanţare încă nu a fost semnat. “Am accesat un proiect pe Măsura 112, sesiunea iunie 2012, care a fost selectat pentru finanţare, dar încă nu am semnat contractul de finanţare. Este luna noiembrie. Oare ce se întâmplă cu aceste fonduri? Halal încurajare pentru un tânăr fermier! Subvenţia la bovine cine ştie când o să se dea şi cât... Facem zootehnie... grozavă afacere, mai ales când creştem viţelul de mic ca să devină vacă, iar la prima fătare plătim impozit pe ea. Grozavă treabă! Cei care calculează impozitele ar trebui să lucreze măcar o lună în zootehnie să vadă cu ce rămâne ţăranul”, scrie Eliza Darius.

Noi criterii pentru plata SAPS
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, începând de anul viitor se schimbă modalitatea de plată a subvenţiei pe suprafaţă. „Vor fi plăţi directe pe mai multe categorii. Cei care sunt în categoria 1-5 ha vor avea o plată mai mică pe suprafaţă faţă de cei care sunt în categoria 5-30 ha. Cei care au peste 30 ha vor avea aceeaşi plată cu cei care sunt în categoria 1-5 ha”, a declarat Daniel Constantin. Cu privire la aceste noi condiţii, Ion Marinescu ne-a scris: “Ce poţi face cu 1-5 ha, mai ales în zonele colinare, unde mulţi «fermieri» au doar 0,30 - 0,50 ha, iar dacă ai 1 ha eşti mare?! Dă Doamne să dea subvenţia cea mai mare ălora cu suprafeţe între 30 şi 60 ha. Sunt mulţi cei care nu vor să arendeze legal, dar vor subvenţie şi produse. Să se mărească limita de le 0,3 ha la 1-2 ha, iar la animale, corespunzător. Să se dea subvenţie de la 5 vaci matcă în sus. Iar pentru cei ce visează la colectivizare, uitaţi-vă la Muscă de la Curtici. Asocierea e baza oricărei reuşite, dar noi: NU! Nu agreez marile exploataţii sau concernurile, dar sunt pentru închegarea fermelor de 30-200 ha, în funcţie de zona în care se află. O fermă sub aceste dimensiuni se numeşte: muncă degeaba, ceea ce facem mulţi dintre noi, care am crezut că singuri pe alea 10-20 ha ale noastre vom răzbi în jungla economică şi administrativă a României. În uniune stă puterea! Pare pompos, dar e tragicul adevăr”, ne-a scris Ion Marinescu.
Ioan Bejinariu, din localitatea Viişoara, judeţul Botoşani, nu se arată optimist cu privire la intenţia de asociere a agricultorilor români. “Nu cred că se vor asocia foarte mulţi agricultori, pentru că toţi fug de colectivizare, iar şefii de asociaţii nu-şi respectă promisiunile făcute. Nu toţi, dar majoritatea. Tot ei vor fi avantajaţi, ca şi în proverbul «Dă-i Doamne cui ai mai dat, că cel ce nu are e învăţat»”.

SCRIE-NE POVESTEA TA!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?

Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, opinia sau problema ta!

http://agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-da-i-doamne-cui-ai-mai-dat-ca-cel-ce-nu-are-e-invatat#comment

PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro


Vizualizat: 2748 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
marcelmm
|
01. 07, 2014. Tuesday 21:14

buna lume , sunt din Viseu de Sus Maramures am si eu un efectiv de 10 vacute si un ha. de teren al meu, si mai am in arenda eligibila inca 10 ha, de fanete si pasune de la mai multi proprietari ,problema e ca eu platesc chiria pt teren fiecaruia cat vrea , pe deasupra el ia si subventia dupa teren si are de castigat in ambele pe cand eu castig ce vrea Domnul plus impozitul dupa animale, parerea mea ar fi ca ministerul agriculturii sa schimbe legea subventiei ca celor ce detin mai putin de 5 ha, si nu au animale sa nu aiva dreptul la subventie ,,, doar celor care detin animale sa aiva dreptul si atunci vor fi obligati sa renunte la subventie si sa dea in arenda terenul legal ,sau sa cumpere un minim de 3 vaci sa zicem ca sa vada si el cat de greu e sa muncesti pamantul si sa cresti animalu nu sa stea la intins mana din mai multe parti sa le cada banu fara a face nici un efort

3.
Pana
|
01. 06, 2014. Monday 15:42

intrun fel corect ar fi cel mai bine daca ar lua de la cei cu 500 1000 4000 ha

2.
ratiu lucian
|
01. 04, 2014. Saturday 12:04

din pacate multe vorbe si nimic fapte.eu am muncit 2 ani intro ferma de vaci de lapte in danemarca ,am strans niste bani si am vrut sa fac si eu acasa ceva asemanator .mi-am luat tractor si utilaje dupa el si am inceput cu 10 hectare din care 6 in arenda si pe langa care m-ai si lucrez ca si sofer.am fost la un consultant sa ma lamureasca cu fondurile astea europene dar sincer nu-s decat apa de ploaie.cu conditiile pe care le cer un tanar de unul singur nu poate sa faca nimic.sincer in proportie de 99% imi iau familia si plec inapoi in danemarca ca aici cinstit sa faci ceva nu se poate

1.
Luminita
|
01. 03, 2014. Friday 10:13

Legat de cele sesizate de dna Eliza Darius, va pot spune de ce a ajuns in aceasta situatie: pentru ca a depasit cele 18 luni de la instalarea ca tanar fermier, iar "procedura" nu mai permite semnarea contractului. Din cauza neglijentei in serviciu a celor pusi sa gestioneze aceste fonduri, exista tineri fermieri care, desi si-au indeplinit toate obligatiile si toate conditiile impuse pentru accesarea fondurilor pe masura 112, nu vor mai semna contractul si implicit nu vor mai primi banii deoarece "expertii" nu au reusit sa evalueze proiectele in timp util pentru a nu exista situatii in care cel care a depus proiectul sa iasa din termenul de 18 luni.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii